«Βόμβα» από Foreign Policy: Ελλάδα και Τουρκία κινούνται προς τον πόλεμο
Υπό τον τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο» ο αρθρογράφος Γιάννης Μπαμπούλιας επισημαίνει ότι οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών δεν ήταν ποτέ εύκολη. «Οι δύο χώρες συγκρούστηκαν μεταξύ τους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και βρέθηκαν κοντά σε πολεμική σύρραξη για τη βραχονησίδα των Ιμίων το 1996, πριν την παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης», σύμφωνα με το Foreign Policy.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται πλέον και πάλι στο χείλος του γκρεμού υπό τις προτροπές λαϊκιστών και από τις δύο πλευρές - και αυτή τη φορά, η Ουάσιγκτον είναι απούσα από τις εξελίξεις», σύμφωνα με τον αρθρογράφο.
«Τη Δευτέρα, (16/4) μια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση αναζωπύρωσε παλιές μνήμες. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε μια ελληνική σημαία από μία βραχονησίδα κοντά στο νησί Φούρνοι, η οποία είχε τοποθετηθεί εκεί από Έλληνες. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι κανένα τουρκικό σκάφος δεν είχε εμφανιστεί στην περιοχή τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε ότι η ελληνική σημαία ήταν ακόμα εκεί».
«Αλλά η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς του Γιλντιρίμ με τη μέγιστη σοβαρότητα. Το περιστατικό της Δευτέρας έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στο οποίο ένας Έλληνας πιλότος έχασε τη ζωή του, όταν το πολεμικό αεροσκάφος το οποίο χειριζόταν συνετρίβη επιστρέφοντας στη βάση του έπειτα από πτήση επιτήρησης τουρκικών μαχητικών περίπου 10 μίλια βόρεια του νησιού της Σκύρου. Αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό: τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο περισσότερο από 30 φορές μόνο τον Απρίλιο. Καθώς ο Γιλντιρίμ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβησαν γρήγορα σε δηλώσεις συλλυπητηρίων προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η ελληνική κοινή γνώμη κατηγορεί ξεκάθαρα την Τουρκία για το θάνατο του 34χρονου πιλότου. Η σύλληψη τον περασμένο μήνα δύο Ελλήνων αξιωματικών και η φυλάκισή τους στην Τουρκία, όπου ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες για κατασκοπεία, τροφοδοτεί περαιτέρω την οργή των Ελλήνων».
«Εν τω μεταξύ, η βραχονησίδα Ανθρωποφάγος -η οποία πρωταγωνίστησε’ στην ένταση αυτής της εβδομάδας- αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των αξιώσεων της Τουρκίας σχετικά με τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», περιοχές δηλαδή που αμφισβητεί ως προς τη δικαιοδοσία τους στο Αιγαίο Πέλαγος. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, δεν αναγνωρίζει τέτοιες ‘γκρίζες ζώνες’, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές δίκαιο. Η θέση της Τουρκίας διατυπώθηκε ξανά από τον Ερντογάν κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα. Ισχυρίστηκε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να επανεξεταστεί, αναφέροντας την τουρκική μειονότητα της Θράκης, μια περιοχή στη βόρεια Ελλάδα, ως δικαιολογία. Προς επίρρωση των δηλώσεων Ερντογάν, τουρκικά πολεμικά πλοία απέτρεψαν πρόσφατα ένα ιταλικό ερευνητικό πλοίο να φτάσει στον προορισμό του στα ύδατα της Κύπρου».
«Ακόμη και εν μέσω αυτού του επικίνδυνου κλίματος, και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν απερίσκεπτη ρητορική», κρίνει ο αρθρογράφος του Foreign Policy. «Στην Τουρκία, ο Ερντογάν και το κόμμα του κάνουν χρήση ολοένα και πιο επιθετικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα, ενώ ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου ισχυρίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου 18 νησιά, τα οποία σήμερα ανήκουν στην Ελλάδα».
«Η συμπεριφορά της Τουρκίας προσφέρει ίσως το μοναδικό σημείο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με τον Τσίπρα, ηγέτη του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, να υπονοεί ότι Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν ‘ένας Σουλτάνος’ και τον κεντροδεξιό Γιώργο Κουμουτσάκο της Νέας Δημοκρατίας, να δηλώνει ότι η Τουρκία είναι ‘χώρα υπό αυταρχική εξουσία που δημιουργεί αστάθεια και ένταση στην περιοχή’».
«Στην ελληνική κοινή γνώμη, υπάρχει ένας πολύ πραγματικός φόβος ότι η χώρα υπνοβατεί προς μια σύγκρουση που δεν θέλει. Η διάθεση αντανακλάται στις πρώτες σελίδες του ημερήσιου Τύπου και υπονοείται από τις παρατηρήσεις πολιτικών όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί να εμπλακεί στον πόλεμο των λέξεων και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Στολτενμπεργκ, ότι αυτό δεν είναι ‘θέμα του ΝΑΤΟ’ είναι ενδεικτική».
«Αλλά θα ήταν εξαιρετικά αφελές να πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο θα αλλάξει. Δεν έχει πράξει ανάλογα στο παρελθόν και δεν πρόκειται ούτε τώρα κρίνοντας από τα νεο-οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Θα χρειαστεί πολύ προσεκτικός χειρισμός της κατάστασης από όλες τις πλευρές για να αποτραπεί η κλιμάκωση. Αλλά πρέπει επίσης να συμβιβαστούμε με την πιθανότητα, τελικά, η σύγκρουση να είναι αναπόφευκτη», καταλήγει το άρθρο του Foreign Policy.
Διαβάστε επίσης:
Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία: Απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα
Οι πρώτες αντιδράσεις για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία: «Όχι υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης»
Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου