«Εμφύλιος» στα Σκόπια - Ιβάνοφ: Απαράδεκτη η συμφωνία με την Ελλάδα, την απορρίπτω! (Vid)
«Σήμερα, για πρώτη φορά ενημερώθηκα για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη συνάντηση που είχα νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Νικόλα Ντιμιτρόφ, τους είπα ότι αυτή αποτελεί μια προσωπική τους συμφωνία, προσωπική τους απόφαση και ευθύνη», δήλωσε ο Σκοπιανός πρόεδρος Ιβάνοφ στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.
«Η προσωπική συμφωνία που σύναψαν οι δύο πρωθυπουργοί αποτελεί εγκατάλειψη των πάγιων πολιτικών θέσεων του λαού μας. Μια τέτοια επιβλαβής συμφωνία είναι απαράδεκτη και πρέπει να κριθεί ως ανύπαρκτη από τον λαό μας. Οι κρατικοί θεσμοί καταρρέουν. Δεν θα νομιμοποιήσω τις πολιτικές διαιρέσεις. Η όλη διαδικασία χαρακτηρίστηκε από αδιαφάνεια (…) Η συμφωνία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που κλείνουν. Η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει στους Σκοπιανούς της χώρας μας, ό,τι έκανε στους Σκοπιανούς στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ιβάνοφ.
(Δείτε το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ιβάνοφ)
«Προτρέπω τον Σκοπιανό λαό να μην φοβάται. Προσοχή, μείνετε προσηλωμένοι στα αιώνια ιδανικά των προγόνων μας. Δεν θα λυγίσουμε σε πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές. Δεν θα υποστηρίξω μια τέτοια βλαβερή συμφωνία», δήλωσε ο Ιβάνοφ.
«Η συμφωνία αποτελεί βλασφημία στους προγόνους μας. Η ιστορία των ανεξάρτητων Σκοπίων διαγράφεται. Απαγορεύεται το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό. Η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για μια κακή συμφωνία. Μια τέτοια συμφωνία διαιρεί αντί να ενώνει», τόνισε ο Ιβάνοφ.
Δήλωσε επίσης πως με τη συμφωνία αυτή εγκαταλείφτηκαν οι θέσεις του κράτους για μη αλλαγή του συντάγματος και μη αποδοχή ονόματος erga omnes.
Η συμφωνία είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο».
«Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τα Σκόπια», είπε ο Ιβάνοφ και εξήγησε ότι δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε Δημοκρατία Μακεδονίας.
«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας. Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας», είπε ο Ιβάνοφ.
Η σκληρή απάντηση Ζάεφ σε Ιβάνοφ
Μετά το διάγγελμα του Ιβάνοφ η κυβέρνηση με ανακοίνωση της αναφέρει «πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες» και τον καλεί να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή.
«Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της επειδή ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά στην χώρα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος Ιβάνοφ «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της "μακεδονικής ταυτότητας"».
«Ο Ιβάνοφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος. Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβάνοφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή» τονίζει η κυβέρνηση και καταλήγει: «Είμαστε αυτό που είμαστε και τελικά αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα. Με την συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται και ενισχύεται τη "μακεδονική" εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, μια για πάντα».
Τι προηγήθηκε
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της χώρας, οι κ.κ. Ζάεφ και Δημητρόφ επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο κ. Ιβανόφ «διέκοψε τη συζήτηση και αποχώρησε από τη συνάντηση αρνούμενος να συζητήσει για οφέλη που προκύπτουν από αυτή την ιστορική συμφωνία για το μέλλον της χώρας».
Μέσω της ανακοίνωσής της, η κυβέρνηση κάλεσε όλους τους πολιτικούς παράγοντες να ενωθούν γύρω από τις εθνικές προτεραιότητες. «Οι πολίτες έχουν τελικά την ευκαιρία να γράψουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους παρεμποδίσει να λάβουν την ενδεδειγμένη απόφαση για το μέλλον της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανάφεραν ότι η συνάντηση κράτησε δυο μόλις λεπτά και προσέθεσαν πως ο κ. Ιβανόφ θα απευθύνει εντός της ημέρας διάγγελμα σχετικά με τη συμφωνία. Σημειώνεται ότι ο Γκιόργκι Ιβανόφ έχει εκλεγεί με την στήριξη του κόμματος VMRO και έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία.
Τα επόμενα βήματα και οι αντιδράσεις για το «Βόρεια Μακεδονία»
Την ίδια ώρα, σε αποτίμηση του τι πραγματικά συνεπάγεται η προωθούμενη διμερής συμφωνία που θα οδηγήσει σε αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων υπό τον όρο «Severna Makedonija» (σ.σ. «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας») επιδίδονται τις τελευταίες ώρες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, εξετάζοντας την επόμενη ημέρα των δηλώσεων που έγιναν τόσο στην Ελλάδα, διά στόματος του Αλέξη Τσίπρα, όσο και στη γείτονα από τον Ζόραν Ζάεφ.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία», που οδηγεί στον τερματισμό μιας πολυετούς διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ υπογραμμίζει πως διασφαλίζονται πλήρως τα όσα είχε θέσει η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό ως «κόκκινες γραμμές» στις διμερείς διαπραγματεύσεις.
Επιγραμματικά, εάν θα ήθελε να απαριθμήσει κανείς τα αποτελέσματα της συμφωνίας για τις δύο χώρες, αυτά αποκρυσταλλώνονται ως εξής:
Η Ελλάδα:
- Δέχεται το όνομα Severna Makedonija αμετάφραστο στη σλαβική γλώσσα
- Αποδέχεται τη μακεδονική εθνικότητα
- Συμφωνεί με την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας ως νοτιοσλαβικής γλώσσας όπως αναφέρεται και στα σχετικά κείμενα του ΟΗΕ
- Ανάβει το «πράσινο φως» για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ
Τα Σκόπια:
- Δέχονται τον όρο Severna Makedonija, ως ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes)
- Συναινούν με την αλλαγή του Συντάγματος και ειδικότερα με την απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών που ενυπάρχουν σε αυτό
- Απεμπολούν οτιδήποτε έχει να κάνει με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας και προσδιορίζονται ως νοτιοσλαβικό έθνος
Πώς θα επικυρωθεί η συμφωνία με τα Σκόπια
Όπως προβλέπεται, βάσει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τη δυνητική συμφωνία με τα Σκόπια.
Η διαδικασία που προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο παραπέμπει υπό κανονικές συνθήκες σε μίνι προ ημερησίας συζήτηση πολιτικών αρχηγών, καθώς περιλαμβάνει πρωτολογίες και δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τριτολογία του πρωθυπουργού.
Δεδομένης πάντως της κρισιμότητας του ζητήματος, των ισχυρών διαφωνιών που διατυπώνονται, της ρητής διαφοροποίησης του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ και των τριγμών που έχουν προκληθεί στο ΚΙΝΑΛ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι χρόνοι ομιλιών που προβλέπονται δεν θα τηρηθούν και η συνεδρίαση θα προσλάβει γρήγορα χαρακτηριστικά κανονικής προ ημερησίας συζήτησης.
Αναλυτικά το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, προβλέπει ότι το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από 24 ώρες τουλάχιστον, ενώ η ανακοίνωση γίνεται σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Η ανακοίνωση ή δήλωση αυτή του πρωθυπουργού ορίζεται στα 10 λεπτά. Ακολουθούν πεντάλεπτες τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατόπιν ο πρωθυπουργός δευτερολογεί για 5 λεπτά επίσης, ενώ και οι υπόλοιποι αρχηγοί μπορούν να δευτερολογήσουν για 3 λεπτά έκαστος και η διαδικασία κλείνει με 5λεπτη τριτολογία του πρωθυπουργού.
Νέο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας
Αντιδράσεις στους πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς που υπερασπίζονται την ελληνικότητα της Μακεδονίας δημιουργούν οι εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό και όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των πολιτιστικών συλλόγων Μακεδονίας, Γιώργος Τάτσιος, ετοιμάζεται νέο συλλαλητήριο και μάλιστα στις Πρέσπες την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με τον κ. Τάτσιο, στόχος είναι να συγκεντρωθεί κόσμος από όλη την Ελλάδα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία την ημέρα υπογραφής και στο σημείο όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση μεταξύ των δυο πρωθυπουργών.
«Όπου θα ανακοινωθεί το προσύμφωνο θα είμαστε όλοι εκεί, είτε στις Πρέσπες, είτε οπουδήποτε αλλού», είπε ο ίδιος.
«Θα είμαστε όλοι στις Πρέσπες, γιατί δεν είναι δυνατό να παίζεται η τύχη της Μακεδονίας και να λείπει ο λαός από τις εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Τάτσιος.
Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ
Διαβάστε σχετικά:
Δείτε επίσης:
- Κοτζιάς για Βόρεια Μακεδονία: «Καλή συμφωνία, κακή και ανιστόρητη αξιωματική αντιπολίτευση»
- Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια
- Λεβέντης σε Τσίπρα: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακυρώσουμε τη συμφωνία