Φωτιά τώρα: Χωρίς ενεργό μέτωπο στα Μέγαρα, «καντηλάκια» στη Σαλαμίνα, αγωνία για τους ανέμους

Όλες οι εξελίξεις για τα πύρινα μέτωπα στο live blog του Newsbomb.gr
Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σαλαμίνα, καλύτερη η εικόνα στα Μέγαρα
INTIME
1'

Με αισθητά βελτιωμένα τα μέτωπα από τις φωτιές σε Μέγαρα και Σαλαμίνα ξεκίνησε η Πέμπτη (21/07) χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων της πυροσβεστικής κατά τη χθεσινή ημέρα (20/07).

Σύμφωνα με την εικόνα από την Πυροσβεστική στη Σαλαμίνα υπάρχουν μερικά «καντηλάκια» στο λόφο Πατρίς για τα οποία γίνεται επιχείρηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Παρόμοια η εικόνα και στα Μέγαρα καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Εντωμεταξύ συναγερμός σήμανε κατά τη διάρκεια της νύχτας για φωτιά στη Χίο η οποία, όμως, αντιμετωπίστηκε άμεσα χάρη στην κινητοποίηση της πυροσβεστικής.

Εντούτοις στις αρχές δεν υπάρχει εφησυχασμός καθώς παραμένει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων που θα φυσούν και σήμερα, Πέμπτη, (21/07) με αρκετές περιοχές της επικράτειας να είναι στην κατηγορία του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Το Newsbomb.gr ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για την εξέλιξη της πυρκαγιάς

06:48
Μάριος Καλογερόπουλος

Δήμαρχος Μεγάρων: Η φωτιά ξεκίνησε από χαράδρα

Η φωτιά στα Μέγαρα ξεκίνησε από χαράδρα δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο δήμαρχος Μεγαρέων ενώ για την αιτία εκδήλωσής της είπε ότι «μόνο εικασίες και υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, δεν υπάρχουν στοιχεία»

«Θα ζητήσουμε να κριθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να δοθούν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις. Κυρίως έχουμε διάσπαρτες εξοχικές κατοικίες στην περιοχή της φωτιάς. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή. Ευτυχώς οι άνεμοι είναι χαμηλής εντάσεως τώρα το πρωί» είπε ο Γρηγόρης Σταμούλης στο MEGA

06:41
Μάριος Καλογερόπουλος

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων οι φωτιές στην Ελλάδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ενδείξεις εμπρησμού στην Πεντέλη

ΤΑ ΝΕΑ: Γιατί πάλι η Πεντέλη ...και τι μας περιμένει

Η ΑΥΓΗ: Επιτελικές στάχτες

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Διαρκές έγκλημα» που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία του λαού

ΚΟΝΤΡΑ: ΕΙΧΑΝ ΚΟΨΕΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: ΑΥΤΟΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: Κόλαση φωτιάς

Δείτε ΕΔΩ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για σήμερα Τρίτη (19/07)

05:17
Γιάννης Φιλιππάκος

Ο σημερινός χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για σήμερα Πέμπτη (21/7) είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
04:14
Γιάννης Φιλιππάκος

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Χίο

Υπό έλεγχο τέθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης σε δασική έκταση στην περιοχή Πυργιά Καρδαμύλων.

02:46
Γιάννης Φιλιππάκος

Η εικόνα στα μέτωπα της Σαλαμίνας

Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στον Λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σάμαρι Σαλαμίνας ενώ σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Newsbomb.gr, αρκετά καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στον Λόφο Πατρίς καθώς δεν υπάρχει αυτή την ώρα ενεργό μέτωπο.

Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 Πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή και από εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης ακτοπλοϊκώς στη Σαλαμίνα μετέβησαν από Πειραιά 12 Πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

01:56
Γιάννης Φιλιππάκος

Παραμένουν οι δυνάμεις στην Πεντέλη

Σε ύφεση παραμένει η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης, 19 Ιουλίου, στην Πεντέλη.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν ισχυρές προκειμένου να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο.

Στο σημείο παραμένουν σε επιφυλακή επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η τοπική αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντές των ομάδων Πολιτικής Προστασίας, η ΕΛ.ΑΣ. και το ΕΚΑΒ.

01:08
Γιάννης Φιλιππάκος

Φωτιά στη Χίο

Φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Χίο στην περιοχή Πυργιά Καρδαμύλων.

Η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί στην περιοχή του Φράγματος του Σαραπίου και καίει κυρίως πευκόδασος.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 40 Πυροσβέστες με 11 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα καθώς επίσης και υδροφόρες ΟΤΑ με εθελοντές.

Στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

23:55
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Δεκάδες πολίτες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία από τις πληγείσες περιοχές

Συνολικά 34 πολίτες από τις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα, κινητές ιατρικές μονάδες και όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών), ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες.

22:39
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Καλύτερη η εικόνα και στη Σαλαμίνα

Λίγο μετά τις 21:00, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι στη Σαλαμίνα, ενώ σε εξέλιξη παραμένει στο λόφο Πατρίς.

Η κατάσταση και στο τρίτο μέτωπο είναι αντιμετωπίσιμη, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ.Φανερωμένης και στην οδό Μαραθώνος.

Στην κατάβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή και από εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης, ακτοπλοϊκώς στη Σαλαμίνα μετέβησαν από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Αρχικά η πυρκαγιά ξέσπασε στο λόφο Πατρίς. Λίγη ώρα αργότερα ξέσπασαν δύο ακόμα πυρκαγιές, σε Μύλους και Θέατρο. Πρόκειται για δύο περιοχές, καμένες παλαιότερα, με φυσική αναγέννηση. Η πυρκαγιά έκαψε κυρίως χαμηλή βλάστηση.

22:38
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ελαφρώς βελτιωμένη η κατάσταση στα Μέγαρα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βελτιωμένη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων. Η φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί δυτικά από τη Ζάχουλη, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο μικρό μέτωπο κοντά στην περιοχή Πευκενέα.

Στην περιοχή αυτή την ώρα πνέουν άνεμοι με ένταση 3 μποφόρ, γεγονός που ευνοεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικότερα τα εναέρια μέσα που επιχειρούν εκεί.

Στη πυρκαγιά επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 34 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι, ενώ στις 14.35 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη για να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλεποχώρι. Λίγο πριν τις 6 μ.μ. στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον οικισμό Παπαγιαννέϊκα Μεγάρων να πράξουν το ίδιο και να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

22:37
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Φόβοι για αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα – Σε ολονύκτιο συναγερμό η Πυροσβεστική

Τα μέτωπα που προβλημάτισαν και οδήγησαν εκατοντάδες πυροσβέστες να πέσουν στη μάχη με τις φλόγες ήταν αυτό της ευρύτερης περιοχής της Πεντέλης, των Μεγάρων και της Σαλαμίνας.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα είναι σαφέστατα καλύτερη με τις δυνάμεις να επιχειρούν να τα θέσουν υπό πλήρη έλεγχο.

Αυτό που φοβίζει, πάντως, είναι οι αναζωπυρώσεις, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν αρκετές, με τις Αρχές να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για ένα ακόμη βράδυ.

22:36
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα καμένα της Πεντέλης

Δύο ομάδες μηχανικών μετέβησαν το απόγευμα της Τετάρτης για μια πρώτη αυτοψία στις πληγείσες Περιοχές γύρω από την Πεντέλη.

Η μία ομάδα πήγε στο Παίδων Πεντέλης και η άλλη στο δημαρχείο Παλλήνης, όπου σε συνεργασία με τον δήμο έκαναν μια επίσκεψη στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι των συνεργείων σε όλες τις καμένες περιοχές.

22:36
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ανατριχιαστικό βίντεο από την φωτιά στην Πεντέλη

Με κίνδυνο την ζωή τους, Πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν μάχη με τις φλόγες στην Πεντέλη, ενώ οι εικόνες που κυκλοφορούν από τις προσπάθειές τους να περιορίσουν και να σβήσουν την φωτιά, είναι συγκλονιστικές.

Ανατριχιαστικό είναι το βίντεο που δείχνει την τιτάνια μάχη που έδιναν σήμερα το πρωί στην περιοχή της Πεντέλης, με την φωτιά να αναζωπυρώνεται λόγω των δυνατών ανέμων και στο σημείο να υπάρχει πολύ στάχτη από τα καμένα δέντρα.

Οι φλόγες φαίνεται να κινούνται ανεξέλεγκτα παρόλο που στο σημείο υπάρχει ένα πυροσβεστικό όχημα και αρκετοί Πυροσβέστες οι οποίοι κρατούν την μάνικα και προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά.

22:35
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Πεντέλη: Κάηκαν 20.350 στρέμματα

Η Αττική βίωσε δραματικές στιγμές καθώς η φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη (19/7) στην Πεντέλη, έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης, ενώ κατέστρεψε δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν τεράστια μάχη για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, που για ώρες παρέμενε ανεξέλεγκτο λόγω και των θυελλωδών ανέμων.

Με βάση την εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 9 την Τετάρτη (20/7) στις 12:05 τοπική ώρα (Εικόνα 1), την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε στις 21:00 το ίδιο βράδυ η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr, η νεότερη εκτίμηση για την έκταση που επηρέασε η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης, είναι περίπου 20.350 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

22:22
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα καμένα της Πεντέλης και ξεκίνησε άμεσα η καταγραφή των ζημιών

Ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Αύριο θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

21:18
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Φωτιά στα Μέγαρα: Αναγκαστική προσγείωση για ελικόπτερο Erickson που συμμετείχε στην κατάσβεση

20:49
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Συγκλονίζουν τα βίντεο από το μέτωπο της φωτιάς στα Μέγαρα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Μέγαρα αφού η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Στην περιοχή αυτή την ώρα πνέουν άνεμοι με ένταση 3 μποφόρ, γεγονός που ευνοεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικότερα τα εναέρια μέσα που επιχειρούν εκεί.

Στη πυρκαγιά επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 34 οχήματα 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Συγκλονίζουν τα βίντεο από το πύρινο μέτωπο που φέρνει στη δημοσιότητα το Newsbomb.gr και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι, ενώ στις 14.35 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη για να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλεποχώρι. Λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον οικισμό Παπαγιαννέϊκα Μεγάρων να πράξουν το ίδιο και να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Συγκλονίζουν τα βίντεο από το πύρινο μέτωπο που φέρνει στη δημοσιότητα το Newsbomb.gr και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης.

Στα βίντεο απεικονίζονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις να «ρίχνονται» στη φωτιά ενώ ένα πυκνό «κύμα» καπνού έχει καλύψει την ατμόσφαιρα κάνοντας την αποπνικτική.

20:28
Κυριάκος Κορωναίος

Ένα είναι πλέον το πύρινο μέτωπο στη Σαλαμίνα

Ένα είναι πλέον το πύρινο μέτωπο στη Σαλαμίνα και συγκριμένα στον λόφο Πατρίς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα πλέον είναι καλύτερη και επιχειρούν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ενώ από Πειραιά έχουν μεταφερθεί πέντε πυροσβέστες, με πέντε οχήματα. Από αέρος συνδράμουν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

20:05
Κυριάκος Κορωναίος

Νέο πύρινο μέτωπο στην περιοχή της Αγίας Άννας στα Μέγαρα

Λίγο μετά τις 19:00 οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και συγκεκριμένα επιχειρούν 105 πυροσβέστες με 38 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος επτά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα - εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

19:57
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Νέο μήνυμα του 112 - Εκκενώνονται τρεις οικισμοί και το κέντρο Υγείας

Τριπλό πύρινο μέτωπο ξέσπασε σε διάστημα μιας ώρας στη Σαλαμίνα, σημαίνοντας συναγερμό σε πυροσβεστική και κατοίκους. Μάλιστα, οι αρχικές δυνάμεις που είχαν σπεύσει στο σημείο, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου, στη συνέχεια ενισχύθηκαν.

Η φωτιά, ωστόσο, καίει πάνω από την πόλη πολύ κοντά σε σπίτια αλλά και στο Κέντρο Υγείας με αποτέλεσμα το 112 με αλλεπάλληλα μηνύματα να καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή έτσι ώστε να είναι ασφαλής.

Το πρώτο μήνυμα από το 112 στάλθηκε περίπου στις 18:40, και ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στους πρόποδες του Ευριπίδειου Θεάτρου, μετακινηθείτε τώρα προς Παραλία Ακτή Καραϊσκάκη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Λίγο μετά τις 19:15, δεύτερο μήνυμα από το 112 κάλεσε τους κατοίκους των οδών Αγίου Νικολάου και Αγίου Θεράπωντος να μετακινηθούν επίσης προς την παραλία Ακτή Καραϊσκάκη, λόγω της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

Στη Σαλαμίνα η απειλή από τις φλόγες είναι τριπλή, καθώς αρχικά ξέσπασε ένα μέτωπο στον λόφο Πατρίς ενώ μέσα στην επόμενη ώρα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Ανεμόμυλοι και στην περιοχή του λόφου του Θεάτρου.

Είναι ενδεικτικό ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας ενισχύθηκαν με πυροσβέστες και οχήματα που έφτασαν στη Σαλαμίνα ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά.

19:56
Κυριάκος Κορωναίος

Ραφήνα: Φωτιά τώρα στην Αρίωνος

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 19:30 στην Αρίωνος κοντά στο νέο Παραολυμπιακό Κέντρο Ραφήνας στην περιοχή της Δροσιάς. Στο σημείο βρίσκονται ήδη και επιχειρούν δυναμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας Πικερμίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ελέγχουν το μέτωπο της φωτιάς.

Η φωτιά ξεκίνησε από θερμοκήπιο και σύντομα βγήκε εκτός της περιοχής στον Οδό Τζων Κέννεντυ και Λεωφόρο Δροσιάς. Στη μάχη έχουν ριχτεί 12 πυροσβέστεε με 4 οχήματα, επιχειρεί και ένα ελικόπτερο.

19:55
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Ο δήμαρχος μιλά στο Newsbomb.gr για εμπρησμό

Ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr εμφανίστηκε βέβαιος πως οι τρεις ταυτόχρονες πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίο γεγονός και άφησε σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό.

«Αυτή την εικόνα έχω, τρία διαφορετικά μέτωπα ταυτόχρονα, δίπλα στο κέντρο της πόλης, έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης. Λίγες δεκάδες μέτρα είναι η φωτιά μακριά από τα σπίτια. Δεν έχουμε εικόνα ακόμα για καμένα σπίτια ή αυτοκίνητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Προσπαθούμε να εκκενώσουμε την περιοχή εγκαίρως για την ασφάλεια του κόσμου. Είδαμε φωτιά το ένα μέτωπο και αμέσως απέναντι στον άλλο λόφο ξέσπασε η άλλη».

19:52
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Φωτά στη Σαλαμίνα: Μεταβαίνουν από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα

Σε τρεις διαφορετικές πυρκαγιές με χαμηλή βλάστηση επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Σαλαμίνα, σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, επιχειρούν στον λόφο Πατρίς, στον Λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι.

Συνολικά, όπως αναφέρεται, επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

Επιπροσθέτως, ακτοπλοϊκώς μεταβαίνουν στη Σαλαμίνα από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

19:23
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Φωτιά στα Μέγαρα: Παραλίγο να τυλιχθεί στις φλόγες το συνεργείο του ΣΚΑΪ

Μάχη με τις φλόγες δίνει η Πυροσβεστική υπηρεσία στα Μέγαρα. Στο σημείο βρίσκονται δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από αρκετά ΜΜΕ που καλύπτουν τα γεγονότα. Αρκετές φορές μάλιστα η φωτιά δυναμώνει εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ κινδύνεψε να καεί αφού η φωτιά φούντωσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια που ήταν σε ζωντανή σύνδεση.

19:20
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Στυλιανίδης: Για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά-Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

«Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά χθες στην Πεντέλη», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, είπε ότι διερευνώνονται, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος, που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ενημέρωσε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο σωστός συντονισμός των δυνάμεων δεν ήταν τυχαίος φέτος. «Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση ηταν από την πρώτη στιγμή η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου, της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, επισήμανε.

«Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος, αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα, αλλά και από τη χώρα μας αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, θέλουμε ακόμη πολλά ουσιαστικά βήματα βελτίωσης. Όμως στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται, βλέπουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, ενισχύοντας την πεμπτουσία της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που είναι η πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα όλου αυτού του μηχανισμού που πρέπει να βασίζεται στον συντονισμό».

Πρακτικά, όπως ανέφερε, «πήραμε την απόφαση με μεγάλες προσπάθειες, με δυσκολίες, να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα». Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, «αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες, προληπτικά και ετοιμότητα σε έργο. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη ειδοποίηση όταν είμαστε σε κατηγορία κινδύνου δείκτη επικινδυνότητας 4 να δημιουργούμε περιοχές που δε επιτρέπεται η πρόσβαση».