Νέες προκλήσεις - Οι Τούρκοι μπλοκάρουν την Κρήτη: Ο χάρτης – ντοκουμέντο
Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις έναντι της Αθήνας -Διαγράφει και τη Μεγαλόνησο από το χάρτη των επεκτάσεων της αιγιαλίτιδας ζώνης- Αποκλείει με νέα Navtex το Καστελλόριζο
Το παιχνίδι των προκλήσεων και των εμπρηστικών δηλώσεων συνεχίζει η Άγκυρα, καθώς εμφανίζεται να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα ακόμη και νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Στόχος της να εμπλακεί στις ενεργειακές εξελίξεις και να μην χάσει τα πολύτιμα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Παράλληλα, με νέα παράνομη Navtex η Τουρκία ανακοίνωσε πως την Τετάρτη αποκλείει το Καστελλόριζο για τέσσερις ώρες για άσκηση έρευνας και διάσωσης.
Σημειώνεται ότι το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros Hayreddin Pasa αποπειράθηκε προ ημερών να πραγματοποιήσει έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ακριβώς γι αυτό το λόγο φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκε στην περιοχή (αρχικά η Νικηφόρος Φωκάς και στη συνέχεια η Σαλαμίς) για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Φαίνεται πως ότι η ισχυρή παρουσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή δεν άρεσε στην Άγκυρα και έτσι την περασμένη Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συνέχισε να μιλάει για ελληνική «παρενόχληση» στο σεισμογραφικό Barbaros και ταυτόχρονα παρουσίασε χάρτες που εμφάνιζαν την Τουρκία να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Μια τέτοια διεκδίκηση από πλευράς Τουρκίας δεν έχει πάρει επίσημη μορφή υπό τη μορφή κάποιας ανακοίνωσης, τουλάχιστον έως τώρα.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος επισημαίνει ότι «δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου απίθανο τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες να δούμε την Τουρκία να βγάζει ένα ΦΕΚ και να ανακοινώνει πως παραχωρεί συγκεκριμένα ερευνητικά τεμάχια στην κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ)».
Όπως εξηγεί, μέχρι πρότινος η Τουρκία – όπως φαινόταν και σε χάρτες που δημοσιοποιούσε – υποστήριξε πως η υφαλοκρηπίδα της φτάνει και σταματάει ανατολικά της Κρήτης. «Τώρα, με το νέο χάρτη που παρουσίασε ο Ακάρ, εμφανίζει την Τουρκία να έχει υφαλοκρηπίδα και κάτω από την Κρήτη και συγκεκριμένα, κάτω από το Νομό Λασιθίου».
Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr το χάρτη - ντοκουμέντο
Πώς εξηγείται αυτή η νέα πρόκληση; Για την ακρίβεια δεν πρόκειται για μία εντελώς νέα θεωρία, λέει ο καθηγητής. Παρόμοιους χάρτες έχει δημοσιοποιήσει στο παρελθόν το τουρκικό ναυτικό ισχυριζόμενο ότι η Λιβύη δεν μπορεί να έρθει σε συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα διότι περιβάλλονται η Κρήτη και τα νησιά, καθόσον είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν δέχεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Και γι αυτό το λόγο η Τουρκία επιμένει ότι η ΑΟΖ της Λιβύης συνορεύει μόνο με την τουρκική. «Συνεπώς σ΄ αυτή τη λογική εντάσσεται και ο χάρτης του Χουλουσί Ακάρ».
Το Καστελλόριζο
Όσον αφορά τη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύοντας το Καστελλόριζο, αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία βάζει στο στόχαστρο τη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου και επιχειρεί να «γκριζάρει» αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Όμως το γεγονός ότι το επαναλαμβάνει αυτή τα χρονική περίοδο, δηλαδή έπειτα από τις προκλήσεις του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros δείχνει ότι επιθυμεί να στήσει σκηνικό έντασης.
Η Τουρκία αγόρασε και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο
Μετά τον «Πορθητή» η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προχώρησε στην αγορά και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 262.5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.
Πρόκειται για το «Deepsea Metro I» και όπως αναφέρει το δημοσίευμα λόγω των αυξημένων αναγκών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «ήρθε και αδελφάκι για το γεωτρύπανο Πορθητής» και πως «παρά στις πιθανές διεθνείς πιέσεις η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στη ανατολική Μεσόγειο».
Υπενθυμίζεται πως σήμερα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, επέτειο ίδρυσης του τουρκικού κράτους, το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» αρχίζει το ταξίδι του, με σκοπό να πραγματοποιήσει την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο.
Διαβάστε επίσης:
Κοινωνικό Μέρισμα: Δείτε πόσα χρήματα θα πάρετε - Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης
Επίδομα 600 ευρώ σε χιλιάδες οικογένειες: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι - Κριτήρια και προϋποθέσεις