LIVE: Μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα - Στις φλόγες ο Εθνικός Δρυμός - Ενημέρωση λεπτό προς λεπτό

Αυξάνονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Πολύ ισχυροί άνεμοι στην περιοχή
1'

Συναγερμός έχει σημάνει για μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Κατσιμίδι Πάρνηθας το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι φλόγες είναι μέσα στον Εθνικό Δρυμό, ενώ καίει σε αρκετά δύσβατα σημεία. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής που συνεχώς ενισχύει τις δυνάμεις της.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 6 ελικόπτερα και 4 αεροπλάνα, ωστόσο τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις αυξάνονται για να καταφέρουν να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Η τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ έχει ήχησει ήδη δύο φορές το 112.

18:20
Δημήτρης Δρίζος

Κικίλιας: «Χωρίς ενεργό μέτωπο, καίει σε διάσπαρτες εστίες»

18:16
Μελίνα Παπαγεωργίου

Από drones της πυροσβεστικής εντοπίστηκε η μεγάλη πυρκαγιά

18:13
Δημήτρης Δρίζος

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά

17:48
Δημήτρης Δρίζος

Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

Σε απόλυτη ετοιμότητα έχει τεθεί στο σύνολό του ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για να συνδράμει με κάθε μέσο στις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην τοποθεσία Κατσιμίδι στην Πάρνηθα.

Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη διάθεση 10 υδροφόρων οχημάτων, ενώ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για να συνδράμει στην εκκένωση της περιοχής, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ενημερώνονται για τις εξελίξεις. Όπως επισημαίνεται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμουν άμεσα με κάθε δυνατό τρόπο σε ό,τι τους ζητηθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο.

17:42
Δημήτρης Δρίζος

Βελτιωμένη η εικόνα από το πύρινο μέτωπο

17:41
Δημήτρης Δρίζος

Η πρόβλεψη Κολυδά - 7 με 8 μποφόρ oι ριπές του ανέμου

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Πάρνηθα ωστόσο ο καιρός δεν είναι σύμμαχος στις προσπάθειες.

Όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, στα βόρεια της Αττικής στην περιοχή της Πάρνηθας τοπικά οι ριπές του ανέμου φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ μέχρι τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, βαθμιαία θα υπάρξει εξασθένηση του πεδίου ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Eκ νέου ενίσχυση προβλέπεται από τα ξημερώματα της Κυριακής με μικρότερες εντάσεις σε σχέση με τις σημερινές.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κολυδά:

«Ενισχυμένο το πεδίο των ανέμων στην Αττική κυρίως στα ανατολικά, όπου οι ριπές του ανέμου τοπικά φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Στα βόρεια της Αττικής στην περιοχή της Πάρνηθας οι μέσες εντάσεις είναι μικρότερες, όμως τοπικά οι ριπές του ανέμου και εκεί φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ μέχρι τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου ενώ βαθμιαία θα υπάρξει εξασθένηση του πεδίου ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Eκ νέου ενίσχυση προβλέπεται από τα ξημερώματα της Κυριακής με μικρότερες εντάσεις σε σχέση με τις σημερινές».

17:21
Δημήτρης Δρίζος

ΤΩΡΑ: Διαψεύδει ο ΔΕΔΔΗΕ την έκρηξη σε πυλώνα

17:21
Δημήτρης Δρίζος

Στη μάχη με τις φλόγες και ο στρατός

17:09
Δημήτρης Δρίζος

Κατευθύνονται προς Βαρυμπόμπη οι φλόγες

Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, αποκάλυψε πως οι φλόγες από τη φωτιά στην Πάρνηθα έχουν κατεύθυνση προς Βαρυμπόμπη.

17:03
Δημήτρης Δρίζος

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής

16:59
Δημήτρης Δρίζος

Από έκρηξη σε πυλώνα του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε η φωτιά στην Πάρνηθα

Μάρτυρες κάνουν λόγο για έκρηξη

16:56
Δημήτρης Δρίζος

Ενισχύονται οι δυνάμεις με πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα

16:55
Δημήτρης Δρίζος

Ριπές ανέμων πάνω από 100 χιλιόμετρα

16:52
Δημήτρης Δρίζος

Δεν κινδυνεύει η Ιπποκράτειος Πολιτεία

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Αφιδνών, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, φρόντισε να ενημερώσει για την εξέλιξη της φωτιάς στον Εθνικό Δρυμό. Συγκεκριμένα δήλωσε:« Δεν κινδυνεύει η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Στη περιοχή βρίσκεται και ο δήμαρχος. Δεν ξέρω σε πόσα χιλιόμετρα εκτείνεται η φωτιά. Υπάρχει ένα μέτωπο μόνο. Δεν είναι καθόλου εύκολη η πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις. Μόνο εναέρια μέσα μπορούν να κατασβέσουν τη φωτιά».

16:51
Δημήτρης Δρίζος

Νέο βίντεο από το μέτωπο της φωτιάς στην Πάρνηθα

16:42
Μελίνα Παπαγεωργίου

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα

Στις 3 παρά 10 το μεσημέρι, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Αυτή τη στιγμή, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες και θα ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Στις 3 και 47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες.

40 πυρκαγιές σε αργοτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024.
Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

16:41
Δημήτρης Δρίζος

Μαρτυρία κατοίκου Αφιδνών

Συναγερμός έχει σημάνει για μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Κατσιμίδι Πάρνηθας το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι φλόγες είναι μέσα στον Εθνικό Δρυμό, ενώ καίει σε αρκετά δύσβατα σημεία. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής που συνεχώς ενισχύει τις δυνάμεις της.

Σύμφωνα με κάτοικο Αφιδνών και αυτόπτη μάρτυρα της φωτιάς στον Εθνικό Δρυμό: «Πρόκειται για μεγάλο μέτωπο, υπάρχει πολύς καπνός αλλά είναι λευκός, επιχειρούν τρία ελικόπτερα να την περιορίσουν. Η φορά του ανέμου δείχνει να κατευθύνει τη φωτιά προς Θρακομακεδόνες. Είναι πολύ μεγάλη φωτιά. Τα μποφόρ πρέπει να είναι κοντά στα 7-8».

16:39
Μελίνα Παπαγεωργίου

Αντιδήμαρχος Αφιδνών: Το μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο

Ανεξέλεγκτο είναι το μέτωπο της φωτιάς στην Πάρνηθα σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αφιδνών, Γιάννη Βλάχο ο οποίος μιλώνας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι η Ιπποκράτειος Πολιτεία δεν κινδυνεύει.

Όπως είπε το έργο της πυροσβεστικής είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο λόγω των ανέμων αλλά και λόγω του σημείου της φωτιάς. Πρόκειται για δύσβατες περιοχές που δυσχεραίνουν την πρόσβαση των πεζοπόρων τμημάτων.

16:37
Μελίνα Παπαγεωργίου

Συγκλονίζουν οι εικόνες από το πύρινο μέτωπο

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το μεγάλο πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας που κατακαίει την περιοχή Κατσιμίδι, με τις φλόγες να έχουν φτάσει μέσα στον Εθνικό Δρυμό.

Δείτε περισσότερα εδώ

16:28
Δημήτρης Δρίζος

Φωτιά τώρα LIVE: Δείτε όλα τα ενεργά μέτωπα

Δείτε ΕΔΩ που έχει φωτιά αυτή τη στιγμή

16:26
Δημήτρης Δρίζος

Στάχτη η Πάρνηθα

16:19
Μελίνα Παπαγεωργίου

Το newsbomb.gr στο πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας

Όσα καταγράφει με την κάμερά του ο φωτορεπόρτερ του newsbomb Χάρης Γκίκας

16:18
Μελίνα Παπαγεωργίου

Οι καπνοί από τη μεγάλη φωτιά έφτασαν μέχρι τα νότια προάστια

Συγκλονιστική φωτογραφία από την σελίδα Πυρκαγιά Ενημέρωση στο Facebook από τα νότια προάστια της Αττικής

16:15
Δημήτρης Δρίζος

Οι καπνοί σκέπασαν την Αθήνα - Απίστευτες εικόνες από την Ακρόπολη

Σκέπασαν τον ουρανό της Αθήνας οι καπνοί από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη περιοχή.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ο καπνός είναι ορατός στην Ακρόπολη, ενώ είναι αισθητή η μυρωδιά του καμένου.

16:11
Δημήτρης Δρίζος

Δραματικές εικόνες καταγράφει η κάμερα του Χάρη Γκίκα για το Newsbomb.gr