Κοροναϊός στην Ελλάδα LIVE: Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την εξάπλωση του φονικού ιού

Κοροναϊός στην Ελλάδα LIVE: Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα - Πρώτος νεκρός στη χώρα ο 66χρονος που νοσηλευόταν στο Ρίο - Την Πέμπτη (12/03) ανακοινώθηκαν 18 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ασθενών στους 117 - Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν κέντρα διασκέδασης, σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια και όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για προληπτικούς λόγους, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού Covid-19.
Κοροναϊός στην Ελλάδα LIVE: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις   
INTIME NEWS
1'

Aναλυτικά, στην αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προχώρησε η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα.

Παράλληλα, πέραν της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα «ορφανά» κρούσματα.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Διαβάστε στο LIVE BLOG του Newsbomb.gr λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τον κοροναϊό:

09:40
Νεφέλη Σκαρλίδου

Κοροναϊός: «Μένουμε σπίτι» για να περιορίσουμε τον ιό - Η καμπάνια που έγινε viral!

«Όπλα» κατά της πανδημίας του κοροναϊου αποδεικνύονται σύμφωνα με τους ειδικούς ο αυτοπεριορισμός και η ατομική ευθύνη, ενώ τα κρούσματα να έχουν φτάσει τα 117, δέκα εκ των οποίων «ορφανά».

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας επιστρατεύει κάθε πρόσφορο μέσο που του δίνει και η τεχνολογία για να πείσει τους Έλληνες να μείνουν στο σπίτι ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού.

Η φράση «Μένουμε σπίτι» έχει γίνει ένα από τα trends στο twitter μετά και το μήνυμα του Βασίλη Κικίλια.

«Μένουμε Σπίτι. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας, με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, εάν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας.

08:55
Νεφέλη Σκαρλίδου

Ιερώνυμος: Αν ανησυχείτε για τον κοροναϊό, μην έρχεστε στην Εκκλησία

«Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης», τονίζει, μεταξύ άλλων, και αποκλειστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα εξάπλωσης του κορονοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

08:23
Νεφέλη Σκαρλίδου

Το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις» για τον ιό

Σε νέα φάση εισέρχεται το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στη χώρα μας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα –πιθανόν και εντός της ημέρας– αναμένεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» να τεθούν σε λειτουργία δύο κέντρα επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία και ενός τρίτου που θα έχει εποπτικό ρόλο.

Το πρώτο βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης». Στελεχώνεται από αστυνομικούς και πυροσβέστες, με αρμοδιότητα να εντοπίζουν τον κύκλο επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και να λαμβάνονται μέτρα καραντίνας. Έχει ήδη δημιουργηθεί δεξαμενή 150 ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων που θα το στελεχώσουν.

Το δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, και θα λειτουργήσει ως «κέντρο ενημέρωσης». Στελεχώνεται από 70 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που τις προηγούμενες εβδομάδες παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα σχέδια που καταρτίστηκαν, θα επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κοροναϊό δίνοντάς τους οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Παράλληλα, υπάρχει στα σκαριά σχέδιο για τη δημιουργία –άμεσα– ενός τρίτου κέντρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο θα λειτουργεί ως γενικό «εποπτικό κέντρο». Σε αυτό θα καταλήγουν οι πληροφορίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων. Θα προΐστανται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

06:18
Γιάννης Φιλιππάκος

Μειώνονται τα ημερήσια κρούσματα στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές Αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν περισσότερες περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι ανάρρωσαν απ’ ό,τι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού την Παρασκευή (13/3), για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η επιδημία στη χώρα τον Ιανουάριο, γεγονός που μοιάζει να επιβεβαιώνει τις ελπίδες πως η εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, επιβραδύνεται στη μεγαλύτερη εστία της Ασίας πέραν της ηπειρωτικής Κίνας.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) εντόπισαν 110 νέα κρούσματα, από 114 μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε 7.979. Από την άλλη, 177 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου είχαν εισαχθεί.

Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύθηκαν ξεπερνά αυτόν που μολύνθηκαν στη Νότια Κορέα αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, την 20ή Ιανουαρίου.

Μέχρι την Πέμπτη, οι θάνατοι στην ασιατική χώρα εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού ανέρχονταν σε 67.

05:33
Γιάννης Φιλιππάκος

Κλείνουν σχολεία και νυχτερινά κέντρα στην Πορτογαλία

Η πορτογαλική κυβέρνηση διέταξε την Πέμπτη (12/3) το κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα, από τη Δευτέρα (16/3) για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού μέχρι νέας αξιολόγησης του μέτρου στις 9 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Επίσης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται σε κρουαζιερόπλοια να αποβιβάζουν επιβάτες, εκτός όσων είναι κάτοικοι Πορτογαλίας.

Κλειστά επίσης θα είναι νυχτερινά κέντρα, ενώ θα υπάρξουν περιορισμοί χωρητικότητας στην είσοδο σε εμπορικά κέντρα και εστιατόρια.

05:32
Γιάννης Φιλιππάκος

Κινητό χωρίς... COVID-19 - Έτσι θα καθαρίσετε σωστά τη συσκευή

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία αγγίζει το κινητό 2.617 φορές ενώ ένας χρήστης που κάνει έντονη και βαριά χρήση το αγγίζει 5.427 φορές την ημέρα, είναι σημαντικό λοιπόν να φροντίσουμε να κρατάμε καθαρές όλες τις επιφάνειες εκείνες που έρχονται σε επαφή με τα χέρια και το πρόσωπο μας.

Για την οθόνη των έξυπνων συσκευών μας:

  • Αξίζει να καθαρίζουμε συχνά όλες τις "έξυπνες συσκευές" μας, συμπεριλαμβανομένων των smart watches ακόμα και ακουστικών, καθώς τα αγγίζουμε συχνά.
  • Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε ένα καθαριστικό οθόνης που ΔΕΝ ψεκάζεται απευθείας πάνω στην επιφάνεια, αλλά πρώτα σε μια πετσέτα χαρτιού ή σε ένα πολύ απαλό
  • Αποφεύγουμε τη χρήση οικιακών προϊόντων καθαρισμού κατά τον καθαρισμό των έξυπνων συσκευών μας.
  • Προσέχουμε να μην χρησιμοποιούμε υπερβολική ποσότητα καθώς το υγρό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία αν εισέλθει στον εξοπλισμό.

Αν χρησιμοποιούμε θήκες για να προστατεύουμε τα κινητά μας τότε είναι εξίσου σημαντικό να φροντίσουμε και να τις κρατάμε καθημερινά καθαρές:

  • O καθαρισμός για τις θήκες μπορεί να γίνει με κανονικά οικιακά καθαριστικά.
  • Η θήκη θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από την συσκευή.
  • Βεβαιωθείτε ότι η θήκη είναι στεγνή πριν την τοποθετήσετε ξανά στη συσκευή σας

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

04:33
Γιάννης Φιλιππάκος

Δύο ακόμα θάνατοι στη Γερμανία - Έξι συνολικά

Ένας 80χρονος από την Βαυαρία και μια 78χρονη από την Βόρεια Ρηνανία έχασαν την Πέμπτη (12/3) τη μάχη για τη ζωή εξαιτίας επιπλοκών του νέου κοροναϊού. Και οι δύο έπασχαν από χρόνιες ασθένειες.

Το τελευταίο 24ωρο τα διαπιστωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 στην Γερμανία έχουν ξεπεράσει τα 2.400, ενώ τα θύματα πλέον ανέρχονται σε έξι.

Μπροστά στην ταχεία εξάπλωση του ιού, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από πολύωρη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, προειδοποίησε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν κατά πολύ, ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, ενώ κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απολύτως απαραίτητη κοινωνική επαφή.

03:53
Γιάννης Φιλιππάκος

Μέχρι ισόβια σε όσους παραβιάζουν τους υγειονομικούς περιορισμούς

Την άμεση παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορoναϊού ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Με εγκύκλιο που απέστειλε στους εισαγγελείς όλης της χώρας, ο κ. Βασίλειος Πλιώτας παραπέμπει στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση της επικίνδυνης νόσου.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά όπως η ζωή και η σωματική υγεία» και προσθέτει: «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

Διαβάστε ΕΔΩ τι λέει το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα

03:20
Γιάννης Φιλιππάκος

Καταρρέει η τιμή του πετρελαίου λόγω κοροναϊού

Με απώλειες έκλεισαν και την Πέμπτη οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, συμβόλαιο του αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Απριλίου έχασε 1,48 δολ. ή 4.5%, κλείνοντας στα 31,50 δολ. το βαρέλι, στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στο ICE Futures του Λονδίνου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε κατά 2,57 δολάρια ή 7,2%, στα 33,22 δολάρια το βαρέλι

23:47
Βασιλική Δελημήτρου

Τσιόδρας στο CNN Greece: «Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων»

Συνολικά 117 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος, παράλληλα, ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας, όπως το κλείσιμο των δικαστηρίων, κινηματογράφων και κέντρων διασκέδασης.

Ειδικότερα, από τα 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα - μεταξύ αυτών και ο 66χρονος που απεβίωσε στο νοσοκομείο της Πάτρας - τα 107 με γνωστή σύνδεση και τα 18 επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Τσιόδρας, κλείνουν για 15 ημέρες παιδότοποι, θέατρα, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, δικαστήρια και γυμναστήρια ενώ για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα αποφασίσει αρμοδίως το υπουργείο Πολιτισμού.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα αλλά μπορούμε να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Είναι πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη», είπε επ΄αυτού.

Σε ερώτηση του CNN Greece και της Νατάσσας Σπαγαδώρου για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως έχουν παρθεί τα περισσότερα μέτρα ενώ για το ενδεχόμενο λήψης ανάλογων μέτρων με την Ιταλία, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων, είπε: «Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ μέχρι εκεί».

Η νόσος στην Ιταλία υποτιμήθηκε σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, προσέθεσε και τόνισε ότι στην ραγδαία εξάπλωσή του κοροναϊού ενδέχεται να οφείλεται και το πώς λειτουργεί η Ιταλία σε επίπεδο περιφερειών.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

23:24
Βασιλική Δελημήτρου

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Εξιτήριο από το ΑΧΕΠΑ πήραν η 38χρονη και ο γιος της

Στο σπίτι τoυς βρίσκονται από το απόγευμα της Πέμπτης (12/03) η 38χρονη από την Θεσσαλονίκη και ο γιος της που είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό και καταγράφηκαν ως τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα.

Η γυναίκα είχε εισαχθεί στις 26 Φεβρουαρίου στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ όταν βρέθηκε θετική σε τεστ ανίχνευσης δύο μέρες μετά την επιστροφή της από επαγγελματικό της ταξίδι στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Τόσο η μητέρα που καταγράφηκε ως το πρώτο κρούσμα στην χώρα όσο και το παιδί της -όπως αναφέρθηκε από τους θεράποντες γιατρούς- εμφάνισαν καθ' όλη την διάρκεια της νοσηλείας τους ήπια συμπτώματα.

Σήμερα, αρνητικοί πλέον στα τεστ για τον κοροναϊό πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο καθώς συμπληρώθηκαν οι 14 ημέρες νοσηλείας που προβλέπονται στους ασθενείς σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

23:22
Βασιλική Δελημήτρου

«Κατεβάζουν ρολά» και τα ΚΕΠΑ

Κλειστά θα παραμείνουν τα ΚΕΠΑ σε ολόκληρη την χώρα από την Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Τετάρτη 18 Μαρτίου, για λόγους απολύμανσης και ειδικής διαμόρφωσης των χώρων με βάση τα νέα δεδομένα που ισχύουν για την προστασία ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε σήμερα (12/03) παρατείνεται η ισχύς αποφάσεων ΚΕΠΑ που είχαν ήδη εκδοθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άμεσος λόγος επισκέψεως των ενδιαφερομένων στα ΚΕΠΑ τις επόμενες ημέρες.

Για τις επισκέψεις όσων περνούσαν για πρώτη φορά από Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, θα υπάρξει προσπάθεια να εξυπηρετηθούν σύντομα με εμβόλιμα ραντεβού, αφού επαναλειτουργήσουν τα ΚΕΠΑ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

23:13
Βασιλική Δελημήτρου

Μητροπολίτης Συμεών: Περιορίστε τις μετακινήσεις - Τα πράγματα είναι σοβαρά

Ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών για το επόμενο διάστημα και μέχρι το Πάσχα.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε, ο κ.κ. Συμεών καλεί τους πιστούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μείνουν στα σπίτια τους, αναβάλλει προγραμματισμένες εκδηλώσεις και περιορίζει τη δραστηριότητα του. Ζητά από τους πιστούς απόλυτη προσαρμογή σε αυτά που ζητούν οι επιστήμονες και πειθαρχία στις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου.

«Η πρότασή μου προς όλους σας είναι απλή. Προσέχουμε με όλη μας την επιστήμη και προσευχόμαστε με όλο μας το είναι» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, τονίζοντας συγχρόνως πως «τούτη την ώρα, ας ασπαστούμε νοητά ο ένας στον άλλον. Μόλις περάσει το τσουνάμι θα ασπαστούμε ο ένας στον άλλον θερμά και άμεσα».

Ο κ.κ. Συμεών χαρακτηρίζει την περίοδο που διανύουμε ως «περίοδο μεγάλης δοκιμασίας, περίοδο μεγάλου πειρασμού, μεγάλης αγωνίας» την οποία όπως λέει, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε «με σύνεση και ενότητα, με υπευθυνότητα, με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, με αυτοπειθαρχία, ,ε πολλή προσευχή και ασκητικό ήθος».

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την εγκύκλιο

23:10
Βασιλική Δελημήτρου

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων έως και 27 Μαρτίου

Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, αναστέλλεται προσωρινά και μερικά από αύριο, Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 έως και 27 Μαρτίου 2020, η λειτουργία όλων των δικαστηρίων (Διοικητικών, Πολιτικών, Ποινικών και Στρατιωτικών), των Εισαγγελιών της χώρας, καθώς και η διεξαγωγή πλειστηριασμών, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και προς αποφυγή κινδύνου εμφάνισης και διάδοσης του κοροναϊού (COVID-19).

Συγκεκριμένα, αναστέλλονται προσωρινά για το επίμαχο χρονικό διάστημα, οι δημόσιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και όλων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, με εξαίρεση αυτές που αφορούν την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας και τη δημοσίευση αποφάσεων.

Ακόμη, αναστέλλεται προσωρινά από 13 Μαρτίου 2020 έως και 27 Μαρτίου 2020, η λειτουργία των δημόσιων συνεδριάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκτός αυτών που αφορούν τη δημοσίευση αποφάσεων και την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας, καθώς και αυτών του VI Τμήματος και του Τμήματος Μείζονος – Επταμελούς Σύνθεσης μόνο για υποθέσεις επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την απόφαση

23:07
Βασιλική Δελημήτρου

Γιατί δεν πρέπει να γίνεται νεκροψία – νεκροτομή στα θύματα του κοροναϊού

Την αποφυγή διενέργειας νεκροψίας-νεκροτομής σε θανάτους που οφείλονται σε επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον κοροναϊό, συνιστά μεταξύ άλλων η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα από κορoναϊό το οποίο κατέληξε, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ), σε απόλυτη εναρμόνιση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, συστήνει τα ακόλουθα:

- Εάν ένας θάνατος οφείλεται σε επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον COVID-19 συνιστάται η αποφυγή νεκροψίας- νεκροτομής και η έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού θανάτου από τους θεράποντες γιατρούς.

- Στις περιπτώσεις, στις οποίες ο θάνατος ενδέχεται να οφείλεται σε λοίμωξη από τον COVID-19, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί, η απόφαση για τη διενέργεια πλήρους ιατροδικαστικής διερεύνησης με νεκροψία-νεκροτομή ή μερικής διερεύνησης (η οποία περιορίζεται μόνο στην απόκτηση των απαραίτητων επιχρισμάτων και δειγμάτων για την επιβεβαίωση του COVID-19) θα πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση, σύμφωνα με την επιστημονική κρίση του ιατροδικαστή, βάσει του τεχνολογικού και άλλου εξοπλισμού που διαθέτει ο εκάστοτε χώρος του νεκροτομείου, με γνώμονα πάντα την αποφυγή της διασποράς και την επιμόλυνση του προσωπικού.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

23:04
Βασιλική Δελημήτρου

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Δεύτερο κρούσμα στην Κρήτη

Το βράδυ της Πέμπτης (12.03.2020) έγινε γνωστό ότι υπάρχει δεύτερο κρούσμα κοροναϊού στο Ηράκλειο.

Ο λόγος για έναν άνδρα γύρω στα 35 από το Ηράκλειο, του οποίου το δείγμα εξετάστηκε από το αρμόδιο τμήμα του ΠΑΓΝΗ και το αποτέλεσμά του ήταν θετικό στον κοροναϊό. Ο άνδρας προσήλθε το πρωί στο Νοσοκομείο, μόνος του, με ήπια συμπτώματα.

Το κρούσμα θεωρείται «ορφανό», καθώς δεν υπάρχει αιτιολογία, ότι δηλαδή βρέθηκε θετικός στην εξέταση κοροναϊού.

Το συγκεκριμένο δείγμα είναι ένα από τα 23 ύποπτα κρούσματα που έχουν υποβληθεί προς εξέταση.

22:55
Βασιλική Δελημήτρου

«Κατέρρευσε» η Wall Street: Η μεγαλύτερη πτώση του Dow Jones μετά το κραχ του ‘87

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Wall Street) κατέρρευσε σήμερα, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση του μετά το κραχ του Οκτωβρίου του 1987, μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένου πανικού που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Dow Jones κατέρρευσε κατά 9,99%, κλείνοντας στις 21.200,47 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 9,43% στις 7.201,80 μονάδες και ο S&P 500 βυθίστηκε κατά 9,51% στις 2.480,73 μονάδες.

Τα χειρότερα για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες πολιτείες και την παγκόσμια οικονομία θα έρθουν τους επόμενους μήνες, εξαιτίας του νέου κορoναϊού σύμφωνα με τον Joachim Fels, οικονομικό σύμβουλο της PIMCO, του μεγαλύτερου fund ομολόγων, που δημοσιεύει το Bloomberg.

Διαβάστε ΕΔΩ τις προβλέψεις αναλυτών

22:53
Βασιλική Δελημήτρου

Κοροναϊός: Αλλαγές στις αιτήσεις για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Ο ΟΠΕΚΑ με ανακοίνωσή του ενημερώνει πως λόγω κοροναϊού λαμβάνει έκτακτα μέτρα πρόληψης μεταξύ των οποίων και η αναστολή της φυσικής παρουσίας των πολιτών στο Κέντρο Ενημέρωσης του Οργανισμού στην Αθήνα.

Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, με σκοπό την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊου (COVID-19) καθώς και την ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ για την εξυπηρέτηση των πολιτών, σας ενημερώνει για τα εξής μέτρα:

  • Η αναστολή της φυσικής παρουσίας των πολιτών στο Κέντρο Ενημέρωσης του Οργανισμού στην Αθήνα (Πατησίων 30) καθώς και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ΟΠΕΚΑ.
  • Η εξυπηρέτηση των πολιτών αναφορικά με την πορεία των αιτήσεων τους ή οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση που άπτεται της χορήγησης των επιδομάτων, θα πραγματοποιείται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της ιστοσελίδας του Οργανισμού.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

22:20
Βασιλική Δελημήτρου

Χριστίνα Μπόμπα: Έτσι είναι να έχεις κοροναϊό - Τι είπε για την κατάσταση της υγείας της

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, μίλησε η Χριστίνα Μπόμπα, η οποία ανακοίνωσε χθες (11/03) μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram πως βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.

Η ίδια θέλησε να μοιραστεί με τους fans της, την εμπερία του πώς είναι να έχεις κορoναϊό, μιλώντας για τα συμπτώματά της.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο πώς προστατεύεται ο σύζυγός της, Σάκης Τανιμανίδης.

Δείτε ΕΔΩ τι είπε για την κατάσταση της υγείας της

22:03
Βασιλική Δελημήτρου

Στο «φουλ» οι μηχανές του e- ΕΦΚΑ - Αναστέλλονται οι συναλλαγές με φυσική παρουσία λόγω κοροναϊού

Σε περιοχές με κρούσματα κοροναϊού ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί άμεσα στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι ηλεκτρονικές του υπηρεσίες, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των Περιφερειακών/Τοπικών μονάδων του e-ΕΦΚΑ (Κ.Ε.Α.Ο, Υποκαταστήματα, Διευθύνσεις, Περιφερειακά Τμήματα, Γραφεία) και της αποφυγής άσκοπων φυσικών επισκέψεων ασφαλισμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, αναστέλλονται μέχρι την Παρασκευή 20/03/2020 οι ακόλουθες συναλλαγές με φυσική παρουσία στις εν λόγω Περιφερειακές/Τοπικές μονάδες.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά

21:45
Βασιλική Δελημήτρου

Παγκόσμια ανησυχία: Ξεπερνούν τις 130.000 τα κρούσματα, πάνω από 4.900 οι νεκροί

Η επιδημία του Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.926 ανθρώπους από την εμφάνισή της, στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο και βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Μέχρι τις 19.00 σήμερα, είχαν αναφερθεί περισσότερα από 131.460 κρούσματα σε 116 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματικότητα, αφού κάποιες χώρες εφαρμόζουν διαφορετική πολιτική όσον αφορά στο ποιους εξετάζουν. Από την Τετάρτη, την ίδια ώρα, αναφέρθηκαν 360 νέοι θάνατοι και 7.360 νέα κρούσματα σε όλον τον κόσμο.

Οι χώρες που ανέφεραν τους περισσότερους νεκρούς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες είναι η Ιταλία, με 189, το Ιράν με 75 και η Ισπανία με 37.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

21:38
Βασιλική Δελημήτρου

Η ανάρτηση του Τσιτσιπά για τον κοροναϊό και η απάντηση Μητσοτάκη

Στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μας ούτως ώστε να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας, αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Στέφανος Τσιτσιπάς. ΤηνΤην ανάρτησή του σχολίασε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κορονοϊός μας αφορά όλους και πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τη διασπορά του. Να προστατευτούμε εμείς, αλλά και να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους.» έγραψε ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να ευχαριστήσει τον διεθνούς φήμης τενίστα, τονίζοντας πως δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες δίπλα μας.

21:25
Βασιλική Δελημήτρου

«Καμπανάκι» από ΙΣΑ: Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) απευθύνει αυστηρή έκκληση προς όλους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού και στους νέους να αποφεύγουν μπαρ και καφετέριες.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι οι τελευταίες συστάσεις έγκριτων επιστημόνων του ΠΟΥ, καλούν τις χώρες να πάρουν αυστηρά προληπτικά μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθεί και η χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι κάθε είδους δράση που αφορά στο συνωστισμό πολιτών θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση μέριμνα για να διακοπεί η λειτουργία των χώρων που πιθανώς να συνωστίζονται οι νέοι ειδικά τώρα που έκλεισαν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, όπως είναι για παράδειγμα τα γυμναστήρια».

Παράλληλα τόνισε επίσης, ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος ατομικής ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας. «Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους νέους να μην πηγαίνουν σε χώρους που επικρατεί συγχρωτισμός, όπως είναι για παράδειγμα τα μπαρ και οι καφετέριες. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα η πρόληψη που μπορεί να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού. Όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε για να προστατέψουμε την υγεία και τις ζωές μας».

21:23
Βασιλική Δελημήτρου

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας έχει «χτυπήσει» o κοροναϊός - Πόσοι τον έχουν νικήσει

Νικήτρια βγήκε η 38χρονη και ο γιος της από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ξεπέρασαν τον κίνδυνο του κοροναϊού, ενώ εξιτήριο αναμένουν έξι ακόμη ασθενείς οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον Covid-19 στην χώρα μας.

Οι έξι αυτοί ασθενείς νοσηλεύτηκαν για περισσότερες από 14 μέρες, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο Αττικόν και το ΑΧΕΠΑ αναμένεται να πάρουν εξιτήριο τις επόμενες μέρες.

Εκτός νοσοκομείου Αττικόν και σε καραντίνα στο σπίτι της για τις επόμενες 20 μέρες θα βρεθεί η τραπεζική υπάλληλος της Πειραιώς, η οποία διαγνώστηκε θετική στον ιό Covid-19. Η γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού, απευθύνθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στο Νέο Φάληρο.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

21:17
Βασιλική Δελημήτρου

Θετικός στον Covid-19 ο Γιώργος Χατζηνικολάου

Θετικός στον κοροναϊό βρέθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος με ανακοίνωση του.

«Θα ήθελα να γνωστοποιήσω ότι υποβλήθηκα σε εξέταση για κορονοϊό και βρέθηκα θετικός.

Το βράδυ της Τετάρτης 11 Μαρτίου, παρουσίασα χαμηλό πυρετό και εφαρμόζοντας τη σχετική διαδικασία, υποβλήθηκα σε εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά αργά το απόγευμα της Πέμπτης 12 Μαρτίου.

Κατόπιν συστάσεων των ιατρών και ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο, από το βράδυ της Τετάρτης βρίσκομαι σε κατ’ οίκον απομόνωση, χωρίς συμπτώματα», ανέφερε αναλυτικά στην ανακοίνωσή του.

Σχετικές ειδήσεις