Στην «κόψη του ξυραφιού» το Σκοπιανό: Μέρκελ καλεί Ζάεφ να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών
«ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ» Η ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ – ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
«Η συμφωνία των Πρεσπών «παρέχει τις ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζει η κυρία Μέρκελ στην επιστολή της προς τον κ. Ζάεφ.
«Στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους η μεγάλη πλειοψηφία άνω του 90%, εκείνων οι οποίοι έλαβαν μέρος στo δημοψήφισμα, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας. Η συμφωνία παρέχει τις ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζει η καγκελάριος Μέρκελ στην επιστολή της.
Και προσθέτει η ίδια: «Επιπλέον, αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση της χώρας σας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Θα είναι τώρα σημαντικό να προβείτε στα, ασφαλώς, πολύ απαιτητικά, επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα, με τη λήψη απόφασης από τη Βουλή για την απαραίτητη αλλαγή του Συντάγματος. Χαίρομαι που θα συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί σας γι’ αυτόν τον σκοπό».
Σημειώνεται πως η παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης στο Σκοπιανό - και μάλιστα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο - έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τοποθέτηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «μονόδρομο για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία».
Διαβάστε σχετικά:
Ραγδαίες εξελίξεις
Την ίδια στιγμή, το Υπουργικό Συμβούλιο των Σκοπίων ενέκρινε την πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και αφορά στις συνταγματικές αλλαγές, μεταδίδει το Bloomberg.
«Η κυβέρνηση των Σκοπίων θα αποστείλει την πρόταση για μετονομασία της χώρας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” στο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι, σε δημοσιογράφους στα Σκόπια.
«Περιμένουμε από τους βουλευτές να αρχίσουν αύριο τις εργασίες και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Μποσνιακόφσκι, όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη των 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές.
Σε πανικό ο Ζάεφ
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προσπαθεί να εξασφαλίσει τις ψήφους οκτώ βουλευτών που χρειάζεται για τη συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο, αυτή τη στιγμή πρόθυμοι δεν υπάρχουν.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ασκεί ασφυκτικές πιέσεις και ζητά επιμόνως προσφυγή στις κάλπες ενώ, χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών «νεκρή».
Το VMRO (αντιπολίτευση) την συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται συσπειρωμένο καθώς, τα ποσοστά αποχής του δημοψηφίσματος δημιούργησαν άλλη δυναμική στη χώρα και τροφοδότησαν εκ νέου τα εθνικιστικά στοιχεία.
Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημερών και διορισμό γενικού εισαγγελέα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το πρόσφατο δημοψήφισμα.
Αν πάντως ο Ζόραν Ζάεφ δεν κατορθώσει να βρει τις ψήφους που χρειάζεται, τότε όλα δείχνουν ότι στις 25 Νοεμβρίου ή το αργότερο στις 2 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες στα Σκόπια.
Απειλές κατά βουλευτών - «Μην τολμήσετε», λέει ο Γκρουέφσκι
Απειλές κατά της ζωής τους δέχονται βουλευτές του VMRO-DPMNE στα Σκόπια, οι οποίοι επιθυμούν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αλλαγής, σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν σε ξένους πρεσβευτές, όπως μεταδίδει το sdk.mk.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι βουλευτές δέχθηκαν τις απειλές με γραπτό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία έδειξαν σε συναδέλφους τους αλλά και σε ξένους διπλωμάτες.
Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν επίτιμος αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την απόφαση του Εφετείου για την τελεσίδικη απόφαση για φυλάκισή του, ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook μια ανακοίνωση προς τα μέλη του κόμματός του.
Μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων MakFax, έγραψε:
«Αν και πιστεύω ότι χωρίς αυτήν την ανακοίνωση- προειδοποίησή μου, το VMRO-DPMNE δεν θα κάνει κάτι άλλο, θέλω εντούτοις να στείλω μια διακήρυξη στο κόμμα μου για την πολιτική μου δίωξη και την πρόσφατη απόφαση (σημ. αναφέρεται στην αγορά θωρακισμένης Μερσεντές 600 χιλιάδων ευρώ με δημόσιο χρήμα και την καταδίκη του).
Αν σας προτείνουν να κάνετε οποιαδήποτε παραχώρηση που θα ήταν επιζήμια στα εθνικά συμφέροντα, προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη εναντίον μου ή να χαλαρώσουν οι πολιτικές διώξεις εναντίον μου, ως επί πολλά χρόνια ηγέτης της «Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης- Δημοκρατικό Κόμμα για την Μακεδονική Εθνική Ενότητα» (VMRO-DPMNE), και ως επίτιμος πρόεδρος και βουλευτής του, παρακαλώ, χωρίς σκέψη, χωρίς δισταγμό, να αποφασίσετε την απόρριψη μιας τέτοιας απρεπούς πρότασης», έγραψε ο Γκρούεφσκι προς τους συναδέλφους και μέλη του κόμματός του.
Διαβάστε επίσης: