Ο σεισμός «χόρεψε» την Κρήτη: Μετά τα 6 Ρίχτερ ήρθαν μετασεισμοί και μίνι τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (02/05) και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη - Ακολούθησαν μετασεισμοί 4,4  και 4,8 Ρίχτερ - Μίνι τσουνάμι στο Γαϊδουρονήσι
neakriti.gr
4'

Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (02/05) νότια της Ιεράπετρας Κρήτης προκάλεσε τσουνάμι μικρής έντασης στα νότια παράλια της Κρήτης και στη νήσο Χρυσή, δήλωσαν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας και ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποιήσης για τσουνάμι της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας, το τσουνάμι εκδηλώθηκε αρχικά με απόσυρση και κατόπιν επίκληση του νερού της θάλασσας περίπου 20 λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού, φαινόμενο που επαναλήφθηκε 3-4 φορές σύμφωνα με τη μαρτυρία του μεταπτυχιακού φοιτητή του ΠΜΣ «Στρατηγικες Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος Ροβυθάκη Εμμανουήλ. Η μεταβολή στη στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου μισό μέτρο.

Επισημαίνει τέλος πως πρόκειται για ακριβή επανάληψη του φαινομένου που εκδηλώθηκε την 1.7.2009 στην ίδια περιοχή με σεισμό μεγέθους 6,4 και ακριβώς παρόμοιο τοπικό τσουνάμι.

Δείτε φωτογραφίες από το τσουνάμι στη Gallery:

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρό του εντοπίστηκε στα 63 χλμ. νότια της Ιεράπετρας και το εστιακό του βάθος στα 9,1 χλμ.

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Δημοσθένη Μπουντουράκη, όχημα της Πυροσβεστικής βγήκε για περιπολία στην πόλη και περιφερειακά της Ιεράπετρας, χωρίς όμως να υπάρχει καταγραφή ζημιάς.

Δείτε στη gallery το επίκεντρο του σεισμού:

Παρά τη μεγάλη ένταση της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε το μεσημέρι, αυτή δεν έγινε αισθητή στο σύνολο της Κρήτης, λόγω της μεγάλης απόστασης από το νησί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς.

Ο κ. Φασουλάς διευκρίνισε ότι ο σεισμός ήταν πάνω στην αφρικανική πλάκα, στα ιζήματα που καλύπτουν τη Μεσόγειο, τα οποία συμπιέζονται όσο η Μεσόγειος κλείνει.

«Λογικά δεν αναμένεται να εκδηλωθεί κάποια δόνηση ισχυρότερη από αυτή που καταγράφηκε λίγο πριν από τις τέσσερις σήμερα το μεσημέρι, καθώς πρόκειται για μεμονωμένα ρήγματα. Το σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο σεισμό και επιφανειακό, ο οποίος πάντως λόγω της απόστασης από την Κρήτη, δεν έγινε αισθητός σε μεγαλύτερο μέρος του νησιού» συμπλήρωσε ο κ. Φασουλάς.

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί

Δέκα λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ και σημειώθηκε 102 χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Στις 16.33 καταγράφηκε σεισμός 4,8 Ρίχτερ. Ο σεισμός σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και εντοπίζεται 122 χιλιόμετρα νότια της Άρβης.

Λέκκας: Δεν υπάρχει ανησυχία

Μία πρώτη εικόνα για τα στοιχεία του σεισμού των έδωσε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

«Ο σεισμός έγινε νότια της Κρήτης 100 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές. Είναι ένας σεισμός ο οποίος έγινε στο προωθημένο τμήμα των εφιπεύσεων του ελληνικού τόξου πάνω στην Αφρική», είπε στο Newsbomb.gr o κ. Λέκκας.

«Είναι ένα μέτωπο το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς. Ευτυχώς έγινε μακριά από την ηπειρωτική Κρήτη. Συνεπώς δεν επηρεάζει το χώρο και έχει και ένα μικρό βάθος οπότε αποσβένεται γρήγορα μέσα στο υπέδαφος» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Χουλιάρας: «Η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας»

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας σχολιάζει για τον σεισμό σε ανάρτησή του στο Facebook: «Ισχυρός σεισμός με μέγεθος 5,9 Ρίχτερ στις 3:51 και με επίκεντρο 55 χιλιόμετρα νότια από την Ιεράπετρα, Κρήτης, σε επιφανειακό εστιακό βάθος 9 χιλιομέτρων,σε λίγο θα έχουμε περισσότερα από την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας και ήδη καταγράφουμε μικρότερες δονήσεις επίσης θετική ένδειξη ότι είναι πιθανότατα ο κύριος σεισμός, μην ανησυχείτε».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πολίτες και τους εργαζομένους