«Καίει» τον Ερντογάν η έκθεση του Πενταγώνου: Τι γράφει για F-35, S-400, Κούρδους, Γκιουλέν

Κατατέθηκε στο Κογκρέσο η έκθεση που είχε ζητήσει για την Τουρκία η διοίκηση Τραμπ, από το Πεντάγωνο.
2'

Τα συμπεράσματα «καίνε» τον «σουλτάνο» και επιβεβαιώνουν πως οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον είναι στο χειρότερο ίσως στάδιο από ποτέ.

Τα «αγκάθια» είναι πολλά και θέτουν σε κίνδυνο τη συμμαχία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν έτοιμες ακόμα και αυστηρότατες κυρώσεις για την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν.

«Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην πιθανή απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35 καθώς επίσης και από την απόκτηση άλλων όπλων, όπως τα ελικόπτερα CH-47F Chinook της Boeing, F-16 της Lockheed Martin και ελικόπτερα UH-60 Black Hawk», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του Πενταγώνου.

Η επιμονή του καθεστώτος Ερντογάν να προμηθευτεί S-400 από τη Ρωσία, δεν θα αφήσει περιθώρια στις ΗΠΑ για να κάνουν το πρωτοφανές: να επιβάλλουν κυρώσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Γερουσιαστές στην Ουάσινγκτον έχουν καλέσει τον Λευκό Οίκο να αναστείλει τις πωλήσεις του αεροσκάφους F-35 στην Τουρκία για το οποίο η Άγκυρα έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια .

Δεν είναι όμως μόνο τα F-35 που ενδιαφέρουν την Τουρκία.

Η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία ύψους 3,5 δισ. δολαρίων για την αγορά 109 ελικοπτέρων Black Hawk το 2016, ενώ παρέλαβε τη δεύτερη παρτίδα CH-47 Chinook από τις Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι. Η σύμβαση αφορά συνολικά 11 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου, έχει προτείνει στην Τουρκία, εναλλακτική λύση για να ένα ισχυρό, αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα εννοώνοντας τα Patriot.

Η έκθεση αναφέρει επίσης:

«Η Τουρκία μοιράζεται βασικά περιφερειακά συμφέροντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν και η άδικη κράτηση πολιτών των ΗΠΑ έχουν επηρεάσει τις σχέσεις μας».

Στην έκθεση γίνονται αναφορές και στις τουρκικές ανησυχίες για την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους αλλά και στην άρνηση έκδοσης του Γκιουλέν:

«Από την τουρκική πλευρά, η υποστήριξη των ΗΠΑ στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στη Συρία και η αδράνεια ως απάντηση στο αίτημά της για έκδοση του Fethullah Gulen υπονόμευσαν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Με πληροφορίες από: militaire.gr

Διαβάστε επίσης:

Ριχάρδος: Βίντεο ντοκουμέντο με τη δράση της μαφίας – Έτσι μετέφεραν το χρυσό