Σεισμός στην Αθήνα: Δήλωση - «βόμβα» σεισμολόγου για το ρήγμα της Πάρνηθας
Το ρήγμα της Πάρνηθας το μάθαμε πριν από 20 χρόνια με έναν σεισμό που στιγμάτισε την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, καθώς προκάλεσε 143 θύματα, πάρα το γεγονός ότι είχε μέγεθος μόνο 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ -ένα μέγεθος που θεωρείται μέτριο για την σεισμολογία. Και αυτό συνέβη γιατί η περιοχή είναι πυκνοδομημένη και με μεγάλες οικονομικές δραστηριότητες.
Ο σεισμός εκείνος προκάλεσε, όμως, και το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος που έχει προκληθεί ποτέ στην Ελλάδα από σεισμό και ήταν της τάξεως των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κι αυτό είναι το μετρήσιμο κόστος, γιατί υπάρχει και μη μετρήσιμο κόστος το οποίο δεν μπορούμε να το αποτιμήσουμε.
Είκοσι χρόνια μετά, συγκεκριμένα το καλοκαίρι που μας πέρασε, το ρήγμα έδωσε έναν ακόμη μέτριο σεισμό ο οποίος, όμως, λόγω του επίκεντρού του που ήταν κάτω από την κατοικημένη περιοχή της Μαγούλας, τρόμαξε τους κατοίκους της Αττικής και προκάλεσε περιορισμένες ζημιές.
Το ρήγμα της Πάρνηθας θα μας συνοδεύει και κατά καιρούς θα μας ταρακουνά για τους επόμενους αιώνες, αλλά κατά πόσο θα πρέπει να μας τρομάζει;
Ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος οργάνωσε με δική του πρωτοβουλία μερικές ημερήσιες εξορμήσεις στο ρήγμα της Πάρνηθας - το οποίο ίσως πολλοί να μην ξέρουν ότι είναι ορατό σε μεγάλο μέρος του - στις οποίες συμμετείχαν κάτοικοι των περιοχών κάτω από το ρήγμα, φοιτητές και δημοσιογράφοι.
Ρήγμα με ιστορία εκατομμυρίων χρόνων
Ο κ. Παπαδόπουλος μας ξενάγησε στο ρήγμα και μας μίλησε για τη μορφολογία του, την ιστορία του και τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια.
Η ιστορία του ρήγματος ειδικότερα, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, γιατί μας βοηθά να υπολογίζουμε πότε, εκτός απροόπτου, το ρήγμα μπορεί να δώσει ένα μεγάλο σεισμό και τι μεγέθους.
Γνωρίζουμε από την ιστορία και την αρχαιολογία ότι στο παρελθόν έχουν γίνει κι άλλοι σεισμοί που ενδεχομένως προήλθαν από το ίδιο ρήγμα.
Το 1705, έγινε ένας σεισμός που ίσως προήλθε, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, από το ρήγμα αυτό και τον 6ο αιώνα μΧ επίσης όπως δείχνουν κάποια αρχαιολογικά στοιχεία είναι πιθανό να είχαμε έναν μεγάλο σεισμό από την Πάρνηθα.
Ο σεισμός τον Ιούλιο του 2019 επίσης προήλθε από το ρήγμα της Πάρνηθας, ήταν βέβαια μικρότερου μεγέθους 5,2 Ρίχτερ.
Όπως εξηγεί στο CNN Greece ο κ. Παπαδόπουλος, το ρήγμα είναι ενεργό και αυτό σημαίνει ότι και στο μέλλον θα κάνει ισχυρούς σεισμούς. Το ρήγμα της Πάρνηθας λειτουργεί για τουλάχιστον ένα με δύο εκατομμύρια χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα στο: Cnn.gr