Σκοπιανό: «Κλείδωσε» το όνομα – Οι «κόκκινες» γραμμές που κρίνουν τη συμφωνία
Μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων περνά πλέον σε επίπεδο κορυφής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Σκοπιανός ομόλογός του συναντώνται στη Σόφια της Βουλγαρίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα έχουν διπλό ραντεβού… το πρώτο σήμερα το απόγευμα, πριν ή μετά το επίσημο δείπνο των ηγετών, και το δεύτερο αύριο το πρωί κατά την επίσημη συνάντησή τους.
Οι δύο πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, ωστόσο, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας.
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τουλάχιστον για σήμερα και αύριο δεν πρέπει να αναμένονται οριστικές αποφάσεις, εντούτοις, θα καταγραφούν όλες οι εξελίξεις και θα επιβεβαιωθούν οι καλές προθέσεις.
Συμφωνία για το όνομα – παραμένουν τα «αγκάθια»
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν κάνει σημαντικά βήματα και φέρονται να έχουν καταλήξει στο ζήτημα του ονόματος.
Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι τα Gorna Makedonjia ή Nova Makedonjia. Σε αυτές τις ονομασίες υπάρχει στήριξη και από τις δύο πλευρές που πλέον προσπαθούν να βρουν σημεία σύγκλισης και στα άλλα σημαντικά ζητήματα της συμφωνίας.
Η γειτονική χώρα φέρεται να ζητά «συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια».
Το σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη εκδοχή συμφωνίας είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί (με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia).
Εδώ φαίνεται οι γείτονες να αλλάζουν στάση, καθώς μέχρι τώρα το σημείο στο οποίο επέμεναν ήταν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι στο εσωτερικό της χώρας τους το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή σκέτο το Macedonia. Εκδοχή που η Αθήνα απορρίπτει καθώς πρόκειται για είδος «διπλής» ονομασίας.
Ωστόσο, η πίεση του χρόνου από τη μια και η (αμερικανική) πίεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την άλλη, αλλά και η σκληρή στάση Κοτζιά σε αυτή τη διελκυστίνδα μπορούν να ανοίξουν μονοπάτι για βήματα περαιτέρω προσέγγισης από τους γείτονες, αφού σε αυτό το τελευταίο σενάριο φαίνεται να συζητούν τη χρήση «έναντι όλων» του νέου ονόματος που θα συμφωνηθεί, αλλά όχι τώρα – μια κι έξω – σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε συμφωνημένο οδικό χάρτη.
Διαβάστε επίσης:
«Μίλησε» ο καταγραφέας του μοιραίου Mirage 2000-5: Πώς σκοτώθηκε ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος
Καταρρέει ο Ερντογάν: «Γκρεμίζεται» η τουρκική οικονομία