Ιταλοί έζησαν την κόλαση της φωτιάς αλλά γνώρισαν τη ζεστασιά και την αλληλεγγύη των Κρητικών​

Ήρθαν στην Κρήτη για διακοπές και γνώρισαν το αληθινό πνεύμα φιλοξενίας και αλληλεγγύης των Κρητικών, μέσα από την περιπέτεια που έζησαν όταν το αυτοκινούμενο τροχόσπιτό τους κάηκε ολοσχερώς.

Ιταλοί έζησαν την κόλαση της φωτιάς αλλά γνώρισαν τη ζεστασιά και την αλληλεγγύη των Κρητικών​
4'

Βρέθηκαν εκτεθειμένοι και χωρίς τίποτα πάνω τους που να τους παρέχει ασφάλεια όπως ρούχα ή χρήματα, όμως έκαναν νέους φίλους.

«Σκεφτήκαμε πως είχαμε χάσει τα πάντα, αλλά σύντομα μετά βρήκαμε πολλά περισσότερα, χάρη στη γενναιοδωρία ενός λαού που όχι μόνο με έρανο μάζεψε 350 ευρώ για να μπορέσουμε να γυρίσουμε στην πατρίδα, αλλά μας έκαναν να νιώσουμε σαν το σπίτι μας», ανέφεραν οι ίδιοι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa όπου και κατέθεσαν την εμπειρία τους από την περιπέτεια τους, αλλά και από την ανθρωπιά των Κρητικών.

Πρόκειται για τους Daniela Cassina 64 ετών και Mirco Cinti 63 ετών που σώθηκαν εκ θαύματος χάρη στην αντίδραση ενός μοτοσυκλετιστή που ακολουθούσε το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο τους και διαπίστωσε ότι το όχημα είχε τυλιχτεί στις φλόγες.

Στις 23 Ιουλίου 2018 το ζευγάρι των Ιταλών, κάνοντας διακοπές στον παραθεριστικό οικισμό της Ψαρής Φοράδας, στο νότιο Ηράκλειο, κινείτο προς την περιοχή της Σιδωνίας με κατεύθυνση από την Άρβη προς Ψαρή Φοράδα, όταν ο μοτοσυκλετιστής αντιλήφθηκε ότι το τροχόσπιτο
καιγόταν.

Τους ενημέρωσε αμέσως και το ζευγάρι μόλις που πρόφτασε να απομακρυνθεί από το όχημα όταν αυτό λαμπάδιασε.

Μόνα τους υπάρχοντα, ό,τι φορούσαν εκείνη την ώρα...

Μέσα όμως στην απογοήτευσή τους, ένιωσαν τη ζεστασιά και το άμεσο ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι τους φιλοξένησαν, τους έδωσαν στέγη, ρουχισμό, φαγητό και κυρίως κλίμα ασφάλειας και ηρεμίας.

Οι κάτοικοι της περιοχής, αν και προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά στο τροχόσπιτο δεν τα κατάφεραν. Κατάφεραν όμως να μην επεκταθεί η φωτιά στα χόρτα και ξεκινήσει μία πυρκαγιά που θα «πλήγωνε» τον τόπο τους δεδομένου ότι δίπλα υπήρχαν σπίτια και χωράφια.

Το ταξίδι της επιστροφής για τους δύο Ιταλούς, τη δασκάλα Γιόγκα, Ντανιέλα, και τον έμπορο Μίρκο, είχε εξασφαλιστεί: Ηράκλειο- Πειραιάς- Αγκόνα. Αυτό όμως που είχε διασφαλιστεί και μάλιστα άμεσα ήταν ότι οι δύο ξένοι... αλλά συνάνθρωποί μας σε αυτόν τον κόσμο μπορούσαν να είναι σίγουροι ότι δεν ήταν μόνοι τους στις δύσκολες ώρες τους.

Αυτό το μήνυμα θέλησαν να μεταδώσουν οι Ντανιέλα και ο Μίρκο μόλις έφτασαν στο σπίτι τους. Ότι, αν και μακριά, ήταν περιφρουρημένοι και ασφαλείς λόγω της κρητικής φιλοξενίας και της αυθεντικής ανθρωπιάς των Κρητικών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, οι Ντανιέλα και ο Μίρκο είπαν πως οι Έλληνες δεν έχουν πολλά, αλλά δεν διστάζουν να μοιραστούν τα λίγα που έχουν με όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Χαρακτηρίζουν μάλιστα τους Κρητικούς ως ένα θαυμάσιο λαό, τον τόπο του οποίου θέλουν να γνωρίσουν, γι΄ αυτό και ταξιδεύουν στην Κρήτη με το όχημά τους από τα βουνά μέχρι τη θάλασσα.

«Όταν καταλάβαμε ότι το τροχόσπιτο καίγεται και στη θέα των φλογών από τον καθρέπτη αφήσαμε το όχημα με τα πάντα μέσα. Ακόμα και τα κινητά στο ταμπλό του αυτοκινήτου και το πορτοφόλι», περιέγραψαν στην ιταλική εφημερίδα το ζευγάρι των Ιταλών, μιλώντας για τη στιγμή της φωτιάς.

«Ξεκινήσαμε να φωνάζουμε, οι άνθρωποι έφτασαν, ο Μίρκο κατάφερε να βγάλει το σκούτερ από το πίσω μέρος του τροχόσπιτου για να μην καεί.

Ένα αγόρι τού έδωσε δύο πουκάμισα για να καλύψει τον εαυτό του.

Ήμασταν ζωντανοί, αλλά δεν είχε απομείνει τίποτα. Οι πυροσβέστες, αστυνομικοί και οι άνθρωποι στη Σιδωνία μας φιλοξένησαν και πήραμε τις πρώτες βοήθειες, την παρηγοριά», αναφέρουν στη La Stampa, συνεχίζοντας πως: «... το ίδιο βράδυ ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, Κώστας Χριστάκης, μας παρέδωσε το φάκελο με τα χρήματα που είχαν μαζέψει οι χωριανοί... Την επόμενη μέρα, χάρη σε αυτό το θαυμάσιο λαό, ξεκινήσαμε και πάλι για την Αθήνα και μετά από τις παρεμβάσεις της ιταλικής πρεσβείας, επιβιβαστήκαμε για την Αγκόνα».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή