Φωτιά ΤΩΡΑ - LIVE BLOG: Σε πύρινο «κλοιό» Αττική και Εύβοια - Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους

Φωτιά ΤΩΡΑ: Σε πύρινο «κλοιό» βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου (10/7) Αττική και Εύβοια
1'

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να θέσουν τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει υπό έλεγχο ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σήμερα, δυσκολεύουν το έργο τους.

Συγκεκριμένα, μάχη με τις φλόγες σε τρία μέτωπα δίνουν από το πρωί του Σαββάτου δυνάμεις της Πυροσβεστικής: Στον Βαρνάβα, στην ευρύτερη περιοχή Ελευσίνας-Ασπροπύργου και στα Στύρα Ευβοίας.

Τις τελευταίες ώρες, οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στον Βαρνάβα και στα Στύρα, με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν μαζί και στις δυο περιοχές, ανάλογα και με τις ανάγκες.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα στο LIVE BLOG του Newsbomb.gr:

19:42
Ελένη Κολιοφούτη

Φωτιά Εύβοια: Καλύτερη εικόνα στα Στύρα

Αισθητά βελτιωμένη περιγράφει την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς στα Στύρα ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης.

«Η εικόνα είναι καλύτερη από ότι 3 ώρες πριν. Οι συχνές ρίψεις από αέρος αλλά και η τοποθέτηση των δυνάμεων στο έδαφος έχει περιορίσει τη φωτιά σε ένα κύριο μέτωπο στο χωριό Νιμπορειό που έχει εκκενωθεί», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην περιοχή 2 ελικόπτερα όπου σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις στα μέτωπα της φωτιάς» και παράλληλα αναπτύσσονται οι δυνάμεις από εδάφους.

Σε ότι αφορά τα αεροσκάφη που πήραν μέρος στην κατάσβεση «αποσύρθηκαν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων» και όπως σημειώνει ο κ. Κελαϊδίτης «περιμένουμε γύρω στις 8:00 το βράδυ να έχουμε ύφεση των ανέμων και έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα να χτυπήσουμε τα μέτωπα της φωτιάς και να περιορίσουμε τις καταστροφικές φλόγες».

Στην περιοχή σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί από αρκετές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας συμμετέχουν ομάδες εθελοντών, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα από τους Δήμους και την Περιφέρεια όπως επίσης και μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα ενώ η συγκεκριμένη έκταση στην οποία επεκτείνεται τώρα η φωτιά είχε καεί πάλι πριν από 14 χρόνια, το 2007.

19:24
Ελένη Κολιοφούτη

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στον Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης

Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στον Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης. Στο σημείο επιχείρησαν 6 οχήματα της πυροσβεστικής και 12 άτομα πεζοπόρου τμήματος.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αποχώρησαν από την περιοχή, ενώ για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει ένα όχημα στο σημείο. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμμετείχαν και δύο υδροφόρες από τους δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Θεσσαλονίκης.

19:09
Ελένη Κολιοφούτη

Εύβοια: Νέα πυρκαγιά στο Βασιλικό

Μάχη σε πολλά μέτωπα δίνουν πλέον οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια καθώς, μετά την πυρκαγιά στα Νέα Στύρα, ξέσπασε και νέα φωτιά στο Βασιλικό.

Όπως αναφέρει το evima.gr, η πυρκαγιά καίει δάσος και χαμηλή βλάστηση, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν στο σημείο και να επιχειρούν να την προλάβουν πριν επεκταθεί.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν από αέρος ελικόπτερα και αεροσκάφη.

18:53
Ελένη Κολιοφούτη

Φωτιά ΤΩΡΑ στην Κρήτη

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου (10/7) στην περιοχή Άνω Μούλια Ηρακλείου Κρήτης. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

18:31
Ελένη Κολιοφούτη

Τα νεότερα για την φωτιά στην Ελευσίνα

Σε έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε πως μόνο σήμερα ξέσπασαν 51 δασικές πυρκαγιές.

Να σημειωθεί επίσης πως στη Νέα Ιωνία Βόλου η φωτιά έχει τεθεί ήδη υπό έλεγχο ενώ στην Ελευσίνα οι εστίες προσέγγισαν βιομηχανικές υποδομές αλλά η πυροσβεστική απέτρεψε τα χειρότερα.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά:

18:12
Ελένη Κολιοφούτη

Βίντεο από την δασική πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής

18:09
Ελένη Κολιοφούτη

Χαρδαλιάς: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πετά με ελικόπτερο πάνω από τα Στύρα

18:08
Ελένη Κολιοφούτη

Χαρδαλιάς: «Ακόμα μια δύσκολη μέρα» – 51 πυρκαγιές σήμερα

18:07
Ελένη Κολιοφούτη

Χαρδαλιάς: Βελτιωμένη η εικόνα στον Βαρνάβα, δεν απειλούνται σπίτια στα Στύρα

18:06
Ελένη Κολιοφούτη

Εύβοια: Βίντεο από τη φωτιά στα Στύρα

18:05
Ελένη Κολιοφούτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή για πέντε περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για πέντε περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr),

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

• Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

17:43
Ελένη Κολιοφούτη

Φωτιά Εύβοια: «Η κατάσταση παραμένει εφιαλτική» - Εκκενώθηκε και δεύτερος οικισμός

«Η κατάσταση παραμένει εφιαλτική παρά τη μάχη που δίνουμε από τον αέρα και το έδαφος, το μέτωπο είναι μεγάλο. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 και 7 μποφόρ και βεβαίως στις ψηλότερες περιοχές μπορεί και 10 μποφόρ», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καρύστου κ. Λευτέρης Ραβιόλος που προσπαθεί μαζί με την Περιφέρεια αλλά και την Πυροσβεστική να συντονίσει τις δυνάμεις.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Καρύστου «το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο από τα χίλια μέτρα από το χωριό Νημποριό που έχει εκκενωθεί προληπτικά ενώ εκκενώθηκε και ο οικισμός Καγκαδαίοι καθώς η φωτιά πέρασε κοντά στον οικισμό».

Μέσα σε μία ρεματιά επιχειρούν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες από τα Στύρα και προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά να μην περάσει τον κεντρικό δρόμο καθώς πνέουν στην περιοχή πολύ ισχυροί άνεμοι.

«Δίνουμε μάχη μέσα σε μία ρεματιά να ανακόψουμε ένα επικίνδυνο μέτωπο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χουλιάρας που είναι μεταξύ των εθελοντών από τα Στύρα που έχουν σπεύσει στο μέτωπο της φωτιάς. Μαζί τους επιχειρούν σε διάφορα σημεία και εθελοντές και από τις γειτονικές περιοχές αλλά και την Κάρυστο.

«Γίνεται επιχείρηση από εδάφους και αέρος για να τεθεί υπό έλεγχο και να μην προσεγγίσει κατοικημένη περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο μας» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων κ. Ν. Μπάλτσης.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στις 13:15 το μεσημέρι και αμέσως βοηθούμενη από του ισχυρούς ανέμους πήρε διαστάσεις.

17:23
Ελένη Κολιοφούτη

Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά για τις φωτιές

Ενημέρωση εκτάκτως θα κάνει σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, για τις μεγάλες φωτιές. Η ενημέρωση θα γίνει στις 18:00.

17:17
Ελένη Κολιοφούτη

Φωτιά στον Βαρνάβα: Ξεκίνησε από στύλο της ΔΕΗ; Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του Βαρνάβα.

Σημειώνεται πως η φωτιά ξεκίνησε στις 11 το πρωί αλλά οι κάτοικοι είχαν ειδοποιήσει τις Αρχές για τον κίνδυνο από το προηγούμενο βράδυ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, είχε ένα κάτοικος κάλεσε τη ΔΕΗ αφού οι περίοικοι έβλεπαν σπινθήρες σε στύλο.

17:09
Ελένη Κολιοφούτη

Βόλος: Φωτιά περιμετρικά της πόλης

Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν και να περιορίσουν την φωτιά, που ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι σε περιαστική περιοχή του Βόλου στο Φύτοκο, πάνω από τον Περιφερειακό.

Η φωτιά ξεκίνησε από σημείο βορείως της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και λόγω της ξηρασίας άρχισε να παίρνει διαστάσεις και να απειλεί κατοικημένες ζώνες της περιοχής.

Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο και την ΒΙΠΕ Βόλου, καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι είναι κατοικημένη η περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταστραφεί μια αποθήκη, αλλά και ένα προκατασκευασμένο σπίτι, ενώ κάηκαν και μερικά ζώα που παγιδεύτηκαν σε περιφραγμένο οικόπεδο.

Από τις 15.30 το απόγευμα η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο και οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε ασφαλή χώρο.

17:05
Ελένη Κολιοφούτη

Φωτιά Εύβοια: Κλειστός ο δρόμος από Στύρα προς Ν. Στύρα

Ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος μιλώντας στο evima.gr τόνισε ότι η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ έχει διακοπεί κίνηση στο δρόμο Στύρα – Νέα Στύρα και η κυκλοφορία διεξάγεται από το Ρεούζι. Το μέτωπο που καίει αυτή την ώρα είναι πολύ μεγάλο ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε από την Πυροσβεστική το χωριό Νημποριό», τόνισε ο Λευτέρης Ραβιόλος.

17:01
Ελένη Κολιοφούτη

Φωτιά στον Βαρνάβα - Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Για την κατάσβεση της φωτιάς στον Βαρνάβα Αττικής επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό και 7 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200 που μπορεί να ρίξει 12 τόνους νερό. Συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Λόγω της πυρκαγιάς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα – Καπανδριτίου, από το ύψος της οδού Αθηνών στην Ρήγα Φεραίου (Λεωφόρο Βαρνάβα), από την οδό Μιλτιάδη Μαντά, ρεύμα προς Βαρνάβα, στην οδό 25ης Μαρτίου και Νήσου Σερίφου, ρεύμα προς Βαρνάβα και στην Ανωνυμη Οδό από το ύψος του χωριού Βόθωνα, ρεύμα προς Γραμματικό.

16:54
Ελένη Κολιοφούτη

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Στύρα Ευβοίας - Μήνυμα από το 112

Η φωτιά στα Νέα Στύρα Ευβοίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται συνεχώς.

Εκκενώθηκε το χωριό Νημποριό ενώ εστάλη και ειδοποίηση από το 112 στα κινητά όσων βρίσκονται στην περιοχή.