Ψυχροπολεμικό θρίλερ: Οι Ρώσοι διπλωμάτες, η εμπλοκή στην Αλεξανδρούπολη και ο ρόλος των ΗΠΑ
Σε διπλωματικό θρίλερ που θυμίζει καταστάσεις περασμένων δεκαετιών εξελίσσεται ο «πόλεμος» Ρωσίας - Αμερικής.
Για ακόμη μια φορά, βασικός παίχτης στην κόντρα των δύο υπερδυνάμεων είναι η Ελλάδα.
Οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «βοηθήσει» την γειτονική χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ προχωρώντας με ταχύτατους ρυθμούς την επίλυση του ονοματολογικού, προκάλεσαν δυσφορία στο Κρεμλίνο που είδε το βαλκανικό κρατίδιο να πέφτει στην αγκαλιά της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.
Η απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο, με την κατηγορία της προσπάθειας παρέμβασής τους σε «ευαίσθητα» ζητήματα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και ειδικότερα στο ονοματολογικό των Σκοπίων, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Η Μόσχα αντέδρασε στην απέλαση δύο διπλωματικών της υπαλλήλων από την Αθήνα, καλώντας την Παρασκευή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον Έλληνα πρέσβη Ανδρέα Φρυγανά.
Ο κ. Φρυγανάς εκλήθη στο ρωσικό ΥΠΕΞ για να συζητηθεί το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και να ενημερωθεί για τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας πρεσβευτής είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον διευθυντή της 4ης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Υπουργείου και στη συνέχεια αποχώρησε. Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών βλέπει τις ΗΠΑ πίσω από την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. «Η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από την αντιρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το Sputnik
Η Αλεξανδρούπολη το κέντρο της εμπλοκής
Την πόλη της Αλεξανδρούπολης «δείχνουν» οι Financial Times ως κέντρο της επιχείρησης παρέμβασης των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, Kerin Hope, δύο πηγές με γνώση των δραστηριοτήτων υποστηρίζουν ότι οι οι δύο διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην Αλεξανδρούπολη στην οποία διαμένει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.
Οι δύο διπλωμάτες, υπενθυμίζουν οι FT, κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.
«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους FT. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μια από τις απόπειρες δωροδοκίας απέτυχε όταν Έλληνας αξιωματικός ανέφερε το περιστατικό στους ανωτέρους του.
«Για την Ελλάδα να διώξει Ρώσους αξιωματούχους είναι υπερβολικό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο» παρατηρούν οι FT και προσθέτουν μια δήλωση του Έλληνα αξιωματούχου «πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες».
Οι Ρώσοι διπλωμάτες εκτιμάται ότι πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις. «Μπορείς να εξαγοράσεις μεγάλη στήριξη με 20-30.000 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα» δηλώνει πηγή στους FT. Διπλωμάτης δυτικής χώρας υποστήριξε πως επρόκειτο «για επιχείρηση που έγινε με το προπέτασμα των μακροχρόνιων πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και την κοινή θρησκευτική κληρονομιά».
Διαβάστε επίσης:
Αποκάλυψη Ερντογάν για τους Έλληνες στρατιωτικούς - Τι συμφώνησαν με τον Τσίπρα