Live Blog: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τη μεγάλη φωτιά σε Γλυφάδα και Βούλα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Γλυφάδα και Βούλα, με τους δυνατούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Δύσκολες στιγμές βιώνει η νότια Αττική, καθώς από το μεσημέρι της Κυριακής Γλυφάδα και Βούλα παραδόθηκαν στις φλόγες με σπίτια και οχήματα να καίγονται στο Πανόραμα.

Παράλληλα το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκε φωτιά και στην περιοχή του Κουβαρφά

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις για τις φωτιές στην Αττική στο liveblog του Newsbobmb.gr

21:27
Δημήτρης Δρίζος

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ, το πύρινο μέτωπο έδειχνε να περιορίζεται με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμένουν επί ποδός για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Το Newsbomb.gr από την έναρξη της πυρκαγιάς στις 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου κάλυψε με αναλυτικό ρεπορτάζ και συνεχή ενημέρωση όλες τις εξελίξεις, με τους φωτορεπόρτερ να δίνουν συνεχώς εικόνα και video από τη μεγάλη πυρκαγιά στη νότια Αττική.

21:13
Δημήτρης Δρίζος

Σε ύφεση το μέτωπο στη Βούλα - Μάχη να μην περάσουν οι φλόγες προς Βάρη και Ευελπίδων

Με ένα οκτάωρο, πλέον, συμπληρωμένο η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Βούλας φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο, έστω και με επιφύλαξη, με το μεγάλοι «στοίχημα» να είναι ο περιορισμός της φωτιάς πριν αυτή περάσει προς την Βάρη και στη Σχολή Ευελπίδων.

Η κατάσταση κρίνεται ως «σταθερή», με τους ανέμους πλέον να έχουν κοπάσει, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις δυνάμεις της πυροσβεστικής να θέσουν τα περισσότερα μέτωπο υπό έλεγχο.

Αυτή την ώρα υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής ώστε να μην περάσουν οι φλόγες προς την Βάρη και την Σχολή Ευελπίδων, όπου υπάρχει μια μεγάλη πευκόφυτη περιοχή.

Παράλληλα, την εκκένωση και νέων περιοχών ζήτησε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι σε περιοχή της Άνω Γλυφάδας και πέρασε από την Άνω Βούλα, συνεχίζει την κατεύθυνσή της προς τη Βάρη.

Έτσι, μετά την εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε πως δίνεται εντολή εκκένωσης και για τις περιοχές Νέα Κάλυμνος και Εξοχή στη δημοτική κοινότητα Βούλας από τη λεωφόρο Καλύμνου και προς το βουνό, αλλά και στην περιοχή Δίλοφο και Χερώματος της δημοτικής ενότητας Βάρης από τη λεωφόρο Βάρης προς το βουνό.

20:49
Μάριος Καλογερόπουλος

Ο καιρός για την Αττική την Κυριακή

20:41
Μάριος Καλογερόπουλος

To σημείο από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά το μεσημέρι του Σαββάτου

20:38
Μάριος Καλογερόπουλος

Η ανακοίνωση του δημάρχου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης για την εκκένωση

20:37
Μάριος Καλογερόπουλος

Νέες διακοπές κυκλοφορίας σε Βούλα-Βάρη - Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Στην περιοχή της Βούλας-Βάρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • επί της οδού Λαμπτρών από το ύψος της Λ. Ευελπίδων
  • επί της οδού Νυμφών από το ύψος της συμβολής της με την οδό Λαμπτρών έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Α.Παπανδρέου
20:34
Μάριος Καλογερόπουλος

H φωτιά στη Βούλα από τον δορυφόρο της NASA

20:34
Μάριος Καλογερόπουλος

H ανάλυση του Meteo.gr για τη φωτιά στη Γλυφάδα και τη Βάρη

20:29
Μάριος Καλογερόπουλος

Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στο Πανόραμα Βούλας

20:18
Μάριος Καλογερόπουλος

Στον Guardian η είδηση της φωτιάς στη Βούλα

20:15
Μάριος Καλογερόπουλος

Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Ζημιές σε 20 σπίτια σε εξωτερικούς χώρους, σε 3 πιο γενικές

Η φωτιά συνεχίζει να κατεβαίνει το βουνό και να απειλεί περιοχές της Βούλας και της Βάρης δήλωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης λίγο πριν τις 8:15 το βράδυ του Σαββάτου

Σύμφωνα με τον ίδιο προχωρά η εκκένωση των 4 οικισμών και των παιδικών χωριών SOS προσθέτοντας ότι ο κόσμος που θα εκκενωθεί θα μεταφερθεί στο γήπεδο της Βάρης και στο κλειστό γήπεδο στην οδό Άρτεμις

Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για ζημιές σε 20 σπίτια σε εγκαταστάσεις εξωτερικού χώρου, τέντες, αυλόπορτες, σε τρία σπίτια είναι πιο γενικές καταστροφές ενώ τέσσερα αυτοκίνητα καμένα

Όσον αφορά τέλος την εικόνα ειδικά όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις ο Γιάννης Κωνσταντέλλος την χαρακτήρισε αποκαρδιωτική

20:09
Μάριος Καλογερόπουλος

Η δραματική ανακοίνωση του δήμαρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για την εκκένωση των οικισμών

20:08
Μάριος Καλογερόπουλος

Φωτιά στη Βούλα: Τρεις πυροσβέστες τραυματίες

Δύο πυροσβέστες με τραυματισμούς και ένας με αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίοι επιχειρούσαν στα μέτωπα της πυρκαγιάς της Βούλας που μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου οδηγήθηκαν σε νοσοκομειακές μονάδες

20:06
Μάριος Καλογερόπουλος

Δήμαρχος Σαρωνικού: Υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουβαρά

«Ευτυχώς την πρόλαβαν την φωτιά γιατί ο άνεμος ήταν δυνατός. Θα μείνουμε το βράδυ επιφυλακή. Η φωτιά εκδηλώθηκε δίπλα από ένα σπίτι. Έκκληση προς όλους να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί» είπε ο Πέτρος Φιλίππου στην ΕΡΤ.

20:04
Μάριος Καλογερόπουλος

H πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό της Κυριακής στην Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

20:02
Μάριος Καλογερόπουλος

Εκκενώνονται και τα παιδικά χωριά SOS στη Βάρη με 80 φιλοξενούμενους

19:58
Μάριος Καλογερόπουλος

100 οι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο που εκκενώνεται στη Βούλα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γηροκομείου «Άκτιος Οδηγός» που εκκενώνεται στον οίκο ευγηρίας βρίσκονται 100 ηλικιωμένοι ενώ 300 ηλικιωμένοι, όπως είπε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, είναι η δύναμή του.

«Δεν βρισκόμαστε σε άμεσο κίνδυνο, είμαστε κλεισμένοι στον χώρο και περιμένουμε τις δυνάμεις του δήμου» πρόσθεσε.

19:50
Μάριος Καλογερόπουλος

Νέες ενισχύσεις των δυνάμεων της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με το ΟΡΕΝ έρχονται ενισχύσεις για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και από Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία καθώς στο συντονιστικό κέντρο εκτιμήθηκαν τα δεδομένα και κρίθηκε ότι θα είναι ένα δύσκολο βράδυ

19:47
Μάριος Καλογερόπουλος

Εκκενώνονται άλλες τέσσερις περιοχές στη Βάρη

Όπως είπε ο δήμαρχος Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης στο ΟΡΕΝ εκκενώνονται οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Δίλοφος και Χέρωμα

Παράλληλα ξεκινά επιχείρηση εκκένωσης γηροκομείου «Άκτιος Οδηγός» κοντά στο παιδικό χωριό SOS με λεωφορεία

Για τη φιλοξενία τους άνοιξαν δύο κλειστά γυμναστήρια

19:37
Μάριος Καλογερόπουλος

Διακοπές κυκλοφορίας στον Κουβαρά λόγω της φωτιάς

Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή του Πανείου Όρους (Νέος Κουβαράς) διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • επί της οδού Ομήρου από το ύψος της συμβολής της με την Λ. Σουνίου
  • επί της Λ. Σουνίου από το ύψος της συμβολής της με την Λ. Λαυρίου
  • επί της Λ. Σουνίου από το ύψος της συμβολής της με τη Λ.Κουβαρά
19:36
Μάριος Καλογερόπουλος

H ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την κατάσταση με τις φωτιές στην Αττική στις 19:15 το απόγευμα του Σαββάτου

19:30
Μάριος Καλογερόπουλος

Η συνδρομή της ΕΛΑΣ για τη φωτιά στη Βάρη

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα

Ειδικότερα, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - κατά περίπτωση - απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, προληπτική εκκένωση περιοχών, απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων. Παράλληλα, ενεργούν για τη διασφάλιση της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, διατίθενται πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα.

Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

19:29
Μάριος Καλογερόπουλος

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά του Κουβαρά

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά του Κουβαρά παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή. Αυτήν την ώρα στην περιοχή της φωτιάς επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 2 ελικόπτερα.

19:28
Μάριος Καλογερόπουλος

Δήμαρχος Καρύστου: Υπό έλεγχο η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρύστου που μίλησε στην ΕΡΤ η φωτιά που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου τέθηκε υπό έλεγχο μια ώρα αργότερα, στις 7.

Όπως είπε η φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή Αετού στη θέση Μάρμαρα και σταμάτησε στη θάλασσα καθώς έπνεαν άνεμοι 6 μποφόρ που τη μετέφερε γρήγορα προς το νερό.

19:26
Μάριος Καλογερόπουλος

Επιπύραγος Γ. Αρτοποιός για τη φωτιά στη Βούλα: «Αν δεν είχαμε 7-8 μποφόρ θα είχε οριοθετηθεί η πυρκαγιά»