Αλβανός ΥΠΕΞ: Γκρεμίζουμε σπίτια κρατικά κι όχι Ελλήνων ομογενών
Επιμένουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά οι Αλβανοί, καθώς όχι μόνο δεν εναρμονίζονται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά συνεχίζουν να προκαλούν και να καταπατούν τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.
Το σχέδιο αφελληνισμού που έχει βάλει σε εφαρμογή το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση του Έντι Ράμα με τη δήμευση των ακινήτων της ελληνικές μειονότητας στη Χειμάρρα, είχε σαν αποτέλεσμα την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έστειλε δύο επιστολές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Η πρώτη επιστολή απευθύνεται στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και η δεύτερη στον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο, Γιοχάνες Χαν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρει στους ευρωπαίους αξιωματούχους της, ότι τα Τίρανα παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ελληνική μειονότητα σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία και ζητά από την ΕΕ να ληφθούν μέτρα. Με λίγα λόγια η Αθήνα διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι κρατά τα κλειδιά για την είσοδο της γειτονικής χώρας στο κλαμπ των 28 της Ευρώπης.
Παρά τις επιστολές του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και τις προειδοποιήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, η αλβανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεσμεύσει τις περιουσίες της ελληνικής ομογένειας. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας έσπευσε αμέσως να απαντήσει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας μετά και από το αυστηρό μήνυμα που έστειλε χθες (18/12) στη γειτονική χώρα από το βήμα της βουλής.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού «News24» είπε ότι πρόκειται για μια απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να αξιοποιήσει τα κρατικά ακίνητα για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού και δεν αφορά την ιδιωτική περιουσία. Παράλληλα ανέφερε ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη βασίζονται σε ψευδείς ειδήσεις, και ότι τα ακίνητα στην περιοχή της Χειμάρρας που θέλει να αξιοποιήσει η αλβανική κυβέρνηση δεν ανήκουν σε ιδιώτες.
Τέλος, παραδέχθηκε ότι υπήρξε επιβράδυνση του διαλόγου με την Ελλάδα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι υπήρχαν περισσότερες δηλώσεις και ρητορική από ό,τι συγκεκριμένες ενέργειες.
Διαβάστε επίσης:
Φάληρο: Αγωνία για τον 6χρονο που κρεμάστηκε από λουρί σκύλου μέσα στο σπίτι του