«Εμφύλιος» στα Σκόπια: Ολοταχώς προς εκλογές ο Ζάεφ

Τεταμένο κλίμα στη γειτονική χώρα μετά το δημοψήφισμα – φιάσκο - «Νεκρή» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών η αντιπολίτευση – Παλεύει να σωθεί ο Ζάεφ

«Εμφύλιος» στα Σκόπια: Ολοταχώς προς εκλογές ο Ζάεφ
3'

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μετά τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στο δημοψήφισμα.

Ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να εξασφαλίσει τις ψήφους οχτώ βουλευτών που χρειάζεται για τη συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο, αυτή τη στιγμή πρόθυμοι δεν υπάρχουν.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ασκεί ασφυκτικές πιέσεις και ζητά επιμόνως προσφυγή στις κάλπες ενώ, χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών «νεκρή».

Το VMRO (αντιπολίτευση) την συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται συσπειρωμένο καθώς, τα ποσοστά αποχής του δημοψηφίσματος δημιούργησαν άλλη δυναμική στη χώρα και τροφοδότησαν εκ νέου τα εθνικιστικά στοιχεία.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημερών και διορισμό γενικού εισαγγελέα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το πρόσφατο δημοψήφισμα.

Αν πάντως ο Ζόραν Ζάεφ δεν κατορθώσει να βρει τις ψήφους που χρειάζεται, τότε όλα δείχνουν ότι στις 25 Νοεμβρίου ή το αργότερο στις 2 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες στα Σκόπια.

Αυτό σημαίνει πως όλες οι εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα μετατεθούν για πολύ αργότερα, ίσως προς το τέλος Απριλίου.

Στολτενμπεργκ: Δεν υπάρχει εναλλακτική για τα Σκόπια

Είναι προφανές πως όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των Σκοπίων, που δέχονται ξεκάθαρες προειδοποιήσεις από το εξωτερικό ότι αν απορρίψουν τη συμφωνία θα χάσουν άλλα δέκα χρόνια για να μπουν στους Ευρώπη και ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός. Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από τον ίδιο και τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια της άσκησης «SRBIJA 2018».

«Πιστεύω σθεναρά πως σε ό,τι αφορά την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο. Εναπόκειται στους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς αυτής της χώρας να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν» τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Εάν αποφασίσουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα, τότε είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τη χώρα αυτή ως το 38ο μέλος μας».

«Καραδοκεί» η Ρωσία

Προχωρώντας σε μια κίνηση που κανείς δεν είχε υπολογίσει στη Δύση, η Ρωσία αμφισβητεί ευθέως την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, ενώ προλειαίνει το έδαφος για πολυεπίπεδη παρέμβαση.

Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ, ενώ επαναλαμβάνει τις έντονες και πάγιες αντιρρήσεις της Μόσχας στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Όπως τονίζει το Κρεμλίνο, το δημοψήφισμα είναι άκυρο λόγω της χαμηλής προσέλευσης και προειδοποιεί ότι ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος».

Παράλληλα η Μόσχα κατηγορεί ανοιχτά τη Δύση για απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, καταγγέλλοντας εκστρατεία προπαγάνδας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν έπιασε στον ύπνο τη Δύση: Το βέτο, το «πλήγμα» στο ΝΑΤΟ και στο βάθος… ο Τσίπρας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
05:05ΚΟΣΜΟΣ