Συγκίνηση αλλά και αντιδράσεις στην Κλεισούρα για τον ενταφιασμό 573 πεσόντων του ’40 (pics)

Κλεισούρα | Πεσόντες: Έπειτα από σχεδόν επτά δεκαετίες, οι 573 Έλληνες που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ενταφιάστηκαν την Παρασκευή (12/10/2018) στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας, σε μια συγκινητική τελετή.

Συγκίνηση αλλά και αντιδράσεις στην Κλεισούρα για τον ενταφιασμό 573 πεσόντων του ’40 (pics)
3'

Σύμφωνα με πληροφορίες από το epiruspost.gr, sτη νεκρώσιμη τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος και παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Συνταγματάρχης Χρήστος Μπακιρτζής, ο Συντονιστής της ομάδας εργασιών πεδίου Νίκος Κύργος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι συγγενείς των πεσόντων καταγγέλλουν ότι συνεχίζεται ο αποκλεισμός τους από τις τελετές ενταφιασμού των δικών τους ανθρώπων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 και πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας, σε ανακοίνωσή του καταλογίζει ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.

«Χθες, αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσαν ότι σήμερα πραγματοποιείται θρησκευτική τελετή ενταφιασμού 573 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των συγγενών, όπως άλλωστε έγινε και στις 13 Ιουλίου με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών», αναφέρει ο κ. Σούρλας.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει, παράλληλαμ τον αποκλεισμό των συγγενών «αδιανόητο, πρωτόγνωρο και απάνθρωπο».

«Τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων πληροφορούνται μόνο από δελτία τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι γίνονται τελετές ενταφιασμού, χωρίς όμως να καθίσταται εφικτή η παρουσία τους σε μια τελετή που καρτερικά περίμεναν επί 78 ολόκληρα χρόνια», προσθέτει ο κ. Σούρλας.

Και συμπληρώνει: «Απαιτείται σεβασμός στη μνήμη των πεσόντων και τον πόνο των παιδιών και των συγγενών τους. Είναι προφανές ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση».

Δείτε φωτογραφίες πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr

Μια μακρά κι επίπονη διαδικασία

Σύμφωνα, πάντα, με το epiruspost.gr, όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018, με την εκταφή περισσότερων από 600 Έλληνες που είχαν ενταφιαστεί στην περιοχή Ντραγκότι. Τόσοι περίπου αναφέρονταν και στα Ιταλικά αρχεία που μαζί με άλλα ιστορικά ντοκουμέντα αποτέλεσαν τον οδηγό.

Πριν από λίγο καιρό τα οστά των εκατό πρώτων είχαν μεταφερθεί και ενταφιάστηκαν στο στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, το μοναδικό που είχε αναγνωριστεί από τις αλβανικές Αρχές.

Ωστόσο, Ελλάδα και Αλβανία κατέληξαν σε συμφωνία και έτσι αποφασίστηκε ο ενταφιασμός των πεσόντων στο στρατιωτικό νεκροταφείο στην Κλεισούρα, το οποίο παρέμενε κενό για περίπου μία δεκαετία.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο κοιμητήριο είχε κατασκευαστεί κατόπιν πρωτοβουλίας του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου.

Οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα συνεχισθούν στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ). Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας που προβλέπει την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941, καθώς και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το epiruspost.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή