Ποιο επάγγελμα να ακολουθήσω μετά το Λύκειο - Όλες οι προοπτικές σπουδών

Το μεγάλο αφιέρωμα του Newsbomb.gr δίνει απαντήσεις στο ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους: Και μετά το Λύκειο τι;  Κατερίνα Ηλιάκη

Ποιο επάγγελμα να ακολουθήσω μετά το Λύκειο - Όλες οι προοπτικές σπουδών
16'


Ποια είναι τα πολυσυζητημένα επαγγέλματα του μέλλοντος; Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της Εκπαίδευσης και ποιες είναι οι προοπτικές για τους μαθητές μετά το Λύκειο; Πώς θα διαλέξουν ένα επάγγελμα που να τους ικανοποιεί επαγγελματικά, οικονομικά αλλά και ψυχολογικά; Υπάρχει τελικά «σωστή» επιλογή;

Την περίοδο της κρίσης που δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανέναν κλάδο, η ανασφάλεια κυριαρχεί, τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται διαρκώς και ο δρόμος για τους αποφοίτους γίνεται ακόμη πιο δύσβατος. Διασταυρώσεις και μονοπάτια θα καθορίσουν το μέλλον τους στην προσπάθειά τους να προσανατολιστούν, να βρουν την κατεύθυνσή τους και να μη χαθούν χωρίς πυξίδα και προσανατολισμό.

Δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ΒΑΣΕΙΣ 2016

Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά μόνο με την κατάλληλη εκπαίδευση θα καταφέρουν να πάρουν τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους πορεία. Γιατί το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν...

Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή των σπουδών μου;

Ο Βαγγέλης Μπερτσεκάς, HR Senior Manager στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού PWC, μας μίλησε για τα κριτήρια επιλογής που πρέπει να λάβουν υπόψη οι απόφοιτοι πριν επιλέξουν σχολή. Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να κατανοήσουν τους μηχανισμούς της αγοράς και της οικονομίας και να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές σχετικά με την κατεύθυνση και το πανεπιστήμιο που θα επιλέξουν. Υπογράμμισε επίσης, ότι δύο είναι τα σημαντικότερα κριτήρια που πρέπει να καθορίσουν την επιλογή τους, η κλίση και τα ταλέντα τους και η κατεύθυνση της οικονομίας/κοινωνίας.

Κλίση και ταλέντα
«Είναι πολύ σημαντικό η επιλογή σπουδών να γίνει με βάση τα ενδιαφέροντα, την κλίση και τα ταλέντα των μαθητών. Εάν αγαπάς αυτό που σπουδάζεις αυξάνεις σε πολύ μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να πετύχεις στο μέλλον και να είσαι ένας ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος άνθρωπος. Πώς μπορείς να καταλάβεις τι σου ταιριάζει; Αρχικά υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες και σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού που μπορούν να σε βοηθήσουν με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και μεθόδων π.χ. τεστ, συμβουλευτικές συνεδρίες. Επίσης μπορείς να συζητήσεις με άτομα του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός σου για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους καθημερινά. Ένας άλλος τρόπος είναι να σκεφτείς τις εμπειρίες σου από τα μαθήματα σου στο σχολείο για να καταλάβεις ποια μαθήματα σου άρεσαν και ήσουν πραγματικά καλός χωρίς μεγάλη προσπάθεια και σε ποια δυσκολεύτηκες (ακόμα και αν είχες καλούς βαθμούς). Εάν δεν σου άρεσαν τα μαθήματα με αριθμούς και επιλέξεις κατεύθυνση σπουδών που απαιτεί καλή κατανόηση και διαχείριση αριθμών π.χ. λογιστική, οικονομικές επιστήμες, στατιστική, το σίγουρο είναι ότι βάζεις ένα πιθανό εμπόδιο στην μελλοντική σου καριέρα και αποκατάσταση».

Κατεύθυνση της οικονομίας/κοινωνίας.
«Ο χρυσός κανόνας είναι ότι δεν επιλέγεις κατεύθυνση σπουδών με βάση τη μόδα της εποχής ή τις επιθυμίες του περιβάλλοντός σου. Αυτό που είναι δημοφιλές σήμερα δεν σημαίνει ότι θα σου αποφέρει ικανοποίηση αύριο και μια καλή καριέρα. Μπορεί μια πανεπιστημιακή σχολή να είναι από τις πιο δημοφιλείς και όμως οι απόφοιτοί της να μαστίζονται από υψηλή ανεργία, ετεροαπασχόληση και χαμηλές αμοιβές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιλέξεις αυτή τη σχολή αν είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείς καθώς σε κάθε χώρο ακόμα και αν είναι κορεσμένος υπάρχουν άνθρωποι που πετυχαίνουν. Αυτό που πρέπει να εξετάσεις είναι πώς θα είναι η κοινωνία και η οικονομία σε 5-10 χρόνια από τώρα, έτσι ώστε να επιλέξεις επάγγελμα που θα έχει ζήτηση τότε.

Αυτή τη στιγμή μεγάλη ζήτηση έχουν επαγγέλματα που σχετίζονται με τη διοίκηση επιχειρήσεων, τη λογιστική, τη συμβουλευτική καθώς και επαγγέλματα που συνδυάζουν την ανάλυση δεδομένων (big data) σε διαφορετικούς τομείς της αγοράς π.χ. οικονομία, ιατρική, βιολογία. Η τάση αυτή που αφορά την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων θα μεγαλώσει κι’ άλλο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς όλα τα δεδομένα θα είναι μόνο ψηφιακά και θα υπάρχει διασύνδεση των συσκευών (Internet of things). Επίσης θα συνεχιστεί έντονα η ζήτηση για επαγγελματίες με εμπειρία στην πληροφορική και την τεχνολογία, καθώς η τεχνολογική επανάσταση θα συνεχιστεί με ακάθεκτο ρυθμό. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μεγάλη ζήτηση και θα συνεχίσει για επαγγελματίες που προέρχονται από θετική κατεύθυνση (STEM - Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Επίσης, η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής που έρχεται τα επόμενα 10 χρόνια θα αλλάξει εντυπωσιακά το τοπίο στην απασχόληση. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέξεις τομείς που είτε θα έχουν μικρότερη επίδραση από τις εξελίξεις είτε θα επηρεαστούν θετικά. Η τάση είναι προς επαγγέλματα με βασικά χαρακτηριστικά την κριτική σκέψη, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την ανάλυση, τη συνεργασία, την ηγεσία, τον συντονισμό πόρων, τη συμβουλευτική, καθώς και το coaching.

Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος;


Το βασικό ερώτημα που βασανίζει τους απόφοιτους είναι ποια επαγγέλματα θα έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια. Τα λεγόμενα «επαγγέλματα του μέλλοντος» δεν θα εξασφαλίσουν στους αποφοίτους μία σίγουρη δουλειά, αλλά θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, υψηλότερες απολαβές και προοπτικές ταχύτερης ανέλιξης.

Σήμερα, ο παλμός της αγοράς εργασίας είναι ο παράγοντας που καθορίζει τις σπουδές των νέων. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο αλλά να συνυπολογίζεται στη λήψη αποφάσεων, όταν αφορά στην εκπαίδευση των μελλοντικών φοιτητών. Οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντα κάθε νέου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ώστε να αποκτήσει τις δεξιότητες που είναι πιο ελκυστικές στους υποψήφιους εργοδότες.

Ενδεχομένως να σημειωθεί ανάκαμψη έως το 2020 όπως λέγεται και η ύφεση και η οικονομική κρίση να μην κρατήσουν για πάντα. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει τα επόμενα χρόνια, όταν πια οι φετινοί νεοεισαχθέντες φοιτητές θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και η κρίση θα έχει παρέλθει. Ακόμα όμως και αν δεν έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, υπάρχουν κάποιοι κλάδοι, οι οποίοι αναμένεται να έχουν αυξημένη ζήτηση τα επόμενα χρόνια. Ας τους δούμε αναλυτικότερα:

Πληροφορική

Αναμφισβήτητα, οι υπολογιστές αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας και χρησιμοποιούνται σε κάθε τομέα της σύγχρονης ζωής. Όπως ήταν αναμενόμενο και φέτος, οι κλάδοι της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επαγγελμάτων με τη μεγαλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση.

Οι συγκεκριμένοι τομείς ίσως συγκαταλέγονται ανάμεσα στους ελάχιστους που δεν επηρεάστηκαν από την κρίση τουναντίον αναπτύχθηκαν σημαντικά και παρουσιάζουν εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης με καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερους μισθούς. Αυτό συμβαίνει διότι η έλλειψη προσφοράς δημιουργεί καλύτερες επαγγελματικές επιλογές για τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου κλάδου, καθώς έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν υψηλές αμοιβές και να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η ζήτηση για ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση της τεχνολογίας αυξάνεται συνεχώς, καθώς προκύπτουν νέες ειδικότητες όπως οι προγραμματιστές λογισμικού και εφαρμογών, οι τεχνικοί οπτικής ίνας και όσοι εξειδικεύονται σε γλώσσες προγραμματισμού για κινητά. Επιπλέον, ιδιαιτέρως περιζήτητοι είναι οι διαχειριστές βάσεων δεδομένων και οι αναλυτές ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων.

Η ζήτηση παραμένει αυξημένη για όλους τους απόφοιτους του κλάδου, ενώ συνεχώς αναδύονται νέα επαγγέλματα, των οποίων την ύπαρξη δεν γνωρίζαμε και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ούτε στο ελάχιστο τα περασμένα χρόνια. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από την έρευνα του Θεόδωρου Κατσανέβα και της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η οποία στηρίζεται στο μοντέλο του ισοζυγίου ζήτησης και προσφοράς επαγγελμάτων. Από αυτήν προκύπτει ότι άτομα με ισχυρές γνώσεις, ευρηματικότητα και συνεχή ανανέωση των ραγδαίων ανανεώσιμων γνώσεων στους διάφορους τομείς της Πληροφορικής και του Διαδικτύου, θα έχουν διασφαλισμένο επαγγελματικό μέλλον.

Τουριστικά επαγγέλματα

Τα τουριστικά επαγγέλματα αποτελούν μια ακόμη αρκετά καλή επιλογή για τους νέους απόφοιτους, καθώς ο τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 15% της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί έναν από τους τομείς που δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας για νέους. Μπορεί να έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση ωστόσο εξακολουθεί να προσφέρει εργασία σε πολλούς αποφοίτους διαφορετικών κλάδων, καθώς οι ειδικότητες ανάμεσα στις οποίες μπορεί να επιλέξει κάποιος είναι πολλές: Υπεύθυνος οργάνωσης δραστηριοτήτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ξεναγός, σεφ, στέλεχος τουριστικών υπηρεσιών.

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι προοπτικές για τους σεφ και τους ζαχαροπλάστες που δεν θα δυσκολευτούν να βρουν μια θέση εργασίας με έναν ικανοποιητικό μισθό. Φυσικά, απαραίτητο προσόν για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τον κλάδο είναι να γνωρίζει ξένες γλώσσες. Σύμφωνα με τη μελέτη «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά» που εκπόνησε η εταιρεία McKinsey & Company με πρωτοβουλία του ΣΕΒ, μέχρι το 2021 ο Τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει περίπου 220.000 νέες θέσεις εργασίας!

Ναυτιλιακά

Τα επαγγέλματα των Μεταφορών και της Ναυτιλίας εμφανίζουν επίσης θετικό πρόσημο στην αγορά εργασίας. Οι εμποροπλοίαρχοι και οι μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού εμφανίζουν εξαιρετικές προοπτικές και, όπως φαίνεται, η αγορά έχει μεγάλη ανάγκη από τους δύο συγκεκριμένους τομείς, τους οποίους δεν προτιμούν αρκετοί απόφοιτοι. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κατσανέβα, κανένας απόφοιτος της Σχολής Εμποροπλοιάρχων δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει άνεργος. Οι ειδικότητες που θα έχουν ζήτηση θα είναι οι ναυτιλιακοί οικονομολόγοι, οι ναυπηγοί μηχανικοί, οι εμποροπλοίαρχοι και οι ναυτιλιακοί δικηγόροι.

Πρωτογενής τομέας

Η επιστροφή στη γη και τη θάλασσα πρόκειται να συνεχιστεί καθώς η Περιφέρεια αποτελεί πλέον μια σημαντική διέξοδο, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες στους νέους απ’ ό,τι στο παρελθόν. Συνεχώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας εκτός των αστικών κέντρων ενώ η Γεωργία, η Κτηνοτροφία και η Αλιεία πρόκειται να προσφέρουν πολλές ευκαιρίες σε ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν υψηλές επιστημονικές γνώσεις και θα γνωρίζουν για τις εξειδικευμένες εναλλακτικές καλλιέργειες ή τον Αγροτουρισμό και γενικότερα για τα επαγγέλματα που ανήκουν στον πρωτογενή τομέα.

Γεωπόνοι, διαχειριστές γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και όσα επαγγέλματα συνδέονται με τη βιομηχανία τροφίμων έχουν θετικές προοπτικές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη του ΣΕΒ η μεταποίηση τροφίμων, χάρη στη διαθεσιμότητα πρώτων υλών και προϊόντων υψηλής ποιότητας, εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και λογικού κόστους στην Ελλάδα, παρουσιάζει πολλές δυνατότητες να αυξήσει την αξία και τις εξαγωγές της και να περιορίσει τις εισαγωγές ειδικά σε τέσσερις κατηγορίες τροφίμων που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς: Λίπη και έλαια, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα αρτοποιίας.

Οικονομικά

Μπορεί ο κλάδος των οικονομικών επαγγελμάτων να έχει πληγεί, όπως και οι περισσότεροι τομείς, αλλά οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί απορροφούνται σχεδόν αμέσως από την αγορά εργασίας ενώ οι συνεχείς νομοθετικές αλλαγές γύρω από το φορολογικό και το ασφαλιστικό καθιστούν πολύτιμες τις γνώσεις τους. Ιδιαίτερα ξεχωρίζει ο κλάδος των Ορκωτών Ελεγκτών, ο οποίος παραμένει ένας από τους τομείς που εξασφαλίζουν ακόμα υψηλά εισοδήματα λόγω και της μερικής ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών είσπραξης της φορολογητέας και ασφαλιστικής ύλης.

Επαγγέλματα Υγείας

Όσο αφορά στον κλάδο της Υγείας, οι γιατροί βρίσκονται σε ιδιαιτέρως δυσμενή θέση, και μετά από χρόνια σπουδών δεν είναι εύκολο να εργαστούν σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μετακινούνται σε χώρες του εξωτερικού όπου η ζήτηση είναι μεγαλύτερη και οι οικονομικές προοπτικές αρκετά καλύτερες.

Αντίθετα τα επαγγέλματα υγείας όπως οι νοσηλευτές, οι νοσοκόμοι, οι αισθητικοί, οι τεχνολόγοι- ακτινολόγων και ιατρικών μηχανημάτων συνεχίζουν να απορροφούν κόσμο. Το ίδιο προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

Θεωρητικές Επιστήμες - Παιδαγωγικά


Τέλος, σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα του Θεόδωρου Κατσανέβα, οι θεωρητικές επιστήμες και κυρίως η Εκπαίδευση σημειώνουν αρνητικές προοπτικές. Παρόλα αυτά, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από το ένα πεδίο στο άλλο με αποτέλεσμα όσοι έχουν ασχοληθεί με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο να μπορούν να βρουν δουλειά σε άλλους τομείς ή ακολουθώντας συμπληρωματικές σπουδές. Έτσι, απόφοιτοι Σχολών Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το επάγγελμα της επιλογής τους, χωρίς να περιορίζουν τις επιλογές τους εξαιτίας των πρωτοβάθμιων σπουδών τους.

Ανοικτός ορίζοντας για τα κατασκευαστικά επαγγέλματα

Η έρευνα του Παναγιώτη Πετράκη και της ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προσθέτει μερικά ακόμη στοιχεία σχετικά με ορισμένους κλάδους που θα ξεχωρίσουν με την ανάκαμψη της οικονομίας. Πρώτα στη λίστα των επαγγελμάτων που αναμένεται να σημειώσουν θετικό πρόσημο μέχρι και το 2020 είναι τα κατασκευαστικά επαγγέλματα.

Ο συνεργάτης του, Παντελής Κωστής, διευκρινίζει πως «με τον όρο αυτό δεν αναφερόμαστε στις κατασκευές κτηρίων αλλά σε: Κατασκευές εξοπλισμού μεταφορών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, κατασκευές επίπλων και άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες, βιομηχανία τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας, παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων».

Στη συνέχεια της λίστας με τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη αύξηση συναντάμε επαγγέλματα που αναφέρθηκαν και νωρίτερα, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στους τομείς των καταλυμάτων και δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστίασης και ανθρώπινης υγείας, τη φυτική-ζωική παραγωγή και τις συναφείς δραστηριότητες, τις πλωτές μεταφορές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, πέρα από την ειδικότητα που θα επιλέξουν και τις ακαδημαϊκές γνώσεις που θα αποκτήσουν, οι φοιτητές πρέπει παράλληλα να επιδιώξουν να ενημερώνονται συνεχώς γύρω από το αντικείμενό τους και να ανανεώνουν τις γνώσεις τους. Τα νέα δεδομένα, καθιστούν τη διά βίου μάθηση, τη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ξένων γλωσσών απαραίτητα σε κάθε τομέα.

Η διέξοδος των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων


Ποιοι είναι οι πλέον ασφαλείς και σύντομοι δρόμοι που οδηγούν στην επαγγελματική αποκατάσταση; Πώς μπορεί η ιδιωτική Εκπαίδευση, να οδηγήσει τους αποφοίτους στην επίτευξη των στόχων τους και να συνδέσει όλο και περισσότερους σπουδαστές με την αγορά εργασίας;

Δύσκολα ερωτήματα με μόνο σίγουρο ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αλλάζει τα δεδομένα, να μετακινεί τα πιόνια στη σκακιέρα της Εκπαίδευσης και να προτείνει μια σειρά αλλαγές που επανατοποθετούν τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια στο χάρτη.

Έτσι, συνεχίζουν να προσφέρουν διέξοδο σε χιλιάδες αποφοίτους προκειμένου να ξεκινήσουν το επαγγελματικό τους ταξίδι με προγράμματα σπουδών και νέες ειδικότητες, που είναι περιζήτητες στην αγορά εργασίας.

Ένα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι ότι προσφέρουν πτυχία από αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού, τα οποία έχουν ενημερωμένα και σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Οι απόφοιτοί τους δεν κατέχουν μόνο θεωρητικές γνώσεις και ακαδημαϊκή εμπειρία, όπως οι συμφοιτητές τους στα δημόσια πανεπιστήμια. Αντίθετα, το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι πως είναι εξοικειωμένοι με την αγορά εργασίας και γνωρίζουν με ακρίβεια τα βήματα που θα ακολουθήσουν μετά τις σπουδές τους. Επιπλέον, γνωρίζουν επαρκώς την αγγλική γλώσσα, κάτι που τους δίνει ισχυρό προβάδισμα. Όλα τα παραπάνω, τους καθιστούν έτοιμους για να μπουν δυναμικά στον ανταγωνιστικό επαγγελματικό κόσμο και να διεκδικήσουν καίριες θέσεις.

Τι ισχύει για την αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των Κολεγίων;

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία που αφορά στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Κολεγίων έχει αλλάξει σημαντικά. Η εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την αναγνώριση των πτυχίων ξεκίνησε το 2010 με το Π.Δ. 38/2010 ενώ πλέον η αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των Κολλεγίων επιβάλλεται μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του Π.Δ. 38/2010 που τροποποιήθηκε με τους Νόμους 4093/2012 και 4111/2013.

Σήμερα, είναι δυνατή η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού πτυχίου οποιασδήποτε ειδικότητας, για τους απόφοιτους των Κολλεγίων. Πιο συγκεκριμένα, τα πτυχία τους αναγνωρίζονται από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.), το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας πτυχίων από ξένα πανεπιστήμια με τα αντίστοιχα που απονέμονται από τα ελληνικά Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι απόφοιτοι των Κολλεγίων μπορούν πλέον να διεκδικούν θέσεις πτυχιούχων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, να εξελίσσονται μισθολογικά βάσει των επαγγελματικών προσόντων τους, να συμμετέχουν σε προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. ή άλλων οργανισμών και γενικά, να έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα που ισχύουν και για τους απόφοιτους των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Όσον αφορά στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, οι απόφοιτοι με τίτλους ξένων πανεπιστημίων που σπούδασαν σε συνεργαζόμενο Κολλέγιο στην Ελλάδα, δεν γίνονται δεκτοί για τη συνέχιση των σπουδών τους και την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Η απαγόρευση αυτή ισχύει μόνο για τα Ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια. Οι απόφοιτοι των Κολλεγίων μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού με απεριόριστες δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση και περαιτέρω ακαδημαϊκή εξέλιξη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.ellinikakollegia.gr/anagnorisi/nomothesia.

Στο πλαίσιο της έρευνάς μας θέσαμε τρεις ερωτήσεις σε εκπροσώπους των σημαντικότερων Ιδιωτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα για να διερευνήσουμε σε ποιους τομείς ειδικεύονται, ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν και ποια είναι η σχέση τους με την αγορά εργασίας.


Στο πλαίσιο της έρευνάς μας θέσαμε τρεις ερωτήσεις σε εκπροσώπους των σημαντικότερων Ιδιωτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα για να διερευνήσουμε σε ποιους τομείς ειδικεύονται, ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν και ποια είναι η σχέση τους με την αγορά εργασίας.

  1. AKTO
  2. Αττικό Κολλέγιο
  3. ΒΑΚΑΛΟ ART & DESIGN
  4. BCA
  5. City Unity College
  6. Deree – The American College of Greece
  7. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΥΝΗ
  8. EVABEAUTY Studies
  9. ΙΕΚ ΑΚΜΗ
  10. IIEK ΟΜΗΡΟΣ
  11. MEDITERRANEAN COLLEGE
  12. Μητροπολιτικό Κολλέγιο
  13. NEW YORK COLLEGE
  14. ΟΜΙΛΟΣ ΣΒΙΕ
  15. ZER - FAM

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή