LIVE BLOG: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις με την κακοκαιρία «Ελπίς» - Σε κλοιό χιονιά η χώρα

Σαρώνει τη χώρα το δεύτερο και εντονότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» - Αναμένεται επιδείνωση τις επόμενες ώρες
Σε κλοιό χιονιά η χώρα
Intimenews
2'

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς», με πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο.

Από το πρωί της Δευτέρας ο χιονιάς «χτυπάει» και την Αττική. Στο λεκανοπέδιο ο χιονιάς έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους κεντρικούς οδικούς άξονες. Σημειώνεται ότι λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και της σφοδρής χιονόπτωσης αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ. Σοβαρά είναι και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ προβλήματα υπάρχουν σε Νταού Πεντέλης και Μαραθώνα. Προβλήματα με βλάβες στη χαμηλή τάση έχουν επίσης παρουσιαστεί στην Καλλιθέα και τμήματα της Ιστιαίας στη Βόρεια Έύβοια.

Νωρίτερα σήμερα ο Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Τρίτη να κηρυχθεί ημέρα γενικής αργίας προκειμένου να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία Ελπίδα η οποία ήδη «δείχνει τα δόντια» της και αναμένεται να συνεχιστεί με την ίδια ένταση για τουλάχιστον άλλο ένα 24ωρο.

Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες το βράδυ έχει τεθεί σε μερική επιφυλακή το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, με τα συνεργεία που βρίσκονται στις βάσεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών να είναι σε ετοιμότητα. Σχετικά με την Αττική, από το πρωί 50 οχήματα της Πυροσβεστικής βρίσκονται στους δρόμους προκειμένου να επέμβουν όπου υπάρχει ανάγκη.

LIVE BLOG: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις με την κακοκαιρία «Ελπίς»

18:18
Κυριάκος Κορωναίος

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεψε ο Θάνος Πλεύρης

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί με εντολή του υπουργείου Υγείας για την κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ. Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει συγκαλέσει για τις 18:30 μ.μ. έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και του προέδρου του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι των τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία «Ελπίδα».

18:13
Κυριάκος Κορωναίος

Να κλείσουν στις 7 τα καταστήματα προτείνει η γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Να κλείσουν στις 7 τα καταστήματα προτείνει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Σε οδηγία που εκδόθηκε πριν λίγο αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προτείνει στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και για λόγους ασφαλούς μετάβασης των εργαζομένων στις κατοικίες τους, να ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους σήμερα στις 7 το απόγευμα.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία παροτρύνει το καταναλωτικό κοινό να αποφεύγει τις μετακινήσεις με σκοπό την αγορά μη απολύτως αναγκαίων αγαθών μετά τις 7 το απόγευμα σήμερα.

Τέλος, σημειώνεται ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις πρωινές ώρες της αυριανής μέρας προκειμένου να δοθούν νεότερες κατευθύνσεις.

18:05
Κυριάκος Κορωναίος

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Στο πλαίσιο των μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την κακοκαιρία «Ελπίς» το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάνει ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Κατά τα άλλα ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί σχετικά με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων συνθηκών.

18:04
Κυριάκος Κορωναίος

Τραγική η κατάσταση και στην Αγία Παρασκευή

18:03
Κυριάκος Κορωναίος

Με τηλεργασία η λειτουργία του Δημοσίου, αύριο, λόγω της κακοκαιρίας

Μέσω τηλεργασίας από τους υπαλλήλους θα λειτουργήσουν, αύριο Τρίτη, οι δημόσιες υπηρεσίες, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όπως αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, το μέτρο αφορά υπαλλήλους, των οποίων η φύση των καθηκόντων επιτρέπει την εξ αποστάσεως άσκησή τους.

Για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να ασκήσουν εργασία από απόσταση και η προσέλευση στην υπηρεσία δεν είναι δυνατή, θα γίνει χρήση των προβλεπόμενων δικαιούμενων αδειών.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται εργαζόμενοι που απασχολούνται σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση ή την πρόληψη των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού, η εγκύκλιος καλεί τους επικεφαλής κάθε υπηρεσίας να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.

17:39
Κυριάκος Κορωναίος

ΣΤΑΣΥ: Νεότερη ενημέρωση για την κυκλοφορία μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ

Νεότερη ανακοίνωση για το πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξέδωσε η ΣΤΑΣΥ, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα παρακάτω:

ΤΡΑΜ: Στη Γραμμή 7 του ΤΡΑΜ "Ασκληπιείο Βούλας - Ακτή Ποσειδώνος" προσωρινός τερματικός σταθμός είναι η στάση «ΠΑΛ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ», λόγω πτώσης δέντρου στην εναέρια γραμμή ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ προς ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑ.

ΓΡΑΜΜΗ 1 ΜΕΤΡΟ: Η κυκλοφορία μέχρι τη λήξη της σημερινής κυκλοφορίας του Μέσου θα διεξάγεται στο τμήμα Ειρήνη – Πειραιάς και αντίστροφα.

ΓΡΑΜΜΕΣ 2 & 3 ΜΕΤΡΟ: Η κίνηση διεξάγεται κανονικά. Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο.

17:26
Κυριάκος Κορωναίος

Στυλιανίδης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για την Αττική Οδό

Ο Χρήστος Στυλιανίδης επέρριψε ευθύνες στην Αττική οδό και τόνισε ότι η εισήγησή του στον πρωθυπουργό θα είναι να αποδοθούν ευθύνες στην εταιρεία διαχείρισης.

16:51
Κυριάκος Κορωναίος

Χιονισμένος «Δρομέας»

16:46
Κυριάκος Κορωναίος

Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού εννέα ατόμων στο Λιβάδι Κρουσώνα – Εγκλωβίστηκαν στα χιόνια με πέντε ανήλικα

Επιχείρηση απεγκλωβισμού εννέα ατόμων που με δύο οχήματα επιχειρούσαν να μετακινηθούν από κατάλυμα όπου διέμεναν στο Λιβάδι του Δήμου Μαλεβιζίου πάνω από το χωριό Κρουσώνας, έστησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με την συμμετοχή δύναμης της ΕΜΑΚ με 7 άνδρες και ένα ερπυστριοφόρο όχημα. Η επιχείρηση διήρκησε δύο περίπου ώρες και οι τέσσερις ενήλικες μαζί με τα πέντε ανήλικα παιδιά, επετεύχθη να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο στον Κρουσώνα. Τα εννέα άτομα που διέμεναν στο κατάλυμα σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία θέλησαν να μετακινηθούν και να προλάβουν την επιδείνωση του καιρού, καθώς ένα από τα απιδιά ένιωθε μια αδιαθεσία.

Το πυκνό χιόνι που είχε στρωθεί στην περιοχή, ακινητοποίησε τα οχήματα των οποίων οι επιβάτες βλέποντας ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν, κάλεσαν σε βοήθεια. Πάντως την ίδια ώρα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, κάλεσε για μία ακόμη φορά τους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις, ιδιαίτερα τις ώρες που τα καιρικά φαινόμενα θα βρίσκονται σε επιδείνωση.

16:20
Κυριάκος Κορωναίος

Κακοκαιρία Ελπίδα – Πολιτική Προστασία: Ξενοδοχεία για τους μη μόνιμους κατοίκους Αττικής

Στο πλευρό όσων μένουν εκτός Αττικής και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στέκεται το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι πολίτες με μόνιμη κατοικία εκτός Αττικής που δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στις οικείες τους εξαιτίας της κακοκαιρίας, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα της Προστασίας Προστασίας 2131331038, 2131331210, 2131331216 καθώς έχουν διασφαλίστεί ξενοδοχεία για τη διαμονή τους.

Διαβάστε το πλήρες μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας:

ENHMEPΩNOYME TOYΣ ΠOΛITEΣ ME MONIMH KATOIKIA EKTOΣ ATTIKHΣ ΠOY ΔEN EINAI ΣE ΘEΣH NA EΠIΣTPEΨOYN ΣTIΣ OIKIEΣ TOYΣ EΞAITIAΣ THΣ KAKOKAIPIAΣ OTI MΠOPOYN NA EΠIKOINΩNOYN ΣTA THΛEΦΩNA THΣ ΠOΛITIKHΣ ΠPOΣTAΣIAΣ 2131331038, 2131331210, 2131331216 KAΘΩΣ EXOYN ΔIAΣΦAΛIΣTEI ΞENOΔOXEIA ΓIA TH ΔIAMONH TOYΣ.

16:18
Κυριάκος Κορωναίος

Ωρωπός: Απεγκλωβισμός πολιτών από ΚΤΕΛ που ακινητοποιήθηκε λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης

Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε στον Ωρωπό, όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ ακινητοποιήθηκε λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης στη γέφυρα Καλυφατάκη στην Εθνική οδό. Οι επιβάτες, δημότες του Ωρωπού, επικοινώνησαν με τον Δήμο και αμέσως κινητοποιήθηκε ο δημοτικός μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας. Επί τόπου έσπευσε και ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:10
Κυριάκος Κορωναίος

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κτηνοτρόφος έπεσε σε χαντάκι στην κοινότητα Μίστρος

Η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλη την Εύβοια, ανάμεσα στα οποία είναι και τρία τροχαία ατυχήματα, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Συγκεκριμένα λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι ένας κτηνοτρόφος στην Κοινότητα Μιστρός του Δήμου Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, έπεσε σε χαντάκι την ώρα που πήγαινε στο μαντρί του, λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου.

Σύμφωνα με το evima.gr άμεσα το σημείο έφτασε ο πρόεδρος της Κοινότητας Ηρακλής Τσόκος, και βοήθησε με μηχανήματα του δήμου, τον κτηνοτρόφο να απεγκλωβιστεί. Νωρίτερα, κινδύνευσε οδηγός νταλίκας στην περιοχή του ποντικού στο Αλιβέρι, καθώς από την ολισθηρότητα του δρόμου το βαρύ όχημα γλιστρούσε επικίνδυνα και ακινητοποιήθηκε, ενώ ακόμα ένα φορτηγό βρέθηκε εκτός πορείας του στον Περιφερειακό Αλιβερίου.

15:57
Κυριάκος Κορωναίος

Εκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία στις 16:30

Νέα σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία «Ελπίδα» που σαρώνει ολόκληρη τη χώρα.

Η ενημέρωση θα γίνει στις 16:30 από τον υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλημ τον Διευθυντή της ΕΜΥ Θ, Κολυδά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΕΗ Α. Μάνο.

15:40
Κυριάκος Κορωναίος

«Ελπίδα»: Έκκληση ΕΛΑΣ στους οδηγούς για χρήση αλυσίδων στην Αττική

«Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στον νομό Αττικής και προς αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων που κινούνται σε οδικό δίκτυο όπου παρατηρείται χιονόστρωση ή παγετός, να τοποθετούν στους δύο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημά τους δεν φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα)».

15:25
Κυριάκος Κορωναίος

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κλειστά δικαστήρια και εισαγγελίες

Με Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφέρειας Αττικής για την 25η.01.2022και 26η.01.2022, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα των διοικήσεων των δικαστηρίων και ενημέρωση των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς.

Κατ’ εξαίρεση:

Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ

-Θα εκφωνηθούν από ώρα 12:00 και έπειτα, μόνο οι αιτήσεις προσωρινών διαταγών. Σε περίπτωση μη εμφάνισης διαδίκου, εκτός από εξαιρετικά επείγουσες κατά την κρίση του Προέδρου περιπτώσεις, η υπόθεση αναβάλλεται στην πλέον σύντομη δικάσιμο.

-Όλες οι υποθέσεις που θα αποσυρθούν θα προσδιορισθούν αυτεπάγγελτα οίκοθεν με Πράξη των Προέδρων των Τριμελών Συμβουλίων Διεύθυνσης ή των διευθύνοντων αυτά, με ενημέρωση της πλατφόρμας solon.gov.gr, που θα επέχει θέση κλήτευσης όλων των διαδίκων.

Β. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ

-Αποσύρονται όλες οι υποθέσεις των ποινικών δικαστηρίων εξαιρουμένων των ποινικών δικών:

α) αρμοδιότητας Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και Μονομελούς και Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, των οποίων οι κατηγορούμενοι συμπληρώνουν εντός 3μήνου το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, οπότε το δικαστήριο αποφασίζει ανά περίπτωση για την εκδίκαση ή την τυχόν αναβολή ή διακοπή της δίκης.

β) που αφορούν κακουργήματα στα οποία συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής τους μέχρι την 31η.12.2023 στον πρώτο βαθμό ή μέχρι την 31η.12.2022 στο δεύτερο βαθμό, οπότε το δικαστήριο αποφασίζει ανά περίπτωση για την εκδίκαση ή την τυχόν αναβολή ή διακοπή της δίκης.

γ) που έχουν διακοπεί για τις δικασίμους της 25ης.01.2022 και 26ης.01.2022 και δεν υπάγονται στις ως άνω εξαιρέσεις, οπότε το δικαστήριο αποφασίζει σε συνεδρίαση, χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία των διαδίκων, την εκ νέου διακοπή.

Ώρα έναρξης των δικαστικών συνεδριάσεων των ανωτέρω ορίζεται η 10:00.

δ) αρμοδιότητας Αυτοφώρων Πλημμελειοδικείων μόνο για υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρες πράξεις με κρατούμενους (ή εξ αναβολής κατ’άρθρον 423 Κ.Π.Δ) ή αιτήσεις δικονομικού χαρακτήρα με κρατούμενους. Ώρα έναρξης των δικαστικών συνεδριάσεων των αυτοφώρων ορίζεται η 12:00.

- Οι προσδιορισθείσες απολογίες αυτοφώρων συνοδειών καθώς και οι αυτόφωρες συνοδείες κακουργημάτων και πλημμελημάτων θα γίνονται μετά τις 11:00 και κατόπιν επικοινωνίας με τα αρμόδια κατά περίπτωση δικαστικά όργανα.

- Οι αποσυρθείσες υποθέσεις θα επαναπροσδιοριστούν κατά προτεραιότητα με τη στάθμιση περιπτώσεων κρατουμένων και κινδύνου παραγραφής.

- Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου, γνωστοποιούνται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και, αν το δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτάται σε αυτήν.

Γ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ

- Θα εξεταστούν από ώρα 12:00 και έπειτα οι επείγουσες αιτήσεις προσωρινών διαταγών.

Στις υπόλοιπες περιοχές που υπάρχουν προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας, για την λειτουργία των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών θα αποφασίσουν οι αρμόδιες διοικήσεις των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών.

15:21
Κυριάκος Κορωναίος

Πατούλης: Έκκληση για περιορισμό στις μετακινήσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν τα εκχιονιστικά

Έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των εκχιονιστικών οχημάτων, απευθύνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης από το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας της περιφέρειας όπου βρίσκεται για να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στους δρόμους.

«Οι προσπάθειες μας έχουν επικεντρωθεί στο να παραμείνουν ανοιχτοί όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της Αττικής και όσοι οδηγούν σε νοσοκομεία» επισημαίνει ο ίδιος, μετά την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται στους κεντρικούς δρόμους λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Τα εκχιονιστικά και άλλου τύπου οχήματα της περιφέρειας -πάνω από 80 στον αριθμό- συνεχίζουν να δίνουν μάχη, σε συνεργασία και με την Τροχαία καθώς και τους όμορους δήμους, προκειμένου να παραμείνουν οι κεντρικοί οδικοί άξονες της Αττικής, που είναι στην αρμοδιότητα της περιφέρειας, όπως για παράδειγμα οι λεωφόροι Κηφισίας, Μεσογείων, Κατεχάκη, Μαραθώνος, Κηφισού και Λαυρίου, ανοικτοί και προσβάσιμοι. Ωστόσο εκεί το μποτιλιάρισμα είναι ιδιαίτερα έντονο λόγω της πληθώρας αυτών που έσπευσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους, καθώς αναμένεται ένταση της κακοκαιρίας κατά τις απογευματινές ώρες. Επίσης, στο πρόβλημα συνέβαλε και η απόφαση αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους το μεσημέρι προκειμένου να διευκολυνθούν και αυτοί.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, κατά την διαδρομή προς το αεροδρόμιο προκειμένου να διαπιστώσει την κίνηση στο δίκτυο αρμοδιότητας της περιοχής του, δεν έκρυψε την έκπληξη και την απορία του για το «που πηγαίνουν όλοι αυτοί οι χιλιάδες οδηγοί» και αναρωτήθηκε, «δεν έχουν ενημερωθεί, δεν ακούν τα δελτία ειδήσεων;».

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της περιφέρειας υπογραμμίζεται η έμφαση που δίνεται, κατόπιν σχετικής εντολής του περιφερειάρχη, στον καθαρισμό δρόμων που οδηγούν σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνεται στην προσβασιμότητα των πολιτών σε δομές Υγείας, η περιφέρεια, παράλληλα με τα ερπυστριοφόρα που διαθέτει, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, έχει διασφαλίσει και έχει θέσει σε ετοιμότητα και άλλα 10 οχήματα τύπου 4χ4, προκειμένου, εφόσον απαιτηθεί, να συνδράμουν στη μεταφορά ασθενών ή πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί και απαιτείται να μετακινηθούν.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης, από το κέντρο διαχείρισης της κυκλοφορίας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη στιγμή (σσ 2 μετά το μεσημέρι) «παρατηρούνται προβλήματα και μποτιλιαρίσματα σε κάποιους οδικούς άξονες εξαιτίας της πληθώρας των αυτοκινήτων που βρίσκονται στους δρόμους, φαινόμενο που παρατηρείται εξαιτίας της μαζικής φυγής των πολιτών από τις εργασίες τους, με στόχο να μην βρίσκονται στο δρόμο τις επόμενες ώρες που τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν. Σε συνεργασία με την Τροχαία παρεμβαίνουμε συνεχώς προκειμένου να επιλύουμε τα προβλήματα όπου προκύπτουν άμεσα, ωστόσο θέλω να επαναλάβω την έκκληση μου προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των εκχιονιστικών μας οχημάτων. Σε λίγη ώρα θα συγκαλέσουμε σύσκεψη με τους δημάρχους προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία και ο συντονισμός των ενεργειών και των δράσεων μας και να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπου προκύπτουν».

15:21
Κυριάκος Κορωναίος

Αναστολή εμβολιασμών κατά της covid-19, σε Αττική και Εύβοια - Επαναπρογραμματισμός ραντεβού

Ανεστάλησαν σήμερα από τις 15:00 και μετά και για όλη την αυριανή ημέρα, οι εμβολιασμοί κατά της covid-19, στους νομούς Αττικής και Εύβοιας, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με δήλωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους στην ΕΡΤ, οι πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για σήμερα και αύριο, θα λάβουν ενημερωτικό SMS στο κινητό τηλέφωνο που είχαν δηλώσει όταν έκλεισαν το ραντεβού, με το οποίο θα ενημερωθούν ότι λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένουν κλειστά και μπορούν να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους.

Για τον νομό της Αττικής, αυτό αφορά περίπου 40.000 πολίτες και τα διαθέσιμα ραντεβού από την Τετάρτη έως την Κυριακή ξεπερνούν τις 85.000.

Στην Εύβοια, τα ραντεβού για αυτές τις δύο αυτές ημέρες αφορούν 2.500 πολίτες και τα διαθέσιμα ραντεβού από την Τετάρτη έως την Κυριακή ξεπερνούν τις 2.500.

Έτσι, λοιπόν, οι πολίτες μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους τις επόμενες ημέρες, την ώρα που τους εξυπηρετεί.

Όσον αφορά τα παιδιατρικά εμβόλια, ήδη από χθες ανεστάλησαν οι εμβολιασμοί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και επαναπρογραμματίστηκαν για την Πέμπτη 27/1 και για την Παρασκευή 28/1.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, «σχετικά με τα υπόλοιπα παιδιατρικά εμβόλια, για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού έτσι ώστε να επαναπρογραμματιστούν από τους γονείς, επεξεργαζόμαστε λύση την οποία θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ώρες».

Σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας που ενδεχομένως παρατηρηθούν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας, οι πολίτες μπορούν να ακυρώσουν το ραντεβού τους στο σύστημα και να επαναπρογραμματίσουν ένα νέο ραντεβού τις επόμενες ημέρες.

15:20
Κυριάκος Κορωναίος

Υπουργείο Εργασίας: Νέα ανακοίνωση για την κακοκαιρία - Υπενθύμιση για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν, ώστε, με βάση την κείμενη νομοθεσία, να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, υπενθυμίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Σάββατο 22 Ιανουαρίου και, καθώς η κακοκαιρία «Ελπίς» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι οι όποιες καταγγελίες γίνουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως με την απαιτούμενη προσοχή και αυστηρότητα.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται εδώ και χρόνια τα ακόλουθα:

«1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζόμενους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται, όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται, μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές, κ.λπ., πριν από την επανάληψη εργασιών που διακόπηκαν, λόγω παγετού.

4. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στον χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κλπ). Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν, επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός)».

15:20
Κυριάκος Κορωναίος

Νέα ανακοίνωση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Αθήνας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νέα (διευκρινιστική) ανακοίνωση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Αθήνας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, εξέδωσε η αστυνομία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, από τις 10 σήμερα το πρωί απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων, μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και των λεωφορείων, στο εξής οδικό τμήμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθήνας: από το 400 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας) έως το 471 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας, τα οχήματα Οδικής Βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κ.ά.).

Οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

15:19
Κυριάκος Κορωναίος

«Με δυσκολία προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτή τη λεωφόρο Μαραθώνος», λέει ο δήμαρχος Μαραθώνα

Αποδέκτης της ορμής της κακοκαιρίας γίνεται από το πρωί η Αττική και η χιονόπτωση είναι έντονη, ωστόσο τα περισσότερα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στους δήμους της είναι κυκλοφοριακά. Το βασικό οδικό δίκτυο στις περισσότερες περιοχές παραμένει ανοιχτό, τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες των δήμων δουλεύουν από το πρωί, ωστόσο οι δρόμοι είναι ολισθηροί και δημιουργούνται συχνά προβλήματα με την κυκλοφορία.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τη λεωφόρο Μαραθώνος ανοιχτή», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαραθώνα-Νέας Μάκρης Στέργιος Τσίρκας και συνεχίζει: «Από το πρωί καθαρίζουμε συνεχώς, αλλά η χιονόπτωση δεν σταματάει και μισή ώρα μετά θέλει πάλι καθάρισμα. Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολη η κατάσταση, όμως για την ώρα την κρατάμε ανοιχτή».

Όπως αναφέρει ο κ. Τσίρκας στην περιοχή προέκυψε την τελευταία ώρα πρόβλημα και με την ηλεκτροδότηση. «Έχει πρόβλημα με το ρεύμα η περιοχή Ανατολής-Αγίας Μαρίνας και τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση», είπε και ανέφερε ακόμη: «Οι υπηρεσίες μας έχουν κινητοποιηθεί και για κάποιους δημότες μας που έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης και ανταποκριθήκαμε αμέσως».

Στη λεωφόρο Σπάτων-Αρτέμιδας δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα, όταν ακινητοποιήθηκε βυτιοφόρο, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει για αρκετή ώρα η κυκλοφορία. Ωστόσο έγινε ο απεγκλωβισμός του οχήματος και ο δρόμος ξανάνοιξε.