LIVE BLOG - Φωτιές: Η Ελλάδα στις φλόγες - Μέτωπα σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία

Φωτιά ΤΩΡΑ: Δεκάδες είναι τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε όλη τη χώρα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνιο αγώνα για να τα ελέγξουν - Live όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές στην Ελλάδα
Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα μέτωπα της πυρκαγιάς
Σπύρος Μελισσάρης
1'

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η κατάσταση από το μέτωπο της φωτιάς που έφτασε στη Δροσοπηγή και το Κρυονέρι, μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης (5/8) στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης. Η φωτιά σαρώνει τη βόρεια Αττική έχοντας κάψει σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης σε Δροσοπηγή, Κρυονέρι Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες. Λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ οι φλόγες πέρασαν από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας προς την μεριά του Αγίου Στεφάνου.

Την ίδια ώρα η Εύβοια βρίσκεται σε πύρινο «κλοιό» με την κατάσταση να επιδεινώνεται. Τα χωριά Σκεπαστή και Κεραμειά, στην ανατολική πλευρά των μετώπων της φωτιάς στη Βόρειο Εύβοια, βρίσκονται ένα βήμα πριν να τα κυκλώσουν οι φλόγες. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια. Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν όλο και καινούργιες αναζωπυρώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες προς το χωριό Παλαιόβρυση.

Παράλληλα, ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται για δεύτερη νύχτα στην Ηλεία, με πολλαπλά μέτωπα να εκδηλώνονται στην περιοχή. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 19 χωριά, ενώ υπάρχουν συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη των πυρκαγιών:

02:33
Ελένη Κολιοφούτη

Δήμαρχος Διονύσου: Περιμένουμε να έρθει το πρωί για να δράσουν τα εναέρια μέσα

02:13
Ελένη Κολιοφούτη

Εύβοια: Συνολικά 70 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από παραλία της Αγίας Άννας

Συνολικά 70 άτομα απεγκλωβίστηκαν από παραλία της Αγίας Άννας Ευβοίας και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά σκάφη στο Μαντούδι Ευβοίας.

02:02
Ελένη Κολιοφούτη

Πετρούνιας για φωτιές: «Κουράγιο στους πληγέντες»

Με μία ανάρτησή του στο twitter ο Λευτέρης Πετρούνιας στέλνει το δικό του μήνυμα για τις φωτιές, που καίνε ανεξέλεγκτα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης του Τόκιο ανάρτησε δύο φωτογραφίες: στη μία είναι ο ίδιος με το μετάλλιό του κατά της επιστροφή του στην Ελλάδα και η άλλη απεικονίζει το πύρινο μέτωπο.

«Την επιστροφή μας στην Ελλάδα επισκίασε αυτή η Θλιβερή εικόνα της επόμενης φωτογραφίας! Κουράγιο στους πληγέντες και στους ανθρώπους που δίνουν μάχη με τις φλόγες! Πολύ λυπηρό» έγραψε.

01:50
Ελένη Κολιοφούτη

Φωτιά στην Εύβοια: Δήμαρχος Μαντουδίου - «Κάηκε η Αγία Άννα, η Κεράμεια, η Παλαιόβρυση»

01:28
Ελένη Κολιοφούτη

Εκκενώνεται το χωριό Καρβέλας στην Ανατολική Μάνη

01:15
Ελένη Κολιοφούτη

Φωτιά στην Εύβοια: Σε εξέλιξη είναι η δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Αγία Άννα

01:06
Ελένη Κολιοφούτη

Φωτιά στην Ηλεία: Τρία πύρινα μέτωπα

Δύο πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ένα τρίτο μέτωπο βρίσκεται, επίσης σε εξέλιξη, στο δήμο Πύργου, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του Λάλα, όπου νωρίτερα η φωτιά προκάλεσε ζημιές.

Επίσης, μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στο μέτωπο που καίει στην περιοχή Μιράκα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στο δήμο Πύργου, βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Κολίρι, όπου εκεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την περιορίσουν και να μην κινηθεί προς την γειτονική περιοχή, Βαρβάσαινα.

00:46
Ελένη Κολιοφούτη

Φωτιά στην Εύβοια: Επιχείρηση με πλωτά μέσα για τον απεγκλωβισμό κατοίκων στην Αγία Άννα

Νέα επιχείρηση με πλωτά μέσα για να φύγουν οι κάτοικοι, ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην Εύβοια. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Αγίας Άννας έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία και όπως ανέφερε στον Alpha ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, στέλνονται εκ νέου πλωτά μέσα για να τους απομακρύνουν από την περιοχή.

00:33
Ελένη Κολιοφούτη

Μηνύματα 112 για εκκένωση των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και των οικισμών Πευκόφυτου και Ποντίων Αγίου Στεφάνου

Δύο μηνύματα για εκκένωση περιοχών σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο στάλθηκαν μέσω του 112. Το πρώτο μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα - Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το δεύτερο μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

00:26
Ελένη Κολιοφούτη

Μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στις Αφίδνες

00:14
Ελένη Κολιοφούτη

Η φωτιά απειλεί Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο: Φλέγονται Κρυονέρι, Δροσοπηγή, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Αφίδνες

00:01
Ελένη Κολιοφούτη

Καίγονται σπίτια στις Αφίδνες - Σε πύρινο κλοιό η Αττική

23:59
Ελένη Κολιοφούτη

Φωτιές: Βοήθεια από Ρωσία και Ισραήλ ζήτησε η Ελλάδα

Βοήθεια από τη Ρωσία και το Ισραήλ ζήτησε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών σε βόρεια Αττική, Ηλεία και Εύβοια.

Το προηγούμενο 24ωρο, το ρωσικό γιγαντιαίο πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Beriev υπέστη βλάβη και καθηλώθηκε για αρκετές ώρες μέχρι να επισκευαστεί και να ριχτεί και πάλι στη μάχη με τις φλόγες. Από τη Ρωσία έχει ζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και δεύτερο αεροσκάφος του ίδιου τύπου.

Παράλληλα, αναμένονται αεροσκάφη και πυροσβέστες από Γαλλία, Σουηδία, Ρουμανία και Ελβετία ενώ ήδη συνδράμουν δυνάμεις από την Κύπρο.

23:38
Ελένη Κολιοφούτη

Πάνω από 8 χιλιόμετρα το μέτωπο στη Φωκίδα - Εκκένωση και στον Τολοφώνα

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το μέτωπό της φωτιάς στην Φωκίδα, αφού πλέον επεκτάθηκε και στην περιοχή του Τολοφώνα.

Ήδη πριν λίγο δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ο Τολοφώνας με μηνύματα που πήραν στα κινητά τους από το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι κάτοικοι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Δωρίδας. Αυτή τη στιγμή τοπική αυτοδιοίκηση και αστυνομία προσπαθούν να ενημερώσουν τους κατοίκους και να τους απομακρύνουν. Προηγούμενα είχαν εκκενωθεί τα χωριά Ελαία και Καλλιθέα σε δύο φάσεις καθώς η φωτιά πέρασε δίπλα στα χωριά και έκαψε κάποια σπίτια περιφερειακά των χωριών.

23:23
Ελένη Κολιοφούτη

Μαίνεται η φωτιά στο Κρυονέρι - Καίγονται σπίτια

23:20
Ελένη Κολιοφούτη

Συγκλονιστική εικόνα από τα διόδια Αφιδνών

23:12
Ελένη Κολιοφούτη

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Αγωνία για τα χωριά Αμέλαντες, Σκεπαστή

Τα χωριά Σκεπαστή και Κεραμειά, στην ανατολική πλευρά των μετώπων της φωτιάς στη Βόρειο Εύβοια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν να τα κυκλώσουν οι φλόγες. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

«Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

Ο κ. Σπανός απευθύνει «θερμή παράκληση προς όλους να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και των σωμάτων ασφαλείας».

23:07
Ελένη Κολιοφούτη

Εκκενώνονται Άγιος Στέφανος, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι

22:53
Ελένη Κολιοφούτη

Πρόεδρος κοινότητας Αφιδνών: «Βοηθήστε μας, καιγόμαστε»

«Έχει αρχίσει και μπαίνει στο χωριό η φωτιά και δεν υπάρχει κανένα πυροσβεστικό αυτή τη στιγμή. Κατευθύνεται προς το χωριό η φωτιά. Πάει προς το Καπανδρίτι και προς τον Άγιο Στέφανο. Από τις Αφίδνες απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, είχαμε και αρνήσεις. Απειλούνται κατοικίες, επιχειρήσεις, εργοστάσια.Βοηθήστε τις Αφίδνες, καίγονται! Απευθύνω έκκληση στο πυροσβεστικό σώμα», ανέφερε ο Πρόεδρος κοινότητας Αφιδνών, Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος μιλώντας στο Mega.

22:45
Ελένη Κολιοφούτη

Στην εντατική διασωληνωμένοι δύο εθελοντές πυροσβέστες

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΚΑΤ, σε σοβαρή κατάσταση, βρίσκονται διασωληνωμένοι δυο εθελοντές πυροσβέστες που τραυματίστηκαν στις πυρκαγιές της Αττικής.

22:43
Ελένη Κολιοφούτη

Πύρινη κόλαση στις Αφίδνες - Συγκλονίζουν οι εικόνες

22:10
Ελένη Κολιοφούτη

Αναζωπύρωση στο Κρυονέρι

22:07
Ελένη Κολιοφούτη

Ηλεία: Υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ανακοπεί το πύρινο μέτωπο

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται για δεύτερη νύχτα στην Ηλεία, με πολλαπλά μέτωπα να εκδηλώνονται στην περιοχή. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί σχεδόν 19 χωριά, ενώ, σύμφωνα με το patrisnews, υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις στη Μουριά και στα Κάμενα.

«Η Ηλεία δοκιμάζεται για μια ακόμα φορά», τονίζει σε μήνυμά του, με αφορμή τις φωτιές, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος και προσθέτει: «Από την Τετάρτη 4 Αυγούστου, καταβάλλεται μια πραγματικά υπεράνθρωπη προσπάθεια, από το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των δήμων και του στρατού, για να ανακόψουμε το πύρινο μέτωπο». Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι «είναι καθοριστικής σημασίας και η συμβολή των κατοίκων των πληττόμενων κοινοτήτων, οι οποίοι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, προσπαθούν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους».

21:48
Ελένη Κολιοφούτη

Σε πύρινο κλοιό η Ατττική: Πέρασε στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού η πυρκαγιά στις Αφίδνες

21:41
Ελένη Κολιοφούτη

Χαρδαλιάς: Σήμερα 99 νέες πυρκαγιές - Παραμένουν ενεργές αυτή τη στιγμή οι 57