Αποκάλυψη: Έτσι θα ονομάζονται πλέον τα Σκόπια - Εν αναμονή της συνομιλίας Τσίπρα - Ζάεφ

Σκοπιανό | Ειδήσεις: «Πυρετός» διαβουλεύσεων τις τελευταίες ώρες για το ονοματολογικό – Τι αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr – Κρίσιμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα για τις διμερείς διαπραγματεύσεις
3'

Με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς κινούνται οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Newsbomb.gr, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται νέα κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με το Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως εκτιμάται, εάν οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς έχουν αίσια έκβαση, τότε δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί άμεσα συνάντηση μεταξύ τους, ήτοι μέσα στα Σαββατοκύριακο (02/06-03/06) ή το αργότερο τη Δευτέρα (04/06).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διμερείς διαπραγματεύσεις ως προς το ονοματολογικό κινούνται πλέον σε δύο επιλογές – λύσεις:

  • Severna Makedonija (Bόρεια Μακεδονία)
  • Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία)

Όπως είναι απολύτως προφανές, η «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής διπλωματίας για ονομασία erga omnes παραμένει στο ακέραιο, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ιβάνοφ, επιχείρησε το βράδυ της Τετάρτης (30/05) να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι δεν δέχεται μια ονομασία για όλες τις χρήσεις.

Διαβάστε σχετικά:

Κατρούγκαλος: Είμαστε πάρα πολύ κοντά σε λύση

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε την Πέμπτη (31/05/2018) σημείωσε πως Ελλάδα και Σκόπια δεν απέχουν από μια λύση για το όνομα, αναφέροντας ότι «υπάρχουν έτοιμες συμφωνίες που έχουνε σε αγκύλες αυτά τα πράγματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν υψηλές αποφάσεις».

«Τα δύο “αγκάθια” είναι η συνταγματική αναθεώρηση και το erga omnes», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6 FM».

Κληθείς να τοποθετηθεί για την άρνηση Ιβάνοφ όσον αφορά το erga omnes είπε ότι «είναι μια άποψη που θα βαρύνει, το σημαντικό είναι τι θα αποφασίσει η Βουλή και ο λαός με το δημοψήφισμα».

Όσον αφορά τη στάση του Πάνου Καμμένου είπε ότι «έχουμε μια αμφισβήτηση στην παρουσία του όρου Μακεδονία στη σύνθετη ονομασία και το αντιμετωπίζουμε».

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν η κυβέρνηση θα περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από την πλευρά των Σκοπίων για να φέρει την απόφαση στη Βουλή είπε ότι «λογικό είναι πρώτα να περιμένουμε από την άλλη πλευρά».

Κατά τον ίδιο «θα είναι τόσο εθνικά επωφελής η συμφωνία που εκτιμώ ότι στο τέλος στη Βουλή θα έχει μεγαλύτερη πλειοψηφία από την κυβερνητική».

«Δεν ξέρω αν θα ψηφίσουν συντεταγμένα κόμματα αλλά αν δεν τεθεί κομματική πειθαρχία, εάν έχουμε μια συμφωνία στο πνεύμα του 2007 δεν μπορώ να φανταστώ πώς η Ντόρα Μπακογιάννη θα ψηφίσει διαφορετικά», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Νέα «τορπίλη» Ιβάνοφ: Προσωπική η συμφωνία Τσίπρα

Αποφασισμένος να θέσει νέα προσκόμματα σε μια συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό δείχνει για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες ο Πρόεδρος της γείτονος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη χρήση μιας νέας ονομασίας «έναντι όλων» (σ.σ. erga omnes).

Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε: «Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του Κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη “Μακεδονία” Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή “έναντι όλων”».

Κατά τη συνάντηση Ιβάνοφ - Ντιμιτρόφ, ο τελευταίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο των Σκοπίων για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συζητήσεις για το ονοματολογικό.

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά μέσα λίγες ώρες που ο Σκοπιανός πρόεδρος επιχειρεί να «τινάξει στον αέρα» τη διαπραγμάτευση, τη στιγμή που επίκειται νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

Τέλος το «Μακεδονία» για τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων

Την ίδια ώρα, ως προσπάθεια για εξομάλυνση όλων των σημείων που συνιστούν «αγκάθια» στην επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων εκλαμβάνεται η απόφαση της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της γείτονος να αποποιηθεί τον όρο «Μακεδονία» από την τίτλο της και να μετονομαστεί σε «Αρχιεπισκοπή Αχρίδων».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου «εξέτασε το αίτημα της σχίσματικης Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του Ζόραν Ζάεφ για αναλήψη πρωτοβουλίας επαναφοράς τῆς Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων» και «αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα».

H ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για επαναφορά της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ στην κανονικότητα υπό τον τίτλο της “Αρχιεπισκοπής Αχρίδων”

Η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία της Α.Θ.Παναγιότητος, εξέτασε το αίτημα της σχίσματικης Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για αναλήψη πρωτοβουλίας επαναφοράς τῆς Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων, καί αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματειας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όρους των ιστορικοκανονικων αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικου Πατριαρχείου».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το Σκοπιανό




Σχετικές ειδήσεις