Σεισμός στην Κρήτη: Ανησυχία μετά τα 6,3 Ρίχτερ - Εκκενώθηκαν σχολεία, κατέρρευσε εκκλησία

Σεισμός στην Κρήτη: Λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν μετά τα 6,3 Ρίχτερ
1'

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κρήτη το μεσημέρι της Τρίτης, (12/10), περίπου 15 ημέρες μετά τα 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι που είχαν ταρακουνήσει το νησί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί λίγες ζημιές σε κτήρια με σημαντικότερη την κατάρρευση που υπέστη το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο Σητείας.

Ο σεισμός που είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου και εστιακό βάθος στα 8,2 χιλιόμετρα, είχε μεγάλη διάρκεια με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους και τις αρχές να δίνουν εντολή να εκκενωθούν τα σχολεία.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

15:45
Νεφέλη Σκαρλίδου

Σε εφαρμογή το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»

Σε εφαρμογή το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ», λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης στην Κρήτη, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

15:09
Νεφέλη Σκαρλίδου

Πώς ήταν το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου πριν καταρρεύσει

Μετά από τον ισχυρό σεισμό κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο Σητείας.

Το πρίν

Και το μετά

15:01
Νεφέλη Σκαρλίδου

Πλημμύρισαν δρόμοι στη Μεσαρά

Μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, οι κάτοικοι της Κρήτης έρχονται αντιμέτωποι και με τις πλημμύρες. Όπως αναφέρει το creta24.gr, στη Μεσαρά πλημμύρισαν δρόμοι με τις πρώτες μπόρες που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.

14:41
Νεφέλη Σκαρλίδου

Σεισμός στην Κρήτη: Έγινε αισθητός μέχρι την Αίγυπτο!

Η Κρήτη ήρθε αντιμέτωπη για ακόμη μια φορά με τον Εγκέλαδο, καθώς τα 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το νησί έγιναν αισθητά μέχρι την... Αίγυπτο!

Δείτε tweet

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

14:20
Μάριος Καλογερόπουλος

Ζημιές σε παιδικό σταθμό στον δήμο Μαλεβιζίου

Ζημιές παρουσιάζει ο Παιδικός Σταθμός Τυλίσου μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Κρήτη. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μαλεβιζίου, Γρηγόρη Περυσινάκη, δεν έχουν αναφερθεί άλλες ζημιές στην περιοχή.

Αύριο, Τετάρτη, θα ξεκινήσουν τα συνεργεία του Δήμου Μαλεβιζίου τις εκτιμήσεις για τα σχολεία της περιοχής ενώ κατά πληροφορίες τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά

14:18
Μάριος Καλογερόπουλος

Η στιγμή της εκκένωσης σχολείων στο Γάζι μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

14:16
Μάριος Καλογερόπουλος

Ζημιές σε καταστήματα στον Ξηρόκαμπο από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

Ο σεισμός που έγινε έντονα αισθητός και είχε διάρκεια, προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα του Ξηρόκαμπου, καθώς έπεσαν ράφια και προϊόντα, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, έχουν υπάρξει αναφορές για κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής.

14:14
Μάριος Καλογερόπουλος

Ο Κώστας Παπαζάχος για τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

14:13
Μάριος Καλογερόπουλος

Χαμός σε βιβλιοπωλείο από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

14:10
Μάριος Καλογερόπουλος

Η εικόνα του δημαρχείου Σητείας μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

14:08
Μάριος Καλογερόπουλος

Η ανάρτηση Χουλιάρα για τις σεισμούς με μέγεθος πάνω από 5 Ρίχτερ τα τελευταία δύο χρόνια στην Κρήτη

14:05
Μάριος Καλογερόπουλος

Καμία εντολή για κλείσιμο σχολείων στα Χανιά λόγω του σεισμού στη Σητεία

Η σεισμική δραστηριότητα νοτιοανατολικά της Ζάκρου έγινε αισθήτη στα Χανιά, λόγω όμως της απόστασης και του γεγονότος ότι το επίκεντρο του σεισμού δε βρίσκεται στα Χανιά, δε υπήρξε ανάγκη να δοθεί εντολή κλεισίματος των σχολείων.

Τα παιδιά στα σχολεία των Χανίων βγήκαν έξω στο προαύλιο των σχολείων τους αμέσως μετά τον σεισμό. Από τη στιγμή όμως το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Σητεία, τα παιδιά εισήλθαν ξανά στις τάξεις τους για να συνεχίσουν το μάθημά τους.

Μόνο η διεύθυνση του 5ου Γυμνασίου αποφάσισε με δική της πρωτοβουλία να κλείσει το σχολείο και να μη συνεχίσει το μάθημα, καθώς όπως είπε ο διευθυντής δεν γινόταν τα παιδιά να περιμένουν έξω στη βροχή.

14:01
Μάριος Καλογερόπουλος

Η στιγμή του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ από κάμερα καταστήματος στη Σητεία

13:51
Μάριος Καλογερόπουλος

Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ έγινε αισθητός και στο Ρέθυμνο

Αισθητός και στο Ρέθυμνο ο σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ανατολική Κρήτη, προκαλώντας την αναμενόμενη ανησυχία στους κατοίκους. Κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί στους αρμόδιους φορείς του Ρεθύμνου, με την πολιτική προστασία και τα συνεργαζόμενα σώματα να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, υπήρξε άμεση επικοινωνία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης του νομού «…και όπως μας αναφέρθηκε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα»

13:46
Μάριος Καλογερόπουλος

Η ανακοίνωση για την εκκένωση των σχολείων στο Ηράκλειο

Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του σεισμού αναμένονται πιθανότατα μεγάλοι μετασεισμοί. Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Σχολείων να μεριμνήσουν για την ασφαλή αποχώρηση των μαθητών ενεργοποιώντας τα σχετικά Πρωτόκολλα. Τα ολοήμερα τμήματα για σήμερα δε θα λειτουργήσουν. Αναμένουμε απόφαση από τον Αντιπεριφερειάρχη για τις επόμενες ημέρες.

13:43
Μάριος Καλογερόπουλος

Καταρρεύσεις και κατολισθήσεις από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

13:41
Μάριος Καλογερόπουλος

Από τα 6,3 Ρίχτερ κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο Σητείας

Ο ναός δεν άντεξε το χτύπημα από τα Ρίχτερ το μεσημέρι της Τρίτης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

13:38
Μάριος Καλογερόπουλος

O Γεράσιμος Παπαδόπουλος επιμένει για μικρό τσουνάμι μετά τα 6,3 Ρίχτερ

13:35
Μάριος Καλογερόπουλος

Βίντεο λίγα δευτερόλεπτα μετά τα 6,3 Ρίχτερ που χτύπησαν την Κρήτη

13:34
Μάριος Καλογερόπουλος

Καθηγητής σεισμολογίας ΑΠΘ: Υπάρχει μια διέγερση στην περιοχή

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

13:32
Μάριος Καλογερόπουλος

Η στιγμή που χτυπούν τα 6,3 Ρίχτερ

13:32
Μάριος Καλογερόπουλος

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για ενδεχόμενο τσουνάμι μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ρωτήθηκε στον ΣΚΑΪ για την προειδοποίηση τσουνάμι που εξέδωσε το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο και απάντησε ότι πρόκλειται για προληπτική ανακοίνωση εκτιμώντας ότι εάν υπάρξει πράγματι τσουνάμι, θα είναι μικρό.

13:30
Μάριος Καλογερόπουλος

Τι λένε οι σεισμολόγοι στο Newsbomb.gr

To Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Ευθύμιο Λέκκα, τον Γεράσιμο Χουλιάρα και τον Άκη Τσελέντη. Και οι τρεις ξεκαθάρισαν ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ προέρχεται από διαφορετικό επίκεντρο σε σχέση με τα 5,8 Ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

13:29
Μάριος Καλογερόπουλος

Μετά τα 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε ένας μετασεισμός 4,1 Ρίχτερ

13:29
Μάριος Καλογερόπουλος

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Κρήτη

Η πολύ ισχυρή δόνηση σημειώθηκε στις 12:24 και είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 8,2 χιλιόμετρα