Απειλεί η Άγκυρα παρά τις κυρώσεις της ΕΕ: Δεν κάνουμε πίσω, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας

Αδιάλλακτη στάση τηρεί η Τουρκία, καθώς αψηφά τα μέτρα που αποφασίστηκε να επιβληθούν στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «28».

Απειλεί η Άγκυρα παρά τις κυρώσεις της ΕΕ: Δεν κάνουμε πίσω, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας
7'

Έντονη είναι η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην απόφαση της Ε.Ε. για κυρώσεις στην Τουρκία. «Δεν μπορεί να μας πει τίποτα η Ε.Ε.», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και τονίζει ότι η Τουρκία όχι μόνο θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο αλλά θα τις αυξήσει!

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει μέτρα με τα οποία αναστέλλονται διμερείς επαφές για διάφορα ζητήματα και θα μειωθεί η χρηματοδότηση προς την Άγκυρα εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου δεν πρόκειται να κάμψει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκφράζει μάλιστα την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν κατά την επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ διατείνεται επίσης ότι το γεγονός πως η ΕΕ δεν αναφέρεται στους Τουρκοκύπριους στην απόφασή της, «δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δύο διαστάσεις: την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην δική της υφαλοκρηπίδα καθώς και την προστασία των (ίσων) δικαιωμάτων των Τ/Κ στους υδρογονάνθρακες ως συνιδιοκτήτες στο νησί.

«Στην πρώτη διάσταση, η Τουρκία δεν προτίθεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Επειδή η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία από το 1963 κι έπειτα δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κ και για εμάς και για τους Τ/Κ δεν είναι ένα πραγματικό κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε στη βάση της ισότητας μεταξύ Τ/Κ και Ε/Κ, έχει σταματήσει να αναγνωρίζεται ως τέτοια ήδη από το 1963. Και ο λόγος που μέχρι σήμερα το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι ότι οι Ε/Κ από το 1963 μέχρι σήμερα δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τ/Κ. Ο συνομιλητής της Ε/κ διοίκησης δεν είναι η Τουρκία, είναι η ΤΔΒΚ. Η Ε.Ε. αν δεν αποδεχτεί αυτές τις πραγματικότητες, αν δεν δει τους Τ/Κ όχι ως μειονότητα αλλά ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, δεν είναι δυνατόν να καταλάβει το Κυπριακό πρόβλημα και να συμβάλει εποικοδομητικά», αναφέρει.

Σύμφωνα με τη δεύτερη διάσταση, για την Τουρκία η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο με τη εγγύηση των δικαιωμάτων των Τ/Κ. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση η περιεκτική πρόταση συνεργασίας που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου οι Τ/Κ και την οποία η Τουρκία στήριξε πλήρως.

«Η Ε.Ε. αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να ‘συναντηθούν’ στο θέμα των υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική λαμβάνοντας αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τα μέτρα των «28»

Τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε συνέχεια των γεωτρήσεων στην Κύπρο υιοθέτησαν και επίσημα τη Δευτέρα οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα η ανακοίνωση των «28» αναφέρει:

«Υπό το φως των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών και συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και περαιτέρω συνεδριάσεις τού υψηλού επιπέδου διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας».

Επιπλέον σημειώνεται ότι, «το Συμβούλιο συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τον δανεισμό με κρατικούς τίτλους".

Τέλος, τονίζεται ότι «το Συμβούλιο εξακολουθεί να ασχολείται με το θέμα και, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν να διερευνούν επιλογές για στοχευμένα μέτρα σε σχέση με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνοντας ότι «θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει στο θέμα αυτό, όπως ενδείκνυται».

Εξάλλου, στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων οι «28» παραπέμπουν στα «συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως εκείνα της 20ής Ιουνίου 2019», εκφράζοντας «τη λύπη τους για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε δεύτερη δραστηριότητα γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου εντός κυπριακών χωρικών υδάτων».

Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο «επισημαίνει εκ νέου τις σοβαρές και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις των παράνομων αυτών ενεργειών σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» και «καλεί και πάλι την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Το Συμβούλιο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόσκληση από την κυβέρνηση της Κύπρου να διαπραγματευθεί με την Τουρκία, σημειώνει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», προσθέτει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, ενώ υπογραμμίζει πως «Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην υποστήριξη προσπαθειών που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη με σκοπό να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

«Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι παραμένει επιτακτικής σημασίας να δεσμευθεί και να συμβάλει η Τουρκία σε μια τέτοια διευθέτηση, μεταξύ άλλων και των εξωτερικών πτυχών του, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σε ευθυγράμμιση προς τις αρχές στις οποίες είναι θεμελιωμένη η ΕΕ και προς το ενωσιακό κεκτημένο», επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο.

Παραλήρημα Ερντογάν: Γελιούνται όσοι βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά

«Αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Στην ομιλία του η οποία μετατράπηκε σε συλλαλητήριο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «σε αυτούς που δε βλέπουν ότι το μέλλον μας θα το σχηματίσει η περίοδος από την οποία περάσαμε δεν έχουμε να πούμε τίποτα».

«Πήραμε τους S400; Τους πήραμε. Έφτασαν 8 αεροσκάφη και θα φτάσουν και τα άλλα. Τι είπαν; Δεν μπορούν να τους πάρουν, δεν μπορούν να το κάνουν. Τι έγινε; Τους πήραμε; Και αυτή τη στιγμή άρχισε η συναρμολόγηση; Το χρονοδιάγραμμα τηρείται; Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα έχουν εγκατασταθεί εντελώς», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι δεν είναι ένα επιθετικό όπλο αλλά αμυντικό. «Οι S-400 είναι το πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας», ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή