Αυτοί είναι οι άνθρωποι που «βαφτίζουν» τις κακοκαιρίες (pics)

Πριν από ένα μήνα επισκεφθήκαμε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Λόφο Πεντέλης, για μια συνέντευξη με την ομάδα Meteo. Το κρύο και ο αέρας δεν θύμιζαν σε καμία περίπτωση πως βρισκόμασταν μόλις 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που «βαφτίζουν» τις κακοκαιρίες (pics)
4'

Ρεπορτάζ: Σοφία Μαυραντζά

Ωστόσο, οι διευθυντές Ερευνών, μετεωρολόγοι, Βάσω Κοτρώνη και Κώστας Λαγουβάρδος, κατάφεραν να μας εξηγήσουν πώς αναπτύσσουν τον αλγόριθμο που θα προβλέπει την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Όταν η συνέντευξη ολοκληρώθηκε, βρισκόμασταν ακόμη στο γραφείο τους, προσπαθώντας να μαζέψουμε κάμερες και φώτα. Οι ίδιοι έπεσαν με θέρμη ξανά στη δουλειά. «Ραφαήλ ή Ρωμύλος;» ρωτά ο κ. Λαγουβάρδος την κ. Κοτρώνη, για να του απαντήσει: «Να ψάξουμε να δούμε τι ακριβώς ήταν ο καθένας». Η δημοσιογραφική ιδιότητα με την οποία βρισκόμουν εκεί, δικαιολόγησε την αδιακρισία μου: «Συγγνώμη, τι ακριβώς συζητάτε;». «Ψάχνουμε όνομα για την επόμενη κακοκαιρία» απάντησε η κ. Κοτρώνη.

Ναι, η ομάδα του Meteo, εκτός από την καθημερινή πρόβλεψη καιρού, είναι εκείνη που βρίσκεται πίσω από τα ονόματα των κακοκαιριών.

Με συνοπτικές διαδικασίες, το ραντεβού μας αυτόματα ανανεώθηκε μετά το πέρας της κακοκαιρίας που αναμενόταν και η οποία -τελικά- πήρε το όνομα «Ραφαήλ».

Και ακολούθησε η «Σοφία». Αφού βρισκόμουν εκεί, δεν μπορούσα να μη ζητήσω κι εγώ να μπει το όνομά μου σε μία κακοκαιρία… Αν οι διευθυντές Ερευνών τελικά έκαναν αποδεκτό το αίτημά μου δεν θα γίνει ποτέ γνωστό, καθώς μάλλον ήταν κάτι προαποφασισμένο.

Πώς ακριβώς προκύπτουν τα ονόματα των κακοκαιριών

Στο διά ταύτα, η διαδικασία της ονοματοδοσίας ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με την κακοκαιρία «Αριάδνη». «Ακολουθούμε το πρότυπο που ακολουθούν κι άλλες περιοχές της Ευρώπης, ωστόσο με διαφορετικό κανονισμό. Η ονοματοδοσία αφορά μόνο σε κακοκαιρίες που μπορεί να φέρουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις» εξηγεί η κ. Κοτρώνη.

Είναι αλήθεια πως το κριτήριο είναι τα πολύ έντονα φαινόμενα, που μπορεί να επηρεάσουν το σύνολο ή μέρος αυτού (κλειστά σχολεία, απαγόρευση απόπλου/πτήσεων, χιονόπτωση, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις κλπ).

LP2 8790

(Διευθύντρια Ερευνών, Βάσω Κοτρώνη)

Αξίζει να σημειωθεί πως η ονοματοδοσία απαντά στο ελληνικό αλφάβητο (με τη ροή αυτού) και τα ονόματα αφορούν εναλλάξ σε αρσενικό και θηλυκό. Επιπλέον, όλα τα ονόματα συνδέονται με την αρχαιότητα, διότι είναι λιγότερο συνήθη και προκαλούν μεγαλύτερη εντύπωση -προς επαγρύπνηση όλων. Στον αντίποδα, αποφεύγονται χριστιανικά ονόματα, όπως και ονόματα που αναφέρονται στο δωδεκάθεο.

Πώς, όμως, τα ονόματα των κακοκαιριών πήραν τόση αναγνωρισιμότητα ξαφνικά, αφού η «Αριάδνη» είχε κάνει την εμφάνισή της δύο χρόνια πριν; «Τώρα πλέον τα Μέσα το παρακολουθούν περισσότερο και υιοθετούν την ονομασία που δίνουμε για να ενημερώνουν τους πολίτες» υπογραμμίζει η κ. Κοτρώνη. Σαφώς και οι κακοκαιρίες που ήταν πιο σφοδρές, από τις 19 που έχουν ονοματοδοτηθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο ήταν η «Αριάδνη» και η «Σοφία», καθώς επηρέασαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Κι ύστερα ήρθε ο Τηλέμαχος…

Όσον αφορά στον Τηλέμαχο, θα είναι σύντομος και ψυχρός, όπως σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος, με τον παγετό (χωρίς χιονοπτώσεις) να συνεχίζεται στη Β. Ελλάδα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σήμερα το βράδυ, στα ανατολικά και νότια της ηπειρωτικής Ελλάδας, τις βόρειες Κυκλάδες και την Κρήτη.

LP2 8821

(Διευθυντής Ερευνών, Κώστας Λαγουβάρδος)

Πρόκληση και για τους δύο διευθυντές Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι η πρόγνωση. «Η πρόγνωση ενέχει σφάλματα» σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει: «Είναι πρόκληση για εμάς να βγει όπως την περιμέναμε. Εργαζόμαστε με σκοπό την αξιοπιστία». Ο ίδιος δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει εάν ο Χειμώνας που διανύουμε είναι «βαρύς», καθώς η αποτίμηση θα πρέπει να γίνει όταν εξαντλήσουμε την εν λόγω περίοδο.

Τέλος, η ομάδα του Meteo δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το όνομα της επόμενης κακοκαιρίας -που θα είναι θηλυκό και θα ξεκινά με το γράμμα «Υ», καθώς πρέπει πρώτα να γίνει συνάντηση εργασίας στην οποία θα αποφασιστεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των εν λόγω φαινομένων στο γενικό σύνολο. Ίσως, αν κάναμε μια πρόβλεψη, να λέγαμε πως θα έρθει η… Υψιπύλη;

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή