Ντιμιτρόφ σε Κοτζιά: «Είσαι σκληρός διαπραγματευτής, αλλά καλός οικοδεσπότης»

Η 2η Υπουργική Συνάντηση, «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus», άνοιξε τις πύλες της στο Σούνιο σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έλαβε χώρα στη Βουδαπέστη τον περασμένο Δεκέμβριο.
4'

«Η όποια αναφορά στο μέλλον τους, από μέρους των βαλκανικών κρατών που διεκδικούν την ένταξή τους στην ΕΕ, είναι ταυτόσημη με την όποια αναφορά στην ιδέα της Ευρώπης», τόνισε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ, από το βήμα της Συνάντησης.

Όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, σε αυτό το πλαίσιο, η πρόκληση για τα υποψήφια προς ένταξη κράτη είναι το πώς θα γίνουν Ευρωπαίοι και πως θα πείσουν την ΕΕ ότι είναι αντάξια να αποτελούν τμήμα αυτής της διευρυμένης Ευρώπης.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η ΕΕ άρχισε την πορεία της ως πρόγραμμα συμφιλίωσης, κάτι που θα πρέπει να γίνει και στα Βαλκάνια.
Ο υπουργός των Σκοπίων τόνισε ιδιαίτερα πως δεν είναι δυνατόν οι χώρες της περιοχής να διεκδικήσουν κάτι στις Βρυξέλλες εάν δεν υπάρχει μία ενιαία φωνή και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους, ή τουλάχιστον να προσπαθούν.

«Μπορεί να είσαι σκληρός διαπραγματευτής, αλλά είσαι καλός οικοδεσπότης», τόνισε χαριτολογώντας ο κ. Ντιμιτρόφ, απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Τι είπε ο Ντιμιτρόφ για τα Βαλκάνια

Απευθυνόμενος στις χώρες των Βαλκανίων που μετέχουν στην ΕΕ, ο Ντιμιτρόφ τόνισε πως οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να προσβλέπουν σε αυτές ως συμμάχους, καθώς ήδη διαθέτουν μία φωνή για να βάζουν στο προσκήνιο τα ζητήματα, και όσο συζητούν τίθενται στο προσκήνιο τα ζητήματα με τρόπο αποτελεσματικό και όχι σποραδικά.

Ο κ. Ντιμιτρόφ κάλεσε επίσης τις χώρες των Βαλκανίων να επιδείξουν αποφασιστικότητα και ισχυρή διακυβέρνηση, επεσήμανε την αποφασιστική θέση της περιοχής για το περιβάλλον της Ευρώπης και απέστειλε το μήνυμα πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για στερέωση της ίδιας της Ευρώπης, εάν δεν υπάρχουν στέρεα Βαλκάνια.

Η περιοχή μας είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά και εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να αναφερθεί στα ζητήματα των Βαλκανίων πώς θα μπορεί να μιλήσει για το Ιράν, αναρωτήθηκε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων.

«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη 2η Υπουργική Συνάντηση «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» που πραγματοποιείται στο Σούνιο, είναι υπέρ του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και το ζήτημα είναι πώς αυτή η διαδικασία θα είναι αμοιβαίως επωφελής», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ενώ, αναφερόμενος στην παρούσα συνάντηση, είπε ότι «επιτέλους έχουμε κάποιον που εκφράζει τη γειτονιά, πρέπει κανείς να βασίζεται στους γείτονές του».

Για τη… μεγάλη ΕΕ

Εστιάζοντας στη διεύρυνση της ΕΕ, τόνισε πως πρέπει να είναι μια αμφίδρομη διαδικασία και διευκρίνισε: «Για μας είναι ένα μέσο για να μεταμορφωθούμε εμείς οι ίδιοι, να μετασχηματιστούμε εμείς οι ίδιοι, αλλά επίσης είναι και μια δυνατότητα να επεκτείνει η ΕΕ τη σφαίρα επιρροής της σε μια γειτονιά, η οποία είχε παραμεληθεί σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν».

Στο σημείο αυτό, ο Αλβανός ΥΠΕΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Διαδικασία της Θεσσαλονίκης που συμφωνήθηκε 15 χρόνια πριν, τονίζοντας πως «ακόμα απολαμβάνουμε τους καρπούς της, όπως η απελευθέρωση της βίζας, κοινοτικά προγράμματα κ.ά.».
Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα πραγματικό σημάδι για την ΕΕ, να σκεφτεί πιο στρατηγικά το θέμα αυτής της παραμελημένης γειτονιάς των Δυτικών Βαλκανίων.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η συνάντηση να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επικείμενη Διάσκεψη της Σόφιας, προσθέτοντας πως «πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση, που πρέπει να συζητηθούν στη Σόφια και αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για το μέλλον της Ευρώπης, όχι μόνο για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων».

Επιχειρηματολογώντας στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μπουσάτι ανέδειξε τη συμβολή της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αλλά και τη σημασία των έργων υποδομής στρατηγικής στην περιοχή αυτή για το σύνολο της ΕΕ, όπως τον γαλάζιο διάδρομο Ιονίου-Αδριατικής και τον αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει τη Σερβία με την Αλβανία μέσω του Κοσόβου.

Καταληκτικά, ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε πως πέραν της ευθυγράμμισης με τις πολιτικές της ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζονται και οι ευρωπαϊκές αξίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις