Πούτιν και Ερντογάν «στριμώχνουν» τον Βαρθολομαίο: «Δεν είσαι Οικουμενικός Πατριάρχης»
Εδώ και καιρό άλλωστε οι σχέσεις των Πατριαρχείων Κωνσταντινούπολης και Μόσχας, είναι πολύ ψυχρές, με αφορμή το θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας. Το ποτήρι ξεχείλισε...όταν οι Ρώσοι ιερωμένοι αμφισβήτησαν ανοιχτά την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, υιοθετώντας εμμέσως ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα της Άγκυρας.
Πιο συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Βολόκολαμσκ, Ιλαρίων, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24 TV, είπε πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν αναγνωρίζεται με την ιδιότητα του «Οικουμενικού» από τους περισσότερους Ορθοδόξους.
Απείλησε μάλιστα με αντίμετρα και διακοπή της κοινωνίας μεταξύ των δύο Πατριαρχείων, εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν επανεξετάσει την απόφασή του για την αποστολή του αρχιεπισκόπου Παμφίλου, Δανιήλ και του επισκόπου Edmonton, Ιλαρίωνα, ως Εξάρχων στο Κίεβο.
Η ρωσική εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο βεβαίως. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διακόψουμε τις κανονικές μας σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη.
Αυτό θα σημαίνει πως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό του – όπως κάνει σήμερα – «ηγέτη των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών παγκοσμίως».
Τουλάχιστον οι μισοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν τον αναγνωρίζουν. Από τις πράξεις του, θα διασπάσει τον ορθόδοξο κόσμο στην πράξη.
Διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις μετά την συμμαχία- στο πεδίο της Συρίας- του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομόλογού του Ταγιπ Ερντογάν.
Άλλωστε ούτε η Τουρκία καλοβλέπει την ύπαρξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και θα έκανε τα πάντα για να «ξεριζώσει» από εκεί την καρδιά της Ορθοδοξίας.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, είχε ήδη δείξει τις ακραίες διαθέσεις τους καθώς μιλώντας σε ιερωμένους στη Μόσχα τον Ιούλιο είχε πει: «Οι προσπάθειες απομάκρυνσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Μόσχας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε Πανορθόδοξη καταστροφή».
Οι προσπάθειες των Ρώσων στην πρόσφατη ιστορία να διεισδύσουν στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν το 2008, όταν ο τότε Μόσχας, Αλέξιος, ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον διορισμό Ρώσων κληρικών στο ρωσικό προξενείο της Πόλης και τη ρωσική πρεσβεία κάτι που ο Βαρθολομαίος αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Με την κοίμηση του Αλεξίου και τη διαδοχή του από τον Κύριλλο άρχισε το φλερτ με την Τουρκία. Η Άγκυρα που θα ήθελε διακαώς αν μη τι άλλο την αποδυνάμωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προσέφερε κάθε διευκόλυνση σε Ρώσους ιερείς την ώρα που έδινε μετα βίας τρίμηνη βίζα σε Έλληνες ιερωμένους.
Υπενθυμίζεται πως, στο παρελθόν είχαμε ακόμα ένα θερμό επεισόδιο ενδεικτικό της υπονόμευσης του Οικουμενικού Θρόνου. Την ακύρωση της συμμετοχής της Ρωσικής Εκκλησίας στο Πανορθόδοξο Συμβούλιο που διοργανώθηκε στην Κρήτη. Μάλιστα τότε οι Μοσχοβίτες είχαν επιλέξει να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους μόλις τρεις εβδομάδες από την έναρξή της με έκτακτη σύσκεψη της Αγίας Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας στις 13 Ιουνίου 2016.
Πηγές: Πατριαρχείο Μόσχας, ΑΠΕ-ΜΠΕ, hellasjournal.com
Διαβάστε επίσης:
11 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
«Οι Τούρκοι θα μάθουν το μυστικό τρεις μέρες γρηγορότερα από τους Χριστιανούς»