Αλέξης Γρηγορόπουλος: Μαύρη επέτειος - 10 χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή (pics+vids)
Πέρασαν 10 χρόνια από τότε. Οι μνήμες όμως είναι ακόμα νωπές. Ποιος μπορεί να ξεχάσει; Ένα 15χρονο παιδί χάνει ξαφνικά την ζωή του, από μία σφαίρα. Μπροστά στα έντρομα μάτια των φίλων του. Κι όλα ξεκίνησαν από μία λεκτική αντιπαράθεση με αστυνομικούς. Μία σφαίρα στέρησε άδικα μία ζωή και δημιούργησε πόνο, οργή, θυμό και βία.
Σήμερα 10 χρόνια μετά...
6 Δεκεμβρίου 2018. Ποιος είναι αυτός που μπορεί να κρατήσει τα δάκρυα του, φέροντας στην μνήμη του, τον άτυχο Αλέξη Γρηγορόπουλο, που σήμερα αν ζούσε θα ήταν ένα παληκάρι 25 χρόνων.
Στο πρόσωπο του παιδιού αυτού, ο κάθενας βλέπει το δικό του παιδί. Γιατί θα μπορούσε να ήταν στην θέση του ο δικός μας γιός, φίλος, αδελφός...
Ο Αλέξης άφησε την τελευταία του πνοή στα στενά των Εξαρχείων. Δεν πρόλαβε να κάνει την "επανάστασή" του ως έφηβος.
Εκείνο το βράδυ θέλησε να φύγει από τα στέκια των κοσμικών προαστείων και να κάνει με τους φίλους του μία βόλτα στα "ατίθασα" Εξάρχεια. Μία βόλτα που δυστυχώς ήταν για εκείνον η τελευταία.
Δεν πρόλαβε να ονειρευτεί το αύριο. Μία παρόρμηση της στιγμής, ένα λεκτικό επεισόδιο με τους αστυνομικούς, ήταν εκείνο που του στέρησε το μέλλον.
Τα όνειρα του "μάτωσαν" εκεί στην άσφαλτο μπροστά στα μάτια των φίλων του.
Κι εκείνοι πως μπορούν να ξεχάσουν; Πως μπορούν να μην "φωνάξουν" το άδικο;
Σήμερα 10 χρόνια μετά, η οργή θα βγεί και πάλι στους δρόμους. Θα "φωνάξει" για τότε...Οσο δυνατά όμως κι αν ακουστεί, δεν θα μπορέσει να γυρίσει πίσω μία ζωή. Η βία δεν είναι η λύση. Η βία φέρνει βία. Ας το θυμόμαστε όλοι αυτό. Για να μην θρηνήσουμε πάλι.
Το χρονικό
Ήταν Σάββατο 6 Δεκεμβρίου του 2008. Νεαροί είναι συγκεντρωμένοι στο πεζόδρομο της Μεσολογγίου. Ενα περιπολικό της Άμεσης Δράσης κάνει γύρω στις 9 μμ. την συνηθισμένη περιπολία.
Αρχικά γίνεται μία φραστική αντιπαράθεση της ομάδας των νεαρών με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη.
Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες, μετά από διαταγή ανωτέρων, φεύγουν από τον τόπο του επεισοδίου.
Λίγο αργότερα όμως επανέρχονται πεζοί στην οδό Τζαβέλα, όπου βρίσκεται ακόμα η παρέα των νεαρών.
Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίζεται και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας βγάζει το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβολεί τρεις φορές.
Εκεί στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.
Μία από τις σφαίρες βρίσκει τον 15χρονο μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο. Διακομίζεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διαπιστώνεται ο θάνατός του.
Η σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.
Βίαια επεισόδια
Μέσα στην επόμενη ώρα στήνονται στα Εξάρχεια τα πρώτα οδοφράγματα. Οι συγκρούσεις του οργισμένου πλήθους με τους αστυνομικούς ξεκινούν.
Μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής (7/12/2018) πυρπολούνται κτίρια και αυτοκίνητα, καταστρέφονται τράπεζες, υπουργεία μπαίνουν στο στόχαστρο των διαδηλωτών, καταλαμβάνονται όλες οι μεγάλες σχολές του κέντρου της Αθήνας.
Η αστυνομία προσπαθεί με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών να περιορίσει το πλήθος.
Οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται και εκτός Ελλάδας.
Λευκωσία, Λονδίνο, Μπολόνια, Βενετία, Νέα Υόρκη, Κωνσταντινούπολη. Ακόμα και στην Αυστραλία.
Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008 λένε το τελευταίο αντίο στον Αλέξη. Εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να τον αποχαιρετήσουν.
Ένας από τους φίλους του, ο Νίκος Ρωμανός, που τον είδε να ξεψυχά στα χέρια του, κρατά το φέρετρό του.
Η αφήγηση του Ρωμανού για το περιστατικό
Ο προφυλακισμένος Νίκος Ρωμανός, στέλνει επιστολή σε αντιεξουσιαστικό site και εκεί εξηγεί τι έγινε εκείνη τη νύχτα αλλά και τη σχέση του με τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.
"Ο Αλέξης ήταν ένας νεαρός εξεγερμένος, γοητευμένος με την ιδέα της αναρχίας.
Καθόμουν εγώ, ο Αλέξανδρος και κάποια άλλα παιδιά στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου όπως κάναμε σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Μετά από λίγη ώρα ήρθε ένας σύντροφος και μας πρότεινε να πάμε στην Χαριλάου Τρικούπη να περιμένουμε να περάσει κάποιο περιπολικό για να του πετάξουμε κάτι πέτρες που είχε μαζέψει. Όντως λοιπόν πήγαμε και περιμέναμε ενώ ο Αλέξανδρος καθόταν πιο πίσω. Μετά από λίγη ώρα πέρασε το περιπολικό με τον Κορκονέα και τον Σαραλιότη.
Χωρίς να το ξέρω το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει για όλους μας, ήταν η στιγμή που θα άλλαζε τα πάντα. Η κλεψύδρα της ζωής γύρισε την στιγμή που η πέτρα έπεφτε πάνω στο περιπολικό του Κορκονέα. Στην συνέχεια γυρίσαμε και καθίσαμε στον πεζόδρομο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά ενώ ο Κορκονέας με τον Σαραλιώτη πέρασαν με το περιπολικό από την Ζωοδόχου Πηγής για να δουν ποιοι τους επιτέθηκαν εκεί ξαναπετάχτηκαν από μας προς το περιπολικό κάποια μικροαντικείμενα, αφού λοιπόν είδαν την παρέα μας πήγαν πάρκαραν το περιπολικό στην διμοιρία των ΜΑΤ που φυλούσε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και κατέβηκαν πεζοί στην συμβολή των οδών Τζαβέλα και Ζωοδόχου Πηγής.
Μόλις είδαμε τους μπάτσους σηκωθήκαμε για να φύγουμε καθώς πιστέψαμε ότι μαζί με αυτούς θα είχε έρθει και η διμοιρία των ΜΑΤ όπως γίνετε συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Εκείνη την στιγμή οι δυο μπάτσοι άρχισαν να βρίζουν και τότε παρατηρήσαμε ότι είχαν έρθει μόνοι τους χωρίς κάποια υποστηρικτική αστυνομική δύναμη. Έτσι κάποιοι από εμάς κινήθηκαν προς το μέρος τους και ο Αλέξανδρος ο οποίος είχε πάει πιο μπροστά τους πέταξε κάτι μπουκάλια μπύρας από αυτά που πίναμε. Μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα ο Κορκονέας έβγαλε το όπλο του και ολοκλήρωσε με σφαίρες την συγκεκριμένη αντιπαράθεση που είχε ξεκινήσει πριν λίγη ώρα.
Μια σφαίρα στην καρδιά του Αλέξανδρου για να κλείσει ο κύκλος της παντοδυναμίας της κρατικής μηχανής. Μια κηλίδα από αίμα στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου για να ανοίξει ο κύκλος της εξέγερσης που έκανε συντρίμμια την έννομη τάξη και έσπειρε το χάος και την αναρχία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας».
Η δίκη του αστυνομικού
Στις 10 Δεκεμβρίου 2008 οι δύο ειδικοί φρουροί, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, κρίνονται προφυλακιστέοι.
Ο Κορκονέας ισχυρίζεται ότι δεν είχε πρόθεση να δολοφονήσει τον Γρηγορόπουλο και ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, αφού τόσο ο ίδιος όσο και ο συνάδελφός του, ήταν σε καθεστώς φόβου.
Οπως ισχυρίστηκε, είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες και δοκάρια από ομάδα τριάντα αναρχικών.
Ανέφερε ότι οι νέοι αυτοί, ενώ είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, αλλά και σε διάφορα γήπεδα, όπου προκαλούν επεισόδια.
Επίσης, είπε ότι ο θανών είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μία αποκλίνουσα συμπεριφορά. Η Σχολή Μωραΐτη, σε ανακοίνωσή της διέψευσε τους ισχυρισμούς του αστυνομικού.
Ο ανακριτής που διερευνά τις συνθήκες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δέχεται την κατάθεση αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και ένα βίντεο που είχε τραβήξει μια κοπέλα εκείνο το βράδυ και στο οποίο απεικονίζεται η σκηνή του πυροβολισμού. Ο συνήγορος των δύο ειδικών φρουρών κάνει λόγο για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και «εξοστρακισμό της σφαίρας».
Την ίδια μέρα σημειώνονται επιθέσεις μαθητών σε 25 αστυνομικά τμήματα της χώρας. Περισσότερα από 400 σχολεία παραμένουν κλειστά
Η ακροαματική διαδικασία διάρκεσε σχεδόν δέκα μήνες και χρειάστηκαν συνολικά 84 συνεδριάσεις για να εκδώσει το δικαστήριο την απόφασή του.
Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ενόχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερον και χωρίς ελαφρυντικά) και τον Σαραλιώτη για συνέργεια.
Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες φυλάκιση, ενώ ο Σαραλιώτης σε πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών (ψήφοι 6-1). Και οι δυο καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, αλλά μετά από ένα χρόνο ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.
Διαβάστε επίσης
Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Φρούριο» η Αθήνα - Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί
Δολοφονία-Ρόδος: Σοκάρει η ομολογία του 19χρονου - Μας παρακαλούσε να την πάμε στο νοσοκομείο (vid)
Υπόθεση χρυσού: Θα «χρυσώσουν» τον Ριχάρδο μετά το φιάσκο του Τσίπρα