LIVE BLOG

Live Blog: Εκκενώθηκαν Βρίσα και Σταυρός στη Μυτιλήνη - Αγωνία για το παρθένο δάσος της Δαδιάς

Φωτιά: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα στο Live Blog του Newsbomb.gr
Αγωνία σε Μυτιλήνη και Έβρο από τα πύρινα μέτωπα
AP Photo/Panagiotis Balaskas
1'

Για ένα ακόμα 24ωρο, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Όλο το βάρος έχει πέσει στο δάσος της Δαδιάς, όπου η πυρκαγιά μαίνεται για τέταρτη ημέρα, ενώ παρά την αρχικά βελτιωμένη εικόνα, νέα αναζωπύρωση στη Μυτιλήνη οδήγησε σε προληπτική εκκένωση οικισμού.

Στο χωριό της Δαδιάς έγινε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» έγινε γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο. Εκεί αποφασίστηκε να πέσει όλο το βάρος στην προσπάθεια διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, προκειμένου η φωτιά να μην φτάσει στον πυρήνα του παρθένου δάσους.

Παράλληλα, στη δεύτερη μέρα μάχης με τις φλόγες στη Μυτιλήνη για πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους της περιοχής η νέα αναζωπύρωση οδήγησε σε απόφαση του δημάρχου για εκκένωση του οικισμού Βρίσα.

Νωρίτερα, φωτιά ξέσπασε και στην Αττική, στην περιοχή της Ζωφριάς στο Ποικίλο Όρος, όπως και στην Κόρινθο στην περιοχή Κατακάλι.

Δείτε λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο Live Blog του Newsbomb.gr

05:11
Γιάννης Φιλιππάκος
05:07
Γιάννης Φιλιππάκος
05:00
Γιάννης Φιλιππάκος

Φωτογραφίες του απεσταλμένου του Newsbomb.gr Αλέξανδρου Καλαφάτη από το μέτωπο στο Γρύλλο του νομού Ηλείας.

03:40
Γιάννης Φιλιππάκος

Δύσκολη η νύχτα στα Κρέστενα

Οι φλόγες στο μέτωπο της Ηλείας ξεπηδούν από διάφορα σημεία σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις προς την Σκιλούντια, προς τον Γρύλλο αλλά και προς την Βρίνα.

02:51
Γιάννης Φιλιππάκος

Tο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Ηλεία έχει «ανοίξει» και είναι μεγάλο

Όπως ανέφερε ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο έχει "ανοίξει" αρκετά και βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Σκιλλουντία, Φρύξα, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς όμως να απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές».

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 125 Πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα.

01:56
Γιάννης Φιλιππάκος

Στάχτη έγιναν 3.200 στρέμματα σε Ακριτοχώρι και Χρυσοκελλαριά στη Μεσσηνία

Έκταση 3.200 στρεμμάτων, από τα οποία 200 με ελαιοκαλλιέργεια και λίγα αμπέλια, έκαψε η μεγάλη πυρκαγιά του Σαββατοκύριακου στην περιοχή μεταξύ Ακριτοχωρίου και Χρυσοκελλαριάς.

01:10
Γιάννης Φιλιππάκος

Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: «Το κύριο μέτωπο δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές»

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, ανέφερε πως «το κύριο μέτωπο βρίσκεται σε αγροτοδασική έκταση γύρω από τις περιοχές Κρέστενα, Σκιλλουντία, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς μέχρι τώρα να απειλεί κατοικημένες περιοχές, αφού έχει κοπάσει η ένταση της φωτιάς και παράλληλα έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων».

00:35
Γιάννης Φιλιππάκος

Καλύτερη η εικόνα στη Σαγιάδα Φιλιατών Θεσπρωτίας

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής σε χορτολιβαδική έκταση στη Σαγιάδα Φιλιατών Θεσπρωτίας.

23:54
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Πυροσβεστική: Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ ακραίο φαινόμενο καιρικών συνθηκών με εκρηκτικό κοκτέιλ ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει την έναρξη πυρκαγιάς. «Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ ακραίο φαινόμενο καιρικών συνθηκών με εκρηκτικό κοκτέιλ από ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους. Θα δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα για να μην κινδυνέψει πρωτίστως κανένας πολίτης, να διαφυλάξουμε τις περιούσιες τους και το δασικό μας πλούτο» τόνισε χαρακτηριστικά.

23:24
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Πύργος: Μεγάλο εξακολουθεί να είναι το μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε από την περιοχή Μακρίσια

Μεγάλο εξακολουθεί να είναι το μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε τις απογευματινές ώρες από την περιοχή Μακρίσια του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στην Ηλεία.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο έχει "ανοίξει" αρκετά και βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Σκιλλουντία, Φρύξα, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς όμως να απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές».

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα.

Ακόμη, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

23:04
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Μάχη για να σωθεί ο πυρήνας Α1 του δάσους της Δαδιάς που είναι ο πυρήνας των σημαντικών οικοσυστημάτων

Το χωριό Δαδιά έχει εκκενωθεί από κατοίκους και προστατεύεται από αντιπυρική ζώνη ενώ η ανατολική κίνηση της πυρκαγιάς προς εθνική είναι αργή και εκτιμούν ότι θα την ελέγξουν.

Η προσπάθεια πέφτει στα νοτιοδυτικά πριν από τον πυρήνα Α1 του Δρυμού. Στην Α1 Ζώνη βρίσκονται (άθικτα) όλα τα σημαντικά οικοσυστήματα κ οι βιότοποι των αρπακτικών. Η Α1 είναι ο σκληρός πυρήνας της Δαδιάς. Το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη θα παραμείνει και αύριο στην περιοχή.

22:44
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Καλαμάτα: Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Ακριτοχώρι

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες σε αγροτοδασική στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου - Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν οχήματα και μηχανήματα της αυτοδιοίκησης.

22:20
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Αλεξανδρούπολη: Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς

Στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την εθνική οδό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς.

Για την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιείται το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο.

21:58
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Δήμαρχος Κρεστένων: «Και οι τρεις φωτιές είναι εγκληματική ενέργεια»

21:41
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Έκκληση για πόσιμο νερό στα Κρέστενα

21:33
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο

21:13
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Μήνυμα του 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του χωριού Δαδιά

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 20:45 στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Σουφλi δια μέσω Γιάννουλη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

20:51
Διαμαντόπουλος Χρήστος

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαιτείται άμεση αναβάθμιση της επιχειρησιακής επάρκειας και των μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Δαδιά»

Τη άμεση αναβάθμιση της επιχειρησιακής επάρκειας και των μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Δαδιά, ζήτησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που επισκέφτηκε σήμερα) την περιοχή της πυρκαγιάς στη Δαδιά και το συντονιστικό κέντρο στην έδρα του Φορέα Εθνικού Πάρκου.

Το κλιμάκιο με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τη βουλευτή Έβρου Νατάσα Γκαρά συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους τοπικούς παράγοντες και εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για την αρνητική εξέλιξη της πυρκαγιάς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στις δηλώσεις τους τα μέλη του κλιμακίου σημείωσαν: «Για τέταρτη ημέρα στη Δαδιά συνεχίζει να απειλείται και να πλήττεται ένα μοναδικό οικοσύστημα που η αξία του και η σημασία του ξεπερνά τα όρια της χώρας μας, εφόσον η πυρκαγιά δεν έχει οριοθετηθεί και δεν ελέγχεται. Ταυτόχρονα απειλείται η ασφάλεια και η περιουσία του τοπικού πληθυσμού και γενικότερα η αναπτυξιακή πορεία του Έβρου».

Συνεχίζοντας ανέφεραν ότι «η κατάσταση επιβάλλει ταχεία αναβάθμιση της παρέμβασης της πολιτείας» και πρόσθεσαν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διατεθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις για την πυρόσβεση καθώς και για τον συντονισμό μηχανημάτων, στρατού, ιδιωτών και εθελοντών. Πρέπει να γίνει έστω και τώρα, μετά από 4 ημέρες, ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε αυτόν τον πολύτιμο τόπο πριν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και πιθανά ισχυροί άνεμοι οδηγήσουν σε καταστροφή».

Εξέφρασαν την γενικότερη ανησυχία τους υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία μας απασχολούν και θα μας απασχολήσουν την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς. Έχουμε πολλά να πούμε για την κατάργηση των φορέων Natura2000, την απουσία πρόληψης και δασοπροστασίας, την ημιτελή μεταφορά δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ καθώς και ευθύνες για ελλείψεις προετοιμασίας και στελέχωσης αλλά και καθυστερήσεων και απουσίας συντονισμού τις πρώτες ημέρες της πυρκαγιάς. Όμως σήμερα πρέπει να συνδράμουν όλες οι δυνάμεις, γιατί υπάρχει ένα θέμα εθνικής σημασίας, που μάλιστα ξεπερνάει τα όρια της χώρας μας. Δεν επιτρέπεται να απειληθεί περαιτέρω αυτό το μοναδικό οικοσύστημα».

20:42
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Πύργος: Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Μακρίσια – Τι ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος

«Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροτοδασικές εκτάσεις», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.

Επίσης, όπως είπε ο δήμαρχος, «μέχρι τώρα δεν έχω ενημερωθεί για ενδεχόμενες ζημιές σε σπίτια».

Όσον αφορά στην εξέλιξη της φωτιάς, ο δήμαρχος ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «το πύρινο μέτωπο απλώθηκε σε έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων», προσθέτοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

20:24
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Φωτιά τώρα: Μέρες 2007 στην Ηλεία! Κάηκαν σπίτια στα Κρέστενα, απειλείται ο Γρύλος, άπλωσε το μέτωπο

Οι εφιαλτικές μνήμες του 2007 ξύπνησαν και πάλι στην πολύπαθη Ηλεία. Τα μαρτυρικά χωριά που είχαν δοκιμαστεί στις φονικές πυρκαγιές πριν 15 χρόνια, βλέπουν και πάλι τις πύρινες γλώσσες να τους κυκλώνουν.

Η πόλη των Κρεστένων και η Σκυλλουντία και τα χωριά της Φρίξας, του Γρύλου, των Μακρισίων, της Βρίνας, και της Σμέρνας βρίσκονται αντιμέτωπα με την πύρινη κόλαση. Η φωτιά ξεκίνησε στις 15:30 το μεσημέρι και εξαιτίας του πυκνού πευκοδάσους και των ελαιόδεντρων πήρε πολύ γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ένας μαύρος καπνός τύλιξε την πόλη των Κρεστένων, με τις φλόγες να υψώνονται απειλητικά και να περικυκλώνουν τα γύρω χωριά.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr

19:58
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Αμυράς για φωτιά στη Δαδιά: Να προστατεύσουμε την μοναδική αποικία μαυρόγυπα που υπάρχει στην Ευρώπη

19:43
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Φωτιά στα Κρέστενα: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς

Ενισχύθηκαν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Μακρίσια, του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων στην Ηλεία.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

19:37
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Στυλιανίδης από Δαδιά: Νέο σχέδιο κατάσβεσης – Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Ενημέρωση πραγματοποίησε από τη Δαδιά Έβρου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, για τη φωτιά στην περιοχή και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία αναζωπύρωση νότια απ’ το χωριό Δαδιά, πριν την αντιπυρικη αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Το χωριό δεν κινδυνεύει πλέον.

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε: «Πραγματοποιήσαμε το πρωί επανεξέταση της κατάστασης με τα επιτελικά μας στελέχη και με βάση τα νέα δεδομένα, αποφασίστηκαν αναπροσαρμογές επί του πεδίου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής και τις δύσκολες προσβάσεις, γιατί όπως γνωρίζετε το δάσος είναι προστατευόμενο, συνεπώς οι προσβάσεις σε αυτό είναι περιορισμένες. Η επιπλέον δυσκολία είναι οι συνεχείς εναλλαγές του ανέμου.

Με αυτά τα δεδομένα είχαμε συνεχείς αναζωπυρώσεις και δίνεται μάχη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, Πυροσβέστες, Δασικοί, Στρατός, Αστυνομία, εθελοντές, Πολιτική Προστασία είναι όλοι μαζί επί του πεδίου. Πραγματοποιήσαμε αυτοψία μέσα στο δάσος και εναέρια αυτοψία με τον κ. Αμυρά, και μαζί με τους επιτελικούς, καθορίστηκαν οι νέοι σχεδιασμοί.

19:29
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Ηράκλειο: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στο Δήμο Φαιστού

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα σε περιοχή του Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Είκοσι πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 75 πυροσβέστες, ομάδες δασοκομάντο, εθελοντές, κάτοικοι και υδροφόρες του δήμου και της Περιφέρειας συνεισέφεραν στο να περιοριστεί ο κίνδυνος η φωτιά να απειλήσει τους οικισμούς Κουσές και Πετροκέφαλι.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπό το φόβο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

19:21
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Φωτιά τώρα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σαγιάδα, κοντά στα Φιλιατά Θεσπρωτίας.

Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 9 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο.