Ευθύνες στην Ελλάδα ρίχνει η Γερμανία για τον Αφγανό που δολοφόνησε τη 19χρονη
«Βολές» κατά των ελληνικών αρχών εξαπέλυσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τομάς ντε Μεζιέρ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Αφγανός δράστης του Φράιμπουργκ είναι το ίδιο πρόσωπο που επιτέθηκε με πρωτοφανή βιαιότητα σε φοιτήτρια στην Κέρκυρα.
Ο Αφγανός που κατηγορείται για την άγρια δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ πριν από λίγες εβδομάδες είναι το ίδιο πρόσωπο που επιτέθηκε εναντίον μιας 20χρονης φοιτήτριας στην Κέρκυρα το 2013, ρίχνοντάς την από βράχο ύψους οκτώ μέτρων.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ επέκρινε σήμερα, Πέμπτη (15/12) τις ελληνικές αρχές επειδή δεν εξέδωσαν διεθνές ένταλμα έρευνας εναντίον του Αφγανού πρόσφυγα που είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα και τώρα κατηγορείται για τον φόνο 19χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ.
«Αυτό που συνέβη είναι πολύ λυπηρό και σίγουρα θα το συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά», είπε ο ντε Μεζιέρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι ελληνικές αρχές δυστυχώς παρέλειψαν (να εκδώσουν) διεθνές ένταλμα έρευνας».
«Σε διαφορετική περίπτωση, ο ύποπτος θα μπορούσε να είχε συλληφθεί από τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των τακτικών ελέγχων ταυτότητας μόλις έφτασε στη Γερμανία ή κατά την εξέταση της αίτησής του για την παροχή ασύλου», τόνισε ο ντε Μεζιέρ.
«Οι Έλληνες άφησαν τον Αφγανό να τους ξεφύγει»
Για αποτυχία των ελληνικών αρχών κάνει λόγο και ο γερμανικός Τύπος μετά την επιβεβαίωση ότι ο δολοφόνος της άτυχης Γερμανίδας φοιτήτριας Ιατρικής στο Φράιμπουργκ είναι ο ίδιος άνδρας που είχε καταδικαστεί στη χώρα μας το 2013 ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου για αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
Για σκάνδαλο πίσω από τον δολοφόνο του Φράιμπουργκ κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα «Bild», δημοσίευμα της οποίας προβάλλει το ερώτημα: «Πώς ο Αφγανός έφθασε στη Γερμανία;», με την απάντηση να ακολουθεί: «Οι Έλληνες άφησαν εύκολα τον Χουσείν να τους ξεφύγει».
Τι απαντά η ελληνική κυβέρνηση
Κοινή ανακοίνωση, των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης (15/12), σχετικά με τον Αφγανό .
Στην κοινή ανακοίνωση των δύο ελληνικών υπουργείων, εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται ότι οι γερμανικές αρχές ήταν ενήμερες πολύ καιρό πριν για τα στοιχεία του δράστη του εγκλήματος και ότι υπήρχε πρόβλημα με το άσυλο, αλλά δεν ρωτήθηκαν οι ελληνικές αρχές.
Συγκεκριμένα αναφέρεται εκτός των άλλων, ότι ο Αφγανός είχε υποβάλει και στην Ελλάδα αίτημα ασύλου ως ανήλικος, το 2013, αλλά απορρίφθηκε. Κατόπιν αυτού, όλα τα στοιχεία του, συμπεριλαμβανομένων και των δακτυλικών αποτυπωμάτων του, μπήκαν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, προκειμένου να είναι ενήμερη οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, στην οποία ενδεχομένως να υπέβαλε και δεύτερο αίτημα ασύλου.
Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2015, ο Αφγανός, μετά το αίτημα ασύλου στη Γερμανία, συμπεριελήφθη στους καταλόγους των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και εκεί είχε δηλώσει ότι ήταν 17 ετών.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, αναφέρει:
«Από τις γερμανικές Αρχές -μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας- απεστάλησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελληνική Αστυνομία δακτυλικά αποτυπώματα αλλοδαπού, που φέρεται ως δράστης υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας φοιτήτριας στη Γερμανία.
Όπως προέκυψε ο συγκεκριμένος αλλοδαπός υπήκοος:
Είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013.
Δακτυλοσκοπήθηκε και τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών του αποτυπωμάτων καταχωρήθηκαν στην κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (Eurodac), όπου έκτοτε παραμένουν διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών-μελών.
Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλλει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορριφθεί. Σημειώνεται ότι για οποιοδήποτε νέο αίτημα σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από την χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου.
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός:
Συνελήφθη το 2013 ως ανήλικος, δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του.
Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλήρωσε 581 ημέρες εργασίας.
Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε.
Η υφ' όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις. Ωστόσο και χωρίς αυτές τις διατάξεις ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα.
Σ' όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας».
Οργή στη Γερμανία για το αποτρόπαιο έγκλημα
Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στη Γερμανία από την υπόθεση της δολοφονίας μιας 19χρονης φοιτήτριας, από έναν Αφγανό που είχε περάσει από την Ελλάδα.
Ο -κατά δήλωσή του- 17χρονος Αφγανός όχι μόνο είχε περάσει από την Ελλάδα αλλά είχε διαπράξει έγκλημα και είχε καταδικαστεί για αυτό. Όμως κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου για αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, είχε αποφυλακιστεί υπό όρους.
Ήταν ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαΐου του 2013, όταν η 20χρονη φοιτήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας Σπυριδούλα Χάιδου επέστρεφε από νυχτερινή διασκέδαση. Τότε της επιτέθηκε ο 17χρονος αλλοδαπός προσπαθώντας να της αρπάξει την τσάντα. Όταν η κοπέλα ενστικτωδώς τράβηξε την τσάντα της και άρχισε να φωνάζει σε βοήθεια, εκείνος την πέταξε από ύψος οκτώ μέτρων στα βράχια που βρίσκονται κοντά στο παλαιό λιμάνι.
Η κοπέλα στάθηκε τυχερή και αν και τραυματισμένη κατάφερε να φτάσει στο σπίτι της και να ειδοποιήσει την Αστυνομία, η οποία την ίδια ημέρα εντόπισε και συνέλαβε τον 17χρονο.
Διαβάστε ΕΔΩ τη συγκλονιστική μαρτυρία της 20χρονης ελληνίδας φοιτήτριας.
Είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας και απόπειρα ληστείας και μεταφέρθηκε στις φυλακές Αυλώνα. Αφού εξέτισε τα 2/5 της ποινής, του αποφυλακίστηκε υπό όρους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Espresso", ο Αφγανός είχε δηλώσει μόνιμη κατοικία στην οδό Αχαρνών και έδινε το «παρών» κάθε 31η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα. Όμως στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 δεν εμφανίστηκε κι έτσι το τμήμα ενημέρωσε τον εισαγγελέα. Στις 4 Μαρτίου φέτος, ανακλήθηκε η απόφαση για την αποφυλάκισή του και κινήθηκαν οι διαδικασίες για να συλληφθεί, όμως ο Αφγανός ήταν πλέον άφαντος.
Τώρα ο Αφγανός μετανάστης κατηγορείται ότι βίασε και σκότωσε την 19χρονη Μαρία Λαντενμπέργκερ, φοιτήτρια και εθελόντρια στη βοήθεια προσφύγων στην πόλη Φράιμπουργκ της Γερμανίας.
Όπως αναφέρει το περιοδικό Stern αλλά και η Badische Zeitung, τα δύο αποτρόπαια εγκλήματα, αν και διεπράχθησαν σε διαφορετικές χώρες, έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Και στις δύο περιπτώσεις ο δράστης δήλωσε στην αστυνομία τα στοιχεία «Χουσείν Κ.», ανήλικος ετών 17, αφγανικής υπηκοότητας, ενώ και τα δύο εγκλήματα χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη αγριότητα, ψυχρότητα και πρόθεση του δράστη να σκοτώσει, όπως άλλωστε έπραξε στην τελευταία περίπτωση.Εξάλλου, σύμφωνα με τη Badische Zeitung, η οποία επικαλείται ρεπορτάζ της Bild, ο Αφγανός δράστης της δολοφονίας στη Γερμανία αναγνωρίσθηκε από την ελληνίδα δικηγόρο που τον είχε υπερασπιστεί στην υπόθεση της Κέρκυρας, Μαρία-Ελένη Νικολοπούλου. «Μένω άφωνη. Είναι σίγουρα ο νεαρός άνδρας που υπερασπίστηκα το 2013. Δεν έχω αμφιβολία», φέρεται να δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα. Καθώς η ελληνική δικαιοσύνη δέχθηκε ότι ο κατηγορούμενος ήταν ανήλικος ηλικίας 16 έως 17 ετών, εστάλη σε φυλακή ανηλίκων και περίπου ενάμιση χρόνο μετά αφέθηκε ελεύθερος, σύμφωνα με τη δικηγόρο, όπως αναφέρει η Bild.
Διαβάστε ΕΔΩ για τα ναζιστικά τατουάζ του Αφγανού.