Σκοπιανό: Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και τα επόμενα βήματα

Τι πήρε και τι έδωσε η Ελλάδα - Μαραθώνιος για την υλοποίηση της συμφωνίας - Ποιες διαδικασίες πρέπει να υλοποιηθούν
6'

Η συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων είναι γεγονός. Υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.

Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Σκοπίων έχει θετικά στοιχεία αλλά και αρνητικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά καθώς, από τη στιγμή που μπαίνεις σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης απαιτούνται υποχωρήσεις και συμβιβασμοί από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σίγουρα η συγκεκριμένη συμφωνία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θρίαμβος για την Ελλάδα… κακά τα ψέματα! Δεν μπορεί όμως να χαρακτηριστεί και εθνική τραγωδία. Είναι ένας συμβιβασμός με θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια παρουσίασαν τη συμφωνία ως επωφελή η κάθε μια για τα συμφέροντα της χώρας της. Δήλωσαν ότι από την διαπραγμάτευση κέρδισαν και οι δύο.

Κανείς δεν είπε ότι «ματώσαμε» σε αυτή τη διπλωματική διελκυστίνδα, αλλά έτσι έπρεπε να γίνει, για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις ως γείτονες.

Πάμε να δούμε όμως τι πήρε η Ελλάδα από τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ…

Το πλέον θετικό είναι το «erga omnes». Το γεγονός δηλαδή ότι καταφέραμε να επιβάλουμε σε μια άλλη χώρα την ονομασία της. Το πως θα λέγεται δηλαδή, όχι μόνο στο εσωτερικό της αλλά και έναντι άλλων κρατών.

Επίσης, εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλεί ενημέρωση πως όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία», ότι η νέα ονομασία του κρατιδίου είναι πλέον «Βόρεια Μακεδονία».

Σημαντικό είναι και το σημείο της συμφωνίας που τονίζει ότι θα πρέπει να απαλειφθούν από το σύνταγμά τους τα στοιχεία που αποπνέουν αλυτρωτισμό ή επεκτατισμό.

Επίσης είναι καλό ότι αυτή η συμφωνία μας δίνει τη δυνατότητα, εφόσον υλοποιηθεί, να αναπτύξουμε ένα άλλο modus operandi με τη γειτονική χώρα. Να εστιάσουμε στα σημεία που μας ενώνουν, στη συνεργασία την οικονομική, την εκπαιδευτική, την πολιτιστική, την πολιτική, κ.ο.κ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν και εφόσον αυτή η συμφωνία λειτουργήσει σωστά, η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα τα επόμενα χρόνια να έχει μετριάσει τον ανθελληνισμό που είναι έντονος στο εσωτερικό της γείτονος και να έχει εξ αυτού ανασχέσει την επιρροή τρίτων χωρών, που είναι πολλές φορές απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα (Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία).

Πάμε να δούμε και τα αρνητικά της συμφωνίας…

Κατ’ αρχάς το όνομα «Μακεδονία» στην ονομασία τους. Η Ελλάδα έδωσε το «πράσινο φως» για να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» ένα τεχνιτό κρατίδιο που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Στα Σκόπια κατοικούν Σλάβοι, Βούλγαροι και Αλβανοί. Πώς και γιατί θέλουν να λέγονται Μακεδόνες είναι μια άλλη ιστορία….

Δεύτερον, έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σημείο της συμφωνίας που αναφέρεται στη γλώσσα της γειτονικής χώρας και την ιθαγένεια. Θα έχουμε μια χώρα που θα αποκαλείται «Βόρεια Μακεδονία», οι πολίτες θα είναι «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» και η γλώσσα θα είναι «Μακεδονική», νοτιοσλαβικής προέλευσης.

Είναι ένα ερώτημα γιατί η γλώσσα και η ιθαγένεια δεν είναι βορειομακεδονική. Προφανώς όμως, στο σημείο αυτό η Ελλάδα έκανε μια μεγάλη παραχώρηση και υποχώρηση προκειμένου να επιτύχει το «erga omnes» και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Τρίτον, πολύ σημαντικό σημείο στη συμφωνία, το οποίο δεν έχει διευθετηθεί, είναι η χρήση του ονόματος για εμπορικές χρήσεις. Δηλαδή, τα προϊόντα των Σκοπιανών θα λέγονται «βορειομακεδονικά» ή μήπως «μακεδονικά»; Αυτό δεν ξεκαθαρίζεται στη συμφωνία και ενδέχεται να δημιουργήσει οικονομικό ανταγωνισμό ανάμεσα σε επιχειρήσεις των δύο χωρών διότι ορισμένοι θα κοιτάξουν μέχρι να λυθεί το ζήτημα των εμπορικών χρήσεων, να κατοχυρώσουν οι ίδιοι, διεθνώς κάποιες ονομασίες με το όνομα «μακεδονικό».

Τα επόμενα βήματα

Από εδώ και πέρα ξεκινάει ένας νέος μαραθώνιος που έχει να κάνει με την υλοποίηση της συμφωνίας.

Το… μπαλάκι θα περάσει στα χέρια της κυβέρνησης Ζάεφ, η οποία θα φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Ανοιχτό είναι από εκεί και πέρα το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Γκιόρκι Ιβανόφ να αρνηθεί να υπογράψει την επικυρωμένη συμφωνία, όμως το πιθανότερο είναι η αντίδρασή του να παρακαμφθεί και αυτή να αναπεμφεθεί στο κοινοβούλιο.

Στις 25-26 Ιουνίου το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ θα δώσει προφορική διατύπωση για διεύρυνση της ΕΕ με την «Βόρεια Μακεδονία»

Από τη μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει επιστολή προς τις Βρυξέλλες και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, στην οποία θα επισημαίνει ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.

Θα ακολουθήσουν τόσο η συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) όσο και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.

Στη συνέχεια σειρά θα πάρει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου, όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στη Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης της συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπεται στη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων.

Η κυβέρνηση Ζάεφ αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποστείλει επιστολή σε πάνω από 190 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα «Severna Makedonija», αμετάφραστο, τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στα διεθνή φόρα.

Παράλληλα, στο διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και Δεκέμβρη 2018 η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Εφόσον αυτό είναι αρνητικό, υπάρχει ως εναλλακτικό σενάριο το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών, το οποίο θα έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα για το Μακεδονικό.

Εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς όλα τα παραπάνω βήματα, η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2018: Συνέχεια με Μηχανές Ε.Κ. ΙΙ, Ηλ. Μηχανές, Υγιεινή και Καλλιέργεια Φυτών στα ΕΠΑΛ

Σχετικές ειδήσεις