Πρόβα πολέμου: Πρωτοφανής συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη Χίο
Η Τουρκία μετακινεί μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις απέναντι από την Χίο. Η κινητικότητα που παρατηρείται για την αποβατική άσκηση «Efes 2018», όπως όλα δείχνουν είναι πρωτοφανής, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό στους επιτελείς του Πενταγώνου, οι οποίοι δεν αποκλείουν οι Τούρκοι να επιχειρήσουν απόβαση σε κάποιο ελληνικό νησί της περιοχής. Οι ημέρες είναι πονηρές και δύσκολες.
Η ημερομηνία επίσης διεξαγωγής της άσκησης γίνεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο. Μεταξύ 30 Απριλίου και 10 Μαϊου, ενώ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές και όπως αναμένεται η πολεμική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας θα αυξηθεί και ίσως να μην περιοριστεί στα λόγια.
Όπως γράφει το pentapostagma.gr ισχυρές δυνάμεις της 19ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα το Έντρεμιτ και της φρουράς της Μπεργκάμα που θα συμμετάσχουν στην διακλαδική άσκηση με πραγματικά πυρά «Efes 2018» η οποία θα διεξαχθεί στην Περιοχή της Σμύρνης αναχώρησαν ήδη προς την περιοχή του Κόλπου της άσκησης.
Μέχρι την ημέρα που θα ξεκινήσει η άσκηση θα γίνεται η εκπαίδευση των Μονάδων μαζί με τις υπόλοιπες στρατιωτικές δυνάμεις που θα λάβουν μέρος.
Τις τελευταίες ώρες επίσης ισχυρές τουρκικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα τουρκικά παράλια και κοντά στα Ίμια, και παραμένουν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ), ενώ δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποια οργανωμένη κίνησή τους προς το Αιγαίο.
Όπως έχει καταγραφεί και από τον φακό του παρατηρητή Aegean Hawk, τα τελευταία 24ωρα από το στενό της Χίου έχουν περάσει περισσότερα από δέκα αρματαγωγά, μεταξύ αυτών ένα της νεότευκτης κλάσης «Bayraktar», αποβατικά σκάφη διαφόρων κλάσεων, 3 ακτοφυλακιδες SG ,1 περιπολικό AY, 1 ρυμουλκό και 1 φραγματοθέτιδα.
H Άγκυρα έχει δεσμεύσει ολόκληρη σχεδόν τη χερσόνησο του Τσεσμέ στο χρονικό διάστημα από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου για την πραγματοποίηση της άσκησης, η οποία αν και προγραμματισμένη εντούτοις σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον αποκτά σίγουρα άλλες διαστάσεις.
Η προαναγγελία της άσκησης EFES έγινε με τις ΝΟΤΑΜ B0973/18, B0977/18, B0978/18 και B0979/18 ενώ άλλες μικρότερης κλίμακας ασκήσεις θα λάβουν χώρα, πάνω κάτω το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία.
Το ίδιο χρονικό διάστημα η Τουρκία αναφέρει πως κοντά στην περιοχή αυτή θα πραγματοποιεί το ίδιο χρονικό διάστημα πτήσεις και ιπτάμενο ραντάρ.
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR
Έρχεται καυτό δίμηνο μέχρι τις εκλογές - Τι φοβάται η Ελλάδα;
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε την Τετάρτη (18/04) να «στήσει» πρόωρες κάλπες στην Τουρκία, 16 μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Μιλώντας από την Άγκυρα, έπειτα από την κατ' ιδίαν συνάντηση μόλις μισής ώρας που είχε με τον ηγέτη των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο 64χρονος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου, ενώ η χώρα παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης (σ.σ. έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016), και όχι τον Νοέμβριο του 2019, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.
Καθόλου τυχαία, καθώς μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε εκδώσει εμπρηστική ανακοίνωση στην οποία χαρακτήριζε τα Ίμια τουρκικά, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ που τολμάει να υπερασπίζεται την Ελλάδα.
Δείτε το βίντεο:
Σε πλήρη ετοιμότητα το Μέγαρο Μαξίμου
Την ίδια στιγμή, σε επαγρύπνιση βρίσκεται η Αθήνα μετά την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η Αθήνα εκτιμά πως καταγράφεται ποιοτική αλλαγή ως προς την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, η οποία, ενδεικτικά, συνεπάγεται την παράκαμψη της πάγιας θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και την ταυτόχρονη διακήρυξη νησιών που βρίσκονται εντός της ελληνικής Επικράτειας ως τουρκική κτήση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χθεσινή «παραληρηματική» ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.
Τα δύο σενάρια
Στην παρούσα χρονική στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει δύο σενάρια: το καλό και το κακό.
Το καλό σενάριο υποστηρίζει πως λέει πως η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα εκτονωθεί εάν οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα δείχνουν ξεκάθαρη νίκη Ερντογάν.
Ωστόσο, υπάρχει και το κακό σενάριο, βάσει του οποίου η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η χώρα να γίνει στο εξής αποδέκτης πυκνότερων προκλήσεων στο Αιγαίο, οι οποίες στη συνέχεια, μέσω των διμερών επικοινωνιών, θα οδηγούνται στην προσωρινή αποκλιμάκωση, όπως είχε γίνει με την πτώση του Mirage και την τηλεφωνική επικοινωνία Γιλντιρίμ - Τσίπρα.
«Βόμβα» από το Foreign Policy: «Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο»
Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί στην ελληνική πλευρά και η μεγάλη πιθανότητα μιας πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, την οποία διαβλέπει το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy ερμηνεύοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες κατά τους τελευταίους δύο μήνες.
Το FP επισημαίνει, μάλιστα, ότι αν δεν υπάρξει αποφόρτιση της έντασης ίσως τελικά η πολεμική σύγκρουση να καταστεί αναπόφευκτη.
Υπό τον τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο» ο αρθρογράφος Γιάννης Μπαμπούλιας επισημαίνει ότι οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών δεν ήταν ποτέ εύκολη. «Οι δύο χώρες συγκρούστηκαν μεταξύ τους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και βρέθηκαν κοντά σε πολεμική σύρραξη για τη βραχονησίδα των Ιμίων το 1996, πριν την παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης», σύμφωνα με το Foreign Policy.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται πλέον και πάλι στο χείλος του γκρεμούυπό τις προτροπές λαϊκιστών και από τις δύο πλευρές - και αυτή τη φορά, η Ουάσιγκτον είναι απούσα από τις εξελίξεις», σύμφωνα με τον αρθρογράφο.
«Τη Δευτέρα, (16/4) μια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση αναζωπύρωσε παλιές μνήμες. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε μια ελληνική σημαία από μία βραχονησίδα κοντά στο νησί Φούρνοι, η οποία είχε τοποθετηθεί εκεί από Έλληνες. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι κανένα τουρκικό σκάφος δεν είχε εμφανιστεί στην περιοχή τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε ότι η ελληνική σημαία ήταν ακόμα εκεί».
«Αλλά η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς του Γιλντιρίμ με τη μέγιστη σοβαρότητα. Το περιστατικό της Δευτέρας έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στο οποίο ένας Έλληνας πιλότος έχασε τη ζωή του, όταν το πολεμικό αεροσκάφος το οποίο χειριζόταν συνετρίβη επιστρέφοντας στη βάση του έπειτα από πτήση επιτήρησης τουρκικών μαχητικών περίπου 10 μίλια βόρεια του νησιού της Σκύρου. Αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό: τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο περισσότερο από 30 φορές μόνο τον Απρίλιο. Καθώς ο Γιλντιρίμ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβησαν γρήγορα σε δηλώσεις συλλυπητηρίων προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η ελληνική κοινή γνώμη κατηγορεί ξεκάθαρα την Τουρκία για το θάνατο του 34χρονου πιλότου. Η σύλληψη τον περασμένο μήνα δύο Ελλήνων αξιωματικών και η φυλάκισή τους στην Τουρκία, όπου ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες για κατασκοπεία, τροφοδοτεί περαιτέρω την οργή των Ελλήνων».
«Εν τω μεταξύ, η βραχονησίδα Ανθρωποφάγος -η οποία πρωταγωνίστησε’ στην ένταση αυτής της εβδομάδας- αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των αξιώσεων της Τουρκίας σχετικά με τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», περιοχές δηλαδή που αμφισβητεί ως προς τη δικαιοδοσία τους στο Αιγαίο Πέλαγος. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, δεν αναγνωρίζει τέτοιες ‘γκρίζες ζώνες’, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές δίκαιο. Η θέση της Τουρκίας διατυπώθηκε ξανά από τον Ερντογάν κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα. Ισχυρίστηκε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να επανεξεταστεί, αναφέροντας την τουρκική μειονότητα της Θράκης, μια περιοχή στη βόρεια Ελλάδα, ως δικαιολογία. Προς επίρρωση των δηλώσεων Ερντογάν, τουρκικά πολεμικά πλοία απέτρεψαν πρόσφατα ένα ιταλικό ερευνητικό πλοίο να φτάσει στον προορισμό του στα ύδατα της Κύπρου».
«Ακόμη και εν μέσω αυτού του επικίνδυνου κλίματος, και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν απερίσκεπτη ρητορική», κρίνει ο αρθρογράφος του Foreign Policy. «Στην Τουρκία, ο Ερντογάν και το κόμμα του κάνουν χρήση ολοένα και πιο επιθετικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα, ενώ ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου ισχυρίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου 18 νησιά, τα οποία σήμερα ανήκουν στην Ελλάδα».
«Η συμπεριφορά της Τουρκίας προσφέρει ίσως το μοναδικό σημείο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με τον Τσίπρα, ηγέτη του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, να υπονοεί ότι Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν ‘ένας Σουλτάνος’ και τον κεντροδεξιό Γιώργο Κουμουτσάκο της Νέας Δημοκρατίας, να δηλώνει ότι η Τουρκία είναι ‘χώρα υπό αυταρχική εξουσία που δημιουργεί αστάθεια και ένταση στην περιοχή’».
«Στην ελληνική κοινή γνώμη, υπάρχει ένας πολύ πραγματικός φόβος ότι η χώρα υπνοβατεί προς μια σύγκρουση που δεν θέλει. Η διάθεση αντανακλάται στις πρώτες σελίδες του ημερήσιου Τύπου και υπονοείται από τις παρατηρήσεις πολιτικών όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί να εμπλακεί στον πόλεμο των λέξεων και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Στολτενμπεργκ, ότι αυτό δεν είναι ‘θέμα του ΝΑΤΟ’ είναι ενδεικτική».
«Αλλά θα ήταν εξαιρετικά αφελές να πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο θα αλλάξει. Δεν έχει πράξει ανάλογα στο παρελθόν και δεν πρόκειται ούτε τώρα κρίνοντας από τα νεο-οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Θα χρειαστεί πολύ προσεκτικός χειρισμός της κατάστασης από όλες τις πλευρές για να αποτραπεί η κλιμάκωση. Αλλά πρέπει επίσης να συμβιβαστούμε με την πιθανότητα, τελικά, η σύγκρουση να είναι αναπόφευκτη», καταλήγει το άρθρο του Foreign Policy.
Διαβάστε επίσης: