Σκοπιανό «ώρα μηδέν»: Όλα έτοιμα για την επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ - «Παζάρι» για το erga omnes

Σκοπιανό | Ειδήσεις: Ραγδαίες εξελίξεις στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό - Κοτζιάς: «Ο Ζάεφ διάλεξε το όνομα» - Αυτές ήταν οι δύο επιλογές του - «Νομίζω ότι σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα - Συμφωνία με κέρδος και για τις δύο πλευρές και με διάρκεια στο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ - Στις 11:00 η έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου
1'

Στα τελευταία μέτρα βρίσκεται πλέον, όπως όλα δείχνουν, η διαπραγμάτευση Αθήνας - Σκοπίων για το ονοματολογικό και σήμερα, Τρίτη (12/06/2018) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και το Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, ώστε να οριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την προώθηση μιας συμφωνίας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμιστεί μια σημαντική λεπτομέρεια: Για να υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ενημερώσει τηλεφωνικά ή διά ζώσης τους πολιτικούς αρχηγούς. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, τότε ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ώστε να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, τις ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μίλησε το βράδυ της Δευτέρας (12/06/2018) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, προαναγγέλλοντας ότι η ανακοίνωση της ονομασίας των Σκοπίων θα γίνει σήμερα, μετά το νέο τηλεφώνημα Ζάεφ - Τσίπρα, αφού «σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα».

«Αύριο θα ανακοινωθεί το όνομα και εφόσον υπάρξει συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κοτζιάς, αποκαλύπτοντας επίσης πως την επιλογή του τελικού ονόματος, από τα δύο που έμειναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την έκανε ο Ζάεφ, ενώ σε αυτό θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον Πάνο Καμμένο

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται η έκτακτη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 11:00 το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, στις 11:00, στα γραφεία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (Λεωφ. Συγγρού 196 & Χαροκόπου 2)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Το γεγονός πως η συνέντευξη δεν θα δοθεί στο Υπουργείο Άμυνας αλλά στα γραφεία των ΑΝΕΛ στη Λεωφ. Συγγρού ίσως… μαρτυρά πως ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να πάρει θέση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι νωρίτερα τη Δευτέρα (11/06/2018), το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού έκανε γνωστό πως πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ: «Τηλεφωνική επικοινωνία είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία αύριο το πρωί».

Λίγο αργότερα ωστόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ξεκαθάρισαν πάντως πως: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία και διαρκή ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα και κρίσιμα ζητήματα. Η αυριανή συνέντευξη Τύπου αφορά ζητήματα του κόμματος»

Ποια ονόματα παραμένουν στο τραπέζι και ποια απορρίφθηκαν

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη» απορρίφθηκε από την πλευρά των Σκοπίων, ενώ η χώρα μας απέρριψε το όνομα «Μακεδονία Σκόπια».

Έμειναν έτσι οι ονομασίες «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija) και «Άνω Μακεδονία», με πιθανότερο όνομα το πρώτο.

Επίσης, όσον αφορά στη γλώσσα, αυτή θα είναι η μακεδονική, που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ από το 1977.

«Στη γλώσσα έχει υπάρξει συμφωνία ότι θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως στη συμφωνία θα γίνεται «φανερό και σαφές ότι η φίλη χώρα δεν θα έχει διάθεση να υπερασπιστεί αλυτρωτισμούς».

«Η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα επίσης με τον Κοτζιά, «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του» και γι' αυτό σύστησε σε όλους «υπομονή και νηφαλιότητα».

«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο», συνέχισε και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών», αφού διερωτήθηκε: «Τους θέλουμε Ευρωπαίους ή να κοιτάνε προς Ανατολάς; Ή να γίνουν θρησκευτικοί φονταμενταλιστές;».

Υπογράμμισε, δε, ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές».

«Τη συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού.

Παράλληλα, επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιο θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.

Όπως αποκάλυψε ακόμα ο Κοτζιάς, η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής που θα ασχοληθεί με την ύπαρξη αλυτρωτισμού στα σχολικά βιβλία.

«Επί 12 χρόνια ο κ. Γκρουέφσκι διαπαιδαγωγούσε τις νέες γενιές περί Μεγάλης Μακεδονίας που την ακρωτηριάσαμε. Αυτός είναι ο αλυτρωτισμός. Εάν αφήναμε να συνεχιστεί αυτό, θα αφήναμε και τις άλλες γενιές να μεγαλώσουν έτσι. Δεν μας ενδιαφέρει οι νέοι άνθρωποι να διαπαιδαγωγούνται με φιλία και καλές σχέσεις και να μην στραφούν προς την Τουρκία; Οι τάχα πατριώτες ουσιαστικά θέλουν να έχουμε αυτήν την πορεία και να έχουμε πάνω από το σβέρκο μας ένα εχθρικό κράτος», τόνισε.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε επίσης ότι προϋπόθεση για να δοθεί έγκριση σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην ΕΕ είναι η επικύρωση της συμφωνίας από τη βουλή τους.

Σε δύο εβδομάδες, θα γίνει συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης. «Εφόσον έχουμε επικυρωμένα τα ζητήματα από τη Βουλή τους, θα δώσουμε την έγκριση, με μεγάλη μας χαρά, να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο», ανέφερε.

Επίσης, αναφέρθηκε θετικά σε πρωτοβουλίες που έχουν λάβει τα Σκόπια, εκτιμώντας ότι η Εκκλησία θα ονομαστεί Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος.

«Δεν γνωρίζω άλλο κράτος που έχει την τόλμη να αλλάξει το συνταγματικό του όνομα. Είναι τολμηρό το βήμα και πρέπει κανείς να τους αναγνωρίσει αυτή την τόλμη, αυτό που κάνουν για να ενταχθούν στην Ευρώπη», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο Κοτζιάς ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι ότι η αντιπολίτευση δεν είναι καλύτερη από τον Ερντογάν, σημειώνοντας μάλιστα ότι η ιστορία με τα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησε από αυτήν.

«Πολλές φορές με προκαλεί με κουβέντες η τουρκική πλευρά. Η ελληνική διπλωματία μετρά τα λόγια της. Είμαστε σοβαροί, με νηφαλιότητα και ηρεμία, όχι κοκοράκια. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να μετρά τα λόγια του όσον αφορά άλλες χώρες», κατέληξε.

Ζάεφ: Πάμε σε συμφωνία

Βέβαιος ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για το ονοματολογικό εμφανίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας (11/06/2018).

Όπως είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας στον τηλεοπτικό σταθμό Telma, ήταν εξαρχής αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να φτάσουν σε συμφωνία.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί αύριο», ανέφερε ο κ. Ζάεφ.

Μίλησε, μάλιστα, για μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ονοματολογικού. «…Και απομένει να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα, ώστε αύριο με τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ανακοινώσω την ευχάριστη είδηση» είπε ο Ζάεφ, και συμπλήρωσε: «Έχουμε ήδη ανακοινώσει στην κοινή γνώμη, πως αύριο θα μιλήσουμε και πάλι, για να κάνουμε το ιστορικό βήμα. Η αισιοδοξία μου αυτή, σας το λέω αποκλειστικά, μπορεί να επιτευχθεί, με μεγάλη εξειδίκευση και επαγγελματισμό των κρατικών θεσμών που ήταν μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων. Για να επιτύχουμε μια δίκαιη συμφωνία, για να ενισχύσουμε την ταυτότητα, για να μείνουμε δίπλα στις πιο ισχυρές χώρες των διεθνών οργανισμών».

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, ο κ. Ζάεφ είπε πως σε ζητήματα εθνικού χαρακτήρα και σημαντικά για το έθνος πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα, όλοι οι παράγοντες και όλες οι κοινότητες να στέκονται μαζί.

«Όλοι θα ενημερωθούν, ακόμη και από την αντιπολίτευση, και αναμένω υποστήριξη από αυτούς», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, υπενθυμίζοντας ότι η ένταξη σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ είναι μεγάλη ευκαιρία για τα Σκόπια.

Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο απόρριψης της συμφωνίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα του.

«Θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό», είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συμβεί εάν απορριφθεί. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί. Αυτή η ιστορική ευκαιρία προσφέρει μόνο καλές προοπτικές για τα Σκόπια, ενισχύει την ταυτότητα, και καθιστά την χώρα ισότιμο παράγοντα με όλες τις χώρες και αυτά είναι σπουδαία πράγματα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το καταλάβουν αυτό… Αναμένουμε βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει τώρα με τη Βουλγαρία. Αναμένουμε από την Ελλάδα να γίνει στρατηγικός μας εταίρος, είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τονίζοντας πως δεν σχεδιάζει πρόωρες εκλογές μαζί με το δημοψήφισμα, διότι αυτές θα αποτελούν χάσιμο χρόνου»

Το πρώτο τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ

Σημειώνεται πως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε τελικά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε στις 15:00 και διήρκησε για περίπου μία ώρα σε εξαιρετικό κλίμα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, μάλιστα να συνομιλήσουν και αύριο (Τρίτη) προκειμένου να διευθετήσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας, «κλείνοντας» έναν κύκλο πυρετωδών διαβουλεύσεων.

Λίγο αργότερα, με μια λακωνική ανακοίνωση αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ και η κυβέρνηση των Σκοπίων, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά της ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν για μια ώρα από τις 15:00 έως 16:00.

Όπως υπογραμμίζει η ίδια ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών, εξετάστηκαν τα «υπόλοιπα ζητήματα», αλλά και διάφορες ιδέες ως λύση για το πρόβλημα. Όπως υπογραμμίζεται, επίσης, αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη τηλεφωνική συνομιλία.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών»

«Είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Ζάεφ, μιλώντας από την πόλη Αρατσίνοβο, για την έναρξη του έργου για την κατασκευή ενός νέου δημοτικού κτηρίου.

Ο ίδιος επισήμανε πως η λύση που προωθείται «θα πρέπει να είναι ποιοτική, αξιοπρεπής που να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα».

«Η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής. Εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να ολοκληρωθεί η 25ετής διαμάχη για το όνομα. Μόλις επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, θα ενημερώσω τους πολίτες», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», συνέχισε.

Εξάλλου, ο κ. Ζάεφ είπε πως «αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό οι πρόεδροι των δυο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν».

Σημείωσε, τέλος, ότι αν υπάρξει άμεσα λύση δεν αποκλείεται να ακυρώσει το ταξίδι του στην Γερμανία.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (11/06/2018) ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου., ο κ. Κοτζιάς, ερωτηθείς για αν θα γίνει το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, απάντησε καταφατικά, λέγοντας «θα γίνει».

Το τετ-α-τετ Τσίπρα - Κοτζιά ήρθε σχεδόν αμέσως μετά το δημοσίευμα του σκοπιανού ειδησεογραφικού πρακτορείου Makfax, το οποίο ανέφερε ότι εντός της ημέρας αναμένεται η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, με τον Έλληνα ομόλογό του.

«Οι πρωθυπουργοί Σκοπίων και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα», ανέφερε χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο της γείτονος.

Στο σχετικό τηλεγράφημα που φέρει τίτλο «D-Day» (σ.σ. αυτό ήταν το παρατσούκλι που είχαν δώσει οι Σύμμαχοι στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία) σημειώνεται, εξάλλου, ότι «είναι μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει πριν από 10 μέρες».

Κατά τα λοιπά, η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι αργά το σαββατοκύριακο, σε επίπεδο συμβούλων, οι δυο χώρες συζήτησαν κάποια ανοιχτά θέματα και έκαναν πρόοδο. «Η σκοπιανή πλευρά προσέφερε δημιουργικές λύσεις που προστατεύουν την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας», αναφέρει το Makfax.

Μάλιστα, υπογράμμιζε πως οι κύριοι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ είχαν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, παρουσία του διαπραγματευτή Ντάνε Ταλέσκι για να συζητήσουν τη στάση τους σε θέμα που παραμένουν ανοιχτά.

«Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρουν οι πηγές, δεν είναι σε οριακό σημείο. Οι δυο πλευρές πρότειναν πιθανές λύσεις σε συγκεκριμένα επίμαχα ζητήματα και επιβεβαίωσαν την δέσμευση να φτάσουν σε συμφωνία», καταλήγει το Makfax.

Διαβάστε επίσης:





Σχετικές ειδήσεις