ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
Τρόμος στο Μαξίμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Έγγραφο βόμβα
Ξαφνική εμπλοκή στην πολυδιαφημιζόμενη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται τώρα να είναι προβληματισμένη για το αν είναι επαρκής η υπογραφή των εγγράφων της ρηματικής διακοίνωσης μόνο από τη Βουλή των Σκοπίων και όχι από τον πρόεδρο του κρατιδίου, ο οποίος αρνείται να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.
Η εμπλοκή προέκυψε από τις αποκλειστικές πληροφόριες του Newsbomb.gr μετά από επικοινωνία με την δικηγόρο κ. Αριάδνη Νούκα
Διαβάστε το σχετικό άρθρο:
Τα Σκόπια δεν ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες - Νομικά έωλη η εισαγωγή της συμφωνίας στη Βουλή
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Δημοκρατία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει αίτημα στο ΝΑΤΟ να καθυστερήσει η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων μέχρι να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι από το Μαξίμου, ενώ αρχικά βιαζόντουσαν να περάσουν τη συμφωνία με fast track διαδικασίες, τώρα διαρρέουν στον Τύπο και στα ΜΜΕ ότι δεν βιάζονται και ότι η συμφωνία θα συζητηθεί στη Βουλή εξονυχιστικά.
Aρκετοί εκτιμούν ότι πρόκειται για πολιτικό τακτικισμό της κυβέρνησης προκειμένου να μεταθέσει για μετά τις εκλογές την κύρωση της συμφωνίας και να πέσει η καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση.
Σφοδρές αντιδράσεις από τη ΝΔ για τη ρηματική διακοίνωση
Επιπλέον πονοκέφαλο για την κυβέρνηση δημιουργούν και τα όσα επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία για το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης για την Συμφωνία. Όπως επισημαίνουν πηγές της ΝΔ από το περιεχόμενο της επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»!
«Η Διπλωματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον κ. Τσίπρα όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα για τη Διακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσίπρας.
«Έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα». Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Τα έγγραφα της ντροπής
Η κυβέρνηση Ζάεφ κοινοποίησε το βράδυ της Τετάρτης 16/01/2019 στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια.
Η ρηματική διακοίνωση κατά την κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ - προθύμων», ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση της διαδικασίας στην Ελλάδα, με ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή.
Στη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων σημειώνει μεταξύ άλλων πως «σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας, νοείται ότι ο όρος "εθνικότητα" του Δεύτερου Μέρους που ορίζεται στο Άρθρο 1 παράγραφος 3 στοιχείο β της Συμφωνίας ως "Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ή δεν προκαθορίζει την εθνοτική καταγωγή/εθνότητα, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 2 (2) του Συνταγματικού Νόμου για την εφαρμογή των τροποποιήσεων και του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας»
Σε όλα τα έγγραφα αναφέρονται ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Το φιάσκο της κυβέρνησης Τσίπρα είναι τεράστιο.
Ακόμα και οι ταμπέλες του υπουργείου των Σκοπίων γράφουν Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Δείτε τα έγγραφα που έστειλαν οι Σκοπιανοί το βράδυ της Τετάρτης.
Η απόλυτη ντροπή
Μπάχαλο με τις επιτροπές στη Βουλή
Η Συμφωνία αναμένεται να σταλεί μάλλον την επόμενη εβδομάδα, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και στην Ολομέλεια. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει για τον αριθμό των συνεδριάσεων πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία με τις εισηγήσεις να είναι για δύο έως τέσσερις συνεδριάσεις.
Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, η κυβέρνηση μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ δεν έχει πια πλειοψηφία. Οι αρχικές σκέψεις ήταν να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής, γεγονός που όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η Επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι 28 προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Ένα σενάριο είναι ο Πρόεδρος της Βουλής να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, προσθέτοντας για παράδειγμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεσή της. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, Νίκος Βούτσης μάλλον επιλέγει να παρακάμψει την Επιτροπή αν δημιουργηθεί πρόβλημα και να προωθήσει τη Συμφωνία απευθείας στην Ολομέλεια. Μάλιστα έστειλε και μήνυμα στην αντιπολίτευση να μην υιοθετήσει υψηλούς τόνους.