Αυτή είναι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ – Τα επόμενα βήματα μέχρι την οριστική λύση
Με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της επικοινωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, πολιτικοί αναλυτές και διπλωμάτες επιχειρούν να βγάλουν συμπεράσματα για την τελική συμφωνία.
Τι είπαν στο τηλέφωνο οι δύο πρωθυπουργοί – Τα «αγκάθια» μέχρι την οριστική συμφωνία, ο Ιβάνοφ, ο Καμμένος και ο δρόμος μέχρι τις Πρέσπες
Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε πως ακόμα και αν υπάρξει σήμερα συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ, δεν σημαίνει πως υπάρχει και οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Αντιθέτως, τώρα θα ξεκινούν όλα…
Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που είναι στα σκαριά, είναι εξαιρετικά επωφελής για την Ελλάδα, ενώ τονίζουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να δείξει τις καλύτερες των προθέσεων προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» του ονοματολογικού ζητήματος.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες αφού, ακόμη και μια λέξη (για να μην πούμε ένα γράμμα) μπορεί να αλλάξει το σύνολο της συμφωνίας.
Αν στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών πάνε όλα καλά, δηλαδή να καταλήξουν στο όνομα και στους βασικούς όρους της συμφωνίας, τότε αυτό θα σημάνει και την έναρξη μιας μακράς διαδικασίας σε Σκόπια, Ελλάδα, ΕΕ και ΝΑΤΟ ώστε να επικυρωθεί από όλες τις πλευρές η νέα ονομασία.
Τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων
Οι πληροφορίες που έρχονται για το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι ελάχιστες, όμως, κάποια στοιχεία συγκλίνουν σε ορισμένα σημεία – κλειδιά στα οποία υπάρχει κοινή γλώσσα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.
Αυτά είναι:
- Το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα γράφεται στα σλάβικα, στα αγγλικά ή και στα δύο, δηλαδή Severna Makedonija / Republic of North Macedonia.
- Η γλώσσα της χώρας θα είναι τα «μακεδονικά». Ωστόσο, στο κείμενο της συμφωνίας θα ξεκαθαρίζεται ότι η γλώσσα των Σκοπιανών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αρχαία μακεδονική διάλεκτο και είναι σλαβικής προέλευσης.
- Η εθνότητα θα είναι η «μακεδονική», δηλαδή οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας θα λέγονται «Μακεδόνες πολίτες» και στα επίσημα έγγραφα θα αναγράφονται ως: «citizen of the Republic of North Macedonia». Στο κείμενο της συμφωνίας θα υπάρχει σημείωση ότι ο λαός αυτός δεν σχετίζεται με τους αρχαίους Μακεδόνες.
- Θα υπάρχουν ρητές αναφορές για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και για την απαλοιφή αλυτρωτικών σημείων.
- Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας θα υπάρχει σαφής δέσμευση της σκοπιανής ηγεσίας για απομάκρυνση αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και κάθε μνημείου που θα παραπέμπει στην αρχαία Μακεδονία.
- Θα υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές για τον τρόπο που θα αναγράφονται τα εμπορικά και όχι μόνο σήματα. Δεν είναι γνωστό αν θα είναι η σύντμηση SMK ή δεν θα υπάρχει το S (Severna).
- Ρητή αναφορά στο erga omnes ώστε να αποφευχθεί η διπλή ονομασία. Ταυτότητες, διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα στα Σκόπια θα έχουν το νέο όνομα.
Τα επόμενα βήματα
Μετά την αρχική συμφωνία θα υπάρξει μια σειρά από βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι να υπάρξει οριστική λύση.
Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις και στις δύο χώρες.
Κατ’ αρχάς, η συμφωνία των δύο κυβερνήσεων θα πρέπει να ψηφιστεί από τη βουλή των Σκοπίων. Αν ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ αρνηθεί να επικυρώσει την απόφαση, τότε θα χρειαστεί και δεύτερη ψηφοφορία. Αν βγει και αυτή θετική, τότε δεν μπορεί να την ξαναμπλοκάρει ο Ιβανόφ.
Στη συνέχεια θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στα Σκόπια (όπως έχει προαναγγείλει ο Ζάεφ) και σε περίπτωση θετικής απόφασης των πολιτών, θα ξαναψηφίσει η βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή του συντάγματος. Στην ψηφοφορία αυτή απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 2/3.
Αν «περάσουν» όλα τα παραπάνω η συμφωνία θα φτάσει στην ελληνική βουλή. Πότε θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περίπου Οκτώβριο ή Νοέμβριο.
«Όχι» από Καμμένο σε ονομασία με τον όρο «Μακεδονία»
Την κάθετη διαφωνία του με μια συμφωνία για το Σκοπιανό που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» κατέστησε σαφή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει, όταν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο ονοματολογικό, ο κ. Καμμένος σημείωσε πως αν υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις των Σκοπιανών και για δημοψήφισμα, τότε πριν έρθει για κύρωση η συμφωνία στη Βουλή, θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, για να αλλάξει την απόφαση του 1992.
Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η αποστροφή του προέδρου τον ΑΝΕΛ, ότι μετά την ενημέρωση που είχε με τον κ. Κοτζιά εκτιμά ότι πολύ δύσκολα ο λαός των Σκοπίων θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και ειδικά το δημοψήφισμα.
Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ
Ιβάνοφ: Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν λύνεται μέσω τηλεφώνου
Σκληρή ανακοίνωση για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων εξέδωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, ισχυριζόμενος ότι τόσο σημαντικά ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν μέσω τηλεφώνου.
«Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό δεν μπορεί να λυθεί τηλεφωνικά και δεν είναι δυνατό να το χειριστεί κάποιος ως προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών» τονίζει η ανακοίνωση του γραφείου του Ιβάνοφ, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στον τηλεοπτικό σταθμό Telma.
Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ
Με γιγαντοαφίσες στους δρόμους των Σκοπίων καταγγέλλουν τον Ζάεφ για «προδοσία»
Γιγαντοαφίσες που καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για προδοσία , εμφανίστηκαν στα Σκόπια την Δευτέρα, όπου πραγματοποιήθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του Αλέξη Τσίπρα.
«Ο Ζάεφ θέλει να αλλάξει το όνομα για να ικανοποιήσει την Ελλάδα. Προδοσία! Τέλος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα», είναι το σύνθημα σε γιγαντοαφίσες σε δρόμους των Σκοπίων.
Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ είναι πρώτη φορά που δημόσια προβάλλονται αφίσες κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ GALLERY