Νέα πρόκληση από το σύμβουλο του Ερντογάν: Απειλεί την Ελλάδα με καταστροφή

Για βρόμικο παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο κατηγόρησε την Ελλάδα ο Γιγκίτ Μπουλούτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Star Daily την Κυριακή (21/10) -Ερντογάν: Θα δώσουμε ισχυρή απάντηση σε Ελλάδα και Κύπρο
3'

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και το Ισραήλ βρίσκονται στη διαδικασία ενός βρόμικου παιχνιδιού «σκεπτόμενοι ότι στηρίζονται στους μεγάλους αδερφούς τους», δήλωσε ο Μπουλούτ φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ.

Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να ελπίζει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Όχι φυσικά εξαιτίας μας αλλά εξαιτίας της Ελλάδας. Αν γίνει συμπλοκή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη θάλασσα θα τελειώσει με στρατιωτική καταστροφή για τους Έλληνες».

Νέες απειλές από Ερντογάν

«Θα λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί» στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε δηλώσει εξάλλου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εν πτήσει, επιστρέφοντας από τη Μολδαβία.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι τού είχαν ζητήσει να αξιολογήσει την υποτιθέμενη παρενόχληση Μπαρμπαρός από ελληνική φρεγάτα. Όπως είπε, ο ίδιος έμαθε για το περιστατικό μέσα στο αεροσκάφος από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους.

Ο Χουλούσι Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή δυτικά της Κερύνειας μέχρι τη Μόρφου. «Όλα τα προβλήματα αρχίζουν από εδώ. Ότι οι Έλληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές και ενεργούν με βάση τις γραμμές που οριοθετούν. Η κάθε τους κίνηση είναι παραβίαση. Για εμάς οι γραμμές που έχουν οριοθετήσει δεν είναι κατάλληλες. Άλλωστε αυτός ήταν ο πραγματικός σκοπός μας, να δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτήν την υφαλοκρηπίδα και γι΄ αυτό πήγε στην περιοχή και το πλοίο μας, το ‘Μπαρμπαρός’. Στις 05.00 το πρωί (της 18ης Οκτωβρίου) ξεκίνησε ένα ελληνικό πλοίο που βρίσκονταν στα ύδατα του Λιβάνου και με διαταγή που έλαβε περνώντας από εδώ επενέβη. Αλλά εμείς από την αρχή είχαμε στείλει μία φρεγάτα να βρίσκεται δίπλα στο ‘Μπαρμπαρός’. Κι έτσι με την επέμβασή της, οι ενέργειες του ελληνικού πλοίου έπεσαν όλες στο κενό. Εμείς θα συνεχίσουμε κανονικά τις δραστηριότητές μας εκεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΚΥΠΕ.

Παράλληλα, σε προκλητική δήλωση προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων του τουρκικού Διυλιστηρίου Αιγαίου SOCAR (STAR) στην Σμύρνη - Από... κοντά και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας: «To Barbaros θα παραμείνει για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα».

Λίγο μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε για τα εγκαίνια του διυλιστηρίου, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο βήμα της Τουρκίας στην προσπάθεια της να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, μειώνοντας τις εισαγωγές πετρελαίου, δήλωσε με έμφαση:

«Λυπούμαστε για τις πρωτοβουλίες εκείνων που προσπαθούν να επιβάλλουν μονομερώς τετελεσμένα σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν καθώς θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε τέτοιες προκλήσεις με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο και στο πεδίο των μαχών και σε διπλωματικό επίπεδο», σύμφωνα με το haberler.com.

«Το ερευνητικό μας πλοίο Barbaros θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Διαβάστε περισσότερα για τη στάση των Τούρκων υπουργών στο θέμα του Barbaros ΕΔΩ

Την ίδια στιγμή, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο γενικού δερβέναγα στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που βρίσκονται στο λεγόμενο «ενεργειακό μονοπάτι» ανάμεσα στο Καστελλόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Επί της ουσίας, το καθεστώς Ερντογάν, μοιάζει να επιδίδεται σε μια τακτική φθηνού εντυπωσιασμού, αγνοώντας επιδεικτικά το Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητώντας κάθε έννοια και συμφωνία που αφορά στο Διεθνές Δίκαιο.

Πού το πάει η Τουρκία;

Ο ένας στόχος της Άγκυρας είναι στα όρια του Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα) και ο άλλος στην κυπριακή ΑΟΖ στα οικόπεδα 5, 6, 7 με στόχο να υφαρπάξουν με το «έτσι θέλω» θαλάσσιες περιοχές που φυσικά δεν τους ανήκουν.

Το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» κινείται τις τελευταίες ημέρες δυτικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο σημείο που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Πρόκειται για την περιοχή – «φιλέτο» νοτίως του Κατσελλόριζου, την οποία επιθυμεί διακαώς ο «σουλτάνος» και το καθεστώς του.

Ο Ερντογάν δεν θέλει μόνο μερίδιο και μάλιστα μεγάλο στην «πίτα» των υδρογονανθράκων αλλά, επιδιώκει να διαλύσει πάση θυσία την συμμαχία της Ελλάδος με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, διότι αυτή «στραγγαλίζει» τη χώρα του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εικόνα που εκπέμπεται από τη περιοχή δυτικά της Κύπρου, παραπέμπει σε κλιμάκωση της έντασης με ευθύνη της Τουρκίας. Εδώ και αρκετές ώρες, η Άγκυρα έχει στείλει στην περιοχή που πλέει το BARBAROS, τέσσερις μονάδες επιφανείας και δύο υποβρύχια.

Το χρονικό της δήθεν πολεμικής σύγκρουσης

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 17:00, όταν το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, μετέδωσε την πληροφορία ότι ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε τον κατάπλου του σκάφους «Barbaros Hayrettin Pasha», το οποίο διεξήγε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την «είδηση» έσπευσε να... επιβεβαιώσει λίγη ώρα αργότερα και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, κάνοντας λόγο για «παρενόχληση του "Barbaros" από την ελληνική φρεγάτα».

Το τουρκικό πρακτορείο επικαλέστηκε πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εμπόδισε την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το Barbaros.

Το συγκεκριμένο περιστατικό κυκλοφόρησε μόνο στα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ πριν από λίγο το ΓΕΕΘΑ διέψευσε κατηγορηματικά στο CNN.gr ότι υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο σκηνικό, όπως ακριβώς εξυφάνθηκε από τα τουρκικά Μέσα, μόνον τυχαίο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού σημειώνεται στον απόηχο της παραίτησης Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Αλέξη Τσίπρα και το αυστηρό μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού, με «παραλήπτη» την Άγκυρα.

Διαβάστε σχετικά:

Σε άκρως προκλητικό τόνο, το τουρκικό υπουργείο, απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος, διαμηνύει ότι βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι το τουρκικό σκάφος θα συνεχίσει τις έρευνές του.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «το Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά ξεκίνησε από σήμερα το πρωί (18 Οκτωβρίου) νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ χθες για αυτό το θέμα είναι εντελώς αβάσιμη από άποψης διεθνούς δικαίου.

«Η επιμονή της Ελλάδας σε ισχυρισμούς που δεν είναι ρεαλιστικοί δεν θα έχει κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός από το να προκαλέσει ζημιά στις διμερείς σχέσεις και την σταθερότητα στη περιοχή», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές της στην υφαλοκρηπίδα της οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

«Με αυτή την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει συμπεριφορές οι οποίες προκαλούν ένταση στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Τι είχε αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

«Παίζουν με τη φωτιά» οι Τούρκοι

Το τεταμένο κλίμα στο ενεργειακό «μονοπάτι» ανάμεσα στο Καστελλόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ, είχε ξεκινήσει από νωρίς, όταν η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει προς υποστήριξη του «Barbaros» κι ένα μικρό στόλο, αποτελούμενο από δέκα πολεμικά πλοία αλλά και δύο υποβρύχια.

Τα τουρκικά σκάφη απέπλευσαν από τους ναυστάθμους του Ακσάζ και της Αττάλειας, διαγράφοντας ρότα με κατεύθυνση το σημείο, όπου βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 15:00, όπως έγινε γνωστό, τουρκικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος CN-235 απεστάλη στην περιοχή και προσπαθεί να εντοπίσει το ίχνος του ελληνικού υποβρυχίου Type 214 το οποίο κινείται γύρω από τον τουρκικό στολίσκο.

Παράλληλα, δύο τουρκικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70, βρέθηκαν στην ίδια περιοχή για τον ίδιο λόγο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστήριζαν, εξάλλου, ότι κάτω ακριβώς από το «Barbaros», επιχειρούσε κι ένα τουρκικό υποβρύχιο κλάσης 209/1400.

Η Τουρκία μετατρέπει τη Μεσόγειο σε ... χωράφι της, με παράνομες NAVTEX

Ήδη από την Τετάρτη (17/10/2018), ακολουθώντας το γεωτρύπανο «Πορθητής» που απέπλευσε από την Αττάλεια, η Άγκυρα έκανε την «επόμενη κίνηση» που όλοι ανέμεναν: Να προκαλέσει το Πολεμικό μας Ναυτικό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλλωμένους (NAVTEX) δέσμευσε την περιοχή έκτασης 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία τέθηκε σε ισχύ από σήμερα18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Πρόκειται για την περιοχή – «φιλέτο» νοτίως του Καστελλόριζου, την οποία επιθυμεί διακαώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του.

Με τη NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο αναρμόδιος Σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι και εμπράκτως να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο (πέραν της υφαλοκρηπίδας που συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των νησιών).

Ταυτόχρονα η κίνηση της Αγκύρας έρχεται σε απάντηση της Διακήρυξης της Τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, όπου οι τρεις χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους για επίσπευση των διαδικασιών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

Στις 29 Οκτωβρίου, κατά την εθνική γιορτή της Τουρκίας, στα ανοικτά της Αλάνιας θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρησή της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Νετζντέτ Παμίρ στο Sputnik, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νετζντέτ Παμίρ αποκάλυψε ότι «αυτή είναι η ημερομηνία που έχει δοθεί» και η γεώτρηση θα διαρκέσει πέντε μήνες στα ανοιχτά της Αλάνιας και στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φινίκε.

Διαβάστε επίσης:

Όλη η αλήθεια για την παραίτηση Κοτζιά: Ο καβγάς, το SMS στον Τσίπρα και η οργή του πρωθυπουργού

Τζόκερ: Έτσι θα κερδίσετε το αστρονομικό ποσό της αποψινής κλήρωσης

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - ΕΜΥ: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι