LIVE BLOG: Ένταση και προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη την ώρα της ομιλίας Μητσοτάκη

ΔΕΘ 2021: Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης.
Οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από τον Λευκό Πύργο
Newsbomb.gr / Ευδοκία Μύτιλη
2'

Πλήθος διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της 85ης ΔΕΘ. Από το πρωί υπήρξαν διαμαρτυρίες και πορείες, οι οποίες κορυφώνονται το απόγευμα – σχεδόν την ίδια ώρα με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Συγκεκριμένα, το πρωί στις 9:00 έγινε διαμαρτυρία στην είσοδο της ΔΕΘ στην πλατεία ΧΑΝΘ από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Στις 10:30 έγινε μοτοπορεία με έναρξη τη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας, από την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων.

Στις 17:00 είχε προγραμματιστεί κάλεσμα στον Λευκό Πύργο για διαμαρτυρία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Μισή ώρα αργότερα, στο μνημείο Λαμπράκη ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμμάτισε συγκέντρωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ενώ στις 18:00 αναμενόταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Άγαλμα Βενιζέλου, από ΕΔΟΘ και ΑΔΕΔΥ με συμμετοχή όλων των εργαζόμενων. Την ίδια ώρα, μέλη του ΠΑΜΕ αναμένονταν να συγκεντρωθούν στην πλατεία ΧΑΝΘ ενώ στην Καμάρα είχαν ανάλογη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές.

Η Θεσσαλονίκη, λόγω της ΔΕΘ και όλων των παραπάνω, από το βράδυ της Παρασκευής (10.09) μοιάζει με «αστακό» καθώς πάνω από 6.000 αστυνομικοί είναι σε επιφυλακή, ενώ έχουν επιστρατευτεί όλα τα διαθέσιμα μέσα, drones, «Αύρες» και «Αίαντες» για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα. Η κατάσταση από το μεσημέρι στην πόλη μύριζε… μπαρούτι, λόγω και των πολλών προγραμματισμένων διαδηλώσεων.

Η συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολίου, είχε μια μικρή ένταση λίγο μετά τις 18:30, ενώ λίγο πριν τις 19:00 οι διαδηλωτές έφτασαν μια ανάσα από τη ΔΕΘ και τον φραγμό της Αστυνομίας.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όσα γίνονται στη Θεσσαλονίκη

22:14
Χρήστος Γιαννούλης

Ολοκληρώθηκαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα μέτρα ΕΔΩ

20:44
Χρήστος Γιαννούλης

ΔΕΘ 2021: Προσαγωγές από την Αστυνομία - Σκληρές συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις των ΜΑΤ

Η μεγάλη ένταση ξεκίνησε κοντά στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης όταν υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ του πλήθους που βρισκόταν στο σημείο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Κατά τις σκληρές συγκρούσεις στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποiήθηκαν ρίψεις μολότοφ, καθώς και χημικά από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να αποσοβήσουν τους διαδηλωτές.

Ακολούθησε κυνηγητό με το πλήθος, το οποίο «έσπασε» προς τα στενά της πόλης. Η Αστυνομία κατά την διάρκεια των συγκρούσεων προχώρησε σε προσαγωγές διαδηλωτών.

Δείτε ΕΔΩ βίντεο και φωτογραφίες

20:30
Χρήστος Γιαννούλης

Πακέτο «έκπληξη» 4 δισ. ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την έκπληξη ετοιμάζεται κάνει από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ένα πολύ μεγάλο πακέτο ελαφρύνσεων ύψους 4 δις ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr

20:28
Χρήστος Γιαννούλης

«Προτεραιότητα για την πατρίδα οι νέοι»

«Οι νέοι φέτος βρίσκονται στην πρώτη σειρά γιατί είναι προτεραιότητα για την πατρίδα. Είναι η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο διάστημα. Είναι καιρός το ισοζύγιο των ευκαιριών να γίνει θετικό υπέρ της. Γιατί η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του.

20:27
Χρήστος Γιαννούλης

Ξεκίνησε η ομιλία του πρωθυπουργού

Με νέες και νέους στις πρώτες σειρές, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε ως τώρα όπου εκεί κάθονταν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη.

20:23
Χρήστος Γιαννούλης

Με χημικά και ρίψεις νερού από τους «Αίαντες» απαντά η αστυνομία

Δείτε το βίντεο:

20:20
Χρήστος Γιαννούλης

Βόμβες μολότοφ πετούν οι διαδηλωτές

Δείτε βίντεο:

20:04
Χρήστος Γιαννούλης

Επεισόδια κοντά στο Δημαρχείο

Μεγάλη ένταση αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρωμένοι διαδηλωτές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκρούονται με την αστυνομία.

20:00
Χρήστος Γιαννούλης

Ξεκινάει σε λίγο η ομιλία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στην 85η ΔΕΘ.

Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του

19:45
Χρήστος Γιαννούλης

Διαδηλωτές της ΕΛΜΕ έφτασαν έξω από τη ΔΕΘ

Δείτε το βίντεο:

19:18
Χρήστος Γιαννούλης

«Σήμερα εμείς, αύριο εσείς»

«Βγάλτε τα κράνη κι έλατε μαζί μας», φωνάζουν οι διαδηλωτές στους αστυνομικούς που στέκονται απέναντί τους.

19:14
Χρήστος Γιαννούλης

Παραμένουν στο σημείο οι διαδηλωτές

Με συνθήματα κατά δημοσιογράφων και κυβέρνησης, οι διαδηλωτές παραμένουν στο σημείο και δεν υποχωρούν.

18:51
Χρήστος Γιαννούλης

Σκηνικό έντασης έξω από το Συνεδριακό Κέντρο

Σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου έχουν φτάσει οι διαδηλωτές, που συνεχίζουν σε κλίμα έντασης να φωνάζουν συνθήματα κατά κυβέρνησης και δημοσιογράφων.

Δείτε φωτογραφίες:

18:42
Χρήστος Γιαννούλης

Στην είσοδο της ΔΕΘ οι διαδηλωτές

Μέρος των διαδηλωτών έχει φτάσει κοντά στην είσοδο του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, όπου έχει στηθεί ο φραγμός από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των δημοσιογράφων συνεχίζονται, με την κατάσταση να είναι έκρυθμη...

Δείτε LIVE εικόνα μέσα από τη σελίδα του Newsbomb.gr στο Facebook

18:31
Χρήστος Γιαννούλης

Ένταση στον Λευκό Πύργο

Στη συγκέντρωση κατά του εμβολίου σημειώθηκε μικρής έκτασης ένταση.

Ένας διαδηλωτής πήρε ένα καρεκλάκι κι έκατσε στη μέση της Λεωφόρου Νίκης, θέλοντας να σταματήσει την κυκλοφορία.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον απομακρύνουν και σύμφωνα με το GR Times εκείνος αντιστάθηκε ενώ κάλεσε και τους υπόλοιπους διαδηλωτές να βγουν στο οδόστρωμα.

Εν τέλει, η Λεωφόρος Νίκης έχει κλείσει και οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των δημοσιογράφων.

18:29
Χρήστος Γιαννούλης

ΔΕΘ 2021 - Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Τους οικονομικά ευάλωτους, τη μεσαία τάξη, τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αφορούν τα μέτρα που θα ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις, μέτρα ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας, ειδικες παρεμβάσεις για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, ενώ θα υπάρξουν και μέτρα «έκπληξη», τα οποία κλείδωσαν τις τελευταίες ώρες.

Με όπλο την εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο και τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1 δις, ο πρωθυπουργός θα κάνει λόγο για «μέρισμα ανάπτυξης» το οποίο θα διανεμηθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά, νέους και μεσαία στρώματα.

Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr

18:17
Χρήστος Γιαννούλης

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση δίνει προνόμια στο κεφάλαιο και ψίχουλα στον λαό

Στο πλευρό των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ και των υπόλοιπων σωματείων, βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Κουτσούμπας μεταξύ άλλων ανέφερε «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μοιράζει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο προνόμια και διευκολύνσεις, την ίδια στιγμή που στον εργαζόμενο λαό δίνει κάποιες μικρές παροχές, ψίχουλα, υποσχέσεις οι οποίες εξατμίζονται την επόμενη στιγμή κάτω από την έκρηξη της μεγάλης ακρίβειας, κάτω από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την ανατροπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών».

Επίσης πρόσθεσε πως «Μονόδρομος για τους εργαζόμενους, είναι ο αγώνας, ο μαζικός, ταξικός, ενωμένος αγώνας. Σε κάθε τόπο, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιφέρεια, Πανελλαδικά, συντονισμένα και σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή την πάλη το ΚΚΕ θα βρίσκεται κάθε μέρα, κάθε ώρα, μπροστά».

Η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα

18:08
Χρήστος Γιαννούλης

Η πορεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετέχουν κι άλλα σωματεία και εργαζόμενοι.

Δείτε το βίντεο:

18:02
Χρήστος Γιαννούλης

Σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Δείτε βίντεο από τις διαδηλώσεις

17:45
Χρήστος Γιαννούλης

Ξεκίνησαν οι πρώτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Οι πρώτες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν λίγο μετά τις 17:30.

Φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, εργαζόμενοι ΟΤΑ και η μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία ΧΑΝΘ ήδη έχουν ξεκινήσει τις διαμαρτυρίες τους.

Δείτε το φωτορεπορτάζ της δημοσιογράφου του Newsbomb.gr, Ευδοκίας Μύτιλη, από τη Θεσσαλονίκη:

17:42
Χρήστος Γιαννούλης

«Αστακός» η Θεσσαλονίκη για την 85η ΔΕΘ

Δείτε τις φωτογραφίες από τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. για την 85η ΔΕΘ.

17:26
Χρήστος Γιαννούλης

«Έρημη» πόλη η Θεσσαλονίκη

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, οι κλειστοί δρόμοι και η επιφυλακή στην οποία βρίσκονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μετατρέψει το κέντρο της Θεσσαλονίκης σε ένα... έρημο τοπίο όπως θα δείτε από το φωτορεπορτάζ της δημοσιογράφου του Newsbomb.gr, Ευδοκίας Μύτιλη.

17:24
Χρήστος Γιαννούλης

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη

Μια σειρά από συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείς διαμαρτυρίας ξεκινούν σε λίγη ώρα στη Θεσσαλονίκη.

Τα μέτρα της ΕΛΑΣ

Τα μέτρα ασφαλείας που θα λάβει η ΕΛ.ΑΣ. οριστικοποιήθηκαν ύστερα από σειρά συσκέψεων και όπως φαίνεται θα είναι εμφανώς πιο αυστηρά σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι Αρχές περιμένουν το Σάββατο μαζική συγκέντρωση χιλιάδων αντιεμβολιαστών μπροστά από το Λευκό Πύργο.

Στους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης θα βρίσκονται 5000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, όπως τα ΜΑΤ, η ΥΜΕΤ, η ομάδα ΟΠΚΕ και η ομάδα Δράση. Σύμφωνα με πληροφορίες, 10 διμοιρίες των ΜΑΤ και 12 της ΥΜΕΤ και δύο Αίαντες (οι ειδικά διαμορφωμένες υδροφόρες της ΕΛ.ΑΣ.) θα ταξιδέψουν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

Με το κομμάτι του πληροφοριακού δικτύου είναι επιφορτισμένοι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας.

Κλούβες των ΜΑΤ θα δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας γύρω από το συνεδριακό κέντρο Βελλίδειο, με στόχο, σε περίπτωση που επιχειρήσουν διαδηλωτές να σπάσουν το φραγμό και να μπουν στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, να μη καταστεί δυνατό.

Περιμετρικά του Βελλίδειου θα υπάρχουν Αίαντες, οι ειδικά διαμορφωμένες υδροφόρες της Αστυνομίας. Από αέρος θα επιχειρεί το ελικόπτερο και τα drones που θα δίνουν ζωντανά εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο.