LIVE BLOG - Φωτιά ΤΩΡΑ: Καταστροφή χωρίς τέλος σε Εύβοια και Ηλεία - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Φωτιά ΤΩΡΑ: Για έβδομη συνεχόμενη ημέρα σε πύρινο κλοιό η Εύβοια – Παραμένει σε εξέλιξη το μέτωπο στην Ηλεία – Σε ύφεση τα μέτωπα στην Αττική
H φωτιά στην Εύβοια όπως φαίνεται απότο Πήλιο
ΙΝΤΙΜΕ
2'

Συνεχίζεται για έβδομη ημέρα η τραγωδία με τη φωτιά στην Εύβοια με το πύρινο μέτωπο να καίει τα πάντα στο πέρασμά του στα βόρεια του νησιού ενώ προβλήματα παραμένουν και στη νότια πλευρά του μετώπου. Η μεγαλύτερη μάχη που δίνεται από πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους είναι η φωτιά να μην φτάσει στην Ιστιαία από τα βόρεια και να μην επεκταθεί στο Καντήλι στα νότια.

Σε πύρινο κλοιό παραμένουν τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες. Ειδικά στο Πευκί καταγράφονται συγκλονιστικές εικόνες με ανθρώπους να βρίσκονται μέσα σε φέρι μποτ για το ενδεχόμενο εκκένωσής τους.

Τις τελευταίες ώρες, κάτοικοι στο Αρτεμίσιο και στις Γούβες αντιστέκονται και τα χωριά αντέχουν. Περιφερειακά, σπίτια έχουν καεί, αλλά οι πυρήνες των χωριών παραμένουν αλώβητοι. Αντίθετα, οι αναζωπυρώσεις ήταν πολλές σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών και στις περισσότερες περιπτώσεις σήμανε συναγερμός: σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Αγιά Νικόλαο.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα χώρια Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την εξάπλωσή τους.

Την ίδια ώρα συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτο μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή της Γορτυνίας, στη βορειοδυτική Αρκαδία καθώς εκκενώθηκαν ακόμα δύο οικισμοί και η φωτιά απείλησε τον οικισμό Λιβαδάκι.

Όσο για την Αττική η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά συνεχίζει να βελτιώνεται με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας να περιπολεί στις περιοχές όπου οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση, για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων και την επίβλεψη του πεδίου.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές στην Ελλάδα

14:15
Μάριος Καλογερόπουλος

Μεγάλη αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα - Στο σημείο το Newsbomb.gr

Βίντεο: Λευτέρης Παρτσάλης

13:55
Μάριος Καλογερόπουλος

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στη Γορτυνία, καλύτερα τα πράγματα στον Δήμο Μεγαλόπολης

«Δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας, που πέρασε από την Νεμούτα της Ηλείας», είπε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι εστίες είναι πολλές».

Μάλιστα, όπως επiσήμανε, «η φωτιά έχει πλησιάσει κοντά στους οικισμούς, Λιβαδάκι και Τουμπίτσι, αλλά υπάρχουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τις κατοικημένες περιοχές».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι «επιχειρούν πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ αναμένονται επιπλέον επίγειες δυνάμεις από χώρες που έχουν αποστείλει βοήθεια στην Ελλάδα».

Σχετικά με το δεύτερο πύρινο μέτωπο, στην περιοχή του Δήμου της Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά πέρασε από την περιοχή Μέπλεια της Μεσσηνίας, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «εκεί η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά υπάρχει πάντα επιφύλαξη, σχετικά με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών».

13:42
Μάριος Καλογερόπουλος

Τραγωδία στη Φωκίδα: Νεκρός χειριστής μπουλντόζας που επιχειρούσε στα καμένα της Ερατεινής

13:28
Μάριος Καλογερόπουλος

Η Ελλάδα ζήτησε ακόμα ένα Beriev από τη Ρωσία

Το ενδεχόμενο να σταλεί και δεύτερο πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev συζητήθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το ΟΡΕΝ

12:48
Μάριος Καλογερόπουλος

Σκέρτσος: Πάνω από 1.500 πυρόπληκτοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία που μισθώνονται από το δημόσιο

12:31
Μάριος Καλογερόπουλος

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά απαντήσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά τις φωτιές

Αφορμή η καταγγελία σε βάρος ταξίαρχου της ΕΛΑΣ ότι ζήτησε «πολιτικό μέσο» για να στείλει ένα πυροσβεστικό όχημα σε χωριό στην Αρκαδία.

Διαβάστε το ρεπορτάζ ΕΔΩ

12:10
Μάριος Καλογερόπουλος

Εύβοια: Μάχη στο χωρίο Αρτεμίσιο από τους πυροσβέστες

11:49
Μάριος Καλογερόπουλος

Εύβοια: Σταθερό το νότιο μέτωπο στην βόρεια Εύβοια- Φουντώνει το μέτωπο από Γαλατσώνα προς Αβγαριά

Περισσότερο ήρεμη είναι η κατάσταση στο νότιο μέτωπο στην βόρεια Εύβοια.

Εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουγγαρία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Αργύρης Λιάσκος. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε.

Μπορεί στο Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες και όπως τόνισε ο κ. Λιάσκος «στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες».

Tην τελευταία ώρα έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γαλατσών, Μονοκαρυά και Αβγαριά, με κατεύθυνση την Αβγαριά, όπου εκεί προσπαθούν και επίγεια και εναέρια μέσα.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε ισχυρές αναζωπυρώσεις και στα Ελληνικά.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τη ρίψη νερού σε ευαίσθητα σημεία από τα εναέρια μέσα, καθώς οι καπνοί δεν καλύπτουν μόνο την Βόρεια Εύβοια αλλά έχουν φτάσει μέχρι το Βελούχι της Ευρυτανίας, ενώ η κατάσταση από χθες το απόγευμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας είναι αποπνικτική.

11:47
Μάριος Καλογερόπουλος

Πρόεδρος κοινότητας Αγίας Άννας – «Θα μπορούσε να αποφευχθεί η καταστροφή – Να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι»

11:11
Μάριος Καλογερόπουλος

Συγκινεί ο πατέρας του εθελοντή πυροσβέστη που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ: «Κάηκε για να σώσει το δάσος»

10:51
Μάριος Καλογερόπουλος

Περιφέρεια Αττικής-ΙΣΑ: Δράσεις υγειονομικής και ψυχολογικής υποστήριξης στους πυρόπληκτους από κλιμάκια εθελοντών γιατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων

Υπηρεσίες υγειονομικής ψυχολογικής υποστήριξης προσφέρουν κλιμάκια εθελοντών γατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, από το πρωί, στους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά στην βορειοανατολική Αττική.

Τα κλιμάκια έχουν αναλάβει δράση τους διαμορφωμένους από την Περιφέρεια χώρους τροφοδοσίας για τους πυρόπληκτους σε επτά σημεία στις Αφίδνες, τους Θρακομακεδόνες, τη Βαρυμπόμπη, τον Άγιο Στέφανο και την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Τη λειτουργία τους συντονίζουν οι αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας, Β. Κόκκαλης και Υγείας Γ. Κεχρής, καθώς και ο συντονιστής του Κέντρου Επιχειρήσεων, Π. Ευσταθίου.

Με αφορμή την ενεργοποίηση της ομάδας, ο περιφερειάρχης Ατιικής, Γ. Πατούλης τόνισε: «Η υγεία και η ψυχολογική στήριξη των πληγέντων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα αυτές τις δύσκολες ώρες. Στη μεγάλη εθνική τραγωδία θέτουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τον πύρινο εφιάλτη. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτήν την προσπάθεια. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ανακούφιση και τη στήριξή τους».

Υπενθυμίζεται, ότι έχει τεθεί σε λειτουργία και παρέχει πληροφορίες σχετικά με την υγειονομική προφύλαξη από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω πυρκαγιάς το τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας και του ΙΣΑ, 1110.

10:18
Μάριος Καλογερόπουλος

Απελπιστικές στιγμές για τους κατοίκους στο Πευκί

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

10:13
Μάριος Καλογερόπουλος

Σταϊκούρας για αποζημίωση στους πυρόπληκτους: Ως 6.000 € σε κάθε νοικοκυριό

Μια πρόγευση των μέτρων ενίσχυσης των πυρόπληκτών έδωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας κάνοντας λόγο για αποζημιώσεις ύψους έως 6.000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που επλήγη από τις φωτιές

Διαβάστε τις δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα ΕΔΩ

09:42
Μάριος Καλογερόπουλος

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σήμερα για τις φωτιές

Το απόγευμα θα μεταδοθούν δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αύριο, Τρίτη, στις 15.00, θα συνεδριάσει, με το ίδιο θέμα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εντός της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

09:34
Μάριος Καλογερόπουλος

Εύβοια: Κόλαση φωτιάς στις Γούβες

Βίντεο: Λευτέρης Παρτσάλης

09:15
Μάριος Καλογερόπουλος

Πρόεδρος Πυροσβεστών: Θα οριοθετηθεί σήμερα η πυρκαγιά στην Εύβοια

Ο Δημήτρης Σταθόπολος εκτίμησε ότι θα οριοθετηθεί σήμερα η πυρκαγιά. Όπως τόνισε, υπήρχαν συνεχώς ενισχύσεις από την πυροσβεστική αλλά και τη βοήθεια από το εξωτερικό.

Όλες αυτές τις μέρες, πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα πήγαιναν στα πύρινα μέτωπα και επιχειρούσαν για ώρες, εξαντλημένοι, χωρίς νερό.

«Θέλουμε να αποφύγουμε να έχουμε μια καινούρια πολυδιάσπαση», επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ

09:13
Μάριος Καλογερόπουλος

Το Newsbomb.gr στην Εύβοια: Δραματικές εικόνες από τις Γούβες

08:54
Μάριος Καλογερόπουλος

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην Πάρνηθα, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχει κινητοποιηθεί 1 Ε/Π. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Ε/Π και 5 Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου σε περιοχές της Ηλείας, επιχειρούν 291 πυροσβέστες, με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 34 πυροσβέστες με 13 οχήματα από τη Τσεχία, το τρίτο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στη Μέλπεια Μεσσηνίας, επιχειρούν 66 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 23 οχήματα και 1 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων

08:33
Μάριος Καλογερόπουλος

Πελοπόννησος: Μέτωπα στην Αρκαδία, στη Μεγαλόπολη και τη Γορτυνία

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που καίει σε δασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας και σε γειτονική περιοχή της Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία.

Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν αποτελούνται από περίπου 70 πυροσβέστες με 23 οχήματα με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Ακόμη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν και στο δεύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Αρκαδία, συγκεκριμένα σε ορεινές περιοχές της Γορτυνίας, που πέρασε, μέσω δασικών εκτάσεων, από τη Νεμούτα της Ηλείας.

Εκεί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από κατοικημένες περιοχές, ενώ παράλληλα επιχειρούν μηχανήματα έργου της περιφέρειας και του δήμου, καθώς και ιδιωτών που βοηθούν εθελοντικά.

08:22
Μάριος Καλογερόπουλος

Πύργος: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Ηλεία

Σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίζουν τις όποιες αναζωπυρώσεις σημειώνονται στην Ηλεία, αλλά και να θέσουν υπό έλεγχο τις διάφορες εστίες φωτιάς, βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα.

Ειδικότερα, οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή αποτελούνται από 291 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 34 πυροσβέστες με 13 οχήματα από τη Τσεχία.

Ακόμη, στην περιοχή παραμένει το τρίτο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

08:18
Μάριος Καλογερόπουλος

Σπάρτη: Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ανατολική Μάνη

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, με το κύριο μέτωπο να καίει στην ορεινή και δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

07:58
Μάριος Καλογερόπουλος

Εικόνες καταστροφής από το Πευκί

07:50
Μάριος Καλογερόπουλος

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη στήριξη των πυρόπληκτων

Οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι εξής:

  • Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.
  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
  • Στήριξη αγροτών

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Αμαλίας Κάτζου ΕΔΩ

07:42
Μάριος Καλογερόπουλος

Μια πρώτη χαρτογράφηση της καταστροφής από τη φωτιά στην Αττική

07:39
Μάριος Καλογερόπουλος

ΔΕΔΔΗΕ: Πού θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα (9/8) διακοπές ρεύματος