Βάσεις 2022: Πότε ανακοινώνονται - Η προθεσμία για το Μηχανογραφικό (vid)
Πότε βγαίνουν οι Βάσεις 2022 - Τι δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης
Στα μέσα του Ιουλίου (15-20 του μήνα), εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι θα πρέπει να καταθέσει οι υποψήφιοι τα μηχανογραφικά τους, ώστε πριν το Δεκαπενταύγουστο να ανακοινωθούν οι βάσεις 2022.
Επίσης, όπως τόνισε, οι διορισμοί των νέων μόνιμων εκπαιδευτικών ΕΕΠ-ΕΒΠ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου.
Βάσεις 2022: Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια
Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.
Η πρώτη εκτίμηση για τις βάσεις 2022
Για μία ακόμη χρονιά, το Νewsbomb.gr ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των υποψηφίων. Το Νewsbomb.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΝEO», ενημέρωσε έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2022 και τις απαντήσεις τους, ενώ δημοσιεύει τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2022, έως ότου ανακοινωθούν.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ρηγόπουλος, Οικονομόλογος – Αναλυτής, τόνισε για την πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων: Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν από τις βαθμολογίες των υποψηφίων, φαίνεται να υπάρχει πτωτική τάση των βάσεων καθώς το ποσοστό των γραπτών που είναι κάτω από τη βάση είναι πολύ υψηλό. Επιπλέον παρατηρείται σημαντική «συρρίκνωση» των αριστούχων. Αναμένεται επίσης λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) να είναι αρκετοί αυτοί οι υποψήφιοι οι οποίοι θα μείνουν ‘εκτός’ των πανεπιστημίων και ιδιαίτερα αυξημένος φαίνεται να είναι ο αριθμός των κενών θέσεων που θα προκύψει στα πανεπιστήμια της περιφέρειας.
Συμπεράσματα ανά επιστημονικό πεδίο:
- 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών) : Στη Γλώσσα οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν είχαν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά ενώ στα Λατινικά πτώση υπήρξε στα ποσοστά των πολύ υψηλών βαθμολογιών σε σύγκριση με την Κοινωνιολογία.Στα Αρχαία Ελληνικά μόλις το 5,7 % είναι πάνω από 17 και στο μάθημα της Ιστορίας τα δεδομένα δεν είχαν σημαντικές αλλαγές.Αναμένεται να υπάρξει πτώση των βάσεων στις μεσαίες σχολές ενώ δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα οι υψηλόβαθμες όπως οι Νομικές σχολές και τα τμήματα Ψυχολογίας.
- 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών):Το 55 % των βαθμών στο μάθημα της Γλώσσας συγκεντρώνεται στις μεσαίες βαθμολογίες από 13 έως 17. Στα Μαθηματικά όπως ήταν αναμενόμενο μείωση έχουμε στις βαθμολογίες πάνω από 17 σε σχέση με την περσινή χρονιά.Στη Φυσική και τη Χημεία οι επιδόσεις των μαθητών δεν σημείωσαν ιδιαίτερες αλλαγές.Πιθανόν είναι να δούμε πτώση των βάσεων κυρίως στις μεσαίες σχολές.
- 3ο πεδίο (επιστημών υγείας και ζωής): Και σε αυτό το επιστημονικό πεδίο το μάθημα της Γλώσσας δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις με την προηγούμενη χρονιά ενώ στη Βιολογία υπήρηξε αλλαγή προς τα κάτω στις βαθμολογίες πάνω από 18 όπως ακριβώς συνέβει και στο μάθημα της Φυσικής με το 13% να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα και με το 50% να είναι κάτω από τη βάση.Στη Χημεία το 37% των βαθμών είναι κάτω από το 10 ενώ το 24% βρίσκεται στα υψηλά βαθμολογικά επίπεδα (17 και άνω).Η πτωτική τάση των βάσεων θα κάνει την εμφάνισή της και σε αυτό το πεδίο.
- 4ο πεδίο (επιστημών οικονομίας και πληροφορικής):Στα Μαθηματικά τα οποία και δυσκόλεψαν περισσότερο τους υποψηφίους το ποσοστό κάτω από τη βάση αγγίζει το 73%.Ελάχιστες διαφορές προκύπτουν στα μαθήματα της Οικονομίας και της Πληροφορικής με μια μικρή μείωση να παρουσιάζεται στους βαθμούς από 17 έως 20.Στη Γλώσσα τα στατιστικά είναι παρόμοια με αυτά του 2021.Αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πτώση των βάσεων εξαιτίας των πολύ χαμηλών βαθμολογιών στα Μαθηματικά.