Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν θέλει να πάει στο σχολείο

Πώς να χειριστείτε την άρνηση του παιδιού για το σχολείο.

Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν θέλει να πάει στο σχολείο
pixabay.com
2'

Το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στο στομάχι πριν πάει στο σχολείο αλλά όταν παραμείνει στο σπίτι, τα συμπτώματα εξαφανίζονται, για να επανεμφανιστούν το επόμενο πρωί;

Μήπως κλαίει κάθε φορά που ετοιμάζεστε για το σχολείο;

Εάν ναι, τότε το παιδί σας υποφέρει από σχολική άρνηση ή φοβία.

Πρόκειται για έναν αδικαιολόγητο, έντονο φόβο και μια προσπάθεια αποφυγής του φοβικού αντικειμένου – το σχολείο. Έτσι το παιδί, προφασίζεται διάφορα με σκοπό να αποφύγει το σχολικό περιβάλλον και να μείνει στο σπίτι.

Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά της α’ και β’ δημοτικού είναι πιο ευάλωτα, κυρίως κορίτσια, μοναχοπαίδια ή πρώτα στη σειρά γέννησης ή ακόμα και τελευταία.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας

Ελέγξτε τα αίτια

Εάν το παιδί σας παραπονείται για σωματικά συμπτώματα, δεν θα πρέπει να αδιαφορήσετε. Αν χρειαστεί, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.

Συζητήστε με το παιδί σας

Μιλήστε μαζί του για όλα όσα το ενοχλούν. Αν δείτε ότι δυσκολεύετε, μην το πιέζετε. Αλλάξτε τακτική και προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει ότι είστε δίπλα του, ότι του έχετε εμπιστοσύνη, πιστεύετε στις ικανότητές του και ότι θα είστε πάντα εκεί για να το βοηθήσετε.

Μιλήστε με το δάσκαλό του

Θα πρέπει να συναντηθείτε με το δάσκαλο (-α) του παιδιού σας προκειμένου να έχετε μια σφαιρική εικόνα του προβλήματος. Πιθανόν το παιδί σας, όταν πηγαίνει στο σχολείο, να έχει μια διαφορετική συμπεριφορά από αυτή στο σπίτι.

Κρατείστε την ψυχραιμία σας

Μην υποθέτετε ότι ο δάσκαλος ή το σχολείο έχει κάνει κάτι λάθος. Ομοίως, οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να υποθέτουν ότι το πρόβλημα έγκειται στους γονείς. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι φόβοι του παιδιού έχουν βάση προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Μην υποκύπτετε

Όταν το παιδί παραπονιέται ότι δεν είναι καλά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα κάτσει στο σπίτι αλλά θα πάει στο γιατρό. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που τελικά δεχτείτε για μια μέρα να μείνει να ξεκουραστεί, εφαρμόστε κανόνες που δεν επιτρέπουν τηλεόραση ή βιντεοπαιχνίδια.

Όποια κι αν είναι η αιτία, προσπαθήστε με τρόπο να το κάνετε να σας μιλήσει, να το ακούσετε, να το καταλάβετε. Μπορεί και εκείνο να μην ξέρει τι του φταίει ακριβώς.

Αν η άρνησή του συνεχιστεί για μέρες χωρίς διακυμάνσεις, ίσως θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό. Συνήθως τα παιδιά χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα για να ξεπεράσουν το άγχος τους για το σχολείο όμως τελικά καταφέρνουν να προσαρμοστούν.

Με πληροφορίες από το www.psychologytoday.com

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή