Συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ απέναντι στον «σουλτάνο»

Τριμερής συνάντηση μέσα στο Δεκέμβριο με τις ευλογίες των ΗΠΑ – Ενεργειακά και ασφάλεια στην ατζέντα των συνομιλιών
3'

Μέσα σε ένα σκηνικό προκλήσεων και αυξανόμενης εθνικιστικής ρητορικής από πλευρά Τουρκίας αναμένεται να διεξαχθεί η τριμερής Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στο Τελ Αβίβ. Μάλιστα στις συναντήσεις μεταξύ των τριών κρατών δεν αποκλείεται να προστεθεί και η συμμετοχή των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς της Άγκυρα για τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στης ασφάλειας.

Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις αλλά και ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξαπολύει απειλές σε γειτονικές χώρες φαίνεται ότι οδηγούν τα κράτη της λεγόμενης ενεργειακής συμμαχίας σε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας. Στη τριμερή που αναμένεται να διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών μετά τις 20 Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν τουλάχιστον ως απλοί παρατηρητές.

Το Ισραήλ από την πλευρά του το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δείξει τις προσθέσεις του για τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου κι εκείνο που επιθυμεί, όπως και οι ΗΠΑ είναι ο έλεγχος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με ένα επίπεδο ασφαλείας που θα δώσει την ευκαιρία στις εταιρίες να εργαστούν με ηρεμία και σ’ ένα ιδανικό περιβάλλον για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει απ’ όλες τις χώρες να γίνουν κινήσεις με ταχείς ρυθμούς, προσανατολισμένες να ολοκληρώσουν ένα πλαίσιο ασφαλείας κι όσες δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή, να βοηθηθούν σημαντικά από τις υπόλοιπες κυρίως στον αμυντικό τους τομέα.

Την ίδια ώρα, πήγες του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι Ισραηλινές δυνάμεις εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα πραγματοποιούν επισκέψεις στην Ελλάδα είτε με αεροσκάφη, είτε αποστέλλοντας ακόμη και στελέχη ειδικών επιχειρήσεων ώστε να περάσουν από εξειδικευμένα σχολεία ειδικών δυνάμεων της πατρίδας μας.

Επιπλέον, η Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά κι ένα μεγάλο μέρος από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών βρέθηκαν στο Ισραήλ κι εκεί είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μια καλή γεύση τεχνογνωσίας πάνω σε συγκεκριμένες μορφές μάχης και όχι μόνο.

Τέλος, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι σ’ αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε και το ταξίδι των ελληνικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού πριν από περίπου έναν μήνα, το οποίο πιθανώς να γίνει ξανά -δεν έχει κλειδώσει κάτι προς το παρόν. Chinook και Apache είχαν πετάξει στο Ισραήλ δείχνοντας ότι τα πτητικά μέσα της Ελλάδας και οι έμπειροι ιπτάμενοί τους, όπως και οι μηχανικοί είναι ικανοί να ξεπεράσουν τις αποστάσεις διασχίζοντας την ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου πετώντας μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές που απασχολούν διαρκώς το τελευταίο χρονικό διάστημα ξένες ένοπλες δυνάμεις.

Η Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνεργάστηκε επισταμένως ώστε να διαμορφώσουν το πλαίσιο που αφορά την προμήθεια των νέων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Heron Block1, που μια έκδοσή του πετά ήδη επ’ ωφελεία του Λιμενικού Σώματος από την Frontex στην Κρήτη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αρχικά η Ελλάδα θα χρονομισθώσει αυτά τα drones και στη συνέχεια εφόσον συνεχιστεί το ανάλογο ενδιαφέρον, θα προχωρήσει στην αγορά του.

Με πληροφορίες από: hellasjournal.com

Διαβάστε επίσης:

Ομολόγησαν οι δολοφόνοι της 21χρονης φοιτήτριας στη Ρόδο (vid)