Υπέρτατη πρόκληση: «Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα»
Τουρκία | Σκοπιανό: Το λιγότερο ύποπτη και σίγουρα απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες να προκαταλάβει τις όποιες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, διεκδικώντας, μάλιστα, και ρυθμιστικό ρόλο.
ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο της διακήρυξης που εξέδωσαν τα μέλη της Συμμαχίας, με τα οποίο καλούν τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία ζήτησε και πέτυχε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της διακήρυξης η εξής φράση: «Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα».
Η κίνηση αυτή της Τουρκίας κινείται σε καθαρά «εμπρηστικό» πλαίσιο, καθώς σε ό,τι αφορά την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αναφέρεται κατηγορηματικά πως αυτή θα επισημοποιηθεί, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και δεσμεύσεις της γείτονος, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αναφέρει χαρακτηριστικά το σημείο 63 της διακήρυξης της Συμμαχίας: «Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στα Σκόπια για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».
Όπως όλα δείχνουν, οι Τούρκοι επιχειρούν για πολλοστή φορά να διαδραματίσουν ρόλο «δερβέναγα» σε διαδικασίες που δεν τους αφορούν, στο πλαίσιο της γενικότερης στάσης του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να ελέγχει ό,τι έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη Βαλκανική χερσόνησο.
Το ζητούμενο, πλέον, είναι να δούμε εάν και με ποιο τρόπο θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά, καθώς η Άγκυρα εμμένει σε μια διαρκή υπονόμευση όλων των εξελίξεων, με σκοπό να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.
Διαβάστε επίσης: