Ζάκυνθος: «Ναυάγιο» ώρα μηδέν - «Ανοργάνωτη» η παραλία με τους εκατομμύρια επισκέπτες
Τι καταγγέλουν οι ντόπιοι, για έναν από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
ΚΛΕΙΣΤΗ ΓΙΑ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΑΦΗ Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΠΑΡΑΛΙΑ - ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ
Από μακριά θα μπορούν και σήμερα να δουν την πιο διάσημη παραλία της Ζακύνθου οι τουρίστες καθώς μετά από απόφαση του λιμενάρχη Νικόλαου Κοκκάλα, απαγορεύεται η προσέγγιση και η αγκυροβολία πλωτών μέσων στο «Ναυάγιο».
Η απόφαση αυτή, ήρθε μια ημέρα μετά την πτώση βράχων στη διάσημη παραλία της Ζακύνθου, που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άτομα.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr
«Γεωδυναμικό φαινόμενο σε σεισμογενή περιοχή»
Γεωδυναμικό φαινόμενο σε μια σεισμογενή περιοχή, χαρακτηρίζει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας την κατολίσθηση στο «Ναυάγιο» ενώ σημειώνει ότι ο ίδιος και η ομάδα του έχουν ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.
Ο κ. Λέκκας σε δήλωσή του εξηγεί πως «η κατολίσθηση στην περιοχή αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων. Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους. Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου. Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».
Ανοίγουν τα στόματα
Δύο ημέρες μετά το ατύχημα, τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για μια παντελώς ανοργάνωτη παραλία.
Το «Ναυάγιο», σύμφωνα με το imerazante.gr, συγκεντρώνει το 70% της τουριστικής ζήτησης της Ζακύνθου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εργαζόμενους στην ημερήσια κρουαζιέρα, στην παραλία αυτή φτάνουν να επισκέπτονται τους μήνες αιχμής, καθημερινά ακόμα ακι 10.000 τουρίστες αλλά το ίδιο το πλοίο, ο «Παναγιώτης» είναι πλέον ένα μάτσο σκουριασμένα σίδερα και χρήζει φροντίδας, συντήρησης αλλά και κανόνων προφύλαξης για τη διάσωσή του.
Τα μεγάλα ημερόπλοια, έχουν δηλώσει εδώ και χρόνια, υποστηρικτές της θέσπισης όρων και ανταποδοτικής παροχής των αυτονόητων, τηρώντας αυστηρούς κανόνες, ώστε ο επιβάτης – περιηγητής, να χαίρει κάποιων ποιοτικών και ασφαλών κριτηρίων. Οι σοβαρές εταιρίες προσπαθούν να τηρούν οργανόγραμμα, όμως σε πολλές περιπτώσεις, λόγω ανταγωνισμού και αυτές καταστρατηγούν τα δεδομένα.
Είναι θαύμα, που μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές, τονίζει το imerazante. Τα καταγεγραμμένα συμβάντα, είναι εκδορές και τραυματισμοί. Και να φανταστεί κανείς, πως οι προπέλες που γυρίζουν δίπλα από τους λουόμενους είναι εκατοντάδες σε καθημερινή βάση.
Το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, φθάνει στην περιοχή, μόνο όταν υπάρχουν καταγγελίες λουομένων ή επαγγελματιών (οι τελευταίοι συνήθως καταγγέλλουν ο ένας τον άλλον), εφόσον δεν υπάρχουν θεσπισμένοι κανόνες φύλαξης και καταστολής της παραβατικότητας σε μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Μεσογείου.
Αντίθετα, η νομοθεσία, επιβάλει σχεδόν μόνιμη περιπολία του Λιμεναρχείου στον κόλπο του Λαγανά, για την παραβατικότητα και την διάσωση του προστατευόμενου είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta – caretta!
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών που θα έπρεπε να γίνουν είναι τα εξής:
1. Η περιοχή έπρεπε να διατηρεί ναυαγοσώστες και να έχει σημεία πρώτων βοηθειών.
2. Η παραλία έπρεπε να έχει δομημένη συλλογή απορριμμάτων και χημικές τουαλέτες.
3. Έπρεπε να υπάρχουν τοποθετημένα όρια (σχοινιά και σημαδούρες) σε συγκεκριμένη επιστημονικά χαραγμένη απόσταση από τους βράχους.
4. Να μπουν συρματόσχοινα και 24ωρη φύλαξη στην ξηρά, στο πάνω μέρος του βράχου (χερσαία περιοχή) που πλησιάζουν επισκέπτες για φωτογραφίες από ψηλά.
5. Μόνιμη συντήρηση και προφύλαξη με οριοθέτηση, του πλοίου στην παραλία.
6. Οριοθετημένα σημεία αγκυροβολίου και αφιξοαναχωρήσεων σε ασφαλή απόσταση από λουόμενους.
7. Μικρό αντίτιμο επί της τιμής των εισιτηρίων, προς την τοπική αυτοδιοίκηση ή ακόμη και προς φορέα διαχείρισης της παραλίας, με ανταποδοτικό σκοπό αυτοχρηματοδότησης των παραπάνω (ίσως και άλλων) αναγκών.
«Εικόνες βιβλικής καταστροφής»
«Φτάσαμε γύρω στις 10.30 πμ στην παραλία, κολυμπήσαμε και μετά από 15′ επιστρέψαμε στη βάρκα μας και ξαφνικά είδαμε τα βράχια να πέφτουν ενώ είμαστε σε μια απόσταση περίπου στα 20 μέτρα», περιέγραψε στο imerazante.gr, ο Αυστραλο-Κύπριος Χαράλαμπος Ευριπίδης, που βρίσκεται στη Ζάκυνθο για διακοπές.
«Πριν το συνειδητοποιήσουμε έπεσε και δεύτερο τμήμα βράχων και το κύμα που δημιουργήθηκε μας αναποδογύρισε τη βάρκα. Πέσαμε στο νερό, ενώ δίπλα μας είδαμε άλλη μια βάρκα που ήταν κυριολεκτικά στον αέρα, να σκάει πάνω στη δικιά μας. Σε αυτή ήταν η οικογένεια των 4 Τσέχων με τη γυναίκα να είναι αιμόφυρτη και να ζητούν βοήθεια. Τους πήραμε μαζί μας στο πόρτο Βρόμη και από εκεί πήγαμε όλοι στο νοσοκομείο. Είμαστε τυχεροί στην ατυχία μας», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Έπεφταν κομμάτια βράχων σε τρία στάδια με το μεγαλύτερο τμήμα από αυτούς να προκαλεί έντονο κυματισμό με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσουν δυο βάρκες και να τραυματιστούν τουρίστες. Είδαμε στη θάλασσα την οικογένεια και την ανασύραμε, τους δώσαμε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να πάμε στο νοσοκομείο», είπε από την πλευρά του ο Σπύρος Κάνδυλας, καπετάνιος πλοιαρίου που επισκέπτεται το Ναυάγιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ευτυχώς ήταν νωρίς όταν έγινε το συμβάν και γλίτωσε ο κόσμος διότι αργότερα όταν βγαίνει ο ήλιος, οι περισσότεροι πάνε στο συγκεκριμένο σημείο για να έχουν σκιά.
«Γινόταν πανικός, ήταν εικόνες βιβλικής καταστροφής. Να βλέπεις σκάφη αναποδογυρισμένα, μεγάλη θαλασσοταραχή και κόσμο να φωνάζει. Ο ένας αναζητούσε τον άλλο, γυναίκες έψαχναν τα παιδιά τους, πρωτόγνωρα πράγματα», προσθέτει.
Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi, imerazante, ermisnews
Διαβάστε επίσης:
Θέλετε μισθό 1.380 ευρώ το μήνα; Κάντε αίτηση τώρα - Αφορά σε 1.000 ανέργους
Φρίκη στο Ζεφύρι: Βίασαν άγρια νεαρή γυναίκα και την πέταξαν μισοπεθαμένη στο δρόμο