LIVE BLOG - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Όλες οι εξελίξεις από τη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία της Ελλάδας

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Όλες οι εξελίξεις για την εθνική τραγωδία. Ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει καθημερινά, ενώ οι ελπίδες για επιζώντες έχουν εξανεμιστεί.
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας
2'

Σε 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική, αργά το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμο β', Κωνσταντία Δημογλίδου.

Όπως ανέφερε η κ. Δημογλίδου, αμέσως μετά το δυστύχημα και την απομάκρυνση των επιβατών και των τραυματιών δηλώθηκαν μέχρι στιγμής επίσημα, 57 επιβάτες ως αγνοούμενοι, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, σχετικά με τους επιβεβαιωμένους νεκρούς, υπάρχει ένας άνθρωπος παραπάνω, που φαίνεται να μην έχει δηλωθεί από κάποιον ως αγνοούμενος.

Όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με την μέθοδο DNA . Η εξέταση των δειγμάτων που είχε λάβει από συγγενείς αγνοουμένων η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Μαρτίου και πλέον τα ταυτοποιημένα θύματα ανέρχονται στα 54. Αναμένεται η αποστολή νέων δειγμάτων, τα οποία ομοίως θα εξετασθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια

Παράλληλα, μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης

Οι άνθρωποι διατηρούν τις ελπίδες τους για την ανεύρεση των αγαπημένων τους προσώπων, πλην όμως όσο κυλούν οι ώρες οι ελπίδες αυτές εξανεμίζονται. Παράλληλα, στην επιφάνεια έρχονται ολοένα και περισσότερες μαρτυρίες επιζώντων για τα δραματικά λεπτά μέσα στην αμαξοστοιχία που μετατράπηκε σε κινούμενο φέρετρο για τους συνανθρώπους μας.

Ο ΟΣΕ μετά από δύο ημέρες «αφωνίας» εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, ενώ «τρέχουν» οι διαδικασίες της απόδοσης ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα.

Την Πέμπτη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που ανέλαβε υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, μετά την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, στην τελετή παραλαβής - παράδοσης, ανέφερε: «Ζητώ συγγνώμη από όλους».

Στο μεταξύ, ο σταθμάρχης ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο, με τον δικηγόρο του να δηλώνει: «Έχει αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών του». Στο μεταξύ, επιταχύνει την έρευνα για τα Τέμπη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

21:58
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

Ρεπορτάζ Newsbomb: «Δεν υπάρχουν μπουκάλες υγραερίου στα τρένα»

Απαντήσεις στα ερωτήματα για τις φιάλες υγραερίου και την έκρηξη που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη έδωσε ένας πρώην μηχανοδηγός του ΟΣΕ στο Newsbomb.gr.

Εξηγώντας από που προκλήθηκε η έκρηξη τόνισε ότι δεν υπάρχουν φιάλες υγραερίου μέσα στο τρένο διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα ενώ εξήγησε από που προκλήθηκε η έκρηξη.

«Δεν υπάρχουν μπουκάλες αερίου στα τρένα. Οι μπουκάλες που είδαν οι διασώστες ή οι δημοσιογράφοι ή ο οποιοσδήποτε είναι μπουκάλες που γίνεται συσσώρευση, αποθήκευση αέρα για να πιάνουν τα φρένα του τρένου. Δεν υπάρχουν φιάλες αερίου», ανέφερε αρχικά ο μηχανοδηγός.

«Από πάνω είναι το καλώδιο που δίνει την εντολή στο τρένο να πηγαίνει. Είναι ηλεκτρονικούμενα, έχουν 25.000 volt. Με τη σύγκρουση τα 25.000 volt με κάποια λάδια σε κάποια ανταλλακτικά που έχουν οι μηχανές προκάλεσαν αυτή την πυράκτωση. Ότι έγινε, προκλήθηκε από τα καλώδια του ρεύματος που κόπηκαν και από τη σύγκρουση που έσπασαν τα λάδια των κινητήρων», πρόσθεσε ο έμπειρος μηχανοδηγός.

Φυσικά τα ακριβή αίτια θα διευκρινιστούν από τους εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που δεν έχουν σταματήσει λεπτό τις έρευνες για το θανατηφόρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Υπενθυμίζεται ότι το Πυροσβεστικό Σώμα προέβη σε διευκρινίσεις, οι οποίες αναφέρουν ότι κατά τη διαδικασία ελέγχου για τον εντοπισμό ατόμων στους χώρους των βαγονιών αλλά και στον ευρύτερο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, δεν έχουν βρεθεί φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις φιάλες υγραερίου

«Με αφορμή πρόσφατες αναφορές σε ΜΜΕ περί ανεύρεσης δύο (2) φιαλών υγραερίου, στο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στα Τέμπη, το Πυροσβεστικό Σώμα διευκρινίζει: Κατά την διαδικασία ελέγχου για τον εντοπισμό ατόμων στους χώρους των βαγονιών αλλά και στον ευρύτερο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, δεν έχουν βρεθεί φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου.

Συνεπώς, οι σχετικές με το θέμα δημοσιογραφικές αναφορές, οι οποίες μάλιστα αποδόθηκαν σε Εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.»

21:37
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

Λύγισε ο Κούγιας με την τραγωδία: «Λυπάμαι πολύ, δεν μπορώ να συνεχίσω»

Οι στιγμές που βιώνουν οι οικογένειες των θυμάτων από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι δραματικές.

Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της οικογένειας τριών θυμάτων, των δίδυμων 20χρονων κοριτσιών και της ξαδέρφης τους, μίλησε συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια βγήκε στον αέρα του MEGA, μη μπορώντας να μιλήσει.

«Ειλικρινά είμαι πολύ συγκινημένος, δεν μπορώ να πω κάτι. Τι να πω για αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο γνωστός ποινικολόγος.

21:01
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

Ιατροδικαστής Κραββαρίτης: «Ιστορικές στιγμές στο κάδρο μιας ανείπωτης καταστροφής»

Τις πρώτες στιγμές μετά την άφιξη των πρώτων θανόντων στο νεκροτομείο της Λάρισας περιέγραψε ο Ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης, ο οποίος έκανε λόγο για μια ανείπωτη καταστροφή.

Ο κ. Κραββαρίτης μίλησε στο Newsbomb.gr και αποκάλυψε την πλήρη εικόνα που επικρατούσε τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Ήταν ένας εκ των ιατροδικαστών που βρέθηκαν στο σημείο. «Ήμουν από την πρώτη στιγμή παρών, από τις 5 το πρωί της Τετάρτης, στο νεκροτομείο της Λάρισας και περιμέναμε να έρθουν οι πρώτοι θανόντες», είπε αρχικά.

«Κινητοποιηθήκαμε άμεσα. Έγινε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια», τόνισε, ενώ ανέφερε ότι την Τετάρτη (1/3) έγινε η διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής, βάσει του πρωτοκόλλου που πρέπει να ακολουθείται. Κατά τη διαδικασία αυτής ελήφθησαν και δείγματα DNA για την ταυτοποίηση των νεκρών.

Όσο για την κατάσταση που αντίκρισαν μόλις έφτασαν οι πρώτες σοροί, ο ιατροδικαστής ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η πλειοψηφία ήταν σε πολύ τραγική κατάσταση. Ήταν σε επίπεδο πλήρους απανθράκωσης και διαμελισμού. Δεδομένου ότι υπήρχαν και πολλά ανθρώπινα μέλη που ήρθαν επιπροσθέτως των σορών, δεν γνωρίζουμε αν ανήκουν στους 57 νεκρούς ή σε άλλους που δεν έχουν βρεθεί ακόμα».

Μάλιστα, εξήγησε ότι με τόσο υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν με τη φωτιά στο βαγόνι, υπήρξε εξαΰλωση, που σημαίνει ότι από κάποιους ανθρώπους δεν θα βρεθεί απολύτως τίποτα. Σημειώνεται, δε, ότι κάποιοι αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες, που εισήλθαν στο τρένο χωρίς εισιτήριο, ενδεχομένως να μην μπορούν να ταυτοποιηθούν, καθώς δεν υπάρχουν τα στοιχεία τους.

Η πλειοψηφία των σορών ήταν νεαρά παιδιά, από εφήβους μέχρι νέους ανθρώπους 30 ετών, προσέθεσε ο ιατροδικαστής.

Σχετικά με την απόφαση να μην ανοίξουν τα φέρετρα, ο κ. Κραββαρίτης επεσήμανε ότι γίνεται για σεβασμό προς τους συγγενείς και προς τους νεκρούς, καθώς το θέαμα είναι αρκετά άσχημο. «Οπωσδήποτε η ελεύθερη βούληση και η επιλογή είναι συνταγματικό δικαίωμα, αλλά ως επιστήμονας σε ανθρωπιστικό αντικείμενο θα έλεγα πως η ψυχολογία των συγγενών θα επιβαρυνόταν μπροστά σε ένα τόσο αποκρουστικό θέαμα. Μια τέτοια εικόνα επιβαρύνει την ψυχική κατάσταση και την ανάμνησή τους», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο ιατροδικαστής αναφέρθηκε στον άνδρα που κατάφερε να βγει ζωντανός από το βαγόνι που καταστράφηκε. «Μπροστά σε αυτά που είδαν τα μάτια μου, πρώτη φορά, ως ιατροδικαστής με 17 χρόνια εμπειρία, πιστεύω ότι αυτός ήταν ο πιο τυχερός άνθρωπος πάνω στη γη.»

Μάλιστα, είπε καταλήγοντας πως «αυτή τη στιγμή γράφεται ιστορία, ας είναι αυτοί οι τελευταίοι νεκροί που χάνονται άδικα και να θυμόμαστε ότι η ζωή είναι μικρή και να ζούμε την κάθε μέρα. Ζήσε σαν ήταν να πεθάνεις αύριο. Μάθε σαν να ήταν να ζήσεις για πάντα, όπως είχε πει και ο Γκάντι.»

*Ο Χρήστος Κραββαρίτης είναι Ιατροδικαστής με πολυετή εμπειρία. Είναι μέλος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

20:33
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

Ολοκληρώθηκε η εξέταση όλων των δειγμάτων – 54 οι ταυτοποιήσεις

Αναφορικά με τη διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων, η οποία συνεχίζεται, από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τους ειδικούς ψυχολόγους, δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στην οικογένεια κάθε θύματος καθώς δεν πρόκειται για μία τυπική διαδικασία αλλά απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί.

Στα εργαστήρια η διαδικασία ταυτοποίησης διεξάγεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και έχει διακοπεί οποιαδήποτε άλλη εργασία προκειμένου να διεκπεραιωθεί όλη η διαδικασία της ταυτοποίησης το ταχύτερο δυνατόν.

Παράλληλα, όσοι οικείοι των θυμάτων καθώς και επιβαίνοντες επιθυμούν μπορούν να παραλάβουν προσωπικά αντικείμενα από το Α.Τ. Τεμπών, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τους διασώστες από το μοιραίο τρένο.

Στο μεταξύ, στους 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνόμο Β’, Κωνσταντία Δημογλίδου.

Διευκρίνισε ότι όσοι είχαν δηλωθεί αρχικά ως αγνοούμενοι συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς. «Σε αυτό το σημείο γίνεται το λάθος από κάποιους να προσθέτουν αυτούς που είχαν δηλωθεί από τους συγγενείς ως αγνοούμενοι αμέσως μετά το δυστύχημα με τον αριθμό των νεκρών που έχουν ανασυρθεί. Όσοι είχαν δηλωθεί αρχικά συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε η κ. Δημογλίδου, μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 36 σοροί από τα δείγματα που έχει λάβει η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας. Σχετικά με τους νοσηλευόμενους η κ. Δημογλίδου είπε ότι παραμένουν για νοσηλεία 38 επιβάτες.

20:06
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

Πλήθος κόσμου συγκινεί, κρατώντας μαύρα μπαλόνια και αφήνοντας κεράκια στη μνήμη των θυμάτων

19:46
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα - Αποχαιρετούν τα θύματα με κεριά και μαύρα μπαλόνια

19:46
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

Χωρίς τρένα για όλο το Σαββατοκύριακο

Κανένα δρομολόγιο της Hellenic Train (και τα δρομολόγια του προαστιακού της Αθήνας) δεν θα γίνουν το Σάββατο, 4 και την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 λόγω της νέας 48ωρης απεργίας που εξήγγειλαν τα σωματεία εργαζομένων στο σιδηρόδρομο.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα το πρωί της Κυριακής. Τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου έχουν διακοπεί από το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Μαρτίου μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Όπως είχε ανακοινώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), θα συνταχθεί υπόμνημα με όλα τα προβήματα που αφορούν το Σιδηρόδρομο και θα ζητηθεί άμεσα συνάντηση με το υπουργείο Μεταφορών και τα πολιτικά κόμματα, το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να κατατεθούν οι απόψεις του σινδκαλιστικού κινήματος για τα ζητήματα ασφαλείας.

19:09
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

Αγνοείται η Μαίρη από τη Μεσαρά - Εργαζόταν στο κυλικείο του μοιραίου τρένου

Το θρίλερ με τους αγνοούμενους στο τρένο του θανάτου στα Τέμπη συνεχίζεται. Συγγενείς αναζητούν έξω από το νοσοκομείο της Λάρισας τους δικούς τους ανθρώπους και κάνουν έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να τους ενημερώσει. Γνωρίζοντας ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα ελπίζουν σε ένα θαύμα.

Τη Μαίρη Μ. από τη Μεσαρά Κρήτης αναζητεί η οικογένειά της. Το κορίτσι εργαζόταν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και συγκεκριμένα εκείνο το βράδυ δούλευε στο κυλικείο του μοιραίου τρένου.

Η Μαίρη δεν βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς. Η οικογένειά της βρίσκεται ήδη στη Λάρισα για να δώσει δείγμα DNA. Ο αδερφός της και η κόρη της έφυγαν από το χωριό για να δώσουν δείγμα προς εξέταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook η ίδια έμενα στη Θεσσαλονίκη.

Το αντίο των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

«Οι συνάδελφοί μας! Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ! ευχαριστούμε για τη συνεργασία και Καλό δρόμο», έγραψαν σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποχαιρετώντας τους συναδέλφους τους που χάθηκαν στο μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη όταν συγκρούστηκαν τα δύο τρένα.

Ανάμεσά τους σιδηροδρομικούς που έχασαν τη ζωή τους είναι ο 32χρονος Δημήτρης Μασσαλής, μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity 62, ο οποίος έχασε ακαριαία τη ζωή του. Τη ζωή του έχασε και ο Γιώργος Κουτσούμπας, ο ένας εκ των μηχανοδηγών της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αλλά και δύο μηχανοδηγοί που ήταν εκτός υπηρεσίας.

Στο τρένο βρισκόταν και ο 29χρονος Δημήτρης από την Αλεξανδρούπολη, γιος πρώην σιδηροδρομικού, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, επέστρεφε από την Αθήνα και επέβαινε στη μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία, αλλά και ο 35χρονο Σπύρος Βούλγαρης από το Λιανοκλάδι, ο οποίος ταξίδευε στη Θεσσαλονίκη ως επιβάτης προκειμένου ν’ αναλάβει εμπορική αμαξοστοιχία την επομένη για την Αθήνα.

Ο 29χρόνος Παναγιώτης, ήταν επίσης εργαζόμενος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ήταν συνοδός στο μοιραίο δρομολόγιο.

18:49
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

«Καίγονταν ζωντανοί» - Συγκλονιστική μαρτυρία φοιτήτριας που σώθηκε

Εθνική τραγωδία στα Τέμπη... Η κηδεία της Αθηνάς έγινε σε κλίμα οδύνης στην Κατερίνη ενώ την ίδια στιγμή οι συγγενείς των θυμάτων ξεσπούν με ένα τεράστιο γιατί: Γιατί έφυγαν τόσο άδικα οι δικοί τους άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, όμως, κάποιοι σώθηκαν με τις ιστορίες τους για το πώς κατάφεραν να γλιτώσουν να συγκλονίζουν. Μάλιστα, μιλώντας στο Star, περιέγραψαν μέσα από το νοσοκομείο Λάρισας την ώρα της σύγκρουσης και τον εφιάλτη που ακολούθησε στα Τέμπη.

«Θυμάμαι να είναι όλα μαύρα, να έχουν σβήσει τα φώτα. Να είναι όλα μαύρα, να προσπαθούμε να βγάλουμε τα σίδερα από πάνω μας από τα χαλάσματα. Προσπαθούσα να βρω τους ανθρώπους που ήταν μαζί μου. Φώναζα βοήθεια. Θυμάμαι να καίγομαι και βγήκα έξω επειδή καιγόμουν. Έτσι σώθηκα πήδηξα σε κάτι πράγματα», ανέφερε μέσα από το νοσοκομείο Λάρισας η τραυματισμένη φοιτήτρια, Βασιλική Οικονομάκη.

Όπως σημείωσε, το κυλικείο ήταν γεμάτο και δύσκολα μπορούσε να βρει κανείς θέση. «Καιγόντουσαν ζωντανοί, φωνάζανε» συνέχισε η φοιτήτρια που επέβαινε στο μοιραίο τρένο.

«Βοήθησε ο ένας τον άλλο στα Τέμπη»

«Άκουσαν έναν πολύ δυνατό θόρυβο, μια λάμψη και μετά που έγινε το αναποδογύρισμα, εγώ ήμουν στο κάθισμα που πήγαινε μαζί με το τρένο και βρέθηκα απέναντι. Βγήκα με τα άλλα δύο κορίτσια που ήμουν στην καμπίνα και μετά με έναν τρόπο που βοηθήσανε και όλα τα υπόλοιπα παιδιά βγήκαμε από ένα παράθυρο, κατεβήκαμε ευτυχώς και ότι μπορούσε ο καθένας… βοήθησε ο ένας τον άλλο» είπε ο τραυματίας φοιτητής, Άγγελος Φανουράκης.

18:38
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

Ερωτήματα για τις φιάλες υγραερίου στα βαγόνια του τρένου

Νέα ερωτήματα γεννά η λάμψη κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων, και δίνει νέα διάσταση στην τραγωδία, μετά από δημοσιεύματα περί ανεύρεσης δύο φιαλών υγραερίου, στο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στα Τέμπη.

Το Πυροσβεστικό Σώμα προέβη σε διευκρινίσεις, οι οποίες αναφέρουν ότι κατά τη διαδικασία ελέγχου για τον εντοπισμό ατόμων στους χώρους των βαγονιών αλλά και στον ευρύτερο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, δεν έχουν βρεθεί φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου.

Χθες (2/3), ο πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες στον τόπο του δυστυχήματος.

«Οι διαδικασίες δεν σταμάτησαν και ολοκληρώνονται αυτή την ώρα. Όντως προκλήθηκε πυρκαγιά. Θα διερευνηθούν τα αίτια. Οι πιθανότητες είναι πάρα πολλές, αυτό πρέπει να μας το πουν οι αρμόδιοι», τόνισε.

Η εταιρεία catering που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα και έχει τα εστιατόρια μέσα στη Hellenic Train δήλωσε στο MEGA: «Δεν έχουμε υγραέρια, έχουμε απλά την εκμετάλλευση των κυλικείων και η εταιρεία που διαχειρίζεται τα τρένα μπορεί να σας το πει», λένε πηγές της εταιρείας διαχείρισης των κυλικείων.

Από την άλλη η Hellenic Train απάντησε στο MEGA ότι: «Δεν υπάρχουν φιάλες αερίου στα τρένα. Και εξ όσων γνωρίζουμε δεν υπήρξαν αναφορές ή φήμες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για κάτι τέτοιο. Βεβαίως μπορείτε να το ελέγξετε και εσείς μαζί τους».

18:30
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

«Δύσκολα τα πράγματα στο 3ο βαγόνι» - Τι είπε ο επιβάτης που κατέβηκε νωρίτερα από το τρένο

Ο επιβάτης που γλίτωσε από τη μοιραία σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, ο οποίος είχε τραβήξει και τη φωτογραφία μέσα από το βαγόνι 3, αναφέρθηκε στο πόσο τυχερός στάθηκε, καθώς κατέβηκε 10 λεπτά πριν από το τρένο.

«Ανέβηκα από την Αθήνα και κάναμε μία στάση. Το τρένο ήταν γεμάτο και ο κόσμος καθόταν στη θέση του. Κάναμε στάση στα Παλαιοφάρσαλα γιατί πέρναγε άλλο τρένο. Εγώ κατέβηκα στη Λάρισα και 10 λεπτά μετά έγινε αυτό που έγινε», είπε αρχικά.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου ανέφερε ότι τη φωτογραφία την τράβηξε στις 22:02 και ήταν έξω από τα Παλαιοφάρσαλα, όπου η αμαξοστοιχία σταμάτησε, περίπου για 15 λεπτά.

«Εγώ ήμουν στο βαγόνι 3 και η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από πίσω και φαίνεται και το δεύτερο βαγόνι. Όλοι οι επιβάτες ήταν νέα παιδιά. Με επιφύλαξη μπορώ να πω πως εάν η θέση της κοπέλας που δείξατε πριν, της Ελπίδας ήταν στο βαγόνι που είναι τραβηγμένη η φωτογραφία. Ήταν δύσκολα τα πράγματα, όταν το συνειδητοποίησα το επόμενο πρωί, προσπαθούσα να ηρεμήσω», πρόσθεσε.

18:28
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

Το συγκλονιστικό tweet της Πυροσβεστικής

Βρέθηκαν στα Τέμπη από την πρώτη στιγμή και πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις για να σώσουν επιβάτες του μοιραίου τρένου. Αυτοί είναι οι πυροσβέστες, άνδρες και γυναίκες, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να απεγκλωβίσουν επιζώντες, να ανασύρουν σορούς από τα συντρίμμια...

Και γι' αυτό το Πυροσβεστικό Σώμα, με ανάρτησή του στο Twitter, αποτυπώνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών στα Τέμπη. Στη φωτογραφία που ανέβηκε στο Twitter φαίνονται τρεις πυροσβέστες να επιχειρούν.

«Στο πεδίο #Τέμπη, Με κάθε μέσο, με όλες μας τις δυνάμεις. Για την ολοκλήρωση μιας επίπονης επιχείρησης» αναφέρεται στο μήνυμα της Πυροσβεστικής.

18:00
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Aυτοί είναι οι μηχανοδηγοί που έχασαν τη ζωή τους

Το νήμα της ζωής κόπηκε ακαριαία για πάνω από 50 ανθρώπους ενώ τραγικό θάνατο βρήκαν και οι δύο μηχανοδηγοί.

Στη δημοσιότητα βγήκαν στοιχεία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τραγωδία. Μία ώρα και 41 λεπτά πριν το δυστύχημα, το Intercity 62 έφτασε στον σταθμό Παλαιοφάρσαλου. Εκεί παρέμεινε για 48 λεπτά, εξαιτίας ενός προβλήματος που διαπιστώνεται στην ηλεκτροδότηση. Οι μηχανοδηγοί πήραν εντολή να ξεκινήσουν και να κινηθούν στο ρεύμα καθόδου. Η εντολή αυτή είχε γραφτεί και στο βιβλίο κίνησης «Αγγέλω 62 από γραμμή καθόδου ώρα 22:38».

Από τα Παλαιοφάρσαλα μέχρι τη Λάρισα η αμαξοστοιχία κινούταν στο αντίθετο ρεύμα, λόγω του προβλήματος ηλεκτροδότησης, με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Στις 22:38 όταν το μοιραίο Intercity έφτασε στη Λάρισα, στο βιβλίο καταγραφών έγραφε: «Από γραμμή καθόδου μέσω διαγωνίου στη γραμμή εισόδου 2η γραμμή». Τότε ο κλειδούχος μίλησε με τον σταθμάρχη της Λάρισας.

Οι επιβάτες που περίμεναν στον σταθμό της Λάρισας επιβιβάστηκαν στο τρένο του θανάτου και η νέα εντολή στους μηχανοδηγούς ήταν: «Περάστε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων». Περίπου 500 μέτρα μετά τον σταθμό της Λάρισας και ενώ το Intercity είχε ξεκινήσει κανονικά στο ρεύμα ανόδου για Θεσσαλονίκη, αυτό το κλειδί οδήγησε στο αντίθετο.

Η αντίδραση των μηχανοδηγών θα διαπιστωθεί όταν βγουν όλες οι συνομιλίες στη δημοσιότητα. Ωστόσο σύμφωνα με έναν σταθμάρχη συνταξιούχο από τη Θεσσαλονίκη βάσει κανονισμών οι μηχανοδηγοί θα έπρεπε να επικοινωνήσουν με τον σταθμάρχη Λάρισας και να του γνωστοποιήσουν την αλλαγή στο ρεύμα κυκλοφορίας όταν άλλαξαν σιδηροδρομική τροχιά.

Ραγίζουν καρδιές τα μηνύματα για τους μηχανοδηγούς

Οι τελευταίες φωτογραφίες των μηχανοδηγών από πρόσφατες στιγμές ευτυχίας προκάλεσαν συγκίνηση και θλίψη.

«Αχ ψυχή μου, σε περιμένω εδώ να γυρίσεις. Να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα. Είμαι εδώ και περιμένω… Να με προσεχείς από εκεί ψηλά. Σ’ΑΓΑΠΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ».

Παράλληλα το υπουργείο εξωτερικών ζήτησε άδεια από την Τουρκία, ώστε ο πατέρας του, που κρατείται σε φυλακές της γειτονικής χώρας, να επιστρέψει για την κηδεία του γιου του.

17:46
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

«Θέση 67, βαγόνι 3» - Εκεί γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για την Ιφιγένεια

Στην θέση 67 στο 3ο βαγόνι γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για την 23χρονη Ιφιγένεια Μήτσκα, της οποίας η σορός ταυτοποιήθηκε δύο ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η Ιφιγένεια από τα Γιαννιτσά ήταν ανάμεσα στα 57 θύματα της τραγωδίας. Ταξίδευε μαζί με τον σύντροφό της, ο οποίος διασώθηκε τραυματισμένος, ενώ καθώς τον έβγαζαν από τα συντρίμμια φώναζε να βοηθήσουν την κοπέλα του που ήταν ακόμα μέσα.

Οι δικοί της άνθρωποι ζητούν να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους είναι υπεύθυνοι για τη σύγκρουση των τρένων που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες νέα παιδιά.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, ο οποίος ήταν και εκείνος που ανακοίνωσε ότι βρέθηκε νεκρή η 23χρονη, δήλωσε πως «η οικογένεια της αδικοχαμένης Ιφιγένειας είναι συντετριμμένη και συγκλονισμένη από τον αδόκητο θάνατό της. Αυτό το οποίο ζητούν είναι να αποδοθούν οι ευθύνες, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όποιοι και αν είναι αυτοί και να δικαιωθεί η μνήμη της κόρης τους».

Νωρίτερα ο δικηγόρος της οικογένειας της Ιφιγένειας ανήρτησε μία φωτογραφία μέσα από το τρένο, από τη θέση της 23χρονης. Όπως φαίνεται, είναι όλα διαλυμένα. Από θαύμα βγήκαν κάποιοι επιβάτες ζωντανοί.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας Μήτσκα, ο σύντροφος της κοπέλας υπέστη εγκαύματα από τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν μετά τη φωτιά. Μάλιστα, όπως φέρεται να του είπε, ο νεαρό μετέφερε την Ιφιγένεια σε άλλο σημείο του βαγονιού μαζί με ένα άλλο παιδί.

Ο σύντροφός της περιέγραψε όσα θυμόταν, τονίζοντας ότι η κοπέλα είχε αίματα στο κεφάλι, αλλά είχε σφυγμό. Όταν τον παρέλαβαν οι διασώστες πρόλαβε να τους πει «πάρτε και την κοπελιά μου».

17:24
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

«Δεν μπορεί να είναι το παιδί μου» - Θρήνος στην κηδεία της Αθηνάς

Σε βαρύ κλίμα και με λυγμούς των συγγενών και φίλων ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία της 34χρονης Αθηνάς Κατσαρά στον Ιερό Αγίας Άννας στην Κατερίνη.
Η 34χρονη μητέρα επέβαινε στο μοιραίο τρένο που συγκρούστηκε στα Τέμπη.

Κατά την έξοδο του φέρετρου ακούγονται κραυγές από τη μητέρα της που δεν μπορεί να πιστέψει ότι το παιδί της έφυγε. Ο σύζυγός της με τον οποίο ταξίδευαν μαζί συνεχίζει να νοσηλεύεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο της Λάρισας και δεν παρευρέθηκε στην κηδεία.

«Αγάπη μου! Κορίτσι μου! Αθηνά μου!» φώναζε η χαροκαμένη μητέρα. «Δεν μπορεί να είναι το παιδί μου, είναι άδικο.»

Η γυναίκα καθόταν στο 5ο βαγόνι, ωστόσο, είχε πάει στο κυλικείο την ώρα που έγινε το μοιραίο. Η Αθηνά ήταν από τα πρώτα άτομα που ταυτοποιήθηκε και η πρώτη που κηδεύεται. Στο μεταξύ υπάρχουν ακόμα γονείς που δεν ξέρουν τι έχουν απογίνει τα παιδιά τους.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Αγία Άννα Κατερίνης. Η σορός της έφτασε πριν λίγο στην εκκλησία μέσα σε λευκό σφραγισμένο φέρετρο.

17:22
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Θλίψη για τον 26χρονο Δημήτρη– «Είχε πάει στην Αθήνα να γνωρίσει τους γονείς της κοπέλας του»

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται συνεχώς νέες πληροφορίες και στοιχεία για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ανάμεσα σε αυτούς και ο 26χρονος Δημήτρης.

Η οικογένεια του άτυχου 26χρονου ζει τραγικές στιγμές. Ο ίδιος είχε πάει στην Αθήνα για να γνωρίσει τους γονείς της κοπέλας του και βρέθηκε στο μοιραίο τρένο.

Ο πατέρας του Δημήτρη, μίλησε στο Mega με βαριά καρδιά και συγκλονίζει με τα όσα αναφέρει:

«Το μαρτύριο της σταγόνας. Την κοπέλα του πήγε να βρει. Είχαν γνωριστεί πέρσι στην Ισπανία, που ήταν στη δουλειά μαζί. Τώρα θα έφευγαν μαζί και πάλι. Πήγε γνώρισε τους δικούς της κι αυτά. Αλλά σοβάρευε το πράγμα. Βρήκαν ο ένας στον άλλον τον άνθρωπο του και ποιο ασφαλές μέσο; Αυτό που νομίζαμε.

Γιατί δυστυχώς κρυβόταν η αλήθεια τόσα χρόνια. Αυτοί που φταίνε γι’ αυτό, και όχι ο σταθμάρχης που πάνε τα ρίξουν οι άλλοι. Όλοι αυτοί που άφησαν αυτό το χάλι στο σιδηρόδρομο, θα το βρουν μπροστά τους».

Δείτε το βίντεο του Mega

16:59
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Τέμπη: Ξεσπά ο πατέρας της 28χρονης Ελπίδας - «Κλείνω τα μάτια μου και τη βλέπω, δεν κοιμάμαι»

Δύο 24ωρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, ο πατέρας της 28χρονης Ελπίδας δεν μπορεί να πιστέψει ότι δεν θα ξαναδεί την κόρη του.

Η 28χρονη Ελπίδα Χούπα ήταν μεταξύ των θυμάτων της αμαξοστοιχίας IC62 που συγκρούστηκε το βράδυ της Τρίτης (28/2) με εμπορική αμαξοστοιχία. Η σορός της ταυτοποιήθηκε σήμερα, σβήνοντας κάθε ελπίδα.

Την θλιβερή είδηση γνωστοποίησε ο αδερφός της Σεραφείμ ο οποίος με κλάματα μίλησε στον ANT1.

«Ταυτοποιήθηκε η σορός. Πριν από λίγο με πήραν και από την Αστυνομία και μου είπαν ότι η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη αλλά με ρητή εντολή να μην ανοιχτεί το φέρετρο γιατί το πτώμα είναι σε άσχημη κατάσταση», ανέφερε συγκλονισμένος.

«Μάλιστα όπως ανέφερε άκουσε κάποιον υπεύθυνο να λέει: “Λάθη έγιναν, λάθη θα γίνουν και λάθη θα συνεχίσουν να γίνονται”», συνέχισε.

Φανερά φορτισμένος ο αδερφός της 28χρονης Ελπίδας ξέσπασε τονίζοντας: «Όποιος και να παραιτηθεί, όποιος και να πάρει την ευθύνη, ό,τι αποζημίωση και να λάβω ως άνθρωπος δεν θα μου δώσει τίποτα την Ελπίδα πίσω».

Ο πατέρας της αδικοχαμένης Ελπίδας ξεσπώντας σε λυγμούς αναφέρει: «Κλείνω τα μάτια μου και τη βλέπω, δεν μπορώ να κοιμηθώ.»

«Δεν ήθελα να μου το σκοτώσουν οι δολοφόνοι. Θεωρούσα το τρένο ως το πιο ασφαλές μέσο. Ξέρω ότι πρέπει να κάνω κουράγιο γιατί υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι πίσω που με χρειάζονται, αλλά μου λείπει», λέει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο MEGA, ο συντετριμμένος πατέρας τονίζει ότι δεν θέλει να ανοίξει το φέρετρο. «Όχι, όχι, όχι δεν θα το αντέξω αυτό το πράγμα. Ό,τι μου δώσουν θα πάρω. Δεν αντέχω να δω το παιδί μου έτσι. Δεν θα ανοίξω την κάσα. Θέλω να τη θυμάμαι κούκλα όπως ήταν», λέει και ραγίζει καρδιές. «Να πάρω το κορίτσι μου στην κάσα. Αυτό περιμένω. Μπήκε κοπελάρα! Πλήρωσε το εισιτήριο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τι μου επέστρεψε, κάσα;»

Ο τραγικός πατέρας τονίζει ότι θα έχει πάντα ένα άδειο πιάτο στο τραπέζι για την Ελπίδα, ως ένδειξη σεβασμού στην αδικοχαμένη κόρη του.

Ένα λαμπρό μυαλό που έφυγε άδικα

Η 28χρονη Ελπίδα Χούπα από την Αταλάντη ήταν ένα λαμπρό μυαλό που έμεινε να παλέψει για τα όνειρά της στην πατρίδα της. Σπούδαζε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, ταξίδεψε για λίγες μέρες μέχρι την Αθήνα για να ξεσκάσει.

«Τελείωσε πολιτικός μηχανικός στην Πάτρα και ήθελε και δεύτερο πτυχίο. Έδωσε κατατακτήριες στο ΑΠΘ και από 300 παιδιά ήταν ένα από 13 που έμπαιναν στην αρχιτεκτονική. 20ριά. Άριστη μαθήτρια. Αφού τα αδέλφια της ανησυχούσαν που έριχνε τόσο διάβασμα», είπε ο πατέρας της Χρήστος Χούπας.

Η Ελπίδα, έσβησε κάτω από τις πυρακτωμένες σιδεριές και η κολλητή της που επέστρεφαν μαζί νοσηλεύεται με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

«Την προηγούμενη Τετάρτη πριν φύγουμε το βράδυ καθόμασταν μαζί. Γυρνάει και με παίρνει τεράστια αγκαλιά και μου λέει ότι με αγαπάει πάρα πολύ. Μετά πηγαίνει στην Αθήνα και τη Δευτέρα το βράδυ, μια ημέρα πριν το ατύχημα και μου λέει ότι πέρασε υπέροχα και ανυπομονεί να μας δει για να μας πει πως πέρασε», είπε ο αδελφός της.

Ο μικρότερος αδελφός της μιλώντας στο MEGA εξηγεί ότι σκόπευαν να ταξιδέψουν μαζί πίσω στη Θεσσαλονίκη όπου μένουν μόνιμα. Ξαφνικά το λάπτοπ της χάλασε και εκείνος έμεινε πίσω για να το φτιάξει. Εκείνος θα γυρίσει αλλά θα βρει μονάχα τα πράγματα της.

16:59
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη - Πατέρας αγνοούμενου: «Τι θα πω στη μητέρα του όταν γυρίσω πίσω;»

H σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη δεν έχει γεμίσει οργή και θλίψη μόνο τους συγγενείς και φίλους των επιβατών του μοιραίου τρένου, αλλά και όλο τον κόσμο.

Πατέρας αγνοούμενου ξέσπασε στην εκπομπή του Alpha, T – Live, καθώς δεν γνωρίζει ακόμα τίποτα για τον γιο του.

«Ήταν με τον φίλο του, τον Σωτήρη, που πήραν χθες τους γονείς του ότι βρήκαν την σορό του. Ήταν στο βαγόνι μετά το μπαρ. Δεν πρόλαβαν να σηκωθούν και μετά πήρε φωτιά. Τέτοιο φρικτό θάνατο ούτε στον χειρότερο εχθρό μου δεν εύχομαι. Να μην το ζήσει κανένας γονιός. Γύριζε από την Αθήνα κι είχαν μιάμιση ώρα καθυστέρηση. Του λέω σε ποια χώρα ζεις αγόρι μου που θα σου δώσουν αποζημίωση για την καθυστέρηση; Πήγε να γνωρίσει τους γονείς της κοπέλας του. Θα έφευγαν τον Σεπτέμβριο στην Ισπανία για να δουλέψουν και έθαψαν τα όνειρα όλων των παιδιών» είπε αρχικά.

«Πήγε να τον πάρει ο αδερφός του 23.30 η ώρα και μου λέει κάτι γίνεται σοβαρό. Στην αρχή μας είπαν ότι έρχονται λεωφορεία με 275 άτομα και τελικά ήρθαν τρία και τα δύο είχαν 50 και το τρίτο 10 άτομα. Ακόμα περιμένουμε στην Λάρισα και το παιδί είναι εξαφανισμένο. Εγώ στην μητέρα του τι θα πω όταν γυρίσω πίσω στην Θεσσαλονίκη; Στον αδερφό του τι θα πω; Ότι αγνοείται;» συμπλήρωσε ο πατέρας σε υψηλούς τόνους που με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυά του.

16:58
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Hellenic train: Προβάλλει διαφημιστικό βίντεο με σταθμό ελέγχου στην Ρώμη

Οργή προκαλεί το διαφημιστικό βίντεο της Hellenic train που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και δείχνει την ύπαρξη σταθμού ελέγχου. Μόνο που τα μικρά γράμματα πάνω αποκαλύπτουν πως το σύστημα επιτήρησης είναι στη Ιταλία και συγκεκριμένα στην Ρώμη.

Στο σταθμαρχείο της Λάρισας θα κάνουν έφοδο οι εισαγγελείς και θα πάρουν χαρτιά και ηχητικά για την ανάκριση.

Τα πλάνα από την θέση του μηχανοδηγού που αποκαλύπτουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στην καμπίνα της επιβατικής αμαξοστοιχίας μόνο που φυσικά στο διαφημιστικό βίντεο τα τρένα είναι στις αντίθετες ράγες και εδώ βλέπουν την καμπίνα της εμπορικής αμαξοστοιχίας με τον μηχανοδηγό της να κινείται στην τροχιά.

16:24
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Τέμπη: «Θα πρέπει ο πρωθυπουργός να πάρει άμεσα την απόφαση να αποζημιώσει τους συγγενείς»

Οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματισμένων έχουν ξεκινήσει τις αγωγές ενάντια στον σταθμάρχη και όχι μόνο για τη μοιραία σύγκρουση στα Τέμπη.

Ο Θάνος Καρατσίωλης, δικηγόρος δύο εκ των επιβατών του μοιραίου τρένου, μιλά στο MEGA για την κατάσταση υγείας των πελατών του και το πώς θα κινηθούν νομικά.

Ο ένας από τους δύο άνδρες είναι πολυτραυματίας ενώ μόλις βγει απότο νοσοκομείο θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

«Οι πελάτες μου είναι δύο και βρίσκονταν στο βαγόνι 3. Ήταν τυχεροί. Δεν θα ήθελα να αναφέρω λεπτομέρειες και αυτό που προέχει είναι η υγεία τους. Θα πρέπει ο πρωθυπουργός να πάρει άμεσα την απόφαση να αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων και να μην ταλαιπωρηθούν με τις δίκες», είπε αρχικά ο δικηγόρος.

«Οι πελάτες μου ήταν στην έκρηξή και είδαν πράγματα που δεν θα έπρεπε να δουν. Ελπίζουμε να πάρουν αύριο εξιτήριο και να πάνε στο σπίτι τους. Υπάρχουν ευθύνες από την πολιτική ηγεσία και από την διοίκηση της εταιρεία και όχι μόνο από έναν άνθρωπο», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Καρατσίωλης.

16:12
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Τέμπη: Δεν υπάρχει το μοιραίο δρομολόγιο στην ιστοσελίδα της Hellenic Train

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα δρομολόγια της HELLENIC TRAIN, το μοιραίο δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη που εκτελούσε το τρένο Intercity φαίνεται πως δεν υπάρχει.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν το συγκεκριμένο δρομολόγιο της 28/02 που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους, «σβήστηκε» από τον ιστότοπο της εταιρείας ή δεν αναρτήθηκε ποτέ καθώς δεν ολοκληρώθηκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την 27/02 το δρομολόγιο που θα αναχωρούσε στις 19:22 υπάρχει στην ιστοσελίδα, σε αντίθεση με το αντίστοιχο της 28/02.

15:48
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Τέμπη: «Είμαστε δίπλα στους συγγενείς - Η μία οικογένεια δίνει κουράγιο στην άλλη», λέει ψυχολόγος

«Προσπαθούμε να στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους δίνουμε χώρο να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Δίνουμε χώρο για όποιον θέλει και για όσο θέλει να μοιραστεί όλο αυτό το οποίο περνά. Υπάρχει πληθώρα συναισθημάτων», τονίζει η Μαριάννα Αναγνωστοπούλου, ψυχολόγος της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, που είναι στην ομάδα των ψυχολόγων των Φορέων Ψυχικής Υγείας, στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Όπως αναφέρει, «ο καθένας έχει από κάποιο διαφορετικό αίτημα και σίγουρα όλοι θα έχουν να μοιραστούν πολλά. Τόσο εδώ, που θα βρισκόμαστε και τις επόμενες ημέρες, όσο και μέσα από τη γραμμή 10 306 όποιος θα ήθελε να μοιραστεί κάτι, είμαστε εδώ για να τον βοηθήσουμε όπως μπορούμε».

Η ψυχολόγος επισημαίνει τη σημασία του ότι όλοι οι συγγενείς έχουν συγκεντρωθεί σε ένα νοσοκομείο. «Υπάρχει πολλή αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των ανθρώπων που περνούν την ίδια κατάσταση. Συναντιούνται όλοι μαζί εκεί οι οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών και προσπαθούν να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον».

Σημαντική είναι επίσης η υποστήριξη στους φίλους των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους. «Η υποστήριξη θα πρέπει να είναι συνεχής. Παραπέμπουμε τους ανθρώπους όπου μπορούμε για να αναζητήσουν συνεχιζόμενη ψυχολογική υποστήριξη», αναφέρει η κυρία Αναγνωστοπούλου.

Η γραμμή 10306 είναι διαθέσιμη σε 24ωρη βάση για όποιον χρειάζεται υποστήριξη.

15:35
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Τέμπη: Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ΑΠΘ

Σφοδρότατο ήταν το χτύπημα της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη και για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που μετρά 9 νεκρούς φοιτητές και 26 τραυματίες

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του, σύμφωνα με ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών.

Η ανακοίνωση του ΑΠΘ:

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Στο ΑΠΘ βιώνουμε τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του. Θρηνούμε για τους 9 φοιτητές μας που έχασαν τη ζωή τους.

Είμαστε δίπλα στους 26 τραυματίες φοιτητές μας. Είμαστε όλοι μας συντετριμμένοι.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οδύνη μας και όλων των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Καλό παράδεισο στα παιδιά μας. Συλλυπητήρια και κουράγιο στις οικογένειες και τους δικούς τους ανθρώπους. Καλή ανάρρωση στους τραυματίες.

Οι Πρυτανικές Αρχές.

Οι φοιτητές του ΑΠΘ που αγνοούνται:

Ανάμεσα στους αγνοουμένους η Αναστασία Παπαγγελή η νεαρή φοιτήτρια από τη Λυκούρια Καλαβρύτων. Η Αναστασία Παπαγγελή πήγαινε στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει Γεωπονική στο ΑΠΘ. Η Αγάπη Τσακλίδου φοιτήτρια στο τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ. Είναι 20 χρονών και μοναχοπαίδι. Αναζητείται φοιτήτρια του τμήματός ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, Ελένη Τσίντζα.

Ο Αναστάσιος Κουτσόπουλος είναι φοιτητής Γεωπονικής στο ΑΠΘ και είναι 20 χρονών.

Αγνοείται επίσης ο Γιώργος Παπάζογλου, φοιτητής στο πτυχίο στο Τμήμα Φυσικής στο ΑΠΘ. Ο αγνοούμενος φοιτητής είναι γιος του καθηγητή Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Λυσίμαχου Παπάζογλου.

15:31
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Τέμπη: «Ραγίζουν» καρδιές τα τελευταία λόγια νεαρού - «Mαμά, κοιμήσου θα αργήσω»

Θλίψη έχει σκορπίσει στο πανελλήνιο η μετωπική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας, με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, με εμπορικό τρένο που είχε προορισμό τη Λάρισα. Αγωνιώδεις είναι οι αναζητήσεις για τους αγνοούμενους του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επισήμως κάποια επιβεβαιωμένη λίστα, με συγγενείς και φίλους των επιβαινόντων στο μοιραίο τρένο να απευθύνουν κραυγή αγωνίας για τους οικείους τους, που δεν είναι ακόμα γνωστή η κατάσταση τους.

Οι έρευνες των διασωστών συνεχίζονται, με τις ελπίδες για επιζώντες να έχουν σβήσει, και πλέον επιχειρούν προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια.

Ο πατέρας ενός αγνοούμενου αναζητά τον γιο του στα συντρίμμια, ο ίδιος δεν παίρνει καμία απάντηση από τα ιατροδικαστικά εργαστήρια σχετικά με την τύχη του παιδιού του, και μετέβη στο σημείο της τραγωδίας προκειμένου να βρει έστω και ένα κομμάτι ύφασμα από τα ρούχα του αγνοούμενου παιδιού του.

Ο νεαρός, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα του, φέρεται να είπε στη μητέρα του, «μαμά, κοιμήσου θα αργήσω».

«Θέλω να βρω κάτι από το παιδί μου, να ξέρω να θάψω κάτι από το παιδί μου», δήλωσε ο πατέρας του αγνοούμενου στην τηλεόραση του Mega.

«Είχε καθυστέρηση όταν μίλησε με τη μητέρα του. Μίλησαν και εκείνη τη στιγμή κόπηκε η γραμμή λόγω σήματος, δεν ξέρω κιόλας. Αν λένε ότι έφυγε 10.39 το τρένο είναι δυνατόν να έφτασε 23.23 εδώ; Κάτι δεν πάει καλά. Εγώ ήμουν στο νοσοκομείο. Από χθες δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την τύχη του, είναι 21 ετών, Κουτσόπουλος Αναστάσης. Μου είπαν ότι δεν έχει γίνει ταυτοποίηση ακόμα, βρισκόταν στο 3ο βαγόνι και μετακινήθηκε. Ήρθα εδώ να βρω έστω κάτι από τον γιο μου, ένα “τυπικό πράγμα”», συμπλήρωσε στο MEGA ο πατέρας.

15:08
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Η τραγική ιστορία του Δημήτρη: Έχασε τη μητέρα από καρκίνο και τώρα πατέρα και αδελφό στα Τέμπη

Αρκετοί είναι αυτοί ωστόσο που δεν μπορούν να συγκρατήσουν την αγανάκτησή τους για όσα γίνονται γνωστά όσον αφορά τις συνθήκες ασφαλείας στα τρένα, ενώ σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις πίσω από τους θανάτους κρύβονται ανθρώπινα δράματα.

Όπως η περίπτωση ενός 54χρονου αστυνομικού, ο οποίος επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία με τον 15χρονο γιο του. Είναι και οι δύο νεκροί.

Ο μεγάλος του γιος, Δημήτρης, μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και αυτό που ζήτησε είναι ο πατέρας του και ο αδελφός του να μη χάθηκαν άσκοπα και κάτι καλό να βγει από αυτή την τραγωδία.

«Θέλω να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Να σταματήσουμε να αδιαφορούμε για την ανθρώπινη ζωή. Να σταματήσουμε να ρίχνουμε ευθύνες σε ανθρώπους, που όντως έχουν, αλλά δεν είναι οι μόνοι», είπε.

Χθες, ξέσπασε, μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες, καθώς αναζητούσε απαντήσεις που κανείς δεν του έδινε.

Όπως είπε, είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να επικοινωνήσει με την εταιρεία σιδηροδρόμων, ώστε να μάθει κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση.

«"Άμα χρειαστεί να κάνετε κάτι θα σας πάρουμε τηλέφωνο πίσω, κύριε". Τέσσερις φορές καταγράψανε το όνομά μου και κανείς δεν έχει πάρει ακόμη τηλέφωνο πίσω», ανέφερε ο νεαρός, και πρόσθεσε: «Προφανώς οι δικοί μου άνθρωποι είναι και οι δύο νεκροί αυτήν τη στιγμή. Έχω χάσει τον αδελφό μου, έχω χάσει τον πατέρα μου. Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι σε αυτό, το γνωρίζω».

O 54χρονος συνταξιούχος αστυνομικός πριν από δύο χρόνια είχε χάσει τη σύζυγό του

Αυτό που ζητά είναι να μην επαναληφθεί αυτή η τραγωδία και αθώοι άνθρωποι χαθούν, χωρίς να φταίνε.

«Το θέμα είναι κάτι να γίνει για να μην υπάρξουν ξανά τόσα θύματα. Πληρώσανε 50 εισιτήρια "θανάτου". Πόσοι νεκροί; Δεν ξέρω πόσοι είναι καταγεγραμμένοι. Είναι εισιτήρια θανάτου και κανείς δεν έχει πει τίποτα γι’ αυτό. Νέα παιδιά… ο αδερφός μου ήταν 15 χρόνων, το καταλαβαίνετε αυτό; Είχε όλη τη ζωή μπροστά του. Και κανείς δεν κάνει τίποτα για αυτό. Δε θέλω κάποιος να έρθει να μου δώσει στήριξη, θα στηριχτώ μόνος μου. Μπορεί να έρθει να μου πει ότι δε θα ξαναγίνει εν έτει 2023 τέτοιο δυστύχημα;», είπε οργισμένος.

Τέμπη: Πριν από πέντε χρόνια είχε χάσει και τη μητέρα του

Ο νεαρός εκτός από τον πατέρα του και τον αδελφό του που έχασε στην τραγωδία στα Τέμπη, πριν από πέντε χρόνια είχε χάσει και τη μητέρα του από καρκίνο.

Από τότε ο πατέρας του, ο οποίος πριν από λίγο καιρό συνταξιοδοτήθηκε από την αστυνομία, είχε αφοσιωθεί στα τρία του παιδιά. Την Τρίτη επέστρεφαν με τον μικρότερο γιο του από την Αθήνα, όπου είχε πάει για να δει την εγγονή του, κόρη του μεγάλου του γιου.

Στον γυρισμό είχε κλείσει κουκέτα με τον γιο του. Τα παιδιά του ήταν όλη του η ζωή και ο χαμός της γυναίκας του, τού είχε στοιχίσει πολύ.

«Μου έδινε δύναμη η μητέρα μου, τώρα θα μου δίνουν και ο πατέρας και ο αδελφός μου. Τα τελευταία του λόγια ήταν "τα λέμε το Πάσχα". Τους αγκάλιασα κι έφυγαν», είπε ο 28χρονος μιλώντας στο Star πριν ξεσπάσει σε κλάματα.

Άνθρωποι που γνώριζαν τον πατέρα του, συνάδελφοί του, μίλησαν για έναν υποδειγματικό αστυνομικό κι έναν άξιο οικογενειάρχη. Όπως είπαν, έδωσε αγώνα δίπλα στη σύζυγό του κι ήταν πολύ περήφανος για τα παιδιά του.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με ανάρτησή της στο Facebook τον αποχαιρέτησε με θερμά λόγια.

«Καλό παράδεισο στον συνάδελφο μας (ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πριν λίγο καιρό) Μ. Ε. και στον 15 χρόνο υιό του οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στο δυστύχημα των Τεμπών. Ο Βαγγέλης υπήρξε ένας εξαιρετικός αστυνομικός, συνάδελφος, πατέρας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Θέλουμε να ευχηθούμε στα αλλά δυο παιδιά του (όπου ο υιός του μάλιστα σήμερα συγκλόνισε το πανελλήνιο με τις δηλώσεις του και την δύναμη ψυχής του) υπομονή και δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάνε και δεσμευόμαστε ότι η αστυνομική οικογένεια θα είναι δίπλα τους όποτε και αν απαιτηθεί».

Δείτε το βίντεο του Star: