ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ - ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Live Blog: Βελτιώθηκε η εικόνα στην Πάρνηθα – Συνεχίζονται οι μάχες σε Έβρο και Βοιωτία

Φωτιά τώρα: Μια διαφορετική μέρα ξημερώνει στο μέτωπο της Πάρνηθας με τη φωτιά να έχει περιοριστεί - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα όλης της χώρας.
Eurokinissi
1'

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Πάρνηθα η κατάσταση είναι αρκετά βελτιωμένη. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η μειωμένη ένταση των ανέμων. Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλη τη νύχτα έψαχναν για «καντηλάκια» προκειμένου να μην σημειωθούν νέες αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά στη Βοιωτία κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε συνεχείς αναζωπυρώσεις. Το μέτωπο καίει σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν απειλούνται οικισμοί.

Την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς στη Θράκη προσπαθούν να ανακόψουν πυροσβέστες και εθελοντές με τα μέτωπα της Δαδιάς, της Ροδόπης και της Αλεξανδρούπολης να έχουν κατακάψει μία τεράστια έκταση πρασίνου.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής
07:51
Γιάννης Φιλιππάκος

Η Κύπρος στέλνει 31 άτομα για την κατάσβεση των πυρκαγιών

Ομάδα που αποτελείται από 31 άτομα αποστέλλει η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών, έπειτα από σχετικό αίτημα.

Στην αποστολή συμμετέχουν μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Όπως ανέφερε νωρίς σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής σε ανάρτησή του στο Twitter «αναχωρεί τώρα για την Ελλάδα η Κυπριακή αποστολή για υποστήριξη στην κατάσβεση πυρκαγιών μετά από συντονισμένες προσπάθειες των αρμόδιων Κρατικών Υπηρεσιών και ιδιαίτερα του υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κύπρου και της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννας Κουκκίδη - Προκοπίου. Η αποστολή αποτελείται από 31 άτομα (13 από Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, 13 από Πολιτική 'Άμυνα και 5 από Υπηρεσία Ασθενοφόρων).

Τους ευχόμαστε να είναι ασφαλείς και η υποστήριξη τους στους συναδέλφους μας στην Ελλάδα που αγωνίζονται εδώ και μέρες για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική. Ο Αρχιπύραρχος Π.Υ κ. Ν. Λογγίνος και η Υπεύθυνη Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Ρ. Κωνσταντίνου ευχήθηκαν στην αποστολή Καλή επιτυχία».

07:30
Γιάννης Φιλιππάκος

Εικόνες καταστροφής στην Πάρνηθα

Αποκαρδιωτικές εικόνες στην Πάρνηθα μετά την επέλαση της καταστροφικής πυρκαγιάς, με πολλές ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα

07:24
Γιάννης Φιλιππάκος

«Τοξικό το νέφος από τη φωτιά στην Πάρνηθα»

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφερόμενος στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει προκαλέσει στην Αθήνα η φωτιά που καίει στην Πάρνηθα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «για τους υγιείς ανθρώπους η βραχυχρόνια και όταν λέω βραχυχρόνια, εννοώ δύο μέρες, τρεις μέρες, πέντε μέρες έκθεση σε πολύ επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, προφανώς και δεν τους κάνει καλό, αλλά σίγουρα δεν επιβαρύνει σοβαρά την υγεία τους. Μόλις φύγει αυτό το νέφος ή μειωθούν οι ρύποι, θα φύγει η όποια δυσφορία, υπάρχει η όποια μικρή ενόχληση. Μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία δεν υπάρχουν».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

07:15
Γιάννης Φιλιππάκος

Ποια είναι η «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης για τις φωτιές

εξελίσσεται η διαχείριση των πύρινων μετώπων ανά την επικράτεια.

Η κυβέρνηση, περιμένοντας προφανώς τη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, επισημαίνει ότι, στην παρούσα χρονική συγκυρία, αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση του έργου της κατάσβεσης, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, να στέλνει ηχηρό μήνυμα για τις απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή του Αυλώνα. «Κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές… Αυτό που συμβαίνει, δεν είναι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό. Αναγνωρίστηκε ασημί αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

06:22
Γιάννης Φιλιππάκος

Εξασθενούν σταδιακά οι άνεμοι στα πύρινα μέτωπα

Σήμερα θα επικρατήσουν ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για τον περιορισμό των πύρινων μετώπων.

06:06
Γιάννης Φιλιππάκος

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής
04:46
Γιάννης Φιλιππάκος

Λαχτάρησαν στην Κω

Βίντεο του aegeanews από τη φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη στο νησί της Κω.

04:13
Γιάννης Φιλιππάκος

Επιστήμονες εκπέμπουν SOS για τα σωματίδια και τον καπνό στην Αττική

Απόκοσμη, αποπνικτική και επικίνδυνη είναι για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου η ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα υποπροϊόντα της καύσιμης ύλης της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα.

03:26
Γιάννης Φιλιππάκος

Φωτιά στη Χαλκίδα: Σύλληψη για εμπρησμό από πρόθεση στην περιοχή Πέι Δοκού

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Χαλκίδας και της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ευβοίας, με τη συνδρομή υπαλλήλων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε αγροτοδασική και γεωργική έκταση, στην περιοχή Πέι Δοκού Χαλκίδας.

Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

02:53
Γιάννης Φιλιππάκος

Φωτιά σε περιοχή των Τρικάλων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων έπειτα από φωτιά που ξέσπασε σε ορεινή περιοχή στο Μαυροπούλι, μια δύσβατη περιοχή ανάμεσα στα Στουρναρέικα και τους Καλογήρους.

Η φωτιά έχει εκδηλωθεί σε δυσπρόσιτη περιοχή και πιθανολογείται ότι οφείλεται σε πτώση κεραυνού.

02:22
Γιάννης Φιλιππάκος

Σύλληψη για εμπρησμό από αμέλεια στην Κω

Ένας άνδρας συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια, σε ξηρά χόρτα και ελαιόδεντρα, με ρίψη αναμμένου τσιγάρου, εντός αγροτικής έκτασης, στην περιοχή Πλατάνι, του δήμου Κω.

Για το παραπάνω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

01:38
Γιάννης Φιλιππάκος

Σε δύσβατες περιοχές η φωτιά στη Βοιωτία

Οι αναζωπυρώσεις παραμένουν ο μεγάλος ο φόβος των δυνάμεων πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στις περιοχές Στείρι και Κιριάκι.

00:56
Γιάννης Φιλιππάκος

Φωτιά στην Πάρνηθα: Τεράστιες οι καταστροφές στην Αγία Παρασκευή

23:56
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Σε πλήρη συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, συνδράμει καίρια στην αντιμετώπιση των πυρκαϊών, χτενίζει τις περιοχές και προσαγάγει υπόπτους όπως σήμερα τέσσερις, εκ των οποίων ένας συνελήφθη

Η Ελληνική Αστυνομία, σε πλήρη συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, συνδράμει καίρια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών: δημιουργεί εκατοντάδες μπλόκα ελέγχου, εμποδίζει την πρόσβαση σε ορεινούς όγκους, κινητοποιεί πολύτιμες δυνάμεις, μεριμνά για τις εκκενώσεις και την ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων και περιπολεί έξω από κατοικίες και επιχειρήσεις που είτε έχουν εκκενωθεί, είτε έχουν υποστεί ζημιές.

Στο πλαίσιο αυτού του πλαισίου δράσης, σήμερα, στην Πάρνηθα και στον Αυλώνα Αττικής -από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης επάλληλων εστιών φωτιάς- έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που χτένισαν την περιοχή. Μόνο σήμερα πραγματοποιήθηκαν 4 προσαγωγές υπόπτων, εκ των οποίων η μία μετατράπηκε σε σύλληψη.

Συγκεκριμένα, συνελήφθη 45χρονος ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε στην περιοχή του Αυλώνα Αττικής. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης εξακριβώθηκε πως ο ανωτέρω είχε θέσει φωτιά σε αρκετά σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα. Έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον τρείς ενέργειες του δράστη. Σε κατ’ οίκον έρευνα, που διεξήχθη, ανευρέθησαν προσανάματα, ένα φλόγιστρο και πευκοβελόνες.

Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τις περιπολίες, συνδράμοντας το Πυροσβεστικό Σώμα όπου χρειάζεται και όπου της ζητείται, με βασικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

23:47
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Μεσόβουνο Πτολεμαΐδας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύσβατη χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Μεσόβουνο στην Πτολεμαΐδα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήματα και ένα όχημα.

23:34
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Θεσσαλονίκη: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αρετή Λαγκαδά

Yπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση στην περιοχή Αρετή, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο επιχείρησαν 46 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης 2 ελικόπτερα.

23:24
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο φωτιά στο Σκοπευτήριο Καισαριανής - «Υπάρχουν μαρτυρίες που κάνουν λόγο για εμπρησμό» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Γιάννης Κωνσταντάτος

Φωτιά ξέσπασε στο Σκοπευτήριο Καισαριανής σήμερα λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 20.35, ωστόσο τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Στο σημείο επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

«Παρατηρήθηκε κινητικότητα από συγκεκριμένα άτομα, τα οποία σύμφωνα με τον δήμαρχο Καισαριανής, Χρήστο Βοσκόπουλο, βρέθηκαν να περιφέρονται μέσα στο χώρο, ο οποίος ήταν περιφραγμένος και αμέσως εκδηλώθηκε η φωτιά. Αυτό είναι το παράδοξο στην υπόθεση, όπως με ενημέρωσαν ο δήμαρχος Καισαριανής, συνεργάτες μου στον ΣΠΑΥ, αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού -ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος. Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν μαρτυρίες που κάνουν λόγο για εμπρησμό, ενώ εθελοντικές ομάδες του ΣΠΑΥ, των δήμων της Καισαριανής και του Βύρωνα αλλά και η πυροσβεστική, έσπευσαν στο σημείο για να θέσουν άμεσα υπό έλεγχο τη φωτιά.

«Σύμφωνα με τον δήμαρχο που με ενημέρωσε ως πρόεδρο του ΣΠΑΥ, είναι καθαρά εμπρησμός από άτομα που βρέθηκαν στο χώρο τον περιφραγμένο. Αυτοί εθεάθησαν από μάρτυρες να πηδάνε και να φεύγουν, και αμέσως μετά εκδηλώθηκε η φωτιά. Υπήρξαν μάρτυρες που τους είδαν και ενημέρωσαν τον δήμαρχο Καισαριανής. Ο χώρος παραβιάστηκε για να μπουν μέσα, είναι στο Σκοπευτήριο δίπλα, σε σημείο πολύ επικίνδυνο, που αν δεν το θέσεις υπό έλεγχο, μπορεί να πάρει φωτιά η πλευρά αυτή του Υμηττού», υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντάτος.

«Εμείς θα περιπολούμε κι αυτό το βράδυ. Πάνω από 300 εθελοντές είναι αυτή τη στιγμή μέσα στον Υμηττό, σε όλα τα φυλάκια, σε όλους τους δήμους, με τα οχήματα του ΣΠΑΥ, τις υδροφόρες μας, ο κόσμος μπορεί να δει τις σειρήνες μας μέσα στο βουνό που περιπολούμε τις βραδινές ώρες. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κωνσταντάτος.

23:10
Διαμαντόπουλος Χρήστος

ΕΛΑΣ: Προσανάμματα, φλόγιστρο και πευκοβελόνες βρέθηκαν στο σπίτι του 45χρονου που συνελήφθη για εμπρησμό στον Αυλώνα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία σχετικά τη σύλληψη του 45χρονου, που έγινε σήμερα στον Αυλώνα, για εμπρησμό, τονίζεται ότι ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή του συλληφθέντα σε τουλάχιστον τρείς ενέργειες, ενώ σε έρευνα που έγινε σπίτι του βρέθηκαν προσανάμματα, ένα φλόγιστρο και πευκοβελόνες.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ:

«Η Ελληνική Αστυνομία, σε πλήρη συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, συνδράμει καίρια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών: δημιουργεί εκατοντάδες μπλόκα ελέγχου, εμποδίζει την πρόσβαση σε ορεινούς όγκους, κινητοποιεί πολύτιμες δυνάμεις, μεριμνά για τις εκκενώσεις και την ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων και περιπολεί έξω από κατοικίες και επιχειρήσεις που είτε έχουν εκκενωθεί, είτε έχουν υποστεί ζημιές.

Στο πλαίσιο αυτού του πλαισίου δράσης, σήμερα, στην Πάρνηθα και στον Αυλώνα Αττικής -από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης επάλληλων εστιών φωτιάς- έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που χτένισαν την περιοχή. Μόνο σήμερα πραγματοποιήθηκαν 4 προσαγωγές υπόπτων, εκ των οποίων η μία μετατράπηκε σε σύλληψη.

Συγκεκριμένα, συνελήφθη 45χρονος ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε στην περιοχή του Αυλώνα Αττικής. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης εξακριβώθηκε πως ο ανωτέρω είχε θέσει φωτιά σε αρκετά σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα. Έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον τρείς ενέργειες του δράστη. Σε κατ' οίκον έρευνα, που διεξήχθη, ανευρέθησαν προσανάμματα, ένα φλόγιστρο και πευκοβελόνες.

Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τις περιπολίες, συνδράμοντας το Πυροσβεστικό Σώμα όπου χρειάζεται και όπου της ζητείται, με βασικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.»

22:57
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στα μέτωπα της φωτιάς στην Πάρνηθα και στην Θράκη

Συνεχίζει αδιάκοπα ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και δίνουν μάχες στα μέτωπα από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Για την ανακούφιση πρώτων βασικών αναγκών σε πυρόπληκτες οικογένειες έχει αποσταλεί επιπρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό την Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, την Κομοτηνή και την Ξάνθη σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις.

Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει χιλιάδες είδη από τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη ατομικής υγιεινής και φροντίδας, βρεφικά είδη, είδη οικιακών καθαριστικών, κλινοσκεπάσματα, χαρτικά είδη και μάσκες προσώπου.

Φορτίο με νερό της "Αποστολής"" σε πυρόπληκτη περιοχή

Κατόπιν εντολής της Διοίκησης του Οργανισμού, αποστέλλεται και δεύτερη ανθρωπιστική βοήθεια με τόνους εμφιαλωμένου νερού για τις ανάγκες των πυροσβεστών στις μάχες που δίνουν με τα πύρινα μέτωπα, στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, Φάρος Λεωφόρος Κηφισίας στο Μαρούσι και στην Υ.ΔΙ.Π.ΥΛ. τέρμα Αττικής Οδού έξοδος Μάνδρας, Μάνδρα θέση Ξηροπήγαδο.

Κλιμάκιο της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» πραγματοποιεί επιτόπιες παρεμβάσεις εκεί όπου οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν αγώνα για να θέσουν τις πυρκαγιές υπό έλεγχο, προασπίζοντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Μοιράζονται ισοτονικά και μπάρες ενέργειας σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και εθελοντές στον αγώνα για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων.

Σε συνεχή επικοινωνία με τις Ιερές Μητροπόλεις Αλεξανδρουπόλεως, Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου, Μαρωνείας και Κομοτηνής, Ξάνθης και Περιθεωρίου γίνεται καταγραφή των αναγκών και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ανακούφιση τους.

22:43
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πάρνηθα και τον πληγέντα Δήμο Αχαρνών

Τους πληγέντες από την πυρκαγιά Δήμους Ασπροπύργου και Φυλής θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη, αποτελούμενο από τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Γ. Καραμέρο, την πρώην βουλευτή Δ. Αθήνας Χ. Καφαντάρη, τη Φ. Παντιώρα, συντονίστρια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, την Περιφερειακή Σύμβουλο Γιώτα Παππά, καθώς και στελέχη της Ν.Ε. Δυτικής Αττικής.

22:28
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Συγκέντρωση χρημάτων και τροφίμων για τους πυρόπληκτους

Σε συνέχεια της μεγάλης κινητοποίησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι μεγάλης έκτασης φωτιές που προκλήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, ο Ε.Ε.Σ. αναπτύσσει επιπλέον κινήσεις συμπαράστασης των ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας.

Συγκεκριμένα, διευρύνει το κάλεσμά του προς ενίσχυση των πυρόπληκτων αλλά και των οικόσιτων ζώων που έμειναν χωρίς στέγη το τελευταίο διάστημα στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας, με στόχο να συγκεντρωθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό.

Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά παρακαλούνται να καταθέτουν τις δωρεές τους:

Στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:

Τράπεζα: EUROBANK Δικαιούχος: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Αρ. Λογ/σμού: 0026.0240.30.0201205013

IBAN: GR2602602400000300201205013

Όλες οι καταθέσεις θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «Πυρκαγιές».

  • Με κλήση από σταθερό στο 19848 (χρέωση 1,95 ευρώ ανά κλήση, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και τέλους σταθερής τηλεφωνίας 5%)
  • Με κλήση από κινητό στο 19848 (χρέωση 2,05 ευρώ ανά κλήση, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και τέλους κινητής τηλεφωνίας 10%).
  • Με sms, γράφοντας «ΕΕΣ» και αποστολή στο 19848 (χρέωση 2,31 ευρώ ανά μήνυμα, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και 10% τέλη κινητής τηλεφωνίας). Δεν εφαρμόζεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας 10%: α) στους συνδρομητές που είναι δικαιούχοι απαλλαγής από το τέλος κινητής (ηλικίες 15-29 ετών) και β) στους χρήστες καρτοκινητής, καθώς έχει καταβληθεί τέλος καρτοκινητής 10% κατά την ανανέωση του χρηματικού υπολοίπου της σύνδεσής τους).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο: 210 36 09 825 ή να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού www.redcross.gr.

Επιπλέον, ο Ε.Ε.Σ. απευθύνει κάλεσμα στο κόσμο για τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας (γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες παντός τύπου, δημητριακά, παξιμάδια, αλεύρι, ζυμαρικά κ.α.) για τις πυρόπληκτες οικογένειες. Σημεία Συγκέντρωσης Τροφίμων: Κεντρική Αποθήκη Ε.Ε.Σ. Άστρους 111-113, Κολωνός Τηλ: 210-5147300, Κεντρικά Γραφεία Ε.Ε.Σ. Λυκαβηττού 1, Κολωνάκι, Τηλ: 210-3609825. Από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00 – 17:00 και στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα του ΕΕΣ.

22:10
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας σε όλα τα αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, όποτε της ζητήθηκε για την πυρκαγιά στην Χασιά, αναφέρει η Περιφέρεια σε ανακοίνωσή της

"Η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με αίσθηση ευθύνης, δουλεύοντας αγόγγυστα ανταποκρίθηκε άμεσα, σε όλα τα αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, όποτε της ζητήθηκε", τονίζεται σε ενημερωτικό σημείωμα της υπηρεσίας, αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Χασιά και επεκτάθηκε στην Πάρνηθα.

Επισημαίνεται ότι ο περιφερειάρχης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, ενήργησαν στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, από την στιγμή που ενημερώθηκαν για την εκδήλωση της δασικής πυρκαγιάς από την αυτοτελή διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, δρομολογώντας παράλληλα δράσεις για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος. Στο πλαίσιο αυτό, η διεύθυνση Πολ. Προστασίας, μέσα από συντονισμένες ενέργειες, προμήθευσε έγκαιρα το Πυροσβεστικό Σώμα με υδροφόρες, εξειδικευμένα μηχανήματα έργου και οτιδήποτε άλλο απαιτήθηκε.

Επιπρόσθετα - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - διασφάλισε την αδιάλειπτη και αδιάκοπη παροχή νερού στα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, γεγονός κρίσιμης και κομβικής σημασίας, συμβάλλοντας έτσι στην απρόσκοπτη επιχείρηση των Πυροσβεστικών οχημάτων στο πεδίο, συνεισφέροντας έμπρακτα στο υπεράνθρωπο έργο του.

Η αυτοτελής διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, αυταπόδεικτα και διαχρονικά στέκεται πάντοτε στο δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα, συνεργώντας και συνεπικουρώντας στο έργο του, με όσα μέσα διαθέτει και με όποιο τρόπο της επιτρέπει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Τέλος, σημειώνεται πως "οποιαδήποτε εκτίμηση ή διαπίστωση ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν παρείχε υδροφόρα οχήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την καταστολή και κατάσβεση της τρέχουσας έκτακτης και επείγουσας κατάστασης, είναι αβάσιμη, μη λογική και ασφαλώς αναληθής, και προσβάλλει τα στελέχη της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας που νυχθημερόν εργάσθηκαν από την πρώτη στιγμή για την έγκαιρη και πλήρη κάλυψη των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος σε νερό".

21:54
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Πυροσβεστική: 104 πυρκαγιές αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σε όλη την επικράτεια - 69 νέες δασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Συνολικά 69 νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 104 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο».

Ειδικότερα σύμφωνα με την Πυροσβεστική:

- Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής και στο Ρέμα της Γιαννούλας.

- Στον Έβρο και στη Ροδόπη, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί.

- Στη Βοιωτία, οι αναζωπυρώσεις είναι εντονότερες στην περιοχή Βάγια της Υλίκης, ανατολικότερα της περιοχής Ζάλτσα, καθώς και στις περιοχές Στείρι και Κυριάκι.

Σε όλες τις πυρκαγιές επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στο σύνδεσμο: https://bit.ly/3PjHTFn

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ανά την Επικράτεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών.

21:38
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Ευ.Τσακαλώτος: «Οι καταστροφικές πυρκαγιές αναδεικνύουν την αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης για την προστασία του δημοσίου χώρου και του περιβάλλοντος»

Την «αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης για την προστασία του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο υποψήφιος για τη προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνάντηση που είχε με δασεργάτες του Περτουλίου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Κουμουνδούρου, ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε πρωτοβουλία, σε επίπεδο αρμόδιων κομματικών επιτροπών και οργάνων, ανάδειξης των σοβαρών προβλημάτων που έχει ήδη προκαλέσει σε δασικούς συνεταιρισμούς, φορείς του Περτουλίου, των κατοίκων αλλά και των επαγγελματιών της περιοχής, η κατάργηση, από την κυβέρνηση της ΝΔ, του Νομικού Προσώπου (Ταμείο Διαχείρισης) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το οποίο τα τελευταία 70 χρόνια διαχειρίστηκε με επιτυχία το δάσος του Περτουλίου Τρικάλων, συγκεράζοντας την επιστημονική έρευνα με την προστασία του δάσους και την τοπική οικονομία.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, επανέλαβε την πρότασή του για σύνταξη κυβερνητικού διαχειριστικού σχεδίου για τις πυρκαγιές που θα παρουσιάζεται κάθε άνοιξη και τα αποτελέσματα του οποίου θα γίνονται απολογιστικά το φθινόπωρο. Ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε «γιατί ενώ υπάρχει, από το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα (γνωστή ως έκθεση Goldammer από το όνομα του καθηγητή του Global Fire Monitoring Center) που διερεύνησε τα βαθύτερα αίτια των πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας στη χώρα μας, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ». Και κατέληξε λέγοντας πως «η προστασία βιοτόπων, οικοσυστημάτων και δασών, αντιμετωπίζοντας και την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, γίνεται μόνο με αγάπη για τα κοινά και τη σκέψη μας στις επόμενες γενιές…».

Ως προς την εσωκομματική κούρσα για την εκλογή προέδρου του κόμματος στις 10 Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσακαλώτος, μίλησε για την «ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου του κόμματος, με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον έως το 2026, που θα το υπηρετήσουμε όλες και όλοι, με σεβασμό στην άλλη άποψη, τα όργανα, των αποφάσεων και της συλλογικής δράσης». Σ' αυτό το χρονικό διάστημα, προσέθεσε, «οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε την ταυτότητά μας και τις κοινωνικές μας αναφορές με θεματικές ομάδες καθημερινής δουλειάς μυρμηγκιού σε πολλούς χώρους…», σημειώνοντας εμφατικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σηκώνει το γάντι στον κ. Μητσοτάκη που θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε με την Αριστερά, η οποία θα είναι παρούσα γιατί οι πολιτικές του, και της Δεξιάς γενικότερα παγκοσμίως, συνεχίζουν να εμβαθύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, τα οικονομικά προβλήματα αλλά και τις μειωμένες προσδοκίες στη νέα γενιά για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και της παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα χρηματοδοτεί ένα σοβαρό σύστημα Υγείας και δημόσιας Παιδείας… ».

Τέλος, ως προς τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και τις ευρωεκλογές του 2024, ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε «υπέρ των συμμαχιών και με άλλα κόμματα, αφού προηγουμένως έχει ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το σχέδιό του για την οικονομία και την κοινωνία…». Εκτίμησε πως «υπάρχουν ήδη σχήματα στις περιφέρειες και τους δήμους, που μπορούν να πάνε καλά εκλογικά…» και προσέθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσει από τώρα ο σχεδιασμός για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

21:23
Διαμαντόπουλος Χρήστος

ΓΕΕΘΑ: Αναλυτικά στοιχεία για τη σημερινή συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών

Αναλυτικά στοιχεία για τη σημερινή συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί στην επικράτεια έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Σήμερα επιχειρούν στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη - Δαδιά, Διαλεκτό Καβάλας, Στείρι Βοιωτίας και Φυλή (Χασιά) Αττικής, συνολικά 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215, 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 13 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL και 4 ελικόπτερα CHINOOK.

Επίσης επιχειρούν και έχουν διατεθεί :

Στην ευρύτερη περιοχή Αλεξανδρούπολης-Δαδιάς :

● 40 άτομα του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»

● 2 Ομάδες του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» των 10 ατόμων

● Προωθητές Γαιών, Ισοπεδωτές και Φορτωτές για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

● Οχήματα Γενικής Χρήσης.

Στη Φυλή(Χασιά) Αττικής:

● 30 άτομα του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»

● 5 Ομάδες του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» των 10 ατόμων

● Προωθητές Γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

● Βυτιοφόρα Οχήματα, ενώ διατέθηκαν και 100 ράντζα στο δήμο Αχαρνών.

Στον Ίασμο Ροδόπης:

● Προωθητές Γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

● Υδροφόρα Οχήματα.

Στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη πυρκαγιών σήμερα έχουν διατεθεί :

- 912 άτομα με 456 οχήματα για περιπολίες χερσαίας επιτήρησης.

Εξακολουθούν να ισχύουν οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για

● 50 περίπολα επιτήρησης σε 3 οκτάωρες βάρδιες (300 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας

● Περίπολα για ασφάλιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από 5 - 10 χιλιόμετρα περιμετρικά αυτών σε όλη την επικράτεια

● Επιπλέον περίπολα για έλεγχο δρομολογίων στους ορεινούς όγκους του Έβρου και της Ροδόπης, από προσωπικό της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών

● Πτήσεις εναέριας επιτήρησης 1 ελικοπτέρου KIOWA στον Έβρο και στην Ροδόπη, και 1 ελικοπτέρου UH-1H (Χίουι) στη Χίο ενώ το UAV HERON επιχειρεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Ρόδου - Καστελόριζου και

● Αυξημένη ετοιμότητα στρατιωτικών νοσοκομείων και μονάδων Υγειονομικού.

Διατηρείται η ετοιμότητα 2 ωρών για το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί.

Το σύνολο των μέσων - μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Καθημερινά, 12.500 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων εμπλέκονται στις επιχειρήσεις πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια (σ.σ. ο αριθμός αφορά στη συμμετοχή προσωπικού καθ' οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω επιχειρήσεις).

Σχετικές ειδήσεις