Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα - Τι λένε οι σεισμολόγοι για την μετασεισμική ακολουθία
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός σημειώθηκε στις 19:09 και είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ.
Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 21 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.
Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης ήταν μόλις 9,6 χλμ. και για το λόγο αυτό έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Αττική και τις γύρω περιοχές.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού της 19ης Ιουλίου που είχε ένταση 5,1 Ρίχτερ και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ο οποίος δεν απέκλεισε και μεγαλύτερο μετασεισμό.
Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως ο σεισμός που έγινε αισθητός λίγο μετά τις 19.00 ήταν μεγέθους 4,2 της κλίμακας ρίχτερ και προέρχεται από την ίδια εστία με εκείνον της 19ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον σεισμόλογο, πρόκειται για την ίδια μετασεισμική ακολουθία την οποία χαρακτηρίζει αναμενομένη. «Αναμένουμε τέτοιου είδους σεισμούς. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετασεισμική ακολουθία. Ενδέχεται κάποιοι από αυτούς (σ.σ. τους μετασεισμούς) να είναι ίδιου μεγέθους ίσως και μεγαλύτεροι. Όχι πιθανό αλλά δεν αποκλείεται κιόλας» είπε.Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τους πολίτες να μην ανησυχούν.
Καθησυχαστικός ο Τσελέντης
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι ο σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία και εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ της 19ης Ιουλίου.
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha εξήγησε πως έγινε αισθητός γιατί είχε μικρό εστιακό βάθος. Ο Άκης Τσελέντης υπογράμμισε δε,ότι τέτοιες δονήσεις θα συμβαίνουν ακόμη και μήνες μετά τον κύριο σεισμό.
Για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας. «Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης», εξήγησε, λέγοντας ότι «μπορεί αυτό να είναι και σε μια εβδομάδα». «Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία. Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής» συμπλήρωσε.
Και ο Γεράσιμος Χουλιαράς υποστηρίζει πως πρόκειται για μετασεισμό γράφοντας χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «4,1 Ρίχτερ στις 19:09, πρόκειται για μετασεισμό από τα 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο στην Πάρνηθα την περασμένη Παρασκευή 19/7/2019».
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, εξήγησε πως «ένας σεισμός της τάξης του 5,1 μπορεί να δημιουργήσει μετασεισμούς σαν τον σημερινό. Οι νόμοι της στατιστικής για τη σεισμολογία λένε, ότι το συνηθέστερο μέγιστο μέγεθος των μετασεισμών είναι μία μονάδα κάτω κατά μέσο όρο».
«Λίγο μετά τα 5,1 Ρίχτερ είχαμε μετασεισμό 4,3 Ρίχτερ και τώρα 4,2. Η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά» συμπλήρωσε μιλώντας στο ONE Channel.
Χαρακτήρισε τον σεισμό «τακτικό και φυσιολογικό» σημειώνοντας πως «δεν πρόκειται να επηρεάσει άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως όσο περνάει ο καιρός αραιώνουν οι μετασεισμοί, αλλά δεν ακολουθούν πάντα φθίνουσα πορεία».
Διαβάστε επίσης: