Ελληνικό «βέτο» για τις κυρώσεις του Ιράν

Οι αντιρρήσεις της Ελλάδας εμπόδισαν πετρελαϊκές κυρώσεις στο Ιράν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ».
2'

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. Οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εταιρειών και αξιωματούχων, καθώς και ταξιδιωτική απαγόρευση στελεχών της ιρανικής κυβέρνησης.

Εξαιτίας όμως του «βέτο» της Ελλάδας, οι υπουργοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για επέκταση των κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε πως η Ελλάδα, η οποία εξαρτάται από το ιρανικό πετρέλαιο, αντιτάχθηκε σε ενδεχόμενο εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός.

«Η Ελλάδα προέβαλε μια σειρά από επιφυλάξεις. Πρέπει να τις πάρουμε υπόψη μας», δήλωσε ο Ζιπέ και σημείωσε ότι είναι αντικείμενο μελέτης με τους Ευρωπαίους εταίρους πώς η ποσότητα πετρελαίου που θα χαθεί από ένα ενδεχόμενο εμπάργκο, θα αναπληρωθεί με την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής άλλων χωρών.

Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης, που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», φέρεται να λέει: «Το Ιράν πουλάει (στην Ελλάδα) με πίστωση, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα αυτές τις μέρες».

Οι χώρες που υποστηρίζουν ένθερμα ένα πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν είναι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που προβληματίζεται από μια τέτοια προοπτική. Τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία εξαρτώνται επίσης από το ιρανικό πετρέλαιο. Ενδεικτικό είναι ότι το 2010 η Ισπανία εισήγαγε το 14,6% του πετρελαίου της από το Ιράν, η Ιταλία αντίστοιχα το 13,1% και η Ελλάδα το 14%.