Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία – Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα
Σε εξέλιξη είναι η πορεία για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, φορέων και συνδικάτων. Η αστυνομία προχώρησε σε 54 προληπτικές προσαγωγές. Νωρίτερα, άνθρωποι όλων των ηλικιών, παρά τη βροχόπτωση, μετέβησαν στο ιστορικό κτήριο της οδού Πατησίων, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων μνήμης για την 51η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα (17/11), με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00. Η αστυνομία προχώρησε σε 54 προσαγωγές με σκοπό την πρόληψη επεισοδίων.
Φωτορεπορτάζ: Νίκος Ραζής & Χάρης Γκίκας
Σε εγρήγορση βρίσκονται 5.500 αστυνομικοί, ενώ, έχουν «επιστρατευθεί» drones και ελικόπτερα που καταγράφουν την εικόνα.
Το κέντρο της Αθήνας παραμένει απροσπέλαστο, αφού σε ισχύ είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη εντολή της Αστυνομίας, οι σταθμοί του Μετρό «Μοναστηράκι» (Γραμμές 1 και 3) και «Ομόνοια» (Γραμμές 1 και 2) θα παραμείνουν τελικά ανοιχτοί.
Στις 14:00, έκλεισαν οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής» και «Πανεπιστήμιο» και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.
16:13
Κυριάκος Κουζούμης
Η αστυνομία προχώρησε σε 113 προσαγωγές
Την ώρα που η αιματοβαμμένη σημαία και οι φοιτητές οδηγούνται προς την αμερικανική πρεσβεία, η αστυνομία προχώρησε σε 113 προσαγωγές.
Εξ αυτών, οι μισοί θα οδηγηθούν στην Κρατική Ασφάλεια ενώ οι άλλοι μισοί στο Αλλοδαπών.
15:38
Ιωάννης Νικηφοράκης
Στο Πολυτεχνείο έφθασε η αιματοβαμμένη σημαία
Φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία μπροστά από το Πολυτεχνείο, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».
15:20
Ιωάννης Νικηφοράκης
Η Θεσσαλονίκη τιμά την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Απλοί πολίτες και εκπρόσωποι φορέων συρρέουν από το πρωί στον αύλειο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αφήσουν κόκκινα τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα ή στεφάνια στο μνημείο που βρίσκεται εκεί, με την επιγραφή: «Τιμή και Δόξα στους Νεκρούς του Πολυτεχνείου. Η θύμησή τους ζει στις καρδιές μας, στους αγώνες μας για ειρήνη και Δημοκρατία» και να αποτίσουν φόρο τιμής με αφορμή την εφετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
15:08
Ιωάννης Νικηφοράκης
Φωτογραφίες από την πορεία – Ισχυρή αστυνομική δύναμη στην Αθήνα
Χιλιάδες κόσμου δίνουν το «παρών» στην πορεία για τα 51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
14:35
Ιωάννης Νικηφοράκης
Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: Συγκλονίζει ο φωτορεπόρτερ που κάλυψε την εξέγερση
Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας περιέγραψε τα γεγονότα και τα συναισθήματα που ένιωσε στις 17 Νοεμβρίου 1973, όταν –σε ηλικία 33 ετών– ήταν ο μόνος Έλληνας φωτορεπόρτερ που κάλυψε την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Πολίτες όλων των ηλικιών στον ιστορικό χώρο – Συγκινητικές φωτογραφίες
Πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, πέρασαν σήμερα (17/11) τις πύλες του Πολυτεχνείου, ώστε να καταθέσουν στεφάνια και να αφήσουν ένα τριαντάφυλλο.
Φωτορεπορτάζ: Νίκος Ραζής
12:44
Ιωάννης Νικηφοράκης
Ανδρουλάκης: «Το Πολυτεχνείο καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας»
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ότι «τον περασμένο Ιούλιο, γιορτάσαμε πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Ήταν, όμως, εκείνες οι τρεις μέρες του Νοέμβρη του 1973 που αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο αυτής της δημοκρατικής επανόδου, την αρχή του τέλους της χούντας.
Κάθε χρόνο, αυτήν τη μέρα, τιμούμε όσες και όσους, με γενναιότητα και αυτοθυσία αψήφησαν τον γύψο του φασισμού σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμαΔημοκρατίας και κοινωνικής απελευθέρωσης.
Όσες και όσους ήταν εκεί για την πατρίδα μας, ήταν εκεί για όλους εμάς, τις νεότερες γενιές και “για να μπορούν να έχουν τα παιδιά μας τον δικό τους ήλιο”, όπως είχε γράψει η Λένα Παππά.
Το Πολυτεχνείο καταλαμβάνει επάξια μία ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, ως πηγή έμπνευσης για τους δημοκράτες πολίτες και όσους αγωνίζονται καθημερινά για την ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών, την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, ένα κράτος όπου η ισχύς του δικαίου θα υπερβαίνει το δίκαιο του ισχυρού» στο σημερινό του μήνυμα (17/11) για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
12:35
Ιωάννης Νικηφοράκης
Μητσοτάκης: «Το μήνυμα αντίστασης που εκπέμπει το Πολυτεχνείο, δεν χάνεται στο πέρασμα του χρόνου»
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ότι «το μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης που εκπέμπει το Πολυτεχνείο δεν χάνεται στο πέρασμα του χρόνου.
Αντίθετα, αποτελεί διαρκές σύμβολο προόδου το οποίο ούτε εγκλωβίζεται στο παρελθόν, ούτε δωρίζεται στην κομματική εκμετάλλευση.
Γι’ αυτό και 51 χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να ακτινοβολεί. Να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία. Την πίστη στην ενότητα και την προοπτική μίας καλύτερης ζωής» στο σημερινό του μήνυμα (17/11) για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
12:19
Ιωάννης Νικηφοράκης
Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Οι πύλες στο ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων άνοιξαν στις 09:00 και είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στις 13:00, για την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Πολλές οικογένειες δίνουν το «παρών» στο Πολυτεχνείο – «Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι συνεχίζουμε τον αγώνα»
«Η συγκίνηση είναι απόλυτη. Αυτό που θυμάμαι, είναι ότι εκείνες τις ημέρες υπήρχε παλμός», ανέφερε μία κυρία της λεγόμενης «γενιάς του Πολυτεχνείου», που επισκέφθηκε τον χώρο μαζί με την κόρη και τα δύο εγγόνια της.
«Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός και δεν πρέπει να το παρακάμπτουμε. Φυσικά, είναι απόλυτα επίκαιρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ την ιστορία μας. Όποιος την ξεχνά, είναι καταδικασμένος να σβήσει».
Οικογένειες με παιδιά βρέθηκαν επίσης εκεί, ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής, με ένα λουλούδι ή μία ζωγραφιά. «Βρέξει – χιονίσει, είχαμε πει ότι θα έλθουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», τόνισε ο πατέρας ενός εξάχρονου παιδιού.
«Στο σχολείο κάναμε τη γιορτή για το Πολυτεχνείο και ενθουσιάσθηκα για αυτούς τους φοιτητές», ανέφερε η Μαρία, μαθήτρια της Δ’ Δημοτικού και τόνισε ότι «αισθάνομαι υπερήφανη για αυτούς, διότι χάρη σε εκείνους έχουμε ελευθερία και χαίρομαι».
«Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι συνεχίζουμε τον αγώνα», τόνισε η μητέρα δύο μικρών παιδιών.