LIVEBLOG: «Φλέγεται» η Ελλάδα - Συνεχείς εντολές εκκενώσεων - Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία

Δύσκολη η σημερινή ημέρα σε ολόκληρη τη χώρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων
Eurokinissi
2'

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η χώρα καθώς αυξάνονται τα ενεργά μέτωπα που επιχειρεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μάχες με επικίνδυνες φωτιές σε όλη τη χώρα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής από το πρωί, με τις Αρχές να πραγματοποιούν εκκενώσεις σε δεκάδες χωριά σε Αρκαδία, Αργολίδα, Αχαΐα και Ηλεία.

Η προσοχή έχει στραφεί στην Ηλεία αλλά και την Αργολίδα που είναι οι πιο δύσκολες πυρκαγιές. Το μεγάλο μέτωπο φωτιάς στην Ηλεία εκτείνεται από το Αλποχώρι μέχρι τη Μυρτιά. Στο δεύτερο δύσκολο μέτωπο, στην Αργολίδα οι ισχυροί άνεμοι φτάνουν τα 8 μποφόρ ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει τα πρώτα σπίτια της περιοχής.

Παράλληλα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι Ηλείας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, όσοι βρίσκονται στις περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι Ηλείας καλούνται να απομακρυνθούν προς Πύργο και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Οι φλόγες έχουν περάσει μέσα από οικισμούς προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια ενώ στην Μυρτιά Ηλείας ένας άνδρας 55 ετών έχασε τη ζωή του ενώ βοηθούσε στο έργο της κατάσβεσης τη φωτιάς που πλησίαζε το χωριό. Νέα μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στον Πύργο στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και στα Λαστέικα.

Σε διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων προχώρησε η Αστυνομία, στη νέα εθνική οδό Πατρών-Πύργου από το ύψος της κοινότητας, Χανάκια μέχρι και το ύψος της κοινότητας Δουνέικα, λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή, Αλποχώρι.

Οι ισχυροί άνεμοι έντασης ακόμα και 8 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης ενώ οι φλόγες έχουν περάσει μέσα από οικισμούς προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια.

Υπενθυμίζεται ότι το 112 στέλνει συνεχώς μηνύματα είτε για την ενημέρωση των κατοίκων είτε για την απομάκρυνσή τους προς ασφαλή κατεύθυνση.

22:24
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης

Στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης που μετείχε στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα μετά από σχετική απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού στο Σιμόπουλο Ηλείας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Νίκου Ρουμελιώτη.

21:56
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Φωτιά τώρα στη Δράμα

Φωτιά τώρα σε δασική έκταση στη Δράμα, στην περιοχή Παρανέστι, προκάλεσε νέα κινητοποίηση στην Πυροσβεστική η οποία συνεχίζει να δίνει «μάχη» με τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα της χώρας.

Στη Δράμα, μέχρι στιγμής, επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα, ενώ μέχρι πριν πέσει η νύχτα έκαναν ρίψεις από τον αέρα 2 αεροσκάφη.

21:44
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Αντιμέτωποι με τέσσερα ενεργά πύρινα μέτωπα στην Ηλεία

21:37
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Άνοιξαν κέντρα φιλοξενίας στο δήμο Πύργου

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν όσοι από τους κατοίκους των περιοχών που απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Συγκεκριμένα με απόφαση του δημάρχου Πύργου, Στάθη Καννή δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκονται στους οικισμούς Αλποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο δήμος ενημερώνει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πύργου.

21:36
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ξεπήδησαν φλόγες στο Ντόμπρινο – Καίει πευκόφυτη έκταση

Η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και στα Λαστέικα του δήμου Πύργου. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν στο σημείο που κατακαίει πευκόφυτη έκταση. Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης υπήρξαν τέσσερις εστίες φωτιάς γεγονός που εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές καθώς υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό.

Η φωτιά στο χωριό Μαζαράκι στη Ηλεία πέρασε μέσα στον οικισμό και έκαψε κυρίως ελαιόδεντρα και αγροτικές καλλιέργειες. Νωρίτερα, το μεγαλύτερο μέτωπο βρισκόταν μεταξύ των κοινοτήτων Αλποχωρίου και Μυρτιάς.

Μήνυμα του 112 στάλθηκε σε όσους κατοικούν ή βρίσκονται στις περιοχές, Αντωνέικα και Λάτα να κινηθούν προς την περιοχή της Αμαλιάδας, μέσω Σιμόπουλου.

21:13
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

112: Τι συνέβη και σίγησε το σύστημα ειδοποίησης

Σοβαρή σύγχυση δημιουργήθηκε σήμερα από την βλάβη στο σύστημα προειδοποίησης 112.

Το βασικό εργαλείο κατά των πυρκαγιών «σίγησε» για αρκετή ώρα… ανάβοντας φωτιές στο επιτελείο διαχείρισης.

Συγκεκριμένα το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σταμάτησε να στέλνει μηνύματα για μιάμιση ώρα.

Αποτέλεσμα ήταν να στέλνει ειδοποιήσεις τόσο η πυροσβεστική, όσο και το υπουργείο στους αρμόδιους συντάκτες προκειμένου να καλυφθεί το κενό ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το MEGA το πρόβλημα εντοπίστηκε αρχικά στις 16.55 όταν επιχειρήθηκε να σταλεί μήυνμα σε περιοχή της Πελοποννήσου.

Όταν έδωσαν εντολή για το μήνυμα, διαπίστωσαν ότι αυτό δεν έφτασε. Οι ιθύνοντες επικοινώνησαν με τους τοπικούς φορείς και εκείνοι από την πλευρά τους επιβεβαίωσαν ότι δεν έφτασε σχετική ειδοποίηση.

Κατόπιν οι αρχές επικοινώνησαν με τον πάροχο κι η απάντηση που πήραν ήταν ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα. Αυτό διήρκησε για μιάμιση ώρα, χρόνος που ευτυχώς δεν αποδείχτηκε μοιραίος για κανένα από τα μέτωπα.

Λίγο μετά τις 18:00 επανήλθε το σύστημα του 112. Να σημειωθεί πως σε λειτουργία βρίσκεται ήδη και το backup σύστημα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα εκ νέου.

20:44
Ιωάννης Νικηφοράκης

Φωτιά στην Ηλεία: Μήνυμα του «112» στους κατοίκους έξι χωριών

Εντολή για εκκένωση έλαβαν οι πολίτες των περιοχών: Μαζαράκι Αχαΐας, Πρόδρομο Ηλείας, Σιμόπουλο Ηλείας, Σκλίβα Ηλείας, Βουλιαγμένη Ηλείας και Καλό Παιδί Ηλείας, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών ειδοποιήθηκαν μέσω του «112» να απομακρυνθούν από αυτούς και να κατευθυνθούν προς Πύργο. Συγκεκριμένα, στο μήνυμα τονίσθηκε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μαζαράκι, Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί και Λαγανάς, απομακρυνθείτε προς Πύργο».

20:38
Ιωάννης Νικηφοράκης

Τα νεότερα από την πυρκαγιά στο Αλποχώρι

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η φωτιά στο Αλποχώρι, η οποία έφθασε και στη Μυρτιά. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 15:30 το μεσημέρι της Παρασκευής (21/06). Αυτήν την ώρα, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 19 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

20:37
Ιωάννης Νικηφοράκης

Πύργος: Νέα φωτιά στο Ντόμπρινο – Καίει σε δασική έκταση

Νέα μεγάλη πυρκαγιά «ξέσπασε» στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και τα Λαστέικα, στον Πύργο Ηλείας. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σπεύδουν στο σημείο και συγκεκριμένα, 13 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

20:33
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Αμαλιάδα, μέσω Σιμόπουλου

Ένα ακόμη μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους κατοικούν ή βρίσκονται στις περιοχές, Αντωνέικα και Λάτα να κινηθούν προς την περιοχή της Αμαλιάδας, μέσω Σιμόπουλου, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

20:10
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Πύργος: Πυκνός καπνός σκέπασε την πόλη

19:57
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Αχαΐα: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά - Αναμένεται ολονύχτια «μάχη»

19:54
Ιωάννης Νικηφοράκης

Φωτιά στην Αχαΐα: Οι δυνάμεις ενισχύονται στον Μαστραντώνη

Μαίνεται η φωτιά σε δασική έκταση στον Μαστραντώνη του Δήμου Ερυμάνθου, στην Αχαΐα.

Πλέον, στο «πύρινο μέτωπο» επιχειρούν 105 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 38 οχήματα, 3αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

19:40
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Κρίσιμη η κατάσταση στην περιοχή Μαστραντώνης Αχαΐας

19:35
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου

19:26
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη: Μέσα από χωριά περνούν οι φλόγες

19:26
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Αγωνία στο Κρανίδι – Κάηκαν σπίτια – Επιχείρηση για απομάκρυνση κατοίκων

19:11
Ιωάννης Νικηφοράκης

Δήμαρχος Πύργου στο Newsbomb.gr: «Κινδυνεύουν σπίτια, επιχειρούν δύο αεροσκάφη»

Μεγάλη πυρκαγιά σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (21/06), στο Αλποχώρι Πύργου.

Ο Δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, τόνισε πως «υπάρχει μεγάλη φωτιά, κινδυνεύουν σπίτια, στη Μυρτιά, το Αλποχώρι και τα Χανάκια, στους κατοίκους των οποίων εστάλη ενημέρωση από το “112” για εκκένωση.

Οι άνεμοι έχουν κοπάσει κάπως. Αυτήν την ώρα, επιχειρούν δύο αεροσκάφη, ενώ, σε ετοιμότητα βρίσκονται ακόμη πέντε. Αν και δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος, έχει ζητηθεί εκκένωση και των χωριών Άγιος Ηλίας και Σκαφιδιά», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

18:53
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Βίντεο από το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Ηλεία

18:53
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Οι δυνάμεις που επιχειρούν σε Κρανίδι, Αχαΐα, Μεγαλόπολη και Φθιώτιδα

Στο Κρανίδι επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 4 ελικόπτερα.

Στην Αχαΐα επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων, 38 οχήματα, 3 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Στη Μεγαλόπολη επιχειρούν 70 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στο Βουλέμι Φθιώτιδας επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

18:41
Σωτήρης Σκουλούδης

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Κρανίδι Αργολίδας – Απομακρύθηκαν κάτοικοι από οικισμούς

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα σήμερα (21/6) στο Κρανίδι Αργολίδας. Οι φλόγες έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό του Κρανιδίου και έχει ζητηθεί η εκκένωσή του. Οι κάτοικοι έχουν μετακινηθεί προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

Στον οικισμό του Κρανιδίου βρίσκονται πέντε μέτωπα φωτιάς με τους 42 πυροσβέστες, κατοίκους και εθελοντές να καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να μην κανούν σπίτια. Επιχειρούν 5 ελικόπτερα και δύο αεροσκέφη τύπου Canadair.

Οι άνεμοι το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή έφταναν τα 7 και 8 μποφόρ, στην συνέχεια όμως η έντασή τους έπεσε, κάτι που κάνει τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής αισιόδοξους για τον περιορισμό των μετώπων.

Νωρίτερα, μήνυμα 112 πήραν και οι κάτοικοι των περιοχών ανατολικό Κρανίδι για απομάκρυνση κατοίκων για Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη, λόγω της πυρκαγιάς. Υπήρξε επίσης έκκληση δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου, να μετακινηθεί ο κόσμος προς Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι, προληπτικά για να δουλέψει η επιχείρηση πυρόσβεσης της φωτιάς Κρανιδίου.

Επιχειρούν 22 οχήματα, 42 πυροσβέστες, 2 υδροφόρες, 10 ελικόπτερα, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να ενισχύονται συνεχώς.

18:34
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ηλεία: Εντοπίστηκε άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του στη Μυρτιά

18:32
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Μήνυμα του 112 για Ηλεία - Εκκένωση Μυρτιάς και Σκουροχωρίου προς Πύργο

18:31
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Στις φλόγες το Αλποχώρι

18:20
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Mένεται η μεγάλη φωτιά στην Ηλεία στη περιοχή Αλποχώρι – Χανάκια

Η φωτιά πέρασε την Εθνική οδό και κατευθύνεται προς τη Μυρτιά και τα Χανάκια. Ζητείται προληπτική εκκένωση για Χανάκια και Αλποχώρι.