Φωτιά - LIVE BLOG: Τιτάνια μάχη με τις φλόγες σε Κορινθία, Αττική - Δραματικές ώρες

Εκτός ελέγχου μαίνεται το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Σχίνος, στην Κορινθία. Οι Αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε εκκενώσεις οικισμών, ενώ το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε νέα αναζωπύρωση στο Αλεποχώρι και τιτάνιες προσπάθειες των Αρχών να απομακρύνουν τους κατοίκους από το σημείο.
Ευδοκία Μύτιλη
1'

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες σε διάσπαρτα μέτωπα για τρίτη ημέρα ενώ το έργο τους δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ οι καπνοί κάλυψαν και τον ουρανό της Αττικής. Σύμφωνα με το meteo, η φωτιά έχει δημιουργήσει τον δικό της καιρό, με αποτέλεσμα η κάπνα να έχει φτάσει μέχρι την Ικαρία.

Οι κάτοικοι από τις περιοχές που εκκενώθηκαν, έχοντας διασώσει ό,τι μπόρεσαν, κινούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες των Αρχών, προς τα Μέγαρα, μέσω του παραλιακού δρόμου.

Οι άνεμοι είχαν στρέψει τις φλόγες προς την περιοχή των Μεγάρων, με το κύριο μέτωπο της φωτιάς να μετακινείται με ταχύτητα προς τα εκεί μετά και τη νέα αναζωπύρωση το βράδυ της Πέμπτης.

Δείτε όσα συμβαίνουν λεπτό προς λεπτό μέσω του LIVE BLOG του Newsbomb.gr.

11:39
Μάριος Καλογερόπουλος

Πρόεδρος Πυροσβεστών στο Newsbomb.gr: Φτάνει πια με τους εμπρησμούς από αμέλεια

Για τιτάνιο αγώνα τον πυροσβεστών για την κατάσβεση της φωτιάς σε δυτική Αττική και Κόρινθο κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρει ότι «οι πυροσβέστες όλο το βράδυ έδωσαν με απίστευτη δύναμη και προσπάθεια αγώνα για να ελέγξουν τη φωτιά που ούτε εμείς οι ίδιοι περιμέναμε ότι θα την ελέγξουν μέχρι το πρωί. Οι συνθήκες ήταν φοβερά δύσκολες με τους ανέμους να φτάνουν τα οχτώ μποφόρ. Από την πολύ κάπνα δε μπορούσαν να δουλέψουν οι συνάδελφοί μου. Ευτυχώς περίπου στις 4.30 το πρωί έπεσε ο αέρας, οι δυνάμεις ανασυντάχθηκαν και έβαλαν τα δυνατά τους. Το πρωί ήρθαν και τα εναέρια μέσα, τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα, και έτσι το μέτωπο έπεσε. Τώρα έχουμε μόνο διάσπαρτες εστίες και εκεί έχουμε επικεντρωθεί για να τελειώσει η φωτιά που κατέκαψε το παρθένο δάσος».

Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε και στην αιτία που προκάλεσε τη φωτιά. Δηλαδή στον εμπρησμό από αμέλεια, καθώς οι πρώτες μαρτυρίες δείχνουν ότι ηλικιωμένος έβαλε φωτιά σε ελαιώνα για να κάψει υπολείμματα καλλιεργειών.

«Για ακόμα μία φορά ένας πολίτης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και μαρτυρίες, προκάλεσε τη φωτιά, η οποία όπως όλα δείχνουν προήλθε από υπολείμματα καύσης. Αυτό φαίνεται ότι προκάλεσε αυτή τη μεγάλη καταστροφή. Φτάνει πια. Πρέπει επιτέλους ο Έλληνας πολίτης να καταλάβει ότι οι φωτιές μπαίνουν από εμάς τους ίδιους. Από τη μητέρα μας, τον πατέρα μας, τον παππού μας, τον φίλο μας. Τις φωτιές τις βάζουμε εμείς οι ίδιοι».

11:11
Μάριος Καλογερόπουλος

Δορυφόρος κατέγραψε τη φωτιά στον Σχίνο

Το πρωί της Πέμπτης 20/05 ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης 19/05.

Η φωτιά όπως την κατέγραψε δορυφόροςMeteo.gr
10:49
Μάριος Καλογερόπουλος

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Εικόνες καταστροφής στη Μαυρολίμνη

Εικόνες απόλυτης καταστροφής που άφησε πίσω της η μανιασμένη φωτιά στην Κορινθία, αποκαλύπτει το πρώτο φως της ημέρας, με καμμένα σπίτια και περιουσίες

Απόγνωση στη Μαυρολίμνη όπου δεν γλίτωσαν ούτε οι βάρκες που βρίσκονταν στο λιμανάκι

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο ΕΔΩ

10:24
Μάριος Καλογερόπουλος

Συγκλονισμένοι οι άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους

Με δάκρυα στα μάτια κοιτούν τους χαμένους κόπους τους

10:12
Μάριος Καλογερόπουλος

Χαρδαλιάς: Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το 112 την Τετάρτη

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 και σχολίασε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.

«Το 112 είναι η έσχατη λύση, το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για την απομάκρυνση των πολιτών. Πρώτα χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα. Την πρώτη μέρα συντεταγμένα έγινε η απομάκρυνση των κατοίκων και δεν χρειάστηκε η ενεργοποίησή του. Στη συνέχεια επειδή άλλαξαν απότομα οι καιρικές συνθήκες το ενεργοποιήσαμε» είπε αρχικά και εξήγησε:

«Το 112 δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με μόνο μέλημα πως θα σώσουμε την ανθρώπινη ζωή».

10:03
Μάριος Καλογερόπουλος

Χαρδαλιάς: Καταστράφηκαν και σπίτια από τη φωτιά

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα για να οριοθετήσουν τη φωτιά, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραιναν ιδιαιτέρως το έργο τους.

«Το πρωί, όταν και κόπασαν οι άνεμοι σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν στην κατάσβεση» είπε ο Νίκος Χαρδαλίας σύμφωνα με τον οποίο από τη φωτιά καταστράφηκαν και οικίες, κυρίως εξοχικές και αγροικίες.

09:48
Μάριος Καλογερόπουλος

Χαρδαλιάς: 40.000 τα καμένα στρέμματα

Σε 40.000 ανέρχονται τα καμένα στρέμματα σε Κορινθία και Αττική όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Όπως είπε το ξημέρωμα βρήκε τους πυροσβέστες αντιμέτωπους με ανέμους 5-6 μποφόρ ενώ τώρα η μάχη δίνεται κυρίως στο ανατολικό μέτωπο της φωτιάς.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί μέσα στην ημέρα είπε ο κ. Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι οι δυνάμεις θα μείνουν εκεί μέχρι να σβηστεί η φωτιά.

09:22
Μάριος Καλογερόπουλος

Δέκα φορές πιο τοξική η ατμόσφαιρα μετά τη φωτιά στον Σχίνο

Ο διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών περιβάλλοντος Νίκος Μιχαλόπουλος υπογράμμισε πωςεξαιτίας της φωτιάς οι συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν κατά δέκα φορές.

«Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ατμόσφαιρα ήταν 10 φορές πιο τοξική» είπε χαρακτηριστικά στο ΟΡΕΝ.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

08:55
Μάριος Καλογερόπουλος

Δήμαρχος Μεγάρων: Εφιαλτική η νύχτα, η φωτιά έφτασε στα 7-8χλμ. από την πόλη

«Η κατάσταση είναι τραγική. Περάσαμε μια εφιαλτική νύχτα. Οι δυνατοί άνεμοι αναζωπύρωναν τις εστίες. Τα Μέγαρα δεν πιστεύω ότι κινδύνευσαν, αλλά η ευρύτερη περιοχή έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Οι άνεμοι εξακολουθούν να είναι ισχυροί. Η φωτιά έφτασε στα 7-8χλμ. από τα Μέγαρα. Εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες, αν δεν τεθούν υπό έλεγχο δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Εκκενώσαμε σχεδόν όλες τις περιοχές, όλους τους οικισμούς που βρίσκονται εκτός πόλης» δήλωσε ο δήμαρχος Μεγάρων στο MEGA

08:51
Μάριος Καλογερόπουλος

Καταγγελία κατοίκου του Σχίνου στον ΣΚΑΪ: Δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε την αρχική εστία

Κάτοικος της περιοχής του Σχίνου Κορινθίας από όπου ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγία κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ πως όταν επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα πρώτα λεπτά το σημείο εκδήλωσης της φωτιάς δεν μπορούσαν γιατί ο δρόμος είχε μπάζα.

08:40
Μάριος Καλογερόπουλος

Εκτακτη ενημέρωση από Χαρδαλιά στις 9:30

Έκτακτη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά,σήμερα στις 09:30 το πρωί στην Πολιτική Προστασία, προκειμένου να ενημερώσει για την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας.

08:24
Μάριος Καλογερόπουλος

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις ρίψεις νερού σε Κορινθία και Δυτική Αττική

08:07
Μάριος Καλογερόπουλος

Τα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρωί

Δείτε το βίντεο του Σπύρου Μελισσάρη για το Newsbomb.gr

07:53
Μάριος Καλογερόπουλος

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη φωτιά με τα εναέρια μέσα

«Το πιο δύσκολο σημείο που εστιάζουμε και όλες οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην περιοχή Χάνι» είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά έχει «πέσει» σε μια χαράδρα «και προσπαθούμε να την περιορίσουμε, με την βοήθεια των εναέριων μέσων που θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, που εξασφαλίζουν και την ψυχολογική στήριξη στον πυροσβέστη να φοβάται λιγότερο για να κάνει αυτό που ξέρει, όταν η φωτιά γίνεται πιο επιθετική».

«Πιστεύω ότι με αυτήν την μεγάλη προσπάθεια όλων μας έχουμε σταδιακή καλυτέρευση των σταδίων και αν προσέξετε από το Αλεποχώρι η περιοχή έχει «καθαρίσει» από καπνούς», είπε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής

07:17
Μάριος Καλογερόπουλος

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Δεν έχουμε ενιαίο μέτωπο, έχουμε διάσπαρτες εστίες

Για μεγάλη έκταση της Πυρκαγιάς έκανε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες αλλά και αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι περιοχές που προβληματίζουν είναι αυτές γύρω από το Αλεποχώρι, στον ορεινό όγκο των Γερανίων, στο Χάνι αλλά και οι αναζωπυρώσεις στον Σχίνο από όπου ξεκίνησε η φωτιά

«Δεν απειλείται κάποια περιοχή» είπε ο κ. Βαθρακογιάννης ο οποίος κατέληξε ότι «είναι μια πολύ βελτιωμένη εικόνα που ευελπιστούμε ότι στη διάρκεια της ημέρας και με τα εναέρια μέσα και με τη μείωση των ανέμων από τις 4:30 το πρωί θα πάμε καλύτερα»

07:05
Μάριος Καλογερόπουλος

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Έχω εκπλαγεί από το μέγεθος της πυρκαγιάς

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης τόνισε ότι όλο το βράδυ έγινε μάχη με τα μέσα που έχουν και μεθόδους να μειώσουν την ταχύτητα και την πορεία του πύρινου μετώπου ώστε να μην φτάσει στα Μέγαρα.

Το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και το δύσβατο της περιοχής, όπως σημείωσε.

Ο κ. Κολοκούρης εξέφρασε την έκπληξή του για το μέγεθος της πυρκαγιάς και είπε ότι είχε χρόνια να δει ανάλογη περίπτωση. Το ζητούμενο όπως είπε είναι η οριοθέτησή της και στη συνέχεια να τη σβήσουν και εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταφέρουν να τη σβήσουν.

06:58
Μάριος Καλογερόπουλος

Μέγαρα: Κλειστά σήμερα τα σχολεία

Σήμερα, Παρασκευή 21 Μαΐου, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ), του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα, Νέα Πέραμος), λόγω των έκτακτων και δυσμενών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή μας, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης.

06:42
Μάριος Καλογερόπουλος

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

06:33
Μάριος Καλογερόπουλος

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες στην περιοχή της φωτιάς

06:29
Μάριος Καλογερόπουλος

Πατούλης: Μεγάλο το μέτωπο, μεγάλη η έκταση της φωτιάς

Για μεγάλο μέτωπο και μεγάλη έκταση της φωτιάς σε Κορινθία και Δυτική Αττική έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Το ευχάριστο είναι ότι μετά τις 4 οι άνεμοι έχουν κοπάσει σε σχέση με τα 8 μποφόρ το απόγευμα» είπε ο κ. Πατούλης στο MEGA.

«Έχουν σημασία οι εναέριες ρίψεις και ελπίζουμε να βοηθήσουν στην οριοθέτηση της πυρκαγιάς» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το μέτωπο είπε ότι είναι αρκετά μεγάλο και εκτείνεται διάσπαρτο σε όλα τα Γεράνια όρη ένα από τα πιο πευκώδη σημεία της Αττικής που είναι δύσβατο

06:21
Μάριος Καλογερόπουλος

Συγκλονιστικές φωτογραφίες πριν και μετά τη μεγάλη φωτιά στο Αλεποχώρι

Δύο φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής από τη φωτιά που καίει σε Κορινθία και Δυτική Αττική για τρίτη ημέρα

Η φωτογραφία πριν και μετά τη μεγάλη φωτιά γύρω από το ΑλεποχώριFacebook/Meteo Gr Group
06:13
Μάριος Καλογερόπουλος

Μαρουσάκης: Ο άνεμος θα υποχωρήσει μέσα στην ημέρα

Μέσα στην ημέρα οι βορειοδυτικοί άνεμοι που σαρώνουν το μέτωπο της φωτιά στην Κορινθία θα υποχωρήσουν.

Η εκτίμηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη είναι ότι η εξασθένιση των ανέμων θα ξεκινήσει στις 10-11 το πρωί και θα είναι πιο σημαντική από το μεσημέρι και μετά

04:41
Γιάννης Φιλιππάκος

Φωτιά ΤΩΡΑ: Διακοπή ρεύματος στο Αλεποχώρι

Στο σκοτάδι βρίσκεται η περιοχή του Αλεποχωρίου Μεγάρων, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερη νύχτα η μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη.

03:03
Γιάννης Φιλιππάκος

Φωτιά ΤΩΡΑ: Βίντεο από το Αλεποχώρι

Η φωτιά έχει κατέβει "χαμηλά" στο Αλεποχώρι Μεγάρων.

02:43
Γιάννης Φιλιππάκος

Φωτιά ΤΩΡΑ: LIVE από το Αλεποχώρι

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Γεράνεια Όρη, ενώ το πύρινο μέτωπο στο Αλεποχώρι αναζωπυρώθηκε.

Το Newsbomb.gr βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, με τη δημοσιογράφο Ευδοκία Μύτιλη να μεταδίδει όλα όσα συμβαίνουν σε μια ακόμα δύσκολη νύχτα για την περιοχή.

Δείτε LIVE ρεπορτάζ από το Αλεποχώρι